[13] Cash Bacsi (offline)

Jkp - Remnytelen - Lehengerl

egy 42 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

4093 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 20544 kreditet gyjttt

2019 September
08:52 Forgotton Anne - Teszt (iOS)

Egy indie jtk ami elvarzsol az els pillanattl az utolsig.
„Nem vagy halott, csak otthagyott.” Biztosan te is tallkoztl mr azzal az rzssel, hogy vannak dolgok, trgyak az letedben amik csak gy nyomtalanul eltnnek. Ezek valjban nem tntek el, csak megfeledkeztnk arrl, hogy hol hagytuk ket, egy nagyobb takartsnl vagy esetlegesen kltzsnl meglehetsen rdekes dolgok tudnak elkerlni egy elfeledett sarokbl. A Forgotton Anne csodlatos vilgban ezek a trgyak amikrl megfeledkeztnk egy msik vilgba kerlnek, egy csodlatosan varzslatos helyre ahol a dolgok j letet kezdhetnek, lelket kapnak s lhetik az letket. Viszont sajnos ahogyan az lenni szokott mindenki hazavgyik, legyen brmilyen j is az letk, a fl pr cipnek hinyzik a trsa, hinyzik a lb ami belelp, a sl egy nyakat szeretne melegteni, a kors meg resnek rzi magt sr nlkl. Ezeket a trgyakat Elhagyottkknak hvjk (Forgottlings), mi Anne vagyunk az egyetlen Knyszert (Enforcer), akinek a feladata fenntartani a rendet, helyre rakni a lzadkat s vgs megoldsknt disztilllni azokat akik ellenszeglnek. Ez a dolog az els pillanattl fogva helytelennek tnik, Anne se szereti ezt csinlni, de nha nincsen ms megolds. Ahogy haladunk elre a trtnetben egyre inkbb egyrtelmv vlik, hogy lehet mi nem is a j oldalon lltunk egsz letnk alatt?

A Forgotton Anne tbb mint egy vvel ezeltt jelent meg a fbb konzolokon mint indie jtk, hatalmas sikereket rtek el vele, szerencsre n nem hallottam rla korbban, ennek volt ksznhet hogy nagy lelkesen belevethettem magam az ismeretlen kalandokba. Fleg hogy mindezt ingyen tehettem, de sajnos a boldogsgom nem tartott sokig, mert nagyjbl az els fejezet utn mr fizetss vlt a jtk. A cdula 9.99 dollr ami nlunk iOS-en elgg drgnak szmt, de nyugodt lelkiismerettel merem kijelenteni, hogy korunk egyik mestermvrl rdott ez a cikk, kr lenne elsiklani felette. A Forgotton Anne egy szjtk, sokat elrul magrl a sztorirl, de nem szeretnk lelni elre semmi. Stlusa szerint egy nagyon rdekes kombt kpvisel, ugyanis egyrszt point&click kalandjtk, msrszt pedig idnknt komoly kihvsokat tartogat gyessgi s logikai platformer, leginkbb a klasszikus Prince of Persia els rszre hasonlt. Sajnlatos mdon az irnyts nem valami folykony s kellemes, ami miatt iPaden vagy iPhone-on meg fogunk szenvedni vele, ez sajnos elgg sokat elvesz a jtklmnybl, pontosabban fogalmazva gy mr nem tkletes az lmny sajnos, mg mondjuk a nagy konzolokon biztos vagyok benne hogy semmi gond nem volt az irnytssal.

Manapsg egyre tbb olyan jtkkal lehet tallkozni, amik a japn Anime stlusra plnek, mind ltvnyban, mind pedig hangulatvilgban, filozfijban, pontosan ilyen a Forgotton Anne is, mbtor nem japnok csinltk mgis japnabb mint brmelyik eredeti szigetorszgi jtk. A kzzel rajzolt grafika, a csodlatos szimfonikus zene ami alatta szl, teljesen elvarzsolja az embert az els pillanattl fogva. A szinkronsznszek profizmusa egszen elkpeszt, a sajtos keserdes humora pedig teljesen egyedi. Az Elhagyottkk imdnivalak, a prbeszdek zsenilisak, Anne karaktere eleinte kicsit res s sablonos, mivel mi magunk fogjuk megtlteni lettel ahogy haladunk elre a trtnetben. Ahogy a dntseket hozzuk – nha igencsak nehezeket – amik kihatssal lesznek a jtk vgkimenetelre, idvel szembesteni fognak minket minden egyes dntssel amit meghoztunk, rdbbentenek minket arra az alapvet szablyra amit mr a Pkember kpregnyekbl is megtanulhattunk; a nagy er nagy felelssggel jr, nem dnthetnk let vagy hallrl csak gy flvllrl, feleltlenl. A jtk mondanivalja egyrtelmen az, hogy minden let szmt, mg akkor is ha az az let nevetsgesnek, jelentktelennek tnik, mert ppensggel csak egy szemveges sl. Nem a kls szmt, hanem maga az let, ami mindennl fontosabb. Legyen az ember tindzser, fiatal vagy ppensggel egy kzpkor negyvenes, a jtk hatssal lesz r, elgondolkodtat s mly nyomot hagy bennnk.

