casper0072008.01.20. 15:09

Vegyünk LCD TV-t!

Mára a nagyfelbontású, széles vásznú televízió készülékek lettek a domináns technológiai alapok. Mára már sok-sok háztartásban megtalálható az új technológia, mely már nem csak a gazdagok kiváltsága, hiszen gyors terjedése az árakat is lejjebb nyomta. Sajnos itthon még nem rendelkezem HD TV-vel, ennek oka roppant egyszerű. Anyut nem érdekli különösebben a televízió által nyújtott szórakozás, apa egész héten dolgozik, csak hétvégén van itthon, akkor pedig nem tévézésre pazarolja idejét. Viszont én bátran kijelenthetem, hogy szükségem van egy ilyen csodára. Miért is? Szeretek tévézni, sok filmet, sorozatot tekintek meg egy fárasztó nap után, ráadásul a nálunk bevezetett DigiTV már támogatja a HD felbontást. Az igazat megvallva egy mattfekete, hatalmas készülék nem is mutat olyan rosszul a nappaliban vagy a hálószobámban. :P De az elsődleges okom a vásárlásra az XBOX 360. Köztudott, hogy az újgenerációs konzolok támogatják a HD készülékeket, és nyújtanak így sokkal nagyobb élményt. Sajnos most nem állok úgy anyagilag, hogy beruházzak egy komolyabb modellre, de idővel ez is eljön, addig is nézzük meg, milyen dolgokat kell figyelembe venni vásárláskor.

PTV, PIP, DVI, HDMI, HD-Ready, 1080i, 720p, 178 fok, 8000:1, 700cd/m2. Ismerős fogalmak? Amennyiben nem teljesen, akkor érdemes megismerkedni velük, mielőtt a XXI. század lázában égve megveszi valaki az első LCD televíziót, ami az útjába keveredik egy hipermarketben. A választék nagyon bőséges, az igények viszont általában egyediek, ezért a specifikációk ismerete nélkül csalódás lehet egy elhamarkodottan kiválasztott új szerkezet a nappaliban.

Több éve elérhetőek már LCD és plazma televíziók világszerte, viszont sokáig a tehetősebbek játékszere volt, ráadásul kevés olyan jelforrás állt rendelkezésre az otthonokban, ami ki is tudta volna használni ezeknek a megjelenítőknek a tudását. A digitális televíziózás, a konzoljátékok és a DVD-trónfosztó HD és BluRay szabványok térnyerésével tömegtermékké vált az LCD TV is. Ez egyben az árcédulákon szereplő számok gyors ütemű csökkenésével is járt, így egyre többen engedhetik meg maguknak a mára már alapnak és nem luxusnak számító technológiát.

Pár évvel ezelőtt még csak a megszállottak és a felvágós gazdagok körében hódított ez a téma, s a legtöbb mai vásárló technikai felkészültség terén jobban hasonlít az utóbbi csoportra. A drágább és nagyobb nem mindig jobb, az olcsóbb és kétes márka viszont nem mindig éri meg. Írásunkban az elejétől a végéig megnézzük mit is kell tudni, mielőtt betérünk a kereskedésekbe lapostévét venni.

Alapok:

Mi is pontosan az LCD? Merülhet fel sokakban a kérdés. A Liquid Crystal Display (Folyadék Kristályos Kijelző) működésének lényege, hogy a korábbi katódsugárcsöves képernyők vetített képével ellentétben itt minden egyes képpont két átlátszó elektróda és két polarizáló szűrő közé szorított folyadék-kristály réteget jelent. A látható kép/szín pedig attól függ, hogy az elektródák éppen mekkora feszültséget kapnak, hiszen feszültség hatására nyomás éri a kristályt, melynek szerkezete átrendeződik és másképp ereszti át a fényt. A feszültség variálásával milliónyi színárnyalat előállítható, a látható képet mégis az egy teljes képpontot adó három al-képpont variációi határozzák meg, melyek a régi képernyőkhöz hasonlóan vörös, zöld és kék alapszínekkel operálva hozzák létre a többi színt. Ha mindhárom színű sub-pixel világít, akkor fehéret látunk, ha egyik sem, akkor feketét.

