Ghz2008.04.30. 17:43

A nagy utazás - Part 2

Ha már úgy is szóba került korábban a dolog, szóljon itt egy kis bejegyzés a mindennapokról, és természetesen a videó játékokról.

Egy, már korábban kint élt barátom tökéletesen megfogalmazta az itteni helyzetet: Ez nem Európa, ez Anglia! Természetesen amikor még itthon ülve mesélte mindezt sörözés (borozás) közben, kedvenc helyünkön az Amigóban, nem tudtam pontosan hova tenni a dolgot. Na pár hét után már pontosan értem. Elmagyarázni tényleg elég nehéz de ha bárki egy hétnél több időt eltölt itt és nem turistaként, rögtön megérti majd. Magyarázatként inkább azt írnám le amit a hotel tulajdonos házigazda néni mesélt a saját népéről. Bevallása szerint az a baj velük, hogy túlzottan elkényelmesedtek. Amiben lehet némi igazság mivel ha jobban belegondolunk, a Második Világháború óta túl sok atrocitás nem érte őket. Jó, nyílván voltak/vannak problémáik kezdve a különböző háborúkban való részvételük miatt elszenvedett támadásoktól, egészen az Ír problémáig, amik azonban az elmúlt 60 évben (leszámítva az utolsó pár évet) nem befolyásolták szignifikánsan az életüket. A Gazdaságuk egy-két kisebb hullámvölgytől eltekintve stabil, megvan/megvolt igazából mindenük. Amit nem sajnálok tőlük, hiszen azért rendesen megdolgoztak mindenért, viszont talán pont mostanság hagyott egy kicsit alább ez a munkakedv. Vagy egyszerűen felnőtt egy vagy több generáció akik már szinte elmesélés szintjén sem tudnak vagy akarnak emlékezni arra, hogy mik történtek a múlt sötétebbik részében. Na de kicsit elkalandoztunk a témától, nekem meg sem a tudásom sem a tapasztalatom nincs meg (pláne így egy hónap után), hogy bíráljam őket. Egy biztos, bizonyos szempontból itt is ugyanaz a szar van mint otthon, csak kulturáltabb körülmények között.

Na de, hogy végre a lényegre térjek, hátha van még valaki aki nem aludt el az elején :) Itt kérem szépen ha valamit el akarsz intézni, akkor rengeteg idődbe és telefonálásodba fog kerülni. Természetesen nem látok bele a bürokrácia sötét erőt uraló oldalának a lapjaiba, ergo fogalmam sincs, hogy milyen szinten folyik, ha folyik egyáltalán a korrupció, de, hogy nem sietnek semmivel az már egyszer biztos. Nyugalom van, béke, relax. Jó, hogy nem lóg ki a szájukból a ganja, mert azért elég bután nézne ki a vörös szeplős, krumpli fejű manchesteri Johni nagy vörös rasztával:) Tudom, tudom, minden ismerősöm mondta, hogy majd rájössz, hogy ott mennyire nincs stressz, meg nyugodtak az emberek, a szarnak is rózsa illata van, stb. stb. Ez tény. Nem azaz izgulós fajta nép, de ezt már a Monty Python óta tudjuk:) Viszont ennek a másik oldala, hogy egy nyomorult lakás bérlés 10 nap. Minimum. És nehogy azt hidd, hogy esetleg reagálnak az smseidre, vagy visszahívnak! ÁHH! Felejtsd el. Benne van az előszerződésben, hogy 10 nap az ügyintézés. Már mért is gondolnád egy percig is, hogy 5 nap elteltével legalább érdeklődni lehet, hogy ó kedves drága ingatlan ügynök legalább minimálisan reagálna arra, hogy akkor minden oké és költözhetünk, vagy kezdjek el keresni egy szimpatikus hidat ami alá a helyi csövi maffia előzetes engedélyével beköltözhetnék három napra, amihez szintén előre kell szólni, hogy a lehető legközelebb kerülhessünk az égő szemetes kukához. Ezek leszarják, magasról, nagy ívben és látom a szemében a buta csodálkozást, hogy most mi a rákot pattogsz köcsög Lengyel, örülj, hogy itt maradhatsz. (Itt ugyanis mindenki lengyel aki akcentussal beszél és nem csík szemű). De azért legyünk korrektek, eddig még semmiféle atrocitás nem ért azért mert külföldi lennék, gyanítom kezdik megszokni, mint mi a Kínaiakat. Tény, hogy biztosan segít ha elmondom, hogy Magyar vagyok, bár tény, hogy itt a : U know Hungary, Puskás Öcsi! mondattal nem biztos, hogy mindenhol bevágódnék...

