A mobilnet szépségei

liquidSomosi László2007.06.20. 18:30

Többen kérdeztétek, hogy mi is az az izé, amit a kurrens nyereményjátékunkkal nyerni lehet. Rövid megyarázat helyett nyomunk egy hosszabbat, egy kollégánk tapszatlatai következnek a mobilnetes kártyával - miért jó, ha van neked egy ilyen?

Az elmúlt napokban a Pannon Praktikum Expressz + MobilAdat50 csomagot volt szerencsém vendégül látni a telefonomban. Ez egy olyan 2:1 képződmény, amely egyrészt egy pre-paid “előfizetés” (minek is az idézőjel? ez igazán előre fizetést jelent!) minimális kezdőegyenleggel, Expressz volta pedig a telefonos szerződéskötésben jelentkezik; másrészt egy 50 megás havi adatforgalmat tartalmazó csomag, amit amúgy külön is meg lehetne rendelni. A pár napos nyomkodásnak nagy tanulságai vannak, főként az, hogy a mobilos net még egy eszköz arra, hogy a telefonodat afféle szoftveres kis svájcibicskává alakítsd!

A telefon persze nehezen vetkőzte le eredetét, így a T-Mobile SDA Music típusú tesztkészülék (ami nem érintőképernyős, előre szólok!) magentás logóval indított a pannonos kártyával való bekapcsolás után, ami számomra meglehetősen viccesnek bizonyult. A kártyát az első használatba vétellel természetesen aktiválni kell: sőt, ebben az esetben a szerződést is ekkor kell megkötni, méghozzá a megadott szám felhívásával. A termék külseje (a cd-jellegű tokra kis akasztó van ragasztva) arra enged következtetni, hogy ezt csak így le lehet emelni a polcról a boltban, önkiszolgálva. (Persze pontos információm nincs, nekem csak a kezembe lett nyomva, tessék, tied.)

Ezek után állítólag 3 napon belül küldik postán a szerződést, és benne egy kódot, amit valamilyen formában (sms, telefonálás) vissza kell nekik mondani, így 2 nappal ez után nem fogják letiltani a kártyát. Addig is lehet nyugodtan használni. A csütörtöki szerződéskötés után szerdán délután már némileg aggódtam, hogy oda az egész, és szitkozódtam, hogy fene a postába, és gondolkoztam, hogy szóljak-e a Pannonnak erről - ám jött a családi telefon (az állandó lakcímemről, amit egyébként kértek, csakhát levelezésicím-rovat nyilván nincs...), hogy megjött a várva várt boríték, benne a 8 számjegyű kóddal.

Ezek után, azt hittem, majd könnyű lesz, csak beteszem, és huss, repül nekem a gépéeres. De ez egy olyan telefon, amit amellett, hogy a Pannon nem forgalmaz, tehát nem rágja a számba a beállításokat, viszonylag nehéz már-már rendszergazdai ismeretek nélkül beállítani, pláne, ha fogalmam sincs, mi micsoda, amit meg kell adni (részben azért ismerősen csengő szavak, hogy proxy, meg gateway, meg port), és azok hogyan függnek össze. De miután sikeresen kiderítettem, hogy mi az az APN, és hogy mit is kell odaírni (és hogy azt, amit oda kell írni, azt oda, abba a mezőbe kell írni), csak úgy hasítottunk a csomagok közé, kaján vigyor kíséretében, hogy mennyire nehéz egyenlőség az Access Point meg az Access Point Name.

A Pannon ezt a csomagot rendszeres wapozásra és e-mailezésre, valamint alkalmankénti internethasználatra ajánlja, a bennefoglalt adatmennyiségből kifolyólag. A wapot szerintem nyugodtan elfelejthetjük (ki tud egyáltalán wapos oldalakat?), az ímélezés meg a net viszont roppant csábító, mondjuk egy jópárórás buszozásra szórakozásul, avagy információk megszerzésére a világ valamely netmentes végén.

Az ímélezésre van a Pannonnak egy saját szolgáltatása, az E-mail Studio. Pannonos telefonszámunkkal bátran regisztrálhatunk a weboldalon. A telefonom rendelkezik ímélküldő klienssel is, azonban nem találván a megfelelő beállításokat, előbb a webes felülettel próbálkoztam. A gyári IE böngészőt azonban nem szereti (letagadta még a létezését is), az Opera Minit meg csak akkor, ha a belépés biztonságos. Amúgy egy egészen jól használható, ámbár borzasztó kék színű oldallal van dolgunk. Később szerencsére megtaláltam a megfelelő adatokat (smtp, pop3), így sikerült az ímélküldő klienst is munkára fogni. Levelezés tehát megoldva, egyszerűen, gyorsan.

