[62] casper007 (offline)

Alapos - Átlagos

Ő egy 29 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

4969 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 253420 kreditet gyűjtött

2008 April
16:14 GTA olvasgatnivaló #3


A mai interjú szintén az Ogi.hu-nak köszönhető, ezúttal Dan Houser a karakterek személyiségéről beszélt, az előtérben természetesen Niko-val, de sok-sok érdekességet olvashattok a fejlesztésről.
Jogos azt mondani, hogy Niko története nem tipikus, sokszor látott gengsztersztori? Tudjátok, ahol jön a srác a semmiből, kiépít maga körül mindent és a végén ő lesz a főnök. Amolyan Aljas utcák-szerű történet lesz, ahol kis bandák okozzák a nagy gondokat?

Houser: Valahol a kettő között. Eljátszottunk a gondolattal, hogy csak pár srác lesz, de a játékok nagyon hosszúak – sokkal hosszabbak, mint egy film. Végül nagyon szűknek és unalmasnak éreztük őket. Sok új karakterre volt szükség. Már az is motivál a térkép felfedezésében, hogy egy csomó emberrel találkozhatsz.

Különben meg fontos, hogy videójátéknak kell maradnia. Nem hiszem, hogy lenne értelme ilyen szűkítésnek a játékban. Egyszerűen, ez egy ilyen médium. Van, ami jól működik egy filmben, de játékban megbukna. Ugyanúgy, ahogy nem minden könyvből lehet filmet csinálni. És lassan a játékok – bár még sokat kell finomodniuk – hamarosan elérik ugyanazt a státuszt… Egyszerűen ilyennek kell lennie. Ugyanúgy része a játék különleges elemeinek, mint a város felfedezése.

Azt akartuk, hogy ne érezzétek magatokat New York, pontosabban Liberty City királyának. Nem gondoltuk, hogy megfelelő hangulat lenne. Inkább beleraktunk karaktereket, akik egészen extrém feladatokat adnak nektek, mert végül is a szórakozás nem maradhat el. Van értelme, mert egy kívülállónak osztogatnak feladatokat, anélkül, hogy túl extrémek lennének. Helikopterek, meg ilyenek. [Niko-nak] Nem célja, hogy király legyen a városban és elfoglalja az egész helyet. Megvannak a saját motivációi, hogy mit miért csinál. A szereplők pedig könnyebb életet keresnek, mint amit a játék elején látunk: mászkálnak össze-vissza, taxiznak, adósságokban úsznak, és állandóan megverik őket. Egyikük sem akar a világ királya lenni.

Szerintetek Niko karakterét könnyebben elfogadják, jobban szimpatizálnak vele a játékosok, mint a korábbi GTA játékoknál?

Houser: Nem tudom. Egyelőre keressük az utat, a játék határain belül. A GTA III-ban nem beszélt. Simán el tudtuk fogadni, kivéve, amikor azt mondtuk: „ezt nem kéne, inkább oda lövök.” Ez azért volt [hogy nem beszélt], mert annyi új dolgot akartunk átgondolni, és inkább nem gondolkodtunk el rajta. Aztán a fejlesztés végén rájöttünk, hogy „oké, így fogjuk csinálni, meghatározzuk, ahogy beszélnek, és a dolgokra adott AI-reakciókat”. Szóval úgy döntöttünk, hogy ha a Vice City-t csináljuk, akkor már mindent beleteszünk, és megnézzük, hogy működik. A videóbetétek sokat léptek előre, de mindig az élményre koncentráltunk. És, ha a főhős egy totális bunkó, akkor nem olyan szórakoztató vele lenni.

Például ne én legyek a GTA főhőse, mert az nem szórakoztató.

Houser: Miért? Ja, leesett. Nem, egész rendesnek tűnsz.

