casper0072008.01.27. 00:06

A GTA akták

Lassan megjelenik a Grand Theft Auto IV, mely új messiásként világítja majd meg a videojátékok piacát. Gondolom, nem egyedül várom a játékot, és rajtam kívűl is sokan tudják, hogy a várakozás egyre nehezebb. Ezt a kíméletlen állapotot szeretném most enyhíteni kis írásommal, amiben végigkövetem a GTA sorozatot a kezdetektől napjainkig.

Az R-akták:

A DMA Design csapatát (Lemmings, Ballistix, Blood Money) 1999-ben felvásárolta a Take Two Interactive, és így született meg a Rockstar Games gárdája. A csapat székhelye New York-ban található, azonban a feflesztő brigádok közül a Rockstar North (GTA sorozat, Manhunt) és a Rockstar Leeds (GTA:LCS, GTA:VCS) emelkedik ki. A csapat legtöbb játéka erőszakos elemeket tartalmaz, de a játékos társadalom nem vitatja, hogy a GTA, a Manhunt, a Bully, a Max Payne a világ legjobb játékai közé tartozik. A csapat legfrissebb játéka a Grand Theft Auto IV lesz.

**Grand Theft Auto

Megjelenés: 1997

Platform: PC, PS**

Az első rész első látásra igencsak primitívnek mondható. Felülnézetes 2D-ós játék, furcsán animált karakterekkel, akik beszéd helyett furcsa, csipogó hangokat adtak ki. Azonban nem szabad ezek szerint leírni a stuffot. A produktumban a járművek széles választéka volt megtalálható, a küldetéseinket szabadon végezhettük el, ráadásul a kocsikba pattanva licenszelt muzsika ütötte meg a fülünket. A játékra utánozhatatlan stílus volt jellemző. Egy piti bűnözőt alakítottunk, aki járgányokat lopott el, és nem kívánatos személyeket tett el láb alól. Amerika három fiktív városában - Liberty City, Vice City, San Andreas - tevékenykedhettünk. Minden város elején a telefonfülkékhez lettünk terelve, ahol felvehettük misszióinkat. A következő szintet csak az adott mennyiségű pont elérésével lehetett elérni, amihez nagy türelem szükségeltetett, játék közben ugyanis nem volt lehetőség mentésre. A pontok összegyűjtése rajtad állt: végezd el a megbízásokat, törj össze kocsikat, üss el embereket. Voltak kis almissziók, mint bankrablók fuvarozása, rendőrségi épület felrobbantása, gépek ellopása, bérgyilkosság, és pár titkos misszió, melyek megtalálása a játék legnagyobb kihívását jelentette. A legismertebb a pasztellszín köntösben járkáló krisnások eliminálása volt. Ha sikerrel jártál, akkor egy jellegzetes hang kíséretében megjelent a „Gouranga!” felirat. A rendőrök azonban nem nézték jó szemmel tevékenységedet, minél többet bűnöztél, ők annál jobban rád tapadtak, majd elkaptak, és letartóztattak. Persze az ügyes játékosok megmenekülhettek, ha betértek egy festő műhelybe. A pályákon elszórtan fegyvereket is találhattunk kicsiny ládákban, amelyek megkönnyítették munkánkat.

Nem sokkal később megjelent a London 1969 című kiegészítő lemez, mely csak a helyszínen változtatott, valamint néhány új járgányt is kipróbálhattunk.

**Grand Theft Auto II

Megjelenés: 1999

Platform: PC, PS, DC**

A második rész nem csalt mosolyt a játékosok arcára. A grafika alig fejlődött valamit, ráadásul megmaradt a felülnézetes játékmenet, ami már a 3D-ós játékok korában gázos volt. Csupán két új lehetőség jelent meg. A bandázás: igen-igen, a második rész több érdekeltséget állított szembe egymással. A szabadságot fokozta, hogy azzal a bandával paktáltál le, amelyik szimpatikus volt, így további missziókhoz jutottál, ezzel azonban kivívtad a többi gang haragját. A másik újítás a tuning bevezetése, járgányaidat immár fejleszthetted, pl. olajfolyatás, fedélzeti géppuska. Összességében a GTA II jó kis játék lett, mely sok-sok órára számítógép elé ragasztott.