Netezéshez inkább az Opera Mini a bevált böngésző, persze, kinek-kinek görgető-ízlése szerint: ha szereted vízszintesen is, akkor IE a megfelelő; az Opera Mini (letölthető a Pannontól is, vagy az ő oldalukról, smartphone-ra főleg az “Advanced” verzió ajánlott) ugyebár úgy jelenít meg, hogy elindul balról lefelé az első hasábban, majd fel, és le, és így tovább: így kerül minden szépen egy vonalba rendezve, ami jó a kicsi kijelzőn, viszont függőlegesen kell borzasztóan sokat görgetni gombbal-körömmel (ha már ceruzánk nincs). Tehát, alapvetés: ha egy oldalon sok a tartalom, akkor sokat kell görgetni, és ha a bizonyos tartalom a bal oldalon van, akkor ahhoz is sokat kell görgetni. Hát így van ez a gamer365.hu-n a belépéssel is.

A mobilos net rejtelmeibe való hatolgatás közben több olyan területet próbáltam végigjárni, amely érdekes lehet, mondjuk útközben. Híreket olvasni kiválóan lehet, az Opera Minibe az Index is gyorsan betöltődik; a menetrendezők szintén kiválóan használhatók (ez utóbbiaknak egyébként van wapos változata, ha spórolnánk a bájtokkal, de logikájukban némileg eltérnek a megszokott webestől). Sőt, más jellegű informálódáshoz még a tanulmányi rendszerbe is be tudtam lépni - ahol tárolják pl. a mindenféle azonosítóim számát, és ezért nem is szoktam magamnál hordani őket.

A “nagyban” megszokott aktív használat azonban némileg akadozik. Azaz, még egy alapvetés: a miniböngészőben alapvetően a html-szerű elemek jelennek meg - ahol megnyomni márpedig két dolgot lehet, ha a képernyőre nem tudunk közvetlenül bökni: ami link, és ami gomb, beírni pedig az editboxba lehet. A mindenféle csiricsárés megoldásokkal tarkított oldalak emiatt néhol használhatatlannak bizonyulnak, csalódást okozva a mobilnetjén örömködő mobil júzernek. Mint például az egyik bevizsgált levelező, ahol frankón lehetett dizájnos környezetben megírni a levelet, viszont a “Küldés” gombot nem lehetett megnyomni; vagy a mesterien felépített Együttműködési Tér, ahol a login csak két fehér téglalap a képen. Az már csak kisebb hiba, hogy a gamer365.hu loginjánál a feliratok nem látszanak: az oldalt alaposan ismerők felülre a júzernevet, alulra a jelszót írják. Viszont profilt szerkeszteni meg blogot írni nem lehet a megfelelő megnyomható elem (meg sem jelenik!) hiányában. Blogot írni az egyik ingyenes blogszolgálatónál sem lehet: a bejegyzés nem mentődik el (hiába gomb! és meg lehet nyomni!), bár ennek csak az a jele, hogy az írás nincs ott. Itt kommentet írni sem lehet, a gamer365-ön viszont az remekül megy. A működés tehát bőven nem 100%-os, és jócskán el is tér attól, amit a szokásos böngészőfüggésnek tudhatunk be.

Az oldalak készítői (ugye ez a nagy hátétépé-web... tehát végülis érthető okokból) nem gondolnak a mobilos júzerre, szóval legfelül (és nagyban legbalul) mindenféle csicsa van (ami meg a wapról talán hiányzott), meg haszontalanság, nem a lényeg, vagy mondjuk az oldalra való belépés; és a platformra nem megfelelő struktúrát tetézi az ide nem megfelelő megvalósítás.

A mobilos netezésnek így tehát sokkal inkább passzív, mintsem aktív, ámbár a megszokott informáló/szórakoztató jellege van - és ez nyilván több, mintha nem lenne, ha alkalmilag rászorulunk.

Az 50 megás csomagból egyébként gyakran rászorulhatunk, hiszen az egyenleget lekérdezve (ami csak másodjára sikerült, mert elsőre technikai okokból átmenetileg szünetelt a funkció) az derült ki, hogy a több napi 1-2 órás nyomkodás, valamint a néhány bájtos ímélek után még a fele sem fogyott el (bezzeg a telefonálásra fordítható egyenleg, az egyetlen hívással meg egy mms-sel!), legalábbis a tájékoztató, nem valós idejű adatok szerint, amit az egyenleglekérdezésnél megmondanak. Az egyenleg el- (avagy le-)fogyása után 10 kB-onként vonnak le egységárat az egyenlegből, természetesen aranyárban, ezért esetleg nem árthat, ha tudatában vagyunk a csomag végének.

Szóval, mondom, a mobilos net túlélőcsomag a telefonba a számológép mellé. A macsetét azért nem érdemes otthon hagyni, valamivel a bozótot is vágni kell magunk előtt!

essay

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

34 perce

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

16 órája
3

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
10

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

3 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

4 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

6 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

6 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

7 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

7 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

8 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

9 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==