Pedig borzasztó vagyok.Houser: A másik oldalról viszont, hihetően, de keménynek kell lenniük, hiszen gengszterek. És néha nagyon rossz dolgokat csinálnak. Néha jóindulatból, néha rosszból. Szerintem Niko-ban a különbség részben technikai. Az arc animációi és a modell karaktere miatt. Most már látjuk az arcrándulásait, amikor reagál, és tudjuk, mit érez. Sokkal szimpatikusabb játékot várhattunk el, mint bármikor a korábbi játékokban. És a színészünk fantasztikus munkát végzett. Ugyanaz a srác csinálta a mozgást a motion-capture felvételekhez, akivel a szinkront vettük fel. Rengeteget nézem a GTA videóit, sokat közülük ötvenszer vagy százszor láttam, és Niko a kedvenc karakterem az összes közül. Kétség nélkül. A korábbiak inkább izomagyak voltak. Niko minden jelenetben sokkal viccesebb és vonzóbb. Szerintem a jelenetek rendezői, és a színész elképesztő munkát végzett Niko-val. Bizonyos szempontból rokonlélek lett. De közben, szerintem az is hatással volt a történetre, hogy sok részletet akartunk kidolgozni. Ezért lehet szimpatikusabb, mert jól átgondoltuk a motivációit. Nem ítélkezünk jó és rossz felett. Végül is nagyon sok rossz dolgot csinál nagyon gonosz embereknek, de ezért történhetnek jó dolgok a kevésbé gonosz emberekkel.

Az erejét használja – tulajdonképpen egy keménykötésű srác, aki nem tudja, hogy van-e valami, amiért érdemes élnie. De az erejét pozitív és negatív dolgokra is használja az egész játék alatt. Találkozik pár lánnyal, akik bajban vannak, és sok embert ment meg, akinek segítségre van szüksége. Ezzel biztosan lehet azonosulni. Más részről pedig hidegvérű gyilkos, és ezt ő is tudja. Szerintem nagyon érdekes karakter. Egyáltalán nem lágy, de egyértelműen van pozitív oldala a személyiségének.

A TÖBBI SZEREPLŐ


Több tonnányi extra szereplőnek adtatok fontos szerepet. Mi a helyzet az ő felépítésükkel? Először a történetet írtátok meg, és amikor megvolt a váz, akkor bedobtátok az új alakokat, hogy megnézzétek, illenek-e bele?

Houser: Sajnos megint nem fogok tudni jó választ adni. Nincs lefektetett menetrendünk az ilyen folyamatokra, mert régebben mindig közösen dolgoztunk, és ez senkinek nem jött be igazán…Két dolgot fektetünk le: a várost, és a főszereplőt, hogy a grafikusok elkezdhessék megrajzolni. Aztán jönnek az ötletek, és a karakterrajzolók elkezdhetnek a mellékszálakkal foglalkozni, a térkép-grafikusok elkezdik a hatalmas feladatot, hogy ekkora világot, ilyen részletesen megalkossanak. Megnézik, hogy „ez a környék, meg az a környék miért érdekes”. Nézegetik a térképeket, a fényképeket, emlékezetből dolgoznak, a kutatók pedig mindenhez megadják a válaszokat, és a világ lassan alakot ölt. A karakter és a történet ennél sokkal rendszertelenebb munka. Beszélgetünk, jegyzetelünk, hogy milyen lenne ez a karakter, az a történetszál, meg ez a csavar. Amikor – durván – körvonalaztuk Niko-t, és elkezdtünk a többi dologgal foglalkozni, hamar kiderült, hogy kéne valami ok, amiért Niko csak úgy megjelent itt. Így jött a képbe Roman. Mindig az a cél, hogy a szereplők elég érdekesek legyenek, és törődni akarjunk velük. Reméljük, hogy emlékezeteseket [karaktereket] csináltunk régen is, de itt még részletesebbeket akartunk, mélyen belementünk, hogy érdekeljen a történetük. Így a küldetés, hogy sikerül-e megmenteni őket, fontossá válik.Azt akartuk, hogy a kapcsolata Roman-nel… tudtuk, hogy nem lehetnek testvérek, mert akkor jobban ismernék egymást. De elég közel kell lenniük, hogy szóba se kerüljön az árulás lehetősége. Egy unokatestvér megfelelt. Niko-nak meglesz a saját háttértörténete – nem megyek bele nagyon a részletekbe –, volt háborúban, meg minden… Lassan kitaláltuk, hogy az egész életét hátra akarja hagyni, ezért menekül Európából. Roman viszont az ellentéte, aki azért jött át Amerikába, mert itt nagy lehetőségeket lát. Ez érdekes kettős játékot hoz: Roman álmodozó, szerinte már a küszöbön van a nagy áttörés, vidám figura. Niko kemény arc, erős, de közben cinikus az új helyzetben, nem alakoskodik az emberek előtt, és egy kicsit kényelmetlenül érzi magát. Úgy gondoltuk, hogy ez jó játék kettőjük között. Tehát megvolt a kapcsolatuk alapja, aztán elképzeltük Roman helyzetét. Azt akartuk, hogy sok orosz és kelet-európai „üzlettársa” legyen. Ugyanakkor a klasszikus New York-i karakterekről is szó volt.