**Grand Theft Auto III

Megjelenés: 2001

Platform: PC, PS2, Xbox**

Történet:

Nevenincs hősünk egy ügyes kezű bűnöző, akinek azonban a nőkkel nincs szerencséje. Barátnője, Catalina egyszerűen lelőtte őt egy bankrablás alatt, és ezzel a zsaruk kezére adta. Amikor azonban rabszállító autó a börtön felé tartott, hősünk egyik rabtársát kiszabadították, így megnyílt az út a szabadság felé. Heroe-nk egy 8-Ball nevű hapsi társaságában olajra lép, és megkezdi munkáját a városban. Ahogy emberünk egyre sikeresebb, úgy kelti fel a különböző szervezetek érdeklődését, természetesen a cél a város megszerzése.

A játéktér Liberty City, azaz New York. Mondanom sem kell, a második részhez képest a harmadik felvonás maga a mennyország, immár 3D-ben élvezhettük a randalírozást. A város elképesztően részletes lett, minden egyes sikátor átadta a nagyvárosi hangulatot. A missziók immár nem csak járművek ellopásából, vagy bérgyilkosságokból álltak, a történet röbb széon futott, és ha nem volt kedvünk a főmissziókat kivégezni, akkor sem unatkoztunk. Olyan lehetősgeink voltak, mint ambuláns mentés, taxizás, járőrszolgálat, tűzoltás, ugratások, titkos csomagok összegyűjtése, stb. A kocsik mellett immár motorcsónakokban is kipróbálhattuk vezetői képességünket, sőt, még egy kicsiny repülőgép, a Dodo is helyett kapot, aminek terelgetése kész művészet volt. A licenszelt muzsikák hozták a színvonalat, bár lehetőségünk volt saját zenéinket is belevarázsolni a rádiókba. A GTA III szabadságával, a kornak megfelelő technikai színvonallal, és a hangulattal beírta magát a történelemkönyvekbe.

**Grand Theft Auto - Vice City

Megjelenés: 2002

Platform: PC, PS2, Xbox**

Történet:

A nemrégiben szabadult Tommy Vercetti Vice City-be kerül. Hogy is volt ez? Tommy egy profi drogkereskedő, őrült, éppen annyira, amennyire csak kell, és sok-sok üzletet kötött a Liberty City-ben székelő Forelli családnak. Egy nap azonban szar keveredik a levesbe, Tommy tartja a száját, és leül tizenöt évet. Hálából a család feje, Sony, a napfényes Vice City-be küldi, hogy ott terjessze a család hírnevét. Azonban az első üzlet rosszul sül el, se pénz, se kokó. Sony persze irtó dühös, de a baráti kapcsolatra tekintettel ad egy esélyt Tommy-nak. Szerezze vissza az anyagot. Így emberünk nem tehet mást, mint megkezdi a nyomozást, és eközben akarva-akaratlanul is belekeveredik a város piszkos ügyeibe.

Ezúttal Vice City-ben, azaz Miami-ban oszthatjuk a népet. A hangulat hűen tükrözi a Miami Vice korabeli várost, mindenhol neonfény, bikinis csajok, luxusautók, rengeteg pénz. A sötét és koszos Liberty után üdítően hatott a váltás. A grafika is javult valamelyest, bár a játék fő erejét nem ez adja. Lehetőségeink lényegében ugyanazok, mint a GTA III-ban, azonban az eltérő helyszín, történet, karakterek mind-mind a gép elé szögeznek. Végre már motorkerékpárokon és helikoptereken is ügyeskedhetünk, amikhez plusz versenyek is járnak. Az almissziók kiegészülnek a modellversenyekkel (autó, repülő, helikopter), és már ingatlanokat is vehetünk, melyek jó részéhez plusz munkák kapcsolódnak. A bandák sem hanyagolhatóak el, több etnikum háborújába csöppenünk, sőt, saját gangunk is lehet. A játék végig kellemes hangulatot nyújt, amit az ezúttal is csúcsminőségű zene garantál. Tehát a Rockstar újabb mesterművet adott ki a kezei közül.

**Grand Theft Auto - San Andreas

Megjelenés: 2004

Platform: PC, PS2, Xbox**

Történet:

Hősünk Carl Jhonson (CJ), aki az utóbbi éveket Liberty City-ben töltötte. Anyja halála után azonban hazatér, hogy segítse felbomlóban lévő bandáját. Ekkor még nem is sejti, hogy nem csak a városban eldurvuló bandaháború lesz az egyetlen problémája, megannyi piszkos melóban részt vesz, hogy végül helyreállítsa a rendet.

