[2] Let (offline)

Lehetetlen

Ő egy 39 éves fiú és itt lakik: /

4750 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 2058 kreditet gyűjtött

2007 March
11:22 Olcsó megjelenítő konzolhoz
Avagy érdemes-e monitort használnunk?
(fordított, kiegészített cikk)
Forrás: http://gear.ign.com/articles/703/703073p1.html
Író: Gerry Block mail: gear_mail@ign.com

2006 Április 24. Most, hogy az Xbox 360 már HD felbontású játékokat is piacra dobott, a játékokból kihozni a maximumot hírtelen drága mulatság lett. A 360-as játékok nagyon jól mutatnak HD-n, de sok majdnem játszhatatlan normál felbontású TV-ken. A Condemned kiváló példa azon játékokra, melyek túl setétek SDTV-n, s a Tomb Raider Legends is igencsak nehezen játszható régi televíziókon a rejtett liánok és az apró részletek kiszúrásának szükségessége miatt.

Tehát a megfelelő 360 élményhez igencsak szükséges a HDTV, de így a szórakozás ára gyorsan emelkedik. Tehát a vas és játékok több mint 400 dollára mellett a játékosnak szembesülnie kell egy megfelelő HDTV szükségességével is, ami további ezreket adhat a végösszeghez. Mit tegyen tehát egy elkötelezett, kis keretből 'dolgozó' játékos? A lehetséges válasz a PC monitor.

Mellette
Jóval azelőtt, hogy a "HD" lett a legkedveltebb elektronikai műszó, a PC-k már nyomatták az 1280x720-as, 720p-nek megfelelő felbontást. A PC monitoroknak több felbontást is támogatniuk kell, hogy működőképesek legyenek a rengeteg különböző géppel, s így általánosságban elég jók a "non-native" felbontások átméretezésekor (értsd: egy monitor alapvetően fix pixelszám megjelenítésére képes, és ha nincs benne elég lóerő, vagy más a beküldött jel, idomulnia kell http://www.d-silence.com/feature.php?id=249 /a ford./). Emellett az LCD monitorok ma már fejlettek és megfizethetőek. A gyártási technológia fejlődése drámaian csökkentette a válaszidőt a játékosbarát 8ms-vagy-kevesebb kategóriába, az árak pedig akkorát estek, hogy egy 20'' szélesvásznú LCD, ami néhány évvel ezelőtt ezrekbe került volna, ma már kevesebb, mint $400-ért megkapható. Mivel a gyártók széles körben nem számíthatnak a bolti bemutatásra, hozzáértő eladókra, vagy nagy marketing kampányokra, úgy mint a "tradícionális" HDTV-k, a piac versenyszelleme egészében véve nagyon jó és nagy áringadozásoktól is mentes, így nagy megtakarítást tesz lehetővé a felhasználóknak.

Ellene
Sajnos, némi fejfájást okozhat a PC monitor eslődleges 360 megjelenítőként való használata. Az első nagy gond a méretnél jelentkezik. A megfizethető LCD monitor a 20-25'' sávban van, ami igazából nem elég nagy egy tradícionális, kanapén ülős szórakozáshoz. Egy másik probléma, hogy a legtöbb PC monitornak csak VGA vagy DVI bmenete van, nincs benne TV tuner és integrált hangfal. Az általános komponens bemenet támogatatlanság nem jelent nagy problémát, mivel 360-hoz szükséges VGA kábel könnyen elérhető, de valószínűleg fejfájást fog okozni ha valaki a 360-jánál és PC-jénél több eszközt szeretne a monitorjához kötni. Egy VGA switch-box vagy TV kártya pedig megnöveli a költségeket. Ennek ellenére, a megspórolt összeg és a hatékonyság elég erősen a minőségi PC monitor használata melett szól.

Szolgálatba állítás
Xbox 360-hoz való Microsoft és MadCatz kábelek online akciós áron kb. $30-ért beszerezhetőek. Ha VGA-n keresztül csatlakoztatjuk az Xbox 360-at, szélesebb körből választhatunk felbontást, mintha ezt komponens kábellel tennénk. A felbontás kiválasztható az Xbox 360 "műszerfalán", s kijelőlhető:
640x480, 848x480, 1024x768, 1280x720, 1280x768, 1280x1024, 1360x768.

