[62] casper007 (offline)

Alapos - tlagos

egy 29 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

4969 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 253420 kreditet gyjttt

2008 April
17:51 Lost Via Domus - Teszt!


Nem hiszem, hogy napjaink egyik legnpszerbb tvs szrijt, a Lostot brkinek is be kell mutatnom. Az Oceanic 815-s jratnak szerencstlenl jrt utasai vilgszerte nzk milliit ejtettk rabul, s a szigetlakk mg hossz ideig fogjk izgalomban tartani rajongikat. Ahogy az lenni szokott a befutott filmeknl, elbb-utbb brlehzsra, extra profit bezsebelsre kerl sor, ezt tmasztja al a rengeteg videjtk, megannyi regny (amelyeket sokszor jra kiadnak, immr a filmre hajazbortval), s egyb produktum, melyek sokszor gyenge minsgk ellenre a toplistk lre ugranak. Ez az elkerlhetetlen folyamat a Lostot sem kerlte el, gy most itt prg a meghajtban a francia kiadris, a Ubisoft munkja, a Via Domus, mely annyit jelent: "A hazfel vezet t." Ez mind szp s j, a krds mr csak annyi, hogy a szigetlakk virtulis kalandja szakt a hagyomnyokkal, s rtkelhet szintet mutat, vagy megmarad a silny filmadaptcik egyike?
Szemly szerint nagy Lost rajong vagyok, htrl-htre figyelmesen kvetem kedvenceimet az amerikai adssal prhuzamosan, s a trtnet rendkvl magas sznvonalt ltva elvrtam, hogy a jtk is valami hasonlval rukkoljon el. Hsnk, Elliot Maslow, aki a replszerencstlensg kvetkeztben elvesztette memrijt, gy bamba amnzisknt vg neki a trpusi letnek. A jtk folyamn f feladatunk lesz kiderteni, hogy kik is vagyunk, hogy mirt akar egy bizonyos szemly eltrlni a fld sznrl, s hogy megtalljuk a hazavezet utat, mint ahogy azt a cm is sugallja. Akinek nem cseng ismersen Elliot neve, az ne lepdjn meg, az riember ugyanis nem szerepel a sorozatban, kizrlag a jtkban jelenik meg.Nagyon rltem, mikor megtapasztaltam, hogy a Via Domus prbl nagytestvrhez igazodni, mivel a jtk ht epizdra van felosztva. Minden egyes epizd elejn megjelenik egy sszefoglal, amiben felidzhetjk, hogy eddig mi trtnt velnk, s beszik a kpernyre a jl ismert LOST logo is, megteremtve az alaphangulatot. Br kis ficsrk ezek, mgis dten hatnak, hiszen gy tnyleg az az rzsnk, mintha rszesei lennnk egy trtnetnek, s a sziget tbbi lakjval egytt kzdennk az letnkrt. Az epizdok az els kt szezon menett kvetik nyomon, br nem fogjuk tlni a tv kpernyjn ltott jeleneteket, hiszen Elliot j szerepl lvn sajt trtnetet kap.

A kldetsek terletn fogjuk elszr megrezni az adaptci-szagot (igen, mert sajnos ez tbb helyen is el fog fordulni). Br a trtnet egsz korrektre sikerlt, rzdik is rendesen a sorozat hatsa, maguk a kldetsek elg bugyutk. Teszem azt, mikor a jtk elejn kirnk a partra, els quest-nket Jack-tl kapjuk: lltsuk meg a roncsbl kifoly zemanyagot, mielt az lngra lobban. Nem is lenne ezzel semmi baj, de az egsz annyibl ll, hogy egy vezrlpulton belltsuk a megfelel feszltsget. A hardcore jtkosok ezeket a feladatokat rhgve fogjk elintzni, mg a sorozat rajongi egy kicsit csaldott fintorral kommentlhatjk a misszikat.

