casper0072008.01.28. 20:55

Grand Theft Auto IV - Give me Liberty!

Nincs mese, a GTA sorozat a legnagyobbak között van. Az 1997-ben megjelent első rész óta a játék töretlen sikernek örvend, bár nem egyszer próbálták már aláásni tekintélyét. A játék leginkább szabadságával, utánozhatatlan hangulatával, sok-sok lehetőségével vívott ki elismerést magának, melyet az április végére datált negyedik rész még tovább növelhet, és amint az az eddigiekből leszűrhető, fog is.

Történet:

A GTA játékok története mindig beleillett egy amerikai gengszterfilm kereteibe. Adott egy hős, aki a ranglétra legaljáról indul, és keserves munka árán elfoglalja helyét az alvilág csúcsán. Nagy vonalakban a GTA IV sztorija is ezt az alapot követi, kicsi eltérésekkel. Hősünk ezúttal egy Niko Bellic nevű kelet-európai fickó lesz, aki unokatestvére biztatására utazik el az ígéret földjére, hogy gazdagságban éljen, nőktől körülvéve. Azonban ahogy az lenni szokott, hősünk problémákba ütközik. Kuzinja, Roman egy picit túlzott befolyását és vagyonát illetően, egy kis taxis cég vezetője, és akarva-akaratlanul, inkább akaratlanul, kivívta a város több nagykutyájának haragját. Romannak segítségre van szüksége, a megfelelő megmentőt pedig szerény személyünkben látja. Így Niko feladata a történet folyamán, hogy megmentse rokonát a cápák karmai közül, és túlélje az amerikai kalandot. Mi is a konklúzió? Itt bizony nem azért küzdünk, hogy elfoglaljuk a drogbáró vagy a keresztapa helyét, ahogy már többször is hallhattuk, kis hal leszünk a nagy tengerben, a nagy befolyással rendelkező egyének kényük-kedvük szerint fognak velünk játszani. Személyes véleményem szerint ez sokkal jobban hajaz a valóságra, és nagy mértékben megnöveli majd az élményt.

A helyszín:

Liberty City. A szabadság városa. Akik eddig is követték a sorozatot, azoknak a város ismerős lehet, hiszen itt játszódott a sorozat első része, a GTA III, és az eredetileg PSP exkluzívnak tervezett Liberty City Stories is. De nehogy azt higgyük, hogy ismerjük Liberty-t. Mivel 2008-ban járunk, a technikai lehetőségek is sokkal vadabb határokat szabnak a készítőknek. Bátran állítom, hogy New York városa eddig sosem látott részletességgel tárul majd elénk. Ha hihetünk a Rockstar-nak, és miért ne hinnénk, akkor az lesz az érzésünk játék közben, mintha valódi New York utcáit rónánk. A város próbálja minél jobban visszaadni valódi testvére vonásait, hangulatát. Először a sorozat történetében meglátogathatjuk a szabadság szobrot, mely a Statue of Happiness nevet kapta. Igen, a nevek felépítésén a fejlesztők ezúttal sem változtattak. Minden épület, városnegyed, jármű fiktív nevekkel lesz felruházva, azonban olyan leleményesen, hogy szinte teljesen megegyezzenek valódi társuk nevével. A játéktér maga a város lesz, így azok, akik nagy méretű vidékre számítottak, csalódni fognak, azonban ez ne vegye el a kedvüket. A város ugyan kisebb lesz, mint a San Andreas területe, mégis az új Liberty City lesz a videojátékok történetének legnagyobb városa, lenyűgözően részletes felépítéssel, milliónyi utcával. Liberty-t az igazi New York négy kerülete alkotja majd, természetesen nevet változtatva. Ezek:Brooklyn - Broker; Queens - Dukes; Manhattan - Algonquin; Bronx - Bohan. A városban több jellegzetes épületet is megtalálunk majd, mint az Astor Plaza, a Bertelsmann Building, a Brooklyn Bridge, a Chrysler Building, Empire State Building, a Flatiron Building, az IBM Building, Manhattan Bridge, a MetLife Building, a Statue of Liberty, hogy csak néhányat említsek. Tehát panaszra nem lehet okunk, mintha az igazi New York-ban járnánk.