A vásárláshoz természetesen nem ilyenfajta tudásra lesz szükség, hanem elsősorban a specifikációkban található kategóriák helyes ismeretével lehet a vevőnek felvérteznie magát az ügyes eladó rábeszélő taktikája ellen.

Felbontás:

Az első és egyik leggyakrabban hangoztatott érték, a képernyő felbontása. Ez az érték arról mesél, hogy a kijelző teljes felületén összesen hány képpont található. Ezt a sorok és oszlopok értékének szorzataként szokás megadni. Tehát például egy ma elterjedt 17"-os kijelző felbontása általában 1280 x 1024, ami azt jelenti, hogy egy sorban 1280, egy oszlopban pedig 1024 pixel helyezkedik el, összesen körülbelül 1,3 millió. Vásárláskor alaposan érdemes megvizsgálni tesztképekkel a kijelzőt, hiszen ezek az apró pixelek hajlamosak meghibásodni, amire a gyártó garanciát vállal és bizonyos időn belül ez automatikus cserét jelent.

A régebbi modellek felbontása 640x480 - 1024x768 pixel volt, de a kezdeti idők után, illetve az új szabványok megjelenésével ezek már a múlté. Hacsak nem kis méretű kijelzőt szeretne valaki mondjuk konyhába, hálószobába, akkor az ilyen felbontásoktól óvakodjon, akármilyen csábító az ajánlat.

A boltok polcain mostanság megjelentek az úgynevezett HD (High Definition/Nagyon valósághű) felbontású kijelzők, amivel együtt egyébként végleg utat tört magának a régi 4:3 képarány helyett a szélesvásznú 16:9 vagy 16:10-es. Illetve egy régi jó módszer átjutott az LCD korszakba is, miszerint az emberi szem számára egy folyamatos mozgókép érzetét adja az is, ha a kijelzőn nem egyszerre váltanak a képkockák, hanem egyik turnusban a páros, másik turnusban a páratlan sorok. Ezt hívják "interlace", azaz összefűzött képalkotásnak, jele a felbontások után egy "i" betű. Ezen új fogalmak mentén a jelenleg kapható termékeken található jelzések következőek lehetnek:

# 576p: A régi-vágású TV-kel megegyező számú sort takar, de szélesvásznon, melyet progresszív módon, azaz nem váltott sorosan, ér el. Felbontása 852 x 576, ami nagyjából a PAL DVD formátum felbontásával egyezik meg, illetve sok amerikai digitális tv adás is ezen a felbontáson érkezik.

# 720p: Szintén progresszív megjelenítés és szintén szélesvásznú, de a felbontás már 1280 x 720, ami már a magas minőségű digitális adások szabványa. Számos set-top-box (a digitális adások vételéhez szükséges célszámítógép, melyet a kábel TV konverterhez hasonlóan a fali csatlakozó és a készülék közé applikálunk) használja ezt a felbontást külföldön a HD felbontású TV adások sugárzásához.

# 1080i: A legnagyobb felbontás gyengébb változata, az említett progresszív mód hiányával, 1920x1080 képpont mellett. Ezt a felbontást manapság az Xbox360 játékkonzolok, illetve a nagyfelbontású HD TV adások használják.

# 1080p:A csúcsragadozó kategória, az előzővel megegyező felbontással, amit a Playstation3 mellett a DVD leváltására született két formátum, a BluRay és a HD-DVD használ (majd).

Ezek a kódok minden esetben a jelforrásra vonatkoznak, egy TV készülék dobozán azt jelentik, hogy képesek teljes mértékben megjeleníteni az adott minőséget. Tudni kell, hogy a katódsugárcsöves kijelzőkkel ellentétben itt a gyári felbontás viszonylag kötött, és más felbontáson próbálkozva komoly minőségromlás tapasztalható. Kevésbé éles, elmosott kép, tompább színek. A bejövő jelek és a kijelző felbontása viszont gyakran különbözik, ilyenkor a készülék az alacsonyabb felbontású jelet interpolálja (kiegészíti a hiányzó képpontokkal a szomszédos képpontok színeit átlagolva), illetve nagyobb felbontás esetén egyszerűen figyelmen kívül hagyja a plusz pixeleket.

