casper0072008.05.25. 21:48

Mercenaires 2: World in Flames - Előzetes!

A Pandemic Studios immár kilenc hosszú éve fáradhatatlanul dolgozik, hogy mi, játékosok jól érezzük magunkat. A csapat két irodát is magáénak mondhat Los Angeles-ben, illetve Ausztráliában, és olyan kiadóóriások szimpatizálnak a csapattal, mint az Activision, az EA, a THQ, vagy éppen a LucasArts. A Pandemic alkalmazottjai olyan sorozatokat indítottak útjukra, mint a Star Wars Battlefront, a Full Spectrum Warriors, a Destroy All Humans!, vagy éppen a Mercenaries, mely folytatása idén szeptember elején esedékes. A játékosok naponta ölthetik magukra a világmegmentő hősök, és a piti bűnözők álarcát, viszont zsoldosként csak elvétve randalírozhatunk. Így nem csoda, hogy nyomon követem a World in Flames fejlesztését, mivel nem semmi élmény lehet marcona hősünkkel golyót osztani a pénzért, mi másért.

A játék címében szereplő kettes szám bizony nem véletlen, így ejtenék pár szót az elődről. A Pandemic munkáját 2005 elején a LucasArts dobta piacra. Bár a játék közel sem volt tökéletes, mégis formabontóra sikeredetett. A Mercenaries: Playground of Destruction valós eseményeken alapult, hősünkkel Észak-Koreában küzdhettünk, mégpedig annak a félnek az oldalán, amely többet fizetett. Bizony-bizony, a játékot nem kerülték el az erkölcsi döntések, egy jó ajánlat esetén könyörtelenül hátba szúrhattuk korábbi munkaadóinkat. A GTA-szerű koncepció remek lehetőségeket rejtett, hatalmas területet járhattunk be, vezethettünk tucatnyi járgányt, robbanthattunk, lophattunk, sok-sok lehetőségünk volt.

A második rész személyi számítógépre és az újgenerációs konzolokra jelenik meg, tehát nem kell attól félnünk, hogy vizuálisan csalódni fogunk. Ennek érdekében a Pandemic teljesen új grafikus motort írt a játékhoz, mely az eddigiek alapján szépen fog teljesíteni. Engem főként a főhős kidolgozása nyert meg, nem szívesen találkoznék vele egy sötét sikátorban. :) A víz, a környezet, a különböző objektumok nem kiemelkedők, de hozzák az átlagos színvonalat. Ha már új a grafikus motor, akkor ahhoz új fizikai motor dukál. Ez állítólag még nagyobb fejlődést mutat majd, így szinte mindent elpusztíthatunk. Itt nem csak a járművekre, hordókra, kisebb deszkaépületekre, de nagyobb objektumokra is gondolok. Egy-egy látványosabb harc vagy robbanás után, az autók alkatrészei, épületek ablakainak maradványai, emberi végtagok repkednek majd szerte-széjjel. A vezetés közbeni fizikai kölcsönhatások is fejlődnek, nem fog előfordulni az, hogy minden második bokorról visszapattanunk. Sőt, a járművek irányíthatósága is jelentős fejlődésen esik át.

A technikai fejlődés a játékmenet lehetőségeit is jelentősen kitolja. Hősünk ezúttal Venezuelába utazik, hogy az éppen legjobban tejelő nagykutyák utasításait kövesse. A frakciórendszer továbbfejlődik, így a játékosok még több választási lehetőséget kapnak. Zsoldosként nincs semmiféle kötelezettségünk, annak dolgozunk, akinek akarunk, azzal szállunk szembe, akivel akarunk, vagy aki nem fizet eleget, éppen ezért a időnként a feladataink is megváltoznak: segítőket, és számos ellenséget is szerezhetünk a történet során. A frakciókról annyit tudni, hogy a térségbe egy mohó bűnszövetkezet érkezik, hogy rátegye a kezét az olajmezőkre, ezt persze a honos katonák nem szeretnék, így bő gerillaharcba kezdenek, s ha már háború, akkor a nagyhatalmak sem maradnak semlegesek. A játékmenet miatt nincs a végletekig kidolgozott történet, mivel az is befolyásolja a végkifejletet, hogy éppen kinek dolgozunk. Minden félnek megvannak a maga fegyverei és járművei is, így a többszöri végigjátszás sem lesz akadály.

