Dude2019.02.27. 18:25

Társasjáték ajánló blokk 2 (haladóbb kategória)

A mostani ajánlóban három közepesen összetett és tematikusan nagyon erős társasjátékokat szeretnék pár rövidebb összefoglalóban bemutatni. Ami köré épülnek az a Star Wars, a Mars és a vikingek.

Legutóbb bemutattam pár játékot, amik a kedvenceim között vannak. Igaz jórészt nyelvfüggőek voltak. Most három olyan játékról írtam, amik szintén a kedvenceim, viszont ezek magyarul is elérhetőek. Plusz jelenleg a világ legjobb társasjátékai között vannak, mind a kritikusok, mind a játékosok véleménye alapján. A képek vegyesen az enyémek és BGG-ről szedettek. Ahogy láthatjátok az egyiket ki is festettem már :) Tehát a játékok: a Star Wars: Lázadás (BGG 6. hely), a Blood Rage (BGG 29. hely) és a Mars Terraformálása (BGG 4. hely).

Az aktuális toplista: Click!

Star Wars Rebellion - Star Wars: Lázadás

A Csillagok Háborúja a videojáték piacon nincs éppenséggel túltolva. A társasjátékokból viszont elég sok játszódik ebben a világban. A Fantasy Flight Games pedig remekül ért hozzá hogyan olvassza össze a játék mechanikákat a témával. Így azon már nem is csodálkozunk, ahogy ezt a társast sokan jellemzik: „A Star Wars egy dobozban”. És nem túloznak. Ahogy a Board Game Geek-en lévő 6. helye sem a véletlen műve.

Játékmenet: A játék két személyes. Igaz lehet négyen is játszani, csak nem érdemes. Lévén, hogy az egyik játékos a Birodalmat a másik meg a Lázadókat kell, hogy irányítsa, ezért nem nagy móka megosztani a feladatokat. Próbáltuk.

A SW Lázadás nem egyszerűen csak a csatákról szól. Persze az is van benne. Az túl egyoldalú és persze egyszerű lenne. Ahogy a filmekben is, a két frakció különböző. Ezért a céljaik is. Amíg az egyikkel a titkos Lázadó Bázis elpusztítása vezet győzelemre, addig a másikkal meg kell dönteni a gonosz Birodalom uralmát. Amíg az utóbbi igazából küldetések teljesítését jelenti, addig a Sötét Oldal esetén a nem kicsi térképen kell megtalálnunk Luke-ék rejtekhelyét. Emellett bolygókat foglalunk el (esetleg csak elnyomjuk őket) vagy a Lázadók esetében magunk mellé állítjuk azokat. A bolygók ezért majd különböző egységeket termelnek nekünk, amik elég jól jönnek a játék folyamán. Főleg a szegényebb Lázadó frakciónak.

Az akciók végrehajtásához szükségünk lesz az eredeti trilógiából megismert vezetőkre. Akikből a játék folyamán egyre többet toborozhatunk. Ők különböző erejű képességgel rendelkeznek (diplomácia, hírszerzés, hadművelet vagy logisztika), amik mind a kártyák használatát (Missziók), mind a seregek harci képességeit befolyásolják. Mert vagy akció kártyákat használunk velük, amik bizonyos képességekhez kötöttek; vagy a seregek mozgatását bízzuk rájuk. A játékosok felváltva jönnek és akár a másik terveinek is keresztbe tehetnek ha szabotálásra használnak egy-egy Vezért. Mondjuk egy Darth Vader vezette Birodalmi Flotta ellen sok esélyünk nem lesz bármilyen kártyánk is van ;)

Az utolsó fázisban mindenki visszakapja a vezéreit, új kártyákat húzhat, a Birodalom kutasz-droidokat küldhet szét a Lázadó Bázis megtalálására és mozgatjuk a kör jelzőt. Ami attól függ hova mozog jelenthet termelést (egységek), új Vezérek választását vagy ha a kör és a Lázadó jelző összeér a Birodalom vesztét is. Ez a két jelölő ellentétes irányból indul és a Lázadó jelző csak akkor mozog, ha az a frakció sikeres küldetést hajtott végre.