A mai igények kielégítésére egyébként a legtöbb modell által nyújtott 1366 x 768 felbontás tökéletesen megfelelő, főként 40"-os méret alatt. Ami viszont elengedhetetlen, hogy a készülék képes legyen a HD jeleket feldolgozni, anélkül ma már nem szabad drága TV készülékre beruházni.

A számok különbözősége ellenére hozzá kell tenni, hogy mind a legkisebb, mind a legnagyobb felbontások kitűnő képminőséget jelentenek, sőt nem sok különbséget vesz észre az átlagos fogyasztó a kettő között, kivéve ha nagyon nagy kijelzője és prémium minőségű jelforrása van, de többnyire mindkét eset ritkán fordul elő, hát még a kettő együtt. Tudomásunk szerint hiába értékesítik itthon is a Panasonic és a Samsung óriás kijelzőit, egyetlen darabot sem adtak még el belőle, ellentétben a 32 - 40"-es modellekkel. Ezeken a kijelzőkön viszont nem látható érdemi különbség a 720p és az 1080p között. Amire inkább érdemes odafigyelni, hogy amennyiben számítógép képet küldünk ki ezekre a TV-kre, akkor a gépen is a TV alap felbontása legyen beállítva, különben homályos, életlen képet kapunk. A régi TV készülékekkel ellentétben itt már tökéletesen felcserélhető egy monitor és egy TV készülék.

Kontraszt és fényerő:

A felbontás mellett ez a két érték bizonyulhat kritikusnak. A kontraszt érték egy aránypárban van megadva, például "8000:1". A két szám a legvilágosabb "szín" (fehér) és a legsötétebb (fekete) közti fényességkülönbség arányát fejezi ki, amire a kijelző képes. Ez az érték minél nagyobb annál biztosabb, hogy a betűző nap miatt a sötét jelenetek továbbra is élvezhetőek maradnak, illetve a nagyon világos jeleneteknél sem mosódnak össze a dolgok. A probléma talán annyi, hogy ezt az arányt sokan sokféleképp mérik, ezért sokszor nagyon különböző számok is takarhatnak nagyon hasonló teljesítményt. Adott márkán belül viszont jó viszonyítási alap lehet, de a valóságról mindenképp érdemes az üzletben is meggyőződni vásárlás előtt. Az aránypár első száma minél nagyobb, annál jobb kontrasztról beszélhetünk.

A másik érték pedig a fényerő, ami szinte magáért beszél, azt méri, hogy az adott panel mekkora erővel képes bevilágítani egy előtte lévő egységnyi felületet. Ennek mértékegysége a cd/m2, azaz kandella per négyzetméter. Az optimális érték itt legalább 300cd/m2, aminek egyébként az újabb modellek többsége megfelel. Ez a változó főképp projektorvásárlásnál nagyon fontos.

Méretek:

A kijelző mérete és felbontása nem függ össze szorosan, mint a korábbi monitorok esetén, így azonos kép élményhez más és más az ajánlott távolság a mozizáshoz. Egy óriási nappaliban például komoly hiba kisebb kijelzőt venni, csakúgy mint egy apró hálószobába egy egész falat beterítő darabot. A tapasztalatok szerint az ideális távolság a 20-27" (50-68 cm) képátló esetén 75-150 cm, 32-37"-nál (81-94 cm) 1,8-2,4 méter, 42-46"-os (106-116 cm) panellel 3-4,5 méter, a legnagyobb még éppen nem csillagászati árú 50" (127 cm) méretű panelek tulajainak pedig legalább 5 méterre kell tolnia a foteleket. Túl közelről nézve szemcsésnek, zajosnak tűnik a kép, távolról nézve pedig a szemet túlzottan fárasztja a kicsinek tűnő kép, főleg feliratos filmek esetén.