Most megtehettünk olyan dolgokat is, amit eddig nem, és a történet felépítését máshogy használhattuk fel… Gondolok itt a bűnözők fő formáira és tevékenységeire. Meg akarunk mutatni valamit, ami jó ötletnek tűnik, de nem előzte meg nagy kutatás. Nagyon keveset tudtunk erről, és csak elképzelhettük, hogy mi folyik a való életben. Itt vetődött fel a két afro-amerikai, „ki, ha én nem” figura. Az egyik nagyon modern személyiség, a másik pedig… Róla azt képzeltük el, hogy frissen szabadult a börtönből, 90-es évek eleji drogdíler, ismeri a legkeményebb arcokat, de az elmúlt 15-16 évben – érthető okokból – kimaradt az utóbbi évek megszállott fogyasztási hullámából. Az ő nagy álma régen egy BMW volt, most az emberek már toronylakosztályokról meg aranyszínű jachtokról álmodnak. Egy ilyen ember nevetségesnek tartaná ezt. Nemrég olvastam a börtönből szabadult, régi drogdílerekről, és kiderült, hogy jó irányba haladtunk.

Elkezdtük megtölteni a térképet és a világot, vigyázva, hogy ne sérüljön Niko eredeti feladata és célja, és néha egy-két dolog visszaköszönjön a múltjából. Megvan a saját története, a motivációi, hogy miért végzi el a melókat, amit adnak neki. Van pár dolog, ami nem hagyja nyugodni. A nyakába veszi a várost Roman miatt, meg a kaszinós balhéi miatt. Aztán ott van a többi karakter a saját motivációival, akiknek jó okuk van, hogy beengedjék Niko-t a saját világukba, és melókat adjanak neki.Így állt össze a fő történet a sok bűnözővel. De azt is akartuk– ez már korábban is eszünkbe jutott, de nem tudtuk elég jól megoldani a korábbi gépeken –, hogy az élmény része legyen New York utcáin sétálni. Nem tudom, hogy laktatok-e már New Yorkban, de mindig őrültekbe futsz bele. Rengeteg őrült ember, tele energiával. Nem arról van szó, hogy pelenkában ülnek az utcán és üvöltöznek, de majdnem… Lehet, hogy bankárok, csak annyira fel vannak pörögve. És azt akarják, hogy tudjuk, milyen nehéz az életük. El akartuk kapni ezt a hangulatot, és ezzel beleírhattunk rengeteg karaktert, akivel egyébként nem találkoznátok a bűnöző körökben. Amikor [a régebbi GTA-kban] New York hangulatát akartuk megfogni, legalább a rádióban megemlítettük, vagy máshogy utaltunk a járókelők viselkedésére. Mondhattál nekik pár szót, de valójában soha nem kellett hozzájuk szólni. De most találkozhattok emberekkel. Nem lesznek egymillióan, de sokféle arcot lehet látni New York sokféle személyisége közül. Egyesekkel a sztori miatt futtok össze, másokkal csak véletlenül.

Klasszikus példa, ha végigmész a Broadway-n és a Houston-on, aztán a 14. utcára fordulsz, és közben vagy ötször megállítanak, hogy: „Haver, szereted a rapet? Vedd meg a CD-met.” Ezt muszáj volt beleraknunk a játékba. Szóval sétálsz az utcán, és odajön valaki, hogy „Szereted a rapet?” Ebből indul egy újabb jelenet, ahol feltűnik ez a nevetséges figura. De Niko barátságos vele, mert mindenkivel ilyen. És ezzel egy új küldetés kezdődik. Rengeteg apróság. Akkor is szembe jönnek a dolgok, ha nem keresel éppen küldetést. Emiatt tűnik el a különbség a küldetésen belüli és kívüli játék között. Besűrűsödik az élmény. Ez megfelelt a céljainknak, miközben az egyetlen módja volt, hogy olyan New York-i karaktereket is beleírjunk, akik nem férnének bele egy gengsztersztoriba.
Grand Theft Auto IV 3 komment

