[4] Joo T (offline)

Átlagos

Ő egy 39 éves fiú és itt lakik: Veszprém / Tapolca

4692 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 4545 kreditet gyűjtött

2008 April
13:42 Ir összesítő ( S01 E02 )
Nos tegnap már csináltam egy blog bejegyzést, hogy mi is kell itt kintre. Ime a következő rész, melyben további jótanácsokat szeretnék megosztan veletek...
Nos hát mivel is kezdjem. Oh, igen. Tegnap írtam a pénzről, hogy bizony idulásnak kell, nem is kevés. Azt azonban elfelejtettem említeni, hogy nem mindegy, milyen címleteket hozol ki. Én sajnos 500-asokat hoztam, ami nem volt nyerő ötlet. Bementem vele a bankba, nem váltották fel. Elmentem vele a postára, nem váltották fel. Most nem azt mondom, hogy lehetetlen felváltani, de nehéz. A legnagyobb címlet, amit használnak az az 50es. Ha kiveszel az automatából 500 eurót, akkor valószínűleg 10db 50est fogsz kapni. Már 100assal is nehéz itt kint fizetni, szóval csak kis címlet, max 50es.

Na de most térjünk rá, a kinti létre. Mit is kell itt kint csinálni. Na hát ha nem ismersz senkit, akkor nagyon nehéz dolgod van. Először is találnod kell egy szállást, ami valószínűleg hostel lesz. Ezt érdemes már otthon kiválasztani, neten utána nézni, hogy amikor leszállsz a gépről, akkor tudj mit mondani a taxisnak, hova vigyen. A központ reptér távolság olyan 30-40 euro körül mozog, de busszal is be lehet menni. Van rendes helyijárat, ami 2 euro, bár nem tudom, hogy az bemegy a reptérre, vagy csak a reptér előtti főúton áll e meg, de van reptéri buszok, ami viszont 6 euro. Persze még így is jobb, mint a taxi, de fent áll a veszélye, hogy leszállsz a központban, és nem tudod merre kell menni. Szóval jön az ötlet, hogy kell egy térkép, és minden meg van oldva. Nos ez azért nem ilyen egyszerű. Nincsenek itt az utcák úgy feltáblázva, mint otthon, szóval ha van is egy jó, és részletes térképed, és kitűnő tájékozódási képességed, akkor sem biztos, hogy elsőre odatalálsz, ahova menned kell. Szóval elsőre ajánlom a taxit, az mégiscsak az ajtóban fog letenni. :)
Na akkor megvan a szállás. A következő, amit tenned kell, hogy találsz valakit, aki ír egy igazolást, hogy ott laksz, és ad neked két számlát. Természetesen nem egy nadrágról, hanem elektromos művek, meg mondjuk gáz számlát, ami bizonyítja, hogy aki igazol téged, tényleg ott lakik, és fizeti a számlákat. Na szerintem ez lesz a legnehezebb. Persze ha eleve valakihez, valakikhez érkezel, akkor nem probléme, de ha nem... Állítólag vannak kint, akik némi anyagi támogatás cserébe adnak igazolást. Hogy hogyan lehet őket elérni? Nem tudom. Talán próbálkozni kell iwiw-en, mielőtt kijöttök. Meg kell keresni magyarokat akik tudjátok, hogy itt kint van, és valahogy el tudjátok érni. Próbálkozni kell mindennel, ha kell pofátlanul, persze nem túl pofátlanul. Nos ha megvan az igazolás, akkor meg kell csináltatni a PPS-t, amiről már beszéltem. Ez mindenképpen kell, hogy melót vállalhass. Ezek az irodák különböző helyen vannak, attól függ, hogy hol "laksz", de ezt úgy is megmondja, aki adja a papírokat, hogy hova kell menned. Nos ha megvan a PPS, ami egy hét, akkor el kell intézni a bankszámlát. Ehhez szintén kell a PPS, az útlevél, és azt hiszem más nem. Ez az egész kb. 2 hét, mert 1 hét a PPS, és kb. egy hét a bankszámla. Persze ez alatt nem szabad tétlenül ülni. Minden nap be a városba, csináltatni cv (önéletrajz), és járni a várost. Egy csomó helyen kint van, hogy staff wanted. Na ilyen helyekre be, megkérdezni, hogy bent van e a menedzser, beszélni vele, otthagyni a cv-t, és így tovább. Internet kávézóba menni, és neten is jelentkezni ezerrel mindehova.