Ha LCD monitort választunk, fontos, hogy ellenőrizzük, hogy képes-e vinni a fenti felbontások valamelyikét, mint "native", vagy (legalább) támogatott. A legtöbb modern LCD a 20'' körből nagyobb "native" felbontással fog bírni mint 1360x768, de ez nem feltétlenül oldja meg a problémát. Mikor nem támogatott felbontást küldünk át, a legtöbb LCD-n a kép nyomott, rosszul skálázott lesz, és valószínűleg kilógó képet fog adni. Tesztünk során egy BenQ FP202W 20'' szélesvésznú, 8ms válaszidejű LCD-t tettünk próbára, mely „native” felbontása 1680x1050. A kép akkor lett a legszebb, amikor a 360-at 1280x1024 szélesvászonra álítottuk, a többi felbontást nem tudta megfelelően skálázni és eléggé rosszul nézett ki.

A hang egy másik fontos tényező. Mivel napjainkban csak kevés PC monitorban van beépített hangszóró, valamilyen külső hangfal megoldást kell keresni. A 360-hoz való VGA kábeleknek van optikai (Toslink) kimenetük, így ha az embernek van a PC-jéhez egy jó, optikai bemenettel ellátott hangkártyája, a digitális jel azonnal átvihető a PC-hez használt hangfalakra. Ha azonban nincs optikai támogatottság, a VGA kábelbe integrált sztereo RCA kábelt kell használni, s ez sajnos zűrös lehet, mivel a legtöbb 2.0 vagy 2.1 PC hangszettnek csak kisegítő mini jack bemenete van. A megoldás, hogy venni kell egy RCA-mini-jack átalakítót a csatlakozáshoz.

Teljesítmény
Miután megtaláltuk a legjobb beállítást a 360-on a a BenQ FP202W-hez, igazán elégedettek voltunk az eredménnyel. Az $1,000-os Dell W2600 26'' HDTV-vel összehasonlítva a mi $400-os BenQ 20'' LCD sokkal tisztább képet adott, rossz skálázás és visszajelzési-idő zavar nélkül. A FP202W egyik kellemes tulajdonsága, hogy választani lehet DVI és VGA bemenet között, ami lehetővé tette, hogy a PC-t DVI-vel a 360-at pedig VGA-val csatlakoztassuk, s menet közben kapcsolgassunk (tökéletes munkahelyi "kikapcsolódáshoz" ;).

Végszó
Néhány komoly előnye van az LCD monitor Xbox 360 megjelenítőként való használatának. A 20'' körüli LCD PC monitorok megfizethetőbbek ás általánosságban magasabb minőségűek, mint a hasonló méretű LCD HDTV-k, és egy PC-vel két célra is hasznosíthatóak.

Másrészről, ha valaki TV funcionalításra vágyik, mint komponens, kompozit és S-video bemenet, beépített hangszóró, ezekenek az extra funkcióknak az ára gyorsan nagyot dob a monitor árán. Mindemellet a két játékos-os akció (osztott képernyő) korlátozott egy 20'' monitoron, és a PC asztal köré gyűlni nem túl kényelmes. Míg tehát az egyedül Xbox Live-ozó függőknek nem lesznek problémáik, a társaságibbak nem biztos, hogy boldogok lesznek ezzel a megoldással.

Legvégül elmondható, a választás leginkább attól függ, a vásárló milyen (anyagi) helyzetben van. Ha több mint 1500 dollárt tud a vásárlásra szánni, egy szép nagy HDTV lesz a megfelelő. Ha a cél az 1000 dolláros kereten belül maradás, egy LCD PC monitor sokkal jobb a legtöbb ködös képet adó $600-os Wal-Mart HD tévénél.

http://www.d-silence.com/feature.php?id=249
3 komment

[5] rot
Mar 13., Tuesday 9:30 #3
Azt hiszem, beszerzek egy VGA kábelt én is. BF2-ben a sniper-rel messzebről tudok majd célozni!
[15] bandita
Mar 09., Friday 12:44 #2
Odateszi a fiu magát.
Dead or Glory
[24] magyari5
Mar 06., Tuesday 13:30 #1
jo kis cik
MGS.........
Let
Let még nem írt idézetet!
Ezeken a platformokon játszom
Xbox 360
Kedvenc játék-műfajaim
Kaland, Szórakoztató, Puzzle, Szerepjáték, Stratégia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék mindenhol, Társasjáték, Zene (játszom), Magazinok, újságok, Könyvek, Grafika, rajzolás, Barátok
Barátok, ismerősök
Mr Wazzeg
(offline)
bandita
(offline)