[62] casper007
Apr 01., Tuesday 22:00 #3
Válasz stick (#2) üzenetére
Én is
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[3] stick
Apr 01., Tuesday 21:03 #2
Válasz HuN Makaveli (#1) üzenetére
Osztom a véleményedet
NNID, XBL: sztikk
Apr 01., Tuesday 20:19 #1
Király
casper007
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Ezeken a platformokon játszom
Playstation3
PC
Nintendo Wii U
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Kaland, FPS, Szerepjáték
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Könyvek, Mozi
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
antaru
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
zaz
(offline)
playmore
(offline)
logen
(offline)
dreampage
(offline)
theSickness
(offline)
Lavitz
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
zs0lt1
(offline)
Edina
(offline)
Rolne
(offline)
Attila6
(offline)
Hellfrost
(offline)
rob
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
Đoma
(offline)
gyuri12
(offline)
Fatman
(offline)
Vuxy
(offline)
Jackal
(offline)
axl
(offline)
Matos
(offline)
BW
(offline)
Alwares
(offline)
skiz0
(offline)
rolmanus
(offline)
jimessor666
(offline)
roli576
(offline)
Yip Man
(offline)
Sicknesshuga
(offline)
maccc
(offline)
kochanp
(offline)
Sübe
(offline)
atka
(offline)
x-doboz360
(offline)
Morwen
(offline)
sepsta75
(offline)
HuN Makaveli
(offline)
Iceakos
(offline)
kryss777
(offline)
mnorbee
(offline)
Final Doom
(offline)
Ray
(offline)
pergemark
(offline)
annie007
(offline)
erik10
(offline)
Nesh
(offline)
lorantHUN
(offline)
Joo T
(offline)
RedBoyforCE
(offline)
olin
(offline)
NikoBoy
(offline)
kicsihocza
(offline)
hocza
(offline)
regeth
(offline)
ryujani
(offline)
Gangster
(offline)
wortoo
(offline)
warass
(offline)
engé
(offline)
wodbear
(offline)
RoOte
(offline)
5T3V3N
(offline)
Quimby
(offline)
G.A.R.
(offline)
Sam360
(offline)
Xbox360Gamer
(offline)
Zombi Killer
(offline)
Enzo Di
(offline)
lamann
(offline)
Graphitman
(offline)
KiCsi MexXiS
(offline)
Wolverine
(offline)
Futrinka
(offline)
Adam360
(offline)
Yegor
(offline)
Alpár
(offline)
ne5h
(offline)
TheGameSCore
(offline)
M4ST3RCH13F19
(offline)
Amy
(offline)
John Smith
(offline)
okornyalbaro
(offline)
Bence360
(offline)
Keyoo
(offline)
MilanZila
(offline)
Zoy76
(offline)
dpb
(offline)
SRyan
(offline)
Fabri
(offline)
AnnexHUN
(offline)
Shifty Fox
(offline)
Szekitáj Chili
(offline)
FredPerry
(offline)
Svitzh
(offline)
Rolcsoo
(offline)
Kisszarka
(offline)
Grand Theft Auto IV adatlap
18 év felettieknek Felnőtteknek
Kiadó: Rockstar Games
Fejlesztő: Rockstar North
Megjelenés: 2008. Apr 28.
Kategória: Akció
Online játékmód: Van

A szerkesztőség értékelése:
10
Ami tetszett
Szinte mindene tökéletes, 'nuff said.
Ami nem tetszett
Időnkénti lassulások és váratlanul feltűnő tereptárgyak
Olvasói értékelés: 10.7 (258 szavazat)
Ugyanez a játék más platformokon:
pc | gc | xbox | ps2 | ps3 | x360 | wii | nds | psp | xbox1 | ps4 | wiiu | n3ds | psv | mob

175 | Grand Theft Auto IV - teszt

Eljött a Nagy Nap: három és fél éves várakozás, plusz egy kényszerű csúszás után ma került a boltok polcaira a Grand Theft Auto IV. A világ egyik legsikeresebb játéksorozatának új felvonása visszatér Liberty City-be, de újításokat is ígér. Sikerült átugrani a magas lécet? Teszt.

40 | Gay Tony: Luis beköszön

Most már tényleg csak egyet kell aludni a GTA IV: The Ballad of Gay Tony megjelenéséig, de a Rockstar még egyszer, utoljára nekifut videó fronton: ezúttal a főhős kerül reflektorfénybe.