s most jjjn egy msik adaptci betegsg: a gyjtgets. Azt mg megrtem, hogy a DreamWorks mesefilmjei, melyek gyerekek szmra kszlnek, csurig vannak lebeg aranytallrokkal, mzesbdnkkel, s egyb apr trgyakkal, de ez a Via Domus keretei kz nagyon nem hinyzott. Br a trgyak nem lebegnek, de igen kihvan virtanak a homokban. Az sszegyjttt kszletekkel kereskedhetnk, a nehezen megszerzett papaya helyett pedig fklykat, lmpsokat, s egyb kiegsztket vehetnk magunkhoz. A jtkmenet ezen rszt ugyan nehz lett volna mskpp megoldani, mgis kibrndt, hogy a tllsrt kzd emberek nem fognak ssze, hanem egymst tllicitlva kapnak ssze egy flakon svnyvzrt.Hogy valami jt is mondjak, sok ismert helyszn kszn majd vissza rnk, gy pl. a Balck Rock, tbb Dahrma lloms,vagy a tllk tbora. Termszetesen a dzsungelben is megfordulunk majd elgszer, ami meglepen szpen van kidolgozva, viszont knnyen eltvedhetnk benne, ksznheten a nagy kuszasgnak. s itt jn kpbe a linearits. A jtk nem hagyja gondolkodni a jtkost, hanem idegenvezet mdjra vezetget, terelget minket a helyes tra. Ha pl. eltvednk az eserdben, akkor a megfelel gomb megnyomsval hsnk a cl irnyba fordul. A kldetsek kzben is megjelenik az "egy t" elve, erre j plda a jtk eleje, ahol Elliot fnykpezgpt keresve a dzsungel fel indul, de Jack j psztor (teljes neve Jack Shepard. Ezt nem hagyhattam ki. :) ) rvn elllja utunkat, s figyelmeztet a veszlyre. Embernk azonban kemnyre ftt figura, gy szpen kitli, hogy egy kis fllentssel a terhes Claire segtsgre "sztja" a dokit, s gy bejuthat a "tiltott paradicsomba". Tnyleg nem rossz tlet, de mi ebben a kihvs, ha alapbl ott keskedik a prbeszdablakban?

A dialgusok egsz kellemesek, a klasszikus szerepjtkokat idzik. Mikor megszltjuk az egyik szereplt, akkor feltnik a szpen megszerkesztett szvegdoboz, mely ngy rszre oszlik:

- ltalnos krdsek: ezek megprbljk bevonni az egyszeri jtkost a Lost vilgba, sok az utals a sorozatbeli esemnyekre, br kevs sikerrel.

- feladattal kapcsolatos krdsek: mint a nv is mutatja, a quest-ekhez kapcsoldnak, rdemes ket vgigprgetni, segtsget adnak az amgy is egyszer feladatokhoz

- szemlyes krdsek: a szereplk letre, jellemre kitr krdezz-felelek jtk, a hangulat nvelse rekben

- kereskeds: a fentebb emltett szigeti zletpolitika lebonyoltsa itt zajlik.A szereplk visszaksznnek a filmbl, de sajnos elg alacsony szmban. A fbb szereplk, mint Jack, Kate, Sawyer, vagy Lock termszetesen felbukkannak, de semmi ms. A parton stlva nagyon zavart, hogy maximum kt-hrom emberbe tkztem bele. Sokkal jobb rzst lett volna, ha a tborban bklszva megfigyelhettem volna a tbbi nvtelen tllt, segthettem volna nekik felpteni a stort, halszni vagy vizet hordani. gy viszont az egsz sziget nagyon kihalt s lettelen. Ezt az rzst maguk a szereplk tovbb erstik. A prbeszdek alkalmval eleresztenek nha egy-egy mosolyt vagy fintort, de tbbnyire csak egy helyben lldoglnak, zr rdekldst mutatnak egyms irnt, maximum ft vgnak vagy knyvet olvasnak a roncsnak tmaszkodva.