A San Andreas legszembetűnőbb változása, hogy nem egy, hanem három városban fordulhatunk meg, és az azokat összekötő vidéki területeken. A játszóteret ezúttal Los Santos (Los Angeles), San Fierro (San Fransisco), valamint Las Venturas (Las Vegas) alkotja. A hangulat egyből a nyugati életet juttatja eszünkbe, mindhárom városnak megvannak a sajátosságai, előnyei és hátrányai. A gigantikus térkép először ledöbbenti a játékost, űm idővel minden a helyére kerül. A San Andreas azonban minden téren fejlődött. A történet csavarosabb, sokkal több lehetőségünk van. A járművek immár megszámlálhatatlan számban képviselik magukat, biciklik, hajók, repülőgépek, go-kartok színesítik a palettát. Az almissziók sosem látott mennyiségben tárulnak elénk, ráadásul a gyűjtögetős feladatok is színesebbek (graffitizés, fényképezés, patkó- és kagylógyűjtés). A megvásárolható ingatlanok ezúttal sem maradnak ki. További újítás a minijátékok lehetősége, kedvünkre biliárdozhatunk vagy kaszinózhatunk. CJ ugyan fix személyiséget kap, mint a korábbi hősök, külsejét szabadon határozhatjuk meg. Ha megkaptuk az irányítást, bármikor felkereshetjük a fodrászt, a ruhaboltot, a tetováló szalont, a konditermet, és az éttermet is. Rajtunk áll, hogy egy kőkemény machot, avagy egy dagadt kockát hozunk létre. A játékba egy kis RPG rendszer is került, növelhetjük többek között állóképességünket, erőnket, fegyverkezelési képességünket. A San Andreas a sok változtatás és újítás miatt nem nyerte el minden játékos tetszését, de a kritikusok és a legtöbb gamer egyaránt az eddigi legjobb epizódnak tartják.

**Grand Theft Auto - Liberty City Stories

Megjelenés: 2005

Platform: PSP, PS2**

Történet:

Ebben az epizódban a GTA III előzményeit ismerhetjük meg. A főhős a korábbról ismert Tony Cipriani, aki ekkor még gőzerővel henteli az ellenlábas egyéneket. A bandák közötti ellentét egyre nagyobb, így Tony-ra hárul a feladat, hogy a Leone család nevében rendet teremtsen.

A játék eredetileg a Sony marokkonzoljára szánt exkluzív cím volt, ami később kapott egy PS2-es portot. Sajnos a játékon meglátszik, hogy nem a Rockstar North végezte a munkálatokat, ugyanis a sorozat leggyengébb tagja született meg. Túl sok a visszafejlődés, mondhatni. A stuff PSP-n még egész tűrhetően néz ki, azonban a 2-es számú játékállomáson már nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illetném a látványt. Kevesebb a jármű, kevesebb a misszió, a sok kis apróság, amivel elüthetjük az időt, ráadásul egy az egyben kapjuk vissza a harmadik rész városát. Mindazonáltal a LCS a PSP egyik legkelendőbb játéka, és a GTA fanok számára kihagyhatatlan, mint minden más rész.

**Grand Theft Auto - Vice City Stories

Megjelenés: 2007

Platform: PSP, PS2**

Történet:

A Vice City előzményeit élhetjük át. Hősünk ezúttal Victor Vance lesz, a Vice City-ből ismert Lance bátyja. Victor eredetileg katona volt, azonban egy csúnya bevarrás után menesztették. Hogy eltarthassa családját, beleveti magát az alvilági életbe, és megkezdi bűnözői karrierje kiépítését.

A VCS már sokkal alaposabb munka eredménye. A fejlesztők tanultak a LCS hibáiból, és szinte maradéktalanul ki is javították azokat. A San Andreas után ismét tudunk úszni, több járművet, sőt, új helyszíneket is kapunk. A legfontosabb elem a birodalomépítés, az egyes ingatlanokra rátehetjük a kezünket, amelyek szép gázsit termelnek nekünk, mindaddig, amíg a mi befolyásunk alatt áll. Ennek értelmében a bandák sokkal nagyobb szerepet kapnak, mint eddig. A város hűen adja vissza Miami hangulatát, bár a város még korántsem olyan fényes, mint anno a VC-ben. Bár a játék nem szerepelt a toplisták élén, korrekt munkának mondható, amit minden akciójáték-pártinak érdemes beszereznie.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

9 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==