7 | GTA IV: ingyenes Xbox Live hétvége

Ahogy arról a Premier rovatunk aktuális kiadásában is olvashattok, ezen a héten - egészen pontosan holnap - új Grand Theft Auto IV megjelenések várhatóak, de egyéb meglepivel is kedveskedik a Rockstar.

33 | Gay Tony: Princess Robot Bubblegum

A megjelenésig már csak két nap van hátra, így valószínűleg az utolsó Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony trailer következik. És egyben a legfurcsább is.

9 | Gay Tony: négy új kép

Nem kellett sokat várni a hét első The Ballad of Gay Tony tartalmára: négy új képet tudunk mutatni a második Grand Theft Auto IV kiegészítőről.

14 | Gay Tony: Liberty City sztárjai

A Rockstar csapata már számtalan alkalommal jelesre vizsgázott a trailereket illetően, így örömmel fogadtuk tőlük a legújabb The Ballad of Gay Tony kedvcsinálót is.

20 | Gay Tony: harckocsis akció

Lassan, de biztosan közelítünk a Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony megjelenése felé, így nagy eséllyel az egyik utolsó képcsokrot köszönthetjük a játékról.

38 | GTA: Episodes from Liberty City trailer

Remek trailer futott be az esti órákra a második GTA IV DLC-vel párhuzamosan debütáló Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City-ből. Ahol baj van, ott csaj is van. Vagy fordítva?

8 | Gay Tony: új karakter-trailer

Újabb, ezúttal két karakterre koncentráló trailer érkezett a kettes számú Grand Theft Auto IV epizódból a The Ballad of Gay Tony-ból. Bemutakozik Armando és Henrique.

18 | [TGS] The Ballad of Gay Tony trailer

Az elmúlt hetekben jó néhány kedvcsinálót volt már alkalmunk leközölni a The Ballad of Gay Tony-ról: most itt van a legújabb, méghozzá a szokásokhoz hűen egyedi zenei aláfestéssel.

17 | The Ballad of Gay Tony: friss hírek

Kreatívra sikeredett a The Ballad of Gay Tony legújabb kedvcsinálója, a Rockstar ugyanis a játékban is fellelhető Weasel News híradójába ágyazva mutogatja nekünk az új DLC-t.

20 | The Ballad of Gay Tony: újabb trailer

Nem kellett sokat várni a következő Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony kedvcsinálóra, hiszen a múlt heti első trailer után most befutott a második is.

37 | The Ballad of Gay Tony: az első képek

Pénteken írtunk arról, hogy a Rockstar a jövő héten fogja leközölni a The Ballad of Gay Tony első trailerét, amire most a játékot bemutató első képekkel melegíthetünk.

36 | The Ballad of Gay Tony trailer a jövő héten

Tényleges kép-, illetve videóanyagot még nem láthattunk a második Grand Theft Auto IV letölthető tartalomról, most már azonban erre is csupán néhány napot kell várnunk.

44 | GTA IV: The Ballad of Gay Tony októberben

A Rockstar nemrég elárulta, hogy mikor is fog megjelenni az E3 előtt bejelentett második Grand Theft Auto IV kiegészítő, amely a Ballad of Gay Tony címet viseli.

102 | GTA IV: The Ballad of Gay Tony bejelentés

A Rockstar nem várta ki az E3-at, és már ma bejelentette a második Xbox 360 exkluzív Grand Theft Auto IV letölthető tartalmat, amely még az idei esztendő folyamán elérhetővé fog válni. És igen, tényleg az a neve, amit a hír címében olvashattok.

31 | Grand Theft Auto IV: 13 millió

A Take-Two frissen befutott üzleti jelentéséből kiderül, hogyan is áll világszinten jelenleg a 2008-as esztendő legnagyobb játékmegjelenése, a Grand Theft Auto IV.

27 | GTA IV: The Lost and Damned trailer

Újabb rövidke trailer érkezett a The Lost and Damned címet viselő első Grand Theft Auto IV letölthető tartalomról, amely ebben a hónapban válik majd elérhetővé.

33 | GTA IV: The Lost and Damned trailer-dupla

Kevesebb, mint egy hónap van már csak hátra az első Grand Theft Auto IV letölthető tartalom érkezéséig - most két új trailerrel készülődhetünk a megjelenésre.