A sorozat egyfajta vdjegye a terjedelmes flashback tartalom, mely itt is megjeleneik. Mint ahogy emltettem, Elliot elvesztette emlkezett, azt pedig a visszemlkezsekben nyerheti vissza. Ennek mdja pedig a fnykpezgp hasznlata, tekintve, hogy hsnk szakmjt tekintve ktdik a kprgzt masinkhoz. A flashback elejn egy sszetpett fott lthatunk, s a vzi sorn ezt kell ellltanunk, ami azonban nem egyszer feladat. A megfelel pillanatban, a megfelel fkusz s lests mellett, a megfelel jelenetet kell lencsevgre kapni, hogy Elliot diadalittas killtssal elrje a Tuds Fjt. Ha nem sikerl elksztennk a modern dagerotpit, az sem baj, a rendszer automatikusan visszateker a jelenetben, s addig kell prblkoznunk, mg sikerl a produkci. Hogy ez j-e vagy nem, mindenki dntse el maga. Nekem nem jtt be, sokkal jobban rltem volna egy Fahrenheit-szer rendszernek, ahol ha hibztl, nem volt visszat.A stuffot a YETI motor felprgetett vltozata hajtja, amelyet mr ismerhetnk a GRAw jtkokbl. A Via Domus gy pofs lett, a dzsungel szp s rszletes, a fnyjtk is hiteles, sikerlt visszaadni a sorozat ltvnyvilgt. A szereplk azonban egy kicsit faarcak, s ltszik rajtuk a poligonhiny.

A zenre azonban nem lehet panasz. Zsenilis. Ez betudhat annak, hogy egy az egyben a filmbl emeltk t, de ez senkit se zavarjon, st... hitelesebb teszi a produktumot. Sajnos csak kevs sorozatbeli sznsz vllalta el a jtkbeli figurk szinkronjt, ami br pnztrcabart, de igencsak illzirombol. Figyeljtk majd meg Cahrlei nyafogos angol akcentust. Borzalom.

A cikkbl azt szrheti le az olvas, hogy a Via Domus ksz katasztrfa lett. Le kell szgeznem, hogy nem. Taln tk sokat vrtam el tle, vagy a sorozat negyedik vada tette tl magasra a mrct, mindenesetre egy jtszhat anyagot kaptunk. Kinek is ajnlhatnm. A Lost rajongk bizonyra tesznek vele egy prbt, a trtnet miatt rdemes is, azok pedig, akik egy j kis kalandjtkra vgynak, vegyk el a Fahrenheit-et vagy a Longest Journey-t, jobban jrnak velk. A maximlis 5-6 ra jtkid pedig mg elegend szavatossgot sem klcsnz a jtknak. Sajnlom, hogy a Ubisoft sem tudta megtrni a filmadaptcik tkt, gy a pokoli den virtulis jtsztert sem tudom dicsr szavakkal illetni.

6
Lost Via Domus 12 komment

[62] casper007
Apr 20., Sunday 21:17 #12
Vlasz savoo (#10) zenetre
Csak sima X-es verzi ltezik, gy ugyangy nz ki szerintem.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Apr 13., Sunday 20:08 #11
Na gy dntttem, hogy elkezdem letlteni a Lost vadokat s a 4 gigs krtym megvsrlsnak rmre el is kezdem PSP-re konvertlgatni a rszeket!

Grat a teszthez! Egyre sznvonalasabban csinlod itt a dolgokat!
PSN ID: TheSpartan1
[35] savoo
Apr 09., Wednesday 12:24 #10
Aprop Fahrenheit... Milyen xbox360on? Szebb mint sima Xen?
"I have no memory. Every day is a new day because I don’t remember the day before. Every minute is like the first minute of my life."
[62] casper007
Apr 08., Tuesday 22:42 #9
Vlasz roli576 (#5) zenetre
Kszi. De mr rg lttam tled bejegyzst, munkra fel.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[62] casper007
Apr 08., Tuesday 22:33 #8
Vlasz BW (#7) zenetre
Majd megprblom lefordtani angolra.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[40] BW
Apr 08., Tuesday 22:14 #7
A te neved egyre inkbb egyenl a minsggel.
And cousin... business is a-boomin'.
[25] Yip Man
Apr 08., Tuesday 20:36 #6
Gamer365 teszteli rettegjetek, mert itt megindul a Fld, ha casper GTA IV tesztet r majd...
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
[22] roli576
Apr 08., Tuesday 20:18 #5
Grat a kiemeltsghez, a teszthez is Mondtam mr hogy imdlak?
"In My Restless Dreams. I See That Town. Silent Hill. "
Apr 08., Tuesday 20:03 #4
Vlasz drag (#1) zenetre
Tnyleg tall.
Nem kapok privt zeneteket az oldalon, ne is rj! :)
Apr 08., Tuesday 20:01 #3
n is tegnapeltt kezdtem bele a jtkba a hgommal egytt.
Nem jtszottuk vgig, de sokat nyomtuk (a Stt Terletnl hagytuk abba).
A dzsungel pofs, a jtknak nagyon j a sznvilga, de sok helyen elnagyolt.
Az irnyts nem tkletes, sok helyen be is lehet akadni.
A tjkozds nygvenyels, az, hogy kis tblkat meg jeleket kell vizsglgatni, ami megmutatja az irnyt, mikzben lvldznek rnk a Tbbiek vagy a Fst kvet.... "picit" irritl.
A Lost-hangulat megvan, abban nincs is hiba.