Ja igen, majdnem elfelejtettem a telefonszámot. Hát mindenképpen kell venned kint egy kártyát. Érdemes vodafone-t, mert ezen kívül van az O2, meg még valami azt hiszem, de tudtommal nincs Tmobil. Meg a vodafone-nál itt kint szoktak akciók lenni, mint például befizetsz 20 eurot, és a free szót elküldöd a nemtudom már milyen számra, és egy hónapig ingyen beszélsz az ír vodafone-osokkal. Aztán regisztrálod magad a neten, és 300 sms-t küldhetsz neten ingyen. Valamint 10 euro egy kártya, amit teljes egészében le lehet beszélni. Vezetékest 9 cent hívni, mobilt 25 cent/ perc hívni. És mindegy, hogy ír, vagy külföldi szám.

Nos ha ezt mind megcsináltad, vagyis laksz valahol, el tudnak telefonon érni, megvan a PPS, meg a bankszámla, akkor már csak egy meló kell. Ha ez is megvan, akkor el lehet kezdeni keresni albit, mert hát az albihoz meg kell igazolás, hogy dolgozol. Mondhatjátok, hogy ez amúgy egy ördögi kör, mert nincs albi, nincs számla, akkor nincs PPS, ha nincs PPS, nincs bankszámla, valamint nincs meló, ha viszont nincs meló, akkor meg nincs albi, nincs számla. Hát igen, ez ilyen.

És még egy jó tanács. Elsőre szinte tök mindegy hogy milyen melót ajánlanak, fogadd el. Majd később válogathatsz, de addig... Örülj, ha van meló.

Na hát ennyi...
10 komment

[4] Joo T
Apr 01., Tuesday 16:44 #10
akkor lehet Pjul is csak viccelt?
Never make the same mistake twice, try to make a new one.
[27] Aky
Apr 01., Tuesday 16:40 #9
Válasz Geleta (#8) üzenetére
Szegeny mar megint terhes
PSN : Aky82Hun
[1] Geleta
Apr 01., Tuesday 16:38 #8
Szólok áprilisi tréfálkozás van. Szegedinek nem elhinni semmit, főleg, hgy terhes a Dia . Azon gondolkozom mivel basszam át a fejét.
ja ez elszállt
[4] Joo T
Apr 01., Tuesday 16:07 #7
Válasz pjul (#6) üzenetére
Na mivan? Csak nem öregszel?
Never make the same mistake twice, try to make a new one.
[1] pjul
Apr 01., Tuesday 15:59 #6
Ezt írtam volna?
Nehéz olyan ellenséggel szemben küzdeni, aki a fejedben tanyázik. Mondták a hangok
[4] Joo T
Apr 01., Tuesday 15:57 #5
Válasz pjul (#4) üzenetére
Köszi, hogy rátermett embernek tartasz. Ez azért megnyugvással tölt el...
Never make the same mistake twice, try to make a new one.
[1] pjul
Apr 01., Tuesday 15:55 #4
Ez az első próba, hogy legyen pps-d. Ha megvan elhiszik, hogy dolgozni jöttél és oda csak rátermett emberek mehetnek ki
Nehéz olyan ellenséggel szemben küzdeni, aki a fejedben tanyázik. Mondták a hangok
[4] Joo T
Apr 01., Tuesday 15:54 #3
Válasz Aky (#1) üzenetére
Javítottam
Never make the same mistake twice, try to make a new one.
[4] Joo T
Apr 01., Tuesday 15:52 #2
Válasz Aky (#1) üzenetére
nos igen, nem mindegy, hogy stuff vagy staff... Volt egy másik hiba is, amit már javítottam...
Never make the same mistake twice, try to make a new one.
[27] Aky
Apr 01., Tuesday 15:49 #1
stuff wanted Az staff wanted, teee
PSN : Aky82Hun
Joo T
Never make the same mistake twice, try to make a new one.
Ezeken a platformokon játszom
Xbox 360
PC
Kedvenc játék-műfajaim
Kaland, Szórakoztató, Verekedős, FPS, Szerepjáték, Sport
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Társasjáték, Szerepjáték, Zene (hallgatom), Könyvek, Bulizás, Barátok, Programozás, Úszás, Foci, Kézilabda, Kosár, Korcsolya, Extrém sportok, Bicikli, Atlétika, Görnyedt ülés
Barátok, ismerősök
Aky
(offline)
dreampage
(offline)
sting
(offline)
casper007
(offline)
Yip Man
(offline)
pjul
(offline)
jozef76
(offline)
Geleta
(offline)
mpetko
(offline)
XBOX Live