19 | [VGA] GTA IV: The Lost and Damned trailer

Az előző nap folyamán képekkel melegítettünk az első Grand Theft Auto IV DLC debüt trailer-ére, amely ma hajnalban annak rendje és módja szerint meg is érkezett.

17 | GTA IV: The Lost and Damned képek

Ha minden igaz, akkor hamarosan mozgásban is megtekinthetjük a Grand Theft Auto IV első DLC-jét, ám addig is néhány friss screenshot csillapíthatja szomjunkat.

30 | Jövő héten debütál a GTA IV DLC

Két hete mutatták be a már régóta ígérgetett első Grand Theft Auto IV DLC-t, most pedig az is kiderült, hogy mikor láthatjuk először mozgásban a letölthető tartalmat.

30 | Februárban érkezik a GTA IV DLC

Úgy tűnik, hogy végre pont került a sokat ígérgetett első Grand Theft Auto IV letölthető tartalom körüli felhajtás végére, a USA Today ugyanis a mai napon kellemes adag friss információval - köztük a megjelenés időpontjával - jelentkezett a DLC-ről.

34 | 2009-re csúszhat a GTA IV DLC

Annyi különböző dátum, cáfolat és találgatás látott már napvilágot az elmúlt hónapokban az első Grand Theft Auto IV DLC-vel kapcsolatban, hogy a legújabbon már meg sem lepődünk.

16 | GTA IV: PC trailer és PS3 trófeák

A korábban 2008 őszére ígért Grand Theft Auto IV DLC ugyan továbbra is bújkál a ködben, de a PC verzió azért rendben megérkezik novemberben. A PS3 változat meg trófeákat kap.

27 | Novemberben jön a GTA IV DLC

Az elmúlt hónapokban érkezett, nem éppen megnyugtató híresztelések alapján sokan minden bizonnyal már lemondtak arról, hogy még az idén megérkezik az első GTA IV DLC, ám ezúttal jó hírrel tudunk szolgálni.

35 | Jövőre jöhet a GTA IV DLC

Régen hallatott már magáról a Grand Theft Auto IV-hez készülő első, Xbox 360 exkluzív letölthető tartalom, és most sem éppen bíztató hírek érkeztek vele kapcsolatban.

26 | GTA IV - 2008 legkeresettebb játéka

A Top Global Markets Report összesített eladási adatai alapján a 2008-as esztendő legkelendőbb produktumának a Grand Theft Auto IV bizonyult mostanáig.

126 | Hivatalos: Grand Theft Auto IV PC-re

A mai napon végre megtörtént az a bejelentés, amit sokan vártak, sokat pletykáltak, és amire igazság szerint számítani is lehetett: Niko Bellic újabb platformot támad be, a Rockstar ugyanis megerősítette, hogy készülőben van a Grand Theft Auto IV PC verziója.

43 | Take-Two hírdömping - késik a GTA IV DLC

A Take-Two nemrégiben zárta üzleti negyedévét, ennek örömére pedig szép nagy adag információ látott napvilágot: a pénzügyi adatok mellett kiderült, hogy késik a Grand Theft Auto IV első letölthető tartalma, de szó esett a BioShock filmadaptációjáról is.

43 | GTA IV: a verziók csatája

Bár globális adataink erről a mutatóról nincsenek, az egyes áruházláncok azért elárulták, hogy milyen arányban fogyott a Grand Theft Auto IV a két platformon.

54 | GTA IV: félmilliárd az első héten

Elkezdte letarolni a világot a Grand Thaft Auto IV. Az elemzők várakozásait felülmúlva, de a kiadó elvárásainak megfelelően rekordbevétel született az első héten - a játék gyakorlatilag minden eddigi, videojátékkal kapcsolatba hozható premier-rekordot megdöntött.

26 | GTA IV: a brit premier

A várakozásoknak megfelelően rekordokról kell beszámolnunk a Grand Theft Auto IV premiere kapcsán: az első adatok az Egyesült Királyságból érkeztek.

46 | Grand Theft Auto IV - Launch party

Űzött vadként menetel a Gamer365 elitalakulata a kitűzött cél felé - a dátum valamikor este nyolc környéke, április huszonnyolcadik napja. A helyszín egy étterem lenne, az apropó pedig egy fontos dátum - április huszonkilenc: ekkor jelenik meg az Év Legjobban Várt Játéka: a GTA IV.

