[13] Cash Bacsi (offline)

Jkp - Remnytelen - Lehengerl

egy 41 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

3922 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 20099 kreditet gyjttt

2019 July
08:45 Typoman Revised - Teszt (iOS)

jsgr angolul, egy sz? Typoman.
Kezdhetjk akkor a hetet egy nagyon gyenge ponnal? Ezrt akkor most n krek elnzst! De visszatrve akkor a jtkunkhoz a Typoman eredetileg egy Nintendo Wii cm volt, elgg vegyes fogadtatst kapott a kritikusoktl mr hrom vvel ezeltt is, de azrt kicsit ksbb megjelent szinte minden platformra s vgl szpen lassan hozznk iOS-re is megrkezett. Aki ismeri s szereti a Playdead jtkokat (Limbo, Inside) az ezt is szeretni fogja. Ha rdekel, hogy mirt akkor ne menj sehova!

A Typoman kszti egyrtelmen, ktsget kizran a Playdead jtkok sikert prbltk meglovagolni, mind hangulatban mind pedig jtkmenetben ezeket idzi fel bennnk. Stt, mvszi, balrl jobbra scrolloz trial & error jtk ez is, ahol az ember jra s jra meghal, meghal ezerszer is mire rjn arra mi a tovbbjuts kulcsa, majd mikor vgre tovbbjut, mr jn is a kvetkez kihvs, nehzsg, logikai feladvny, ami miatt jra ezerszer s ezerszer meg fog halni. Klasszikus rkd jtktermi jtkok ezek, ahol ugye a cl az volt, hogy az embernk, a szerencstlen delikvens minl tbb pnzrmt dobjon be az automatba, ha tovbb akarja vinni a jtkot.

Az automatt felvltotta a PC s a konzolok, ahol bizonyos sszegrt megvesszk a jtkot s kedvnkre prblgathatunk a vgtelensgig. Aztn bejttek a mobilos jtkok a piacra, majd a F2P modellal mindent felbortottak. Jelen esetnkben a Typoman teljesen ingyenesen jtszhat, de van itt egy hatalmas de! Ugyanis bizonyos szm hall utn ha folytatni akarjuk kett lehetsgnk lesz, vagy megvesszk a teljes jtkot potom 1.99 dodrt – ami valljuk be nem egy nagy sszeg – vagy ha tovbbra is sproskodni akarunk akkor bizony reklmokat kell nzegetnnk. Ezzel a mdszerral viszont gyakorlatilag az egsz jtk vgig jtszhat, bevallom ehhez foghat mdszerral mg nem tallkoztam, eleinte jnak tnik s nagylelknek, de ahogy nehezedik a jtk gy fogunk agylobot kapni az lland reklmoktl, szval tbb mint valszn, hogy mindenki inkbb a vsrls mellett dnt majd.

Viszont a Typoman rendelkezik egy olyan egyedi tulajdonsggal ami a tbbi jtkban nincsen meg, ez gyakorlatilag benne is van a nevben. Ugyanis a legtbb logikai feladvnyt egy-egy angol sz kitallsval s sszeraksval kell majd megoldanunk. Vegynk pldul egy egyszer pldt; embernk megrkezik egy olyan ponthoz ahol egy hatalmas fal zrja el a tovbbjuts lehetsgt. Ilyenkor neknk el kell vennnk a perfect angol tudsunkat, angolul kell tudnunk gondolkozni s rjnni arra, hogy vajon milyen szavak jhetnek ebben a szituciban szba. Olyanok mint, „open”, „up” vagy esetlegesen a „rise” a krds mr csak az, hogy milyen betk lesznek elszrva a plyn, ha valami hinyzik de mr ltjuk hogy mi lesz a j megolds, knnyen lehet, hogy egy-egy betrt vissza kell mennnk egy korbbi szobba, vagy feljebb mszni s leszaktani a plafonrl s hasonlak. Embernk kpes lesz a betket tolni, hzni, felkapni a htra, esetlegesen el is tudja azt dobni. Ha megvannak a betk, akkor mr nem is lesz ms dolgunk mint kzel tolni ket egymshoz s kivlasztva az „ABC” ment sszerakni az adott sz, pont mint ha mondjuk trsasoznnk (Scrabble) . Ha megvan a sz s mkdik is, akkor valami hangos, vagy ltvnyos effekt ksretben megtrtnik a csoda s mr tovbb is jutottunk, jhet a kvetkez kihvs.