A harc nem nehéz. Van földi és űr csata. Minden egységnek van egy élete, és ereje. Mindkettőből van piros és fekete (kiegben zöld is), meg az ezekhez passzoló kockákból egy marékkal. Mindegyik egységet csak a jelzett színű kocka tudja sebezni. A nagyobbak (pl. csillagromboló) több fajta és több darab kockával is dobhatnak a harcban. A csata addig tart, amíg mindkét félnek van egysége. Visszavonulni is lehet, viszont az korlátozottan megoldható és ritkán vezet eredményre. Húzni kell még kártyákat és a kiegészítő variált is kicsit az összecsapásokon. De még így sem ez a játék összetett része.

A Star Wars Rebellion egy elég összetett, de a végletekig tematikus játék, ami a rajongóknak szinte biztosan remek órákat fog szerezni. A harcba bele lehet kötni; meg talán abba, hogy 2-3 óra is lehet egy parti. Ennek ellenére nagyon jó érzés, ami közben szól a filmek OST-je a háttárben te a Halálcsillaggal elpusztítasz egy bolygót, vagy Vader hajójával az Executorral szétvered a Lázadó flottát. Illetve a másik oldalt sikerül elpusztítanod Luke-val az épülő Halálcsillagot, vagy Yoda segítségével Jedi lovaggá változtatnod őt. A SW Lázadás alkalmával újraélheted az eredeti trilógiát. De nem úgy ahogy történt, hanem ahogy alakítjátok. Ez tényleg Star Wars egy dobozban.

Pro:

  • nagyon erősen tematikus

  • nagyon jól balanszolt a két frakció

  • magyarul is kapható

  • a komponensek első osztályúak

Kontra:

  • nem olcsó

  • a harc lehetne kicsit frappánsabban megoldva

  • néha el tud húzódni

Blood Rage

Jön a Ragnarök és nincs ami megakadályozza. Mindenki csak lapul, várja a véget. De nem a vikingek! Ők harcolnak, fosztogatnak és küldetéseket teljesítenek, mert tudják végül csak a legdicsőségesebb klán kerülhet a Valhallába. Az élet mulandó, de a dicsőség örök!

A Blood Rage alapjában véve egy területfoglalós társasjáték, amelynek célja, hogy a végén nekünk legyen a legtöbb dicsőségünk. A játék elég tematizált és tele van fantasztikusan kidolgozott minikkel, ahogy azt a CMON-tól és Eric M. Lang-től megszoktuk már.

Játékmenet: Minden játékos választ egy klánt. Ezek a klánok a kinézetükön és színükön kívül mindenben megegyeznek a játék kezdetén. Van egy Vezető, egy Hajó és nyolc Harcos. Ezt a kiegészítők még Sámánokkal toldják meg. Plusz egy Klántábla is tartozik hozzájuk, amelyen szerepel a Harci Düh, az egységek és azok ereje, a Klán képességei és a játékosok választható akciói is.

A játéktáblán -amelyen a tényleges játék folyik- található a Dicsőségsáv, a négy Fjord és a kilenc Tartomány. A Tartományokban vannak a Falvak, amik kvázi azok a helyek, ahová a figurák mehetnek. Minden Faluba csak egy. Ezek a falvak különböző mennyiségben vannak jelen az egyes Tartományokban. A középen elhelyezkedő Yggdrasil-ba viszont bármennyi figura tartózkodhat. Itt szoktak zajlani az igazán nagy csaták. A Hajók a Fjordokba kerülnek és az azt érintő két területre van befolyásuk.

Tehát mindenki azonos feltételekkel indul annak érdekében, hogy kifossza a Tartományokat (ami növelni tudja a Klán alap képességeit, vagy dicsőséggel jutalmaz), harcoljon más klánokkal Fosztogatás közben (dicsőséget ad), esetleg bepozícionálja magát egy-egy küldetés teljesítésére (Tartományok uralma, elveszíteni vagy elpusztítani harcosokat...).

A parti 3 Korszakból áll. Amik igazából a körök. Minden kör elején egy Tartományt és mindent, ami rajta van elpusztít a Ragnarök. Van amely terület játékosszámtól függően alapból kinyiffan. Ez véