[DLC] FIFA 12: UEFA Euro 2012

FIFA 12: UEFA Euro 2012

dragCsető Zsolt2012.05.05. 15:30

Letölthető tartalom lesz a nyári labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos játéka - egy bejelentés, aminek többnyire csak azok örültek, akiket különösebben nem érintett az EA Sports futball-különkiadása. Okos ötlet, jó megoldás - mondták sokan, a végleges produktum azonban azt mutatja, hogy ezúttal a szkeptikus rétegnek lett igaza. Hiába kapjuk meg ugyanis olcsóbban, a FIFA 12-be épülve a friss EB-betevőt, ezzel együtt jóval kevesebbet is kapunk UEFA Euro 2012 címszó alatt, mint a korábbi hasonló játékoktól.

A legutóbbi hasonló FIFA-különkiadás, a World Cup 2010 iskolapéldája volt annak, hogy miként is kell elkészíteni egy ilyen játékot. Nem elég, hogy elképesztően hatásos módon, kiváló hangulati elemekkel és speciális prezentáció-beli megoldásokkal hozták számunkra közelebb az afrikai torna atmoszféráját, de a játékmenet szempontjából is érezhető volt az előrelépés a legutóbbi számozott FIFA játékhoz képest. Az Euro 2012 ezzel szemben egy jóval egyszerűbb frissítés: a játékmenetbe és a technológiába szinte egyáltalán nem nyúlt bele, és a hangulat tálalását illetően sem tesz annyira komoly erőfeszítéseket, mint az előd. Dedikált menü és főcím, illetve egy adag új kommentátor-beszólás és -sztori (magyarul nem) ugyan akad, mint ahogy a speciális mérkőzés-szituációkkal és célokkal dolgozó kihívások is új adaggal bővültek. Amíg azonban az előd egy rendkívül lelkiismeretesen összerakott játék volt, addig az Euro 2012 esetében az EA Sports még arra sem vette a fáradtságot, hogy megadja a lehetőséget a selejtezők újbóli lejátszására.

A totális bukástól azért szerencsére messze van a kiegészítő: ezt leginkább a vadonatúj Expedition játékmódnak köszönheti, ami mindenképpen érdekes és élvezetes extrának mondható. Hadjáratunk kezdetén kiválaszthatunk a valódi játékosok közül egyet (esetleg egy általunk kreált karaktert, de az nem menő), aki csapatunk kapitánya - és nagyjából egyetlen igazán hasznos játékosunk - lesz. Keretünk többi tagját ugyanis véletlenszerűen sorsolja ki nekünk a játék a többi nemzeti csapatból, leginkább a kisebbekből - hatvanas átlag körüli focistákkal fogjuk kezdeni a menetelést. A cél az egyes országok legyőzése és ezáltal új útvonalak és csoportok megnyitása. Hogy mi a jutalom? Első sorban az, hogy ha nyerünk, akkor az ellenféltől megkapunk egy játékost a tartalékok közül. Ha még egyszer, akkor a cserék közül, ha pedig harmadszor is, akkor a kezdő tizenegyből - így válhat egyre erősebbé gárdánk. A menetelés kezdetben nehézkes és lassú lesz, hiszen a kisebb és gyengébb válogatottakból kis eséllyel tudunk majd csak átszipkázni használható spílereket, az ezzel járó kihívás (főleg Profi szinttől) azonban mindenképpen komolyat dob az élményen, a jutalom pedig valóban kihat a játékmenetre. Hosszú és tartalmas szórakozás vár ránk tehát akkor, ha ki szeretnénk pörgetni az új játékmódot.

Hogy mennyire felemás élmény az Euro 2012, azt a licenszek is példázzák. A lengyel-ukrán közös rendezésű torna 8 stadionja ugyan teljes pompájában tiszteletét teszi a játékban, az 53 nemzeti tizenegy közül azonban már csak 20 van jelen minden szempontból hivatalos formában - további 9-ben csak a játékosok valódiak, a maradék 24 (köztük a társ-házigazda ukrán válogatott) pedig kitalált focistákkal fut. Nem a legjobb arány - még akkor sem, ha jellemzően a kisebb nemzetekről van szó.

Többet, de drágábban vagy inkább kevesebbet, de olcsóbban? Az Euro 2012 azt mondatja velünk, hogy nem feltétlenül az utóbbi megoldás a nyerő: letölthető tartalomként a játékmenethez különösebben nem nyúl hozzá, és a hangulat valamint a prezentáció terén sem tesz le annyi az asztalra, mint a legutóbbi torna-exkluzív játék. Mindezek ellenére mégsem mondhatjuk egyértelműen, hogy nem ér meg bő 20 eurót vagy 1800 MS Pontot. A FIFA 12 által biztosított továbbra is kiváló alapok, az új, EB-témájú kihívások és a remek Expedition játékmód ugyanis így tartogatnak jónéhány kellemes játékórát - még ha hiányérzet is jár melléjük jócskán.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

6 órája
3

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

1 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

3 napja
13

Heti megjelenések

4 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

6 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

7 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

8 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

9 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==