A bejárható terület jelentősen megnövekedik, s sokkal több izgalmat tartogat majd. A környezet változatos lesz, így megfordulhatunk lapos pusztákon, buja erdőkben, és hatalmas olajfúró tornyok között is. Persze nem leszünk két lábunkra utalva, autók, motorok, csónakok, helikopterek várják, hogy a volánhoz üljünk. Ugyanúgy száguldozhatunk luxusautókkal, mint tankokkal, vagy homokfutókkal. A GTA-klónokhoz képest jelentős újítás, hogy a járműlopás nem lesz automatikus, tehát nem lesz elegendő egy gombot megnyomni, hanem egy minijátékban kell lebonyolítanunk a "Grand Theft Auto-t". Persze a sofőrök sem ma született bárányok, így nem fognak egykönnyen megválni tulajdonuktól. A játékban helyet kapnak ún. utazási pontok is, így ha a térkép másik végében akad dolgunk, nem kell hosszú perceket töltenünk az utazással, hanem egy gombnyomással pillanatok alatt odaérhetünk. Ezekért a területekért azonban keményen meg kell harcolnunk, hiszen csak akkor használhatjuk őket, ha az adott zónát elfoglaltuk.

Marcona és félelmetes hősünk a messzi északról, Svédországból származó Mattias Nilson, aki a kor egyik legképzettebb zsoldosa. Karrierjét nagyon korán, a svéd hadseregben kezdte, majd a legendás Arctic Rangers alakulatába került, ahol megismerkedett a túlélés és gerillaharc minden fortélyával. A csapat feloszlása után egy motoros bandába került, amelynek tagjaként összetűzésbe került a rendőrséggel katonai felszerelések eltulajdonítása, illetve többrendbeli gyilkosság miatt. Miután természete miatt megjárta az ország összes börtönét, végül sikerült külföldre szöknie, hogy zsoldosként élje le hátralevő életét. Mellette még két jelentős karakter tűnik majd fel a játékban. Jennifer Mui, az első pillantásra bájos hong-kongi hölgy, akinek szépsége azonban ellentmond természetével. A kislány katonai pályafutása pár küldetés után véget is ért, mivel a misszió mindig fontosabb volt számára társai életénél. Chris Jacobs, az afroamerikai Delta Force ügynök, aki megelégelte a kormány mértéktelen befolyását, így kiszállt, és magányos farkasként tengeti karrierjét.

Ahogy Venezuela kiskirályai egyre jobban megismernek minket, annál embertelenebb missziókra küldenek bennünket, amelyek segítség nélkül bizony nem igazán nem tudunk majd megoldani. Szerencsére a történet során saját katonai alakulatot hozhatunk létre, ahová azt veszünk fel, akit elég tökösnek tartunk. Nyilvánvaló, hogy minél híresebbek vagyunk, annál többen akarnak majd csatlakozni a dicsőség, és persze a busás fizetség reményében. Azt még nem tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia mennyire lesz megkapó, mivel ha társaink buták lesznek, nyilván nem sokan fogják használni őket, illetve azt sem tudjuk, hogy mennyire lesz részletes a parancsosztás. Személy szerint egy Rainbow Six-féle rendszerrel tökéletesen elégedett lennék.

Arzenálunkba rengeteg golyópumpálót beválaszthatunk. Mindenki megtalálja a neki való felszerelést: a csendes pusztítók mindenhová magukkal vihetjük mesterlövész puskáikat, a Rambo rajongók Assault Rifle vagy Combat Rifle segítségével oszthatják az áldást, de az igazi agyamentek a jó öreg RPG-t is vállukra kaphatják. Természetesen az egykezes fegyverek és robbanószerek sem hiányoznak majd, így a C4, vagy a hőkövető rakéta adhat majd nyomatékot fenyegető külsőnknek. Nagyobb akciókhoz felfegyverzett járműveket is segítségül hívhatunk, mint a tank, a harci helikopter, géppuskás buggy, amelyeket az egyes frakcióktól vásárolhatunk meg, de sokkal kifizetődőbb, ha egyszerűen ellopjuk őket.

A folytatásban immár co-op módban is oszthatjuk majd a népet, mely végig osztott képernyőn zajlik majd. Vállalkozó kedvű barátunkkal akár a teljes kampányt is végigtolhatjuk. Más internetes játékmód azonban nem várható, ami nem feltétlenül örömteli, de a gigantikus single kampány így is kielégítőnek tűnik.

Az előző rész egyik nagy hibája a hangok terén volt tapasztalható. A harctéren az élettelen és tompa zajok jelentősen rontották az élményt, ráadásul a szinkronszínészek munkája sem érdemelt csillagos ötöst, de remélhetőleg a Pandemic ezen a téren is nagy figyelmet fordít majd a projektre, így a World in Flames-ben már füleink is "domborolni" fognak. Hogy mit is várok a játéktól? Pörgő akciót, erkölcsi döntéseket, széles járműparkot és fegyverarzenált, csapatmunkát, technikai kiforrottságot. Túl sok? Nem hinném, a Pandemic nem az az amatőr stúdió, így minden okunk megvan arra, hogy reménykedjünk. A hidegvérű hős pedig még jobban megnehezíti a várakozás perceit.

**Infobox:

Fejlesztő: Pandemic Studio

Kiadó: Electronic Arts

Műfaj: akció

Platform: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Megjelenés: 2008. szeptember 5.

Várakozási faktor: **

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==