Rajongknak ktelez, a tbbiek meg valsznleg nem is rtik.
Nem kapok privt zeneteket az oldalon, ne is rj! :)
[23] gyuri12
Apr 08., Tuesday 19:58 #2
Ejjha,Gratullok a kiemeltsghez!
A teszt meg j,meg fair is.
Apr 08., Tuesday 19:58 #1
A Jack-es ponon jt mosolyogtam.
Found.
casper007
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Ezeken a platformokon jtszom
Playstation3
PC
Nintendo Wii U
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci, Kaland, FPS, Szerepjtk
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Knyvek, Mozi
Bartok, ismersk
elvis
(offline)
liquid
(offline)
antaru
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
zaz
(offline)
playmore
(offline)
logen
(offline)
dreampage
(offline)
theSickness
(offline)
Lavitz
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
zs0lt1
(offline)
Edina
(offline)
Rolne
(offline)
Attila6
(offline)
Hellfrost
(offline)
rob
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
oma
(offline)
gyuri12
(offline)
Fatman
(offline)
Vuxy
(offline)
Jackal
(offline)
axl
(offline)
Matos
(offline)
BW
(offline)
Alwares
(offline)
skiz0
(offline)
rolmanus
(offline)
jimessor666
(offline)
roli576
(offline)
Yip Man
(offline)
Sicknesshuga
(offline)
maccc
(offline)
kochanp
(offline)
Sbe
(offline)
atka
(offline)
x-doboz360
(offline)
Morwen
(offline)
sepsta75
(offline)
HuN Makaveli
(offline)
Iceakos
(offline)
kryss777
(offline)
mnorbee
(offline)
Final Doom
(offline)
Ray
(offline)
pergemark
(offline)
annie007
(offline)
erik10
(offline)
Nesh
(offline)
lorantHUN
(offline)
Joo T
(offline)
RedBoyforCE
(offline)
olin
(offline)
NikoBoy
(offline)
kicsihocza
(offline)
hocza
(offline)
regeth
(offline)
ryujani
(offline)
Gangster
(offline)
wortoo
(offline)
warass
(offline)
eng
(offline)
wodbear
(offline)
RoOte
(offline)
5T3V3N
(offline)
Quimby
(offline)
G.A.R.
(offline)
Sam360
(offline)
Xbox360Gamer
(offline)
Zombi Killer
(offline)
Enzo Di
(offline)
lamann
(offline)
Graphitman
(offline)
KiCsi MexXiS
(offline)
Wolverine
(offline)
Futrinka
(offline)
Adam360
(offline)
Yegor
(offline)
Alpr
(offline)
ne5h
(offline)
TheGameSCore
(offline)
M4ST3RCH13F19
(offline)
Amy
(offline)
John Smith
(offline)
okornyalbaro
(offline)
Bence360
(offline)
Keyoo
(offline)
MilanZila
(offline)
Zoy76
(offline)
dpb
(offline)
SRyan
(offline)
Fabri
(offline)
AnnexHUN
(offline)
Shifty Fox
(offline)
Szekitj Chili
(offline)
FredPerry
(offline)
Svitzh
(offline)
Rolcsoo
(offline)
Kisszarka
(offline)