Szereplők:

Már megszokhattuk, hogy a sorozat darabjai nem szűkölködtek a szereplőkben. És még milyen széles volt az a skála! Maffiavezér, spicli, zugügyvéd, áruló, ivópajtás, és még sorolhatnám. A negyedik részben sem leszünk híján a vicces, kevésbé vicces karaktereknek, ismerjünk meg néhányat közülük:

Roman Bellic: hősünk kuzinja, rettenetes alak, bár jóhiszemű. A város több nagykutyájával összeszűrte a levet, Niko érkezésekor pedig egy lepukkant taxiscéget vezet a Broken nevű negyedben.

Little Jacob: feltehetőleg egy haiti nemzetiségű fegyverkereskedő. Jacob lesz a történet folyamán a f-fő fegyverraktárunk, szinte mindent be tud szerezni.

Manny: az egykori kemény gengszter ott volt a graffiti, a hip-hop és break tánc megszületésénél, azonban mára visszavonult, és életét annak szentelte, hogy eltűntesse a fiatalokat megrontó drogot az utcáról.

Brucie: egy agya ment autóbuzi, fitness őrült, önjelölt VIP. Nála csakis a jó csajok és a legmenőbb verdák jöhetnek szóba. Mindig szereti hangoztatni, hogy milyen jól is él. Na és a gyúrás, persze koksszal.

Grafika:

A játék már nextgen grafikával fog futni. A Rockstar saját fejlesztésű RAGE (Rockstar's Advanced Game Engine) névre keresztelt grafikai motorját fogja használni. Ezt a grafikai motort használja további két Rockstar Games által készített játék a Table Tennis és a L.A. Noire is. A tökéletes grafika remekül látszik az árnyékokon, a víz kidolgozottságán, a teljesen élethű embereken és épületeken is. Persze mint minden játékhoz, itt is kell egy kis kiegészítő, melynek köszönhetően a realizmus sokkal visszatűnőbb a játékban. Ezt a Rockstar az Euphoria Engine-el oldotta meg, mely a játékban szereplő tárgyak, karakterek mozgását tudja teljes realizmussal szimulálni. A RAGE motort a R* eléggé felturbózta a GTA4-hez. Valós idejű tükröződések, árnyékok találhatók meg a játékban és még a tárgyak megvilágítása is főként napszakhoz kötött.

Zenék, hangok:

Az eddigi epizódokban nem lehetett panasz sem a hangokra, sem a soundtrack-re. Ez alól az új rész sem lesz kivétel. Az eddigi videók alapján bátran állíthatjuk, hogy a hangok nagyon ott lesznek. A fegyverek ropogása, a fém koppanása, az üveg törése, mind-mind reálisan hatnak. A zenék terén változtat a Rockstar, ezúttal ugyanis nem a legnagyobb előadók licenszelt dalai kapnak helyet a korongon, hanem a kisebb, de tehetséges énekesek által életre keltett dallamok. Mivel a R* ezen a téren sosem okozott csalódást, merem remélni, hogy most sem fog. Takarékosság szempontjából mindenesetre jó ötletnek tűnik az anonim előadók szerződtetése.

Újítások:

És el is értünk a legterjedelmesebb bekezdéshez. Újítás ugyanis lesz bőven. Elsőként megemlíteném magát a várost, de erről már korábban szót ejtettem. Minden valószínűség szerint egy végletekig élethű, magával ragadó várost kapunk. Az élet is sokkal nagyobb realizmust sugároz majd. A járókelők immár nem céltalanul bolyonganak, mindenkinek megvan a maga célja. Sokan csak üldögélni fognak egy padon, cigarettát szívnak, a napi sajtót tanulmányozzák, kosaraznak, munkába sietnek, ha követünk egy autót, az előbb-utóbb megáll majd, hogy vezetője betérjen egy házba vagy egy boltba. Apropó, belső terek. Immár sokkal több épületbe mehetünk be, és ami igazán elragadó, hogy eközben semmiféle töltés nem lesz. Ez anno a Vice City-ben nagyon idegesítő volt. Az üldözési rendszer is átalakul. Ha elkötünk egy kocsit - amit már nem tehetünk meg a megfelelő gomb lenyomásával -, akkor a zsaruk a nyomunkba erednek, de csak akkor, ha van szemtanú. Ha lebukunk, akkor egy bizonyos területen belül körözést adnak ki ellenünk, a célunk pedig az, hogy kimeneküljünk a prios zónából. Apró bökkenő, hogy ha menekülés közben egy zsaruba botlunk, akkor a zóna centruma aktuális tartózkodási helyünkre kerül, így az egész hajszát kezdhetjük előröl. Mint ahogy a San Andreas esetében, itt is változtathatjuk öltözékünket, de kisebb mértékben, mint ahogy azt CJ-vel tettük. Bár a kezünk ezúttal sem lesz megkötve, a ruhadarabok sokkal szolidabb skálán vonulnak fel, hogyan is nézne ki goromba heroe-nk egy piros csíkos rövidnadrágban? :D A játékban kiemelkedő fontosságú lesz a telefon használata. Ezzel a kis szerkezettel tarthatjuk fent kapcsolatainkat, rendelhetünk fegyvereket, készíthetünk fotókat, vállalhatunk el munkákat. Ha csörög a mobil és nem vesszük fel, nem kell betölteni a játékállást, ha fontos dologról maradtunk le, akkor a hívó újra jelentkezni fog. A közlekedés is reformon esik át. Bátran használhatjuk a buszokat, metrókat, magas vonatokat. Képzeljétek el, micsoda élmény az utolsó pillanatban elkapni egy szerelvényt! Az apróbb minijátékok, lehetőségek sem bujdosnak el. Haverkodhatunk, udvarolhatunk, aktuális partnerünkkel elmehetünk úszni, bowlingozni, meglátogathatunk egy kocsmát vagy egy előkelő éttermet. Ebből is látszik, hogy a készítők sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a kapcsolatoknak. Végre az autóink sem tűnnek el, ha az út szélén hagyjuk őket, de készüljünk fel arra az eshetőségre, hogy járművünket elvontathatják. Ha megéhezünk, megállhatunk egy hot-dogos standnál, ha kedvünk szottyan, beülhetünk egy internet kávézóba, külön kiemelném, hogy a játékban komoly internetes tartalom lesz. További érdekesség, hogy ha elkötünk egy járőrkocsit, akkor beléphetünk a rendőrség adatbázisába és utánanézhetünk azoknak a figuráknak, akikkel találkoztunk. Nem is sorolnék fel több lehetőséget, májusban mindenki fedezze fel maga Liberty City-t, ráadásul ha minden eddig elhintett információt elétek tárnék, akkor több órával is megnyúlna az olvasás.

Special Edition:

A trend az trend, és követni is kell. Így a GTA IV megvásárlói sem maradnak gyűjtői kiadás nélkül. Aki igazi fannak érzi magát, és nem fél egy kis plusz pénzt leszurkolni a pack-ért, az igazi kincset kap a kezei közé. Nézzük, mit is tartalmaz a csomag:

  • GTA IV példány díszcsomagolásban

  • egy Rockstar emblémával ellátott sporttáska

  • egy fémdoboz kulccsal és kulcstartóval, amibe elzárhatjuk a lemezt az illetéktelen kezek elől

  • egy artbook, eddig sosem látott rajzokkal

  • a játék zeneszámait tartalmazó soundtrack lemez

Hm, finom, igaz-e? :D Ráadásul, aki merész, és az Amazon.com-ról rendel elő a játékra, az még egy ajándék rendszámtáblát is a magáénak tudhat.

Konklúzió:

A GTA IV új messiásként érkezik meg a boltokba április 29-én, és várhatóan hatalmas sikert fog aratni. Aki szimplán szereti az akciójátékokat, az nyugodtan ruházzon be rá, nem fog csalódni. Aki fan, az már tudja, mitől döglik a légy. Nincs mese, nagyon komoly anyag van eljövendőben.

**Infobox:

Fejlesztő: Rockstar North

Kiadó: Rockstar Games

Terjesztő: Take-Two Interactive

Grafikai motor: R.A.G.E [Rockstar's Advanced Game Engine]

Megjelenés: 2008. április 29.

Stílus: TPS

Játékmódok: Single Player, Multiplayer (16 játékos)

Besorolás: +18

Platform: Xbox 360, PS3

Adattároló: DVD, Blu-Ray

Várható siker: 10/10**

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
12

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==