73 | Grand Theft Auto IV: platformháború

Tegnap egyszer már szóba hoztuk a Grand Theft Auto IV PlayStation 3 és Xbox 360 verziója közötti "harcot", most pedig kicsit bővebben is foglalkozunk a témával.

55 | GTA IV: telepítés, reklám, plakátok

Befutott az elmaradhatatlan napi Grand Theft Auto IV híradag: ezúttal arról érkeztek információk, hogy mindkét verzió esetében lesz installációs lehetőségünk. Plusz: bővített ír tévéreklám és durvulens GTA IV promóciós kampány New York utcáin.

57 | Grand Theft Auto IV: a premierek premierje

Az egyik legnagyobb szórakoztatóiparral foglalkozó napilap, a Variety friss beszámolójában arról ír, hogy mire is lehet majd képes a premiert követően az idei év legkomolyabb videójáték-megjelenése, a hónap végén debütáló Grand Theft Auto IV.

109 | Grand Theft Auto IV: az első teszt

Az Official Xbox Magazine szállította az első teljes értékű, pontszámmal ellátott tesztet a Grand Theft Auto IV-ről. Rövid, szigorúan spoiler-mentes összefoglaló következik, pozitívumokkal, negatívumokkal, és a GTA IV érdekes pillanataival meglocsolva...

47 | GTA IV: Lehet, hogy hiány lesz

A nagyobb üzletláncok az elmúlt hónapokban komoly reklámhadjáratot folytattak a Grand Theft Auto IV kapcsán - mindenki azt szerette volna, hogy nála vegyék meg a játékot. Lehet, hogy kár volt aggódniuk.

12 | GTA IV: fókuszban a multi

Lassan lehet számlálni a napokat a Grand Theft Auto IV megjelenéséig - hivatalos mozgóképet valószínűleg már nem látunk a premier előtt, a képek azonban még mindig jönnek - most a multiból.

99 | Grand Theft Auto IV - az első benyomások

Rob Taylor, az Xbox World 360 szerkesztője szerencsés ember: a Rockstar gárdáján kívül ő volt az egyik első ember a planétán, aki végigjátszhatta a Grand Theft Auto IV-et. Színes-szagos élménybeszámoló következik szigorúan spoiler mentesen.

60 | Grand Theft Auto IV: a napi adag

A megjelenés közeledtével lassan napi szinten látnak napvilágot új képek és infók a Grand Theft Auto IV-ről. Most a screenshotokon a sor: a nagy GTA rajongói oldalaknak küldött képekből válogatunk.

9 | Grand Theft Auto IV promó

Lassan lehet kezdeni számolni a napokat a Garnd Theft Auto IV megejelenéséig. A friss mozgóképes anyag szokatlan forrásból érkezett: az amerikai GameStop lánc GTA IV promójáról van szó.

73 | GTA IV: képek a multiból

Lassan, de biztosan közelít a Grand Theft Auto IV április végi premierje, a Rockstar pedig rendületlenül szórja a képeket a játékból. Most a multiplayer hancúrból érkeztek látnivalók.

23 | GTA IV: Liberty City esőben

A Rockstar a mai napon frissített egy alaposat a Grand Theft Auto IV hivatalos weboldalán, minek köszönhetően újabb screenshot-okat tudunk mutatni a játékról.

13 | GTA IV: új trailer a jövő héten

A napokban a multiplayer-ről tudhattunk meg néhány dolgot a Grand Theft Auto IV kapcsán, hamarosan pedig egy új trailer miatt lesz aktuális a Rockstar játéka.

54 | GTA IV: multi részletek

Eddig nagyjából annyit tudtunk a Grand Theft Auto IV multiplayer szekciójáról, hogy - nagygépes epizódok történetében először - ilyen is lesz benne. Most befutottak az első részletek, a jelek szerint sem játékmódok, sem a résztvevők terén nem szűkölködünk majd...

108 | Grand Theft Auto IV - mindent a szemnek

Az elmúlt napokban megjelentek új anyagok a GTA nagy riválisaival kapcsolatban, várható volt tehát, hogy a GTA IV sem marad ki a sorból: a Grand Theft Auto készítői is friss képekkel és némi videóanyaggal is fokozzák a rajongók várakozását.