Árak:

A szoba méretén túl persze beleszólhat a döntésbe a pénztárca vastagsága. Az egymás mellett lévő kategóriák között az ugrás nem túl nagy, ezért érdemes számolgatni is egy kicsit. A 20"-os modellek 80.000 Ft környékén beszerezhetőek, míg egy 52"-os készülékért már 700 000 Ft-ot kell fizetni. Az árak csupán méretek alapján viszont nehezen összehasonlíthatóak, hiszen a példa kedvéért egy 37"-os, de csak 1366 x 768 képpontos felbontást ismerő Samsung LCD kiskereskedelmi ára az egyik üzletben 219 000 Ft, de ugyanebben a méretben a HD-képes 1080p változatért majd kétszer annyit, 379 000 Ft-ot kell fizetni. A kettő között viszont további különbség a kontrasztarány: 3000:1 az előbbinél, míg 8000:1 az utóbbinál, a fényerő, ahol szintén az utóbbi modell győz 550 cd/m2-tel a 440 előtt és nem teljesen azonos a felszereltsége sem.

Csatlakozók:

A vásárlás előtt fontos végiggondolni, hogy a vásárolt TV készülékre milyen egyéb eszközöket szeretnénk rákötni. A leggyakrabban használt ősi SCART csatoló felülettel viszonylag könnyen mindenféle videoeszköz rávezethető, ez szinte minden modellen megtalálható. Szerencsére nem feledkeztek meg a régi öreg analóg antennáról sem, így a kör alakú bemenet a kábel TV-hez megfelelő, sőt akár szobaantenna is köthető rájuk. Számos modell kínál közvetlen csatlakozást számítógépekhez, de itt gyakran a régi jó kék csatlakozó (D-SUB) helyett már csak az új (fehér) szabványt találjuk, a DVI-t. Szerencsére a kettő egy apró átalakítóval kompatibilis, így a legtöbb TV-re a gépet is rá lehet kötni, de érdemes megnézni, hogy valóban van-e a kiválasztott modellben ilyen lehetőség.

A DVD lejátszókat, vagy egyéb külső eszközöket akár a szintén ősi kompozit megoldással is be lehet kábelezni, ez viszont már szintén nem alapfelszereltség minden modellben. A HD minőség élvezetéhez pedig egy újabb csatlakozóra van szükség, amit HDMI-nek neveznek. Ez a modern set-top box-ok, HD-DVD/Blu-Ray lejátszók és új generációs konzolok csatlakoztatásához elengedhetetlen. A nem HD-kész készülékekről ez a csatoló viszont hiányzik.

A normál analóg kábeltelevízió jelről viszont tudni kell, hogy jóval alacsonyabb felbontású képről van szó, mint ami ideális lenne ezekhez a TV méretekhez. Ezért ne lepődjön meg senki, ha a kedvenc kereskedelmi adója rosszabbul fest az új szerzeményen, mint a régi 100 Hz-es analóg tévén. Ezekhez a készülékekhez inkább a digitális műsorszórás dukál, amit egyelőre a lakosság csak igen kis része élvezhet jelenleg.

Szumma:

A legfontosabb felsorolt részleteken túl ízekre lehetne szedni a témát és beszélni a pixelméretről, pixeltávolságról, betekintési szögről, áramfelvételről és millió egyéb tényezőről, de a laikus számára ezek már nem túl érdekes dolgok. Főként azért, mert egy adott generáción belül mivel a panelek azonos eljárásokkal készülnek, ezért ezek az adatok hasonlóak. A fontosabb szempont inkább a körültekintés, a megfelelő igények feltérképezése, a kellő utánajárás (akár fórumokon böngészgetve, specifikációkat majszolgatva is), majd a megfelelő kereskedő kiválasztása. Nem biztos, hogy néhány ezer forintért megéri lemondani a szakszerű eladóról vagy szervizháttérről. Minden esetben meg kell győződni arról, hogy pixelgaranciát a gyártó által előírt módon vállalják, sőt a nagyobb méretek esetében mára már minimum az ingyenes házhozszállítás és beszerelés az ország bármely pontjára.

Forrás: Sat.hu

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==