De ettől függetlenül tényleg nincs okunk panaszra, azért vannak itt pozitív dolgok is bőven. Mint például a lakás berendezés. Bútorokat nem kellett vennünk csak kb. minden egyebet. Tányérokat, lábosokat, evőeszközöket, ruhaszárítót, egyszóval minden olyan alap dolgot ami egy háztartásban kellhet. A legnagyobb dolog talán a mikró volt és így, hogy megvettünk mindent, megálltunk olyan 120 fontnál, ami olyan 40 ezer forint. Ergo olcsóbban kijöttünk mintha ez otthon kellett volna megvennünk. Alapvetően ez igaz szinte mindenre, hogy a dolgok itt kint olcsóbbak vagy ugyanannyiba kerülnek mint otthon, leszámítva azt az apróságot, hogy itt nem 65 ezer hanem 160 ezer a hivatalos minimálbér, és annál csak többet lehet keresni. Szóval ilyen szempontból tényleg kolbászból van a kerítés ami igazából nem Angliának plusz hanem Magyarországnak mínusz.

Na ha már megígértem, akkor jöjjenek a videójáték boltok. Nincs sok, de ami van az éppen elég. Egy villámgyors kitekintés. Egy dolgot tudni kell az itteni boltokról, mégpedig azt, hogy szeretnek akciózni. Na de most nem arra kell gondolni, hogy 4999-ről leviszik az árát valaminek 3999-re, óó nem. Itt arra kell gondolni, hogy vasárnap vettem magamnak két pár cipőt. Közeli ismerőseim tudják, hogy ez elég nagy szó hiszen utcaiból 48-as, kosarasból megy egy kicsit nagyobb kel... Szóval egy menő fehér Lonsdale utcai cipőt és még egy annál is menőbb AND1!! kosaras cipőt szólítottam magamhoz, mind2t 48as méretben, kemény 14ezer forintért. Mármint a kettőt együtt, nem darabját. 26 ezret spóroltam, ugyanis kettő alapból 40 pénz lett volna. Na de, hogy mért meséltem ezt el (azon kívül, hogy dicsekedjek), azért mert itt ez mindenre igaz. Egy 360 Premium alapból 200 font. Egy halo 3 45, egy Lost Odyssey meg 40 font. Mit csinál erre a nagy boltocska? Igen, összecsomagolja. Itt van nesze vidd el a gépet a két játékkal 210 fontért. Durván 67ezer forintért. És ez a két nagy bolt hálózat közül az egyik.