A szavak kiraksn s nmi agymunkn kvl komoly rsz fog jutni a jtkban az gyessgi rszeknek is, ilyenkor fogjuk sajnos megrezni a kontroller hinyt s megrteni, hogy bizony ezek a jtkok nem tapi kpernyre lettek kitallva. Ha eljutottl az els fejezet „Gas” rszig, tudni fogod mirl beszlek. Ez gyakorlatilag egy nagy vlasztvonal lesz minden jtkos szmra, itt fog kiderlni hogy kinek van ehhez trelme a tovbbiakban s ki trli le a fenbe az egszet vagy veszi meg inkbb valamelyik konzoljra, ahol knyelmesen, gond nlkl tud tjutni ezeken a piszok nehz s frusztrl rszeken. Mert ugye nem elg hogy r kell jnnnk arra hogy mi a megolds, a megfelel sz esetleg, de utna mg tkletes idztssel s gyorsasggal alkalmazni is kell ezt a mdszert, egyszer, ktszer, van hogy mg tbbszr egyms utn. Majd kzben ldzni fog minket egy szrny s mg egy kart is meg kel hzni idben a vgn. Ha nem sikerl mehet minden ellrl. Ht igen, bevallom mg n is majdnem abbahagytam, mert sokkal inkbb volt idegest s bosszant minthogy pihentet, kikapcsolds mint amilyennek egy jtknak lennie kne.

Mindemellett a Typoman meglepen komoly angoltudst ignyel, nem is a kitalland szavak nehzsge fogja a gondot okozni, hiszen azokhoz mg taln egy alapfok is elg lenne, hanem a komplex, sszetett, kombincis kszsg, ami a jtk alapkvt kpzi s mindez angolul. Jjjnk r arra, hogy pldul a „Gas” rsznl a megolds a „Gasp” lesz, ami ugye elakadst is jelenthet. Mert enlkl egybknt lehetnk brmilyen gyorsak s gyesek, kptelenek lesznk tljutni a gzmezn. Ugyancsak nmileg bosszant dolog, hogy az eszkzeink kztt nincsen ments, nem tudunk semmivel se bejelentkezni, se Facebokkal se Twiterrel se semmivel, nem lesz sajt profilja a jtknak A Game Center meg mr rgta nem tudom minek van mg mindig a telefonunkon, mert kb. semmire nem j mr sajnos. Szval hiba kezdjk el telefonon a jtkot azt nem tudjuk folytatni este iPaden lefekvs eltt. Szval j elre rdemes kitallni melyik platformon akarunk jtszani a jtkkal, mert sajnos nem lesz mdunk arra hogy tbben toljuk egyszerre.

A Typoman egy tisztessges prblkozs volt arra nzve, hogy az indie rkd jtkok kirlyval, a Playdead-el felvegye a versenyt, elsnek szerintem igencsak jl sikerlt, de a tbbi cmhez kpest a teljes meznyt nzve csak kzepesen jl teljest, ha pedig mindezt a mobilos piacon akarjuk rtkelni, akkor bizony mr csak kzepesen, ksznhet ez a frusztrlt lekorltozott irnytsnak, az eszkzk kztti kommunikci hinynak, a bosszant reklmnzegetsnek – ez persze nem ktelez – s mg pr egyb aprsgnak, amit csak jtk kzben tud megrteni s megtapasztalni az egyszeri gamer. Kiprblni mindenkppen rdemes, hiszen ingyen van, n megtettem amit tudtam az gy rdekben, a tbbi mr rtok van bzva. Tny viszont, hogy aki nem ismeri a korbban emltett jtkokat, s nem lesz sszehasonltsi alapja, annak akr mg a forever best kedvenc jtka is lehet belle, mert hangulatos, klnleges s meglepen egyedi lmnyt tud nyjtani.

3/5
0 komment

Cash Bacsi
The watching machine, who became a father | Brassballs Jr. | A Guardian of light
Ezeken a platformokon jtszomKedvenc jtk-mfajaim
, , , , , , , , , ,
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Jtk mindenhol, Krtyajtk, Jtk interneten, Trsasjtk, Kisllatok bosszantsa, Jtk zsebkonzolon, Szerepjtk, Passzinsz / aknakeres, Zene (jtszom), DVD, Magazinok, jsgok, Fotzs, Zene (hallgatom), Knyvek, TV, rs, Mozi , Anime, Sznhz, Csajozs / Pasizs, Bulizs, Bartok, Billird, Nyilvnos megszgyenls, Email, Letlts, NASA weboldal feltrse, Esben stls, Cserepadon ls, Hember pts, szaki sarki expedci, Bicikli, Ping-pong, Grnyedt ls, Fitness
Bartok, ismersk
zaz
(offline)
rdg
(offline)
olcsi
(offline)
Hazuki
(offline)
Daniel San
(offline)
Oli G.
(offline)
Hwopapa
(offline)
Fantomas
(offline)
Kriszti196
(offline)
Attila6
(offline)
Vuxy
(offline)
Rewmac
(offline)
DanTes
(offline)
musiz
(offline)
Iceakos
(offline)
tjames
(offline)
laja x
(offline)
kafaszofa
(offline)
SliDe
(offline)
Apophis
(offline)
river
(offline)
At-tek
(offline)
Cayman HUN
(offline)
KrAtos007
(offline)
tsz
(offline)
Arpy300
(offline)
MistaPriest
(offline)
ne5h
(offline)
Ronyo
(offline)
okornyalbaro
(offline)
K2 The Highest
(offline)
Dirty Nate
(offline)
reptile
(offline)
p3ti
(offline)
XBOX Live