A jtkban javarszt prbeszdek lesznek, szval az angol tuds javallot mg ha nem is perfekt, de azrt egy ers kzpfok nem rt hozz. A prbeszdek alatt nyomozni fogunk, a karakterek elmlylnek, szp lassan krvonalazdni fog a trtnet, a mlt s esetlegesen a jv is. Aki korbban gonosznak tnt az lehet hogy a legjobb bartunk lesz, mindekzben folyamatosan dntseket kell hoznunk, amik a legtbb esetben kornyt sem olyan egyszerek mint amilyennek tnnek. A nyomozsokat rdekes mdon ugrls platformer rszekkel ktik ssze, ami meglehetsen rdekes s friss hatssal lesz erre a manapsg ritka s kihalflben lv kalandjtkos stlusra. Az gyessgi rszeknek, sava borst a keznkn lv Arca hasznlata s tulajdonsgainak az elsajttsa lesz. Ennek ksznheten kpesek lesznk trgyakat mozgatni, a kzelnkben lv kapcsolkat kapcsolni, mg akkor is ha tbb szinttel felettnk vagy alattunk vannak, ltni fogjuk az energia ramlst, ennek ksznheten jobban rthetv vlik majd mit hogyan kell kapcsolgatni. Az Arca eredeti feladata a disztillls, legalbbis eleinte gy tnik, szval igazbl kedvnkre vehetjk el brmelyik Elhagyottknak az lett megtehetjk, sajt felelssgnkre s a lelkiismeretnkre bzva a dolgot. De nem kapunk korltlan szabadsgot, a jtk nem fogja engedni a kulcsszereplk likvidlst, szerencsre mert ez knnyen lehet a jtk instant vgt jelenten. Anne egybknt szerencsre jl brja az ugrls rszeket, nem sikerlt mg olyan magasrl leesnem hogy belehalt volna. Illetve fel lesznk szerelve egy mechanikus szrnnyal is aminek ksznheten le tudjuk fkezni a zuhanst, magasabbra tudunk ugrani, elrhetnk olyan rszeket amiket normlis esetben nem tudnnk, de ehhez viszont Arca energira lesz szksgnk. Szerencsre ha jobban odafigyelnk mindig lesz valahol egy eldugott tartly, amivel feltlthetjk azt.

A prbeszdeken, ugrls s logikai rszeken kvl lesz nmi mozgsternk arra, hogy felfedezzk ezt a csodlatos kis mesevilgot, szmtalan gyjtgetni valval fogunk tallkozni melyeket a fmenben vgignzegetve, a jtk ksztsvel kapcsolatos rajzokat, terveket tartalmaznak, pont mint rgen a DVD-k extra tartalmainl. A Forgotton Anne 9.99$-os cdulja els krben kicsit lesokkolt, de bevallom nem kellett sokat gondolkoznom ahhoz hogy kifizessem s ahogyan azt elre sejtettem nem bntam meg. A jtk csodlatos, elgondolkodtat, van benne mondanival bven, a vge pedig minden kpzeletet fellml. Te vajon hogyan fogsz dnteni? Legyl kalandjtk rajong, vagy csak a szp trtnetek kedvelje, fiatal agy ids, n vagy frfi, a Forgotton Anne egy neked val jtk, hidd el nekem, szval ki ne hagyd!

4.5/5
0 komment

Cash Bacsi
The watching machine, who became a father | Brassballs Jr. | A Guardian of light
Ezeken a platformokon jtszom
Xbox
Xbox 360
Playstation3
Playstation Portable
PC
Xbox One
Mobil
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci, Akci/Kaland, Kaland, Krtya, FPS, Online FPS, Zene, Puzzle, Szerepjtk, Stratgia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Jtk mindenhol, Krtyajtk, Jtk interneten, Trsasjtk, Kisllatok bosszantsa, Jtk zsebkonzolon, Szerepjtk, Passzinsz / aknakeres, Zene (jtszom), DVD, Magazinok, jsgok, Fotzs, Zene (hallgatom), Knyvek, TV, rs, Mozi , Anime, Sznhz, Csajozs / Pasizs, Bulizs, Bartok, Billird, Nyilvnos megszgyenls, Email, Letlts, NASA weboldal feltrse, Esben stls, Cserepadon ls, Hember pts, szaki sarki expedci, Bicikli, Ping-pong, Grnyedt ls, Fitness
Bartok, ismersk
zaz
(offline)
rdg
(offline)
olcsi
(offline)
Hazuki
(offline)
Daniel San
(offline)
Oli G.
(offline)
Hwopapa
(offline)
Fantomas
(offline)
Kriszti196
(offline)
Attila6
(offline)
Vuxy
(offline)
Rewmac
(offline)
DanTes
(offline)
musiz
(offline)
Iceakos
(offline)
tjames
(offline)
laja x
(offline)
kafaszofa
(offline)
SliDe
(offline)
Apophis
(offline)
river
(offline)
At-tek
(offline)
Cayman HUN
(offline)
KrAtos007
(offline)
tsz
(offline)
Arpy300
(offline)
MistaPriest
(offline)
ne5h
(offline)
Ronyo
(offline)
okornyalbaro
(offline)
K2 The Highest
(offline)
Dirty Nate
(offline)
reptile
(offline)
p3ti
(offline)
XBOX Live