44 | GTA IV: komoly arcok

Már csak kerek két hónapot kell átszunyókálni, hogy ismét rossz fát tegyünk a tűzre Liberty City utcáin: a közelegő megjelenés örömére a Rockstar szórja az új képeket a Grand Theft Auto IV-ből.

18 | GTA IV: képek & videók

A Rockstar kezdi erősen felpörgetni a Grand Theft Auto IV promóciós gőzhengerét: több új kép és két darab új mini-videó gondoskodik arról, hogy mindenki a kasszákhoz járuljon április végén.

22 | [GDC] GTAIV: Episode One a nyáron

Még mindig van miről beszélni a Microsoft tegnapi konferenciája kapcsán, hiszen szó esett a Grand Theft Auto IV Xbox 360 exkluzív epizodikus kiegészítéséről is.

64 | GTAIV: egy perc Liberty City-ben

Azon szerencsések, akik nemrég kipróbálhatták a Grand Theft Auto IV-et leginkább a rengeteg véletlenszerűen történő dolgot emelték ki pozitívumként. Lássuk, hogy mit mesél a Rockstar alelnöke.

47 | GTA IV: ingame villanások

"Hamarosan mutatunk némi ingame anyagot is" - mondták a legutóbbi trailer nyilvánossáégra hozása után Rocksztárék, és valóban: új mini Grand Theft Auto IV mozgóképek érkeztek.

25 | Grand Theft Auto IV: Most Wanted

Sűrüsödnek a történések a Grand Theft Auto IV háza táján: az április végi premier közeledtével ütemesen érkezik a friss képanyag. Ezúttal egy új screenshot és három artwork.

72 | Grand Theft Auto IV: majdnem kész

A Grand Theft Auto IV a tavalyi év legkellemetlenebb csúszását produkálta: elbukta az októberi premiert, aztán átugrott 2008-ra. A jó hír: nem kell sokat várni rá, a GTAIV majdnem kész van, és április huszonkliencedikén mindenképpen megjelenik. Friss infók.

39 | Grand Theft Auto IV, kilencszer

Hivatalos megjelenési időpontja ugyan még mindig nincs, de közösen reménykedünk a Grand Theft Auto IV tavaszi premierjében. A Rockstar meg új képeket ad ki - kilencet.

38 | GTA4 - még több extra Xbox 360-ra

A Take-Two már régebben is beszélt arról, hogy az Xbox 360-hoz extra tartalom készül a megjelenés után nem sokkal - most kiderült, hogy a jövőben még több ilyen extrát várhatunk majd.

185 | Grand Theft Auto IV: itt az új trailer

Az ígéreteknek megfelelően rendben befutott a Grand Theft Auto IV új trailere. A Rockstar Games játékát az őszről 2008-ra történő csúszás óta nem igen láthattuk mozgásban, de az új trailer mindenkit kárpótol szinte mindenért - brutálisan jól néz ki.

36 | GTA IV: képek, trailer előtt

A Rockstar holnap este ereszti útjára a Nagy Csúszás bejelentése utáni első Grand Theft Auto IV trailert. Ravasz módon fokozzák az izgalmakat: két screenshot érkezett, ízleítőnek.

21 | GTA IV: új trailer közeleg

A pár hónapja bejelentett csúszás miatt érthetően szorult háttérbe a Grand Theft Auto IV, hamarosan azonban újból hallatt majd magáról a Rockstar sorozatának legújabb tagja.

54 | GTA IV zsongás

A Rockstar folyamatosan, szinte hétről-hétre demózza a sajtónak a Grand Theft Auto IV-et. A legutóbbi próbakörről kiszivárgott friss képeket kötöttük egy csokorba.

139 | Grand Theft Auto IV: a második trailer

Az ígéretekenek megfeleleőn ma este, percre pontosan hat órakor debütált a Grand Theft Auto IV új, "Looking for that special someone" című trailere. A korábbi városképek helyett a trailer ezúttal inkább a főhősre, Niko Bellic-re koncentrál, némi akcióval nyakon öntve.

42 | GTA4: exkluzív tartalom PS3-ra is

A Microsoft az idei X06-on boldogan jelentette be, hogy a Grand Theft Auto IV Xbox 360 verziója letölthető exkluzív tartalmat fog tartalmazni, nemrég azonban egy, a játék kiadójához közeli forrás azt állította, hogy a PS3 tulajdonosok sem maradnak le a meglepetésekről...
Tovább a játék adatlapjára / fórumába