Érdekes módón itt kint a maszek a drága, viszont a kis maszek boltban van nagyobb választék is. Logikus, hiszen a nagyok a legfrissebb árukkal dolgoznak, azt szórják mindig ki, hogy jöhessen az új. A kis boltban meg mindenből van egy példány. Még GC és sima Xbox-os játékokból is. Na persze nem sok, de azért van miből válogatni. Nem árulok egy nagy újdonságot azzal, amikor azt mondom, hogy Anglia Nintendo hatalom lett. Előtte PS hatalom volt, most itt is a WII és a DS ural mindent. De nagyon durván. A WII meg a DS stand együtt kétszer nagyobb, mint a ps3, psp, és pc pult egyben. Egyedül a 360 szokott kapni egy nagyobb szeletkét még, mivel rengeteg játék van hozzá. Persze azért nem feledkeztek meg a múltról sem és szépen bevan promozva a ps3 is, tele volt a gtaIV + ps3 bundleokkal plakátozva minden, sőt láttam 330 fontért (ami 105 ezer huf durván) olyat, hogy ps3+gt5prologe+gta IV. Nem vagyok tisztában a jelenlegi otthoni árakkal, de elég jó csomagnak tűnik ez is. Tegnap végig jártam a boltokat, este zárás előtt, hogy megnézzem mi a helyzet a GTA-val. Na kb az amire számítottam, sehol sem volt már belőle egy darab sem, currently out of stock mindenhol. Megkérdeztem a srácot, azt mondta, hogy ha minden jól megy a héten kapnak. Kíváncsi leszek. Viszont nagyon gondolkodtam rajta, hogy megveszem a guide-ot a játékhoz, elég jó minőségű cucc tele képekkel meg leírásokkal kemény 3 ezer forintért. Viszont mivel a játékkal hazautazásomig, ami még legalább 3 hét, nem fogok tudni játszani, nem tudom, hogy mennyire van értelme átolvasni a guideot addig. Félek, hogy túl sok spoilert és túl sok érdekességet lőne le, olyasmiket amiket jobb lenne saját magamnak felfedezni. Áhh nehéz ügy... Szerintetek megvegyem?

Eleve érdekes a magyar szemnek és felfogásnak, hogy itt egy bolt ahol csak zenei cdk/dvdk, filmek és játékok kaphatóak képes megélni. Mit megélni, szinte mindig tele van. Biztos, hogy itt is sokan szedik le a netről a különböző illegális tartalmakat de még mindig csak a töredéke lehet az otthoni kalózkodási helyzetnek. Viszont az is igaz, hogy itt aztán van választék is. Az összes létező sorozat, film, könyv, anyám tyúkja megvehető, sima vagy díszdobozban nagyon baráti árakon. Itt látszik még, hogy azért mi jó nagy balkán vagyunk, unió ide vagy oda. Persze erről megint napokat lehetne filozofálni, hogy ha nálunk is ekkora választék lenne ilyen árakon, akkor megvenné e a magyar vagy ugyanúgy maradna az ingyenes forrásoknál. Ne kezdjünk bele, mert csak egy meddő vita alakulna ki újra, viszont tényleg lenyűgöző a választék és akkor én még itt egy úgymond kisvárosban vagyok, nem is a nagy Londonban.

Vannak mindenféle mütyürök meg tokok, kiegészítők a ds-hez, meg a 360-hoz. Nagydivat még mindig itt a Guitar Hero, hazautazásom előtt magamhoz is veszek egy nagyon menő lángnyelves előlapot a gibson gitáromra és tervbe van véve még pár másik verzió beszerzése is. Van egy rakat póló a boltokban, mindenféle rock bandák, rajzfilmek, és persze videójátékok logóival/neveivel. Egy kicsit könnyebb itt hozzájutni ezekhez (ugye Geek és Peet?:) ) mint odahaza. Ha bármi kérdésetek van ezzel kapcsolatban csak nyugodtan kérdezzetek megpróbálok majd válaszolni!

Na ennyi lenne most röviden, tudom, hogy adós vagyok a képekkel, ígérem hamarosan felteszek már párat, amint megoldottam a fennálló aprócska technikai problémát!

Üdvözlök minden ex viharos kollegát is, akiknek külön köszönöm, hogy figyelemmel követik sorsomat:) Ha bármire szükségetek van innen kintről, csak dobjatok egy mailt és megoldjuk!

Valamint nagyon boldog születésnapot kívánok Blekinek és Kutyának, örülök, hogy végre ti is 15 évesek lettetek;) Május 18án megyek haza, majd koccintunk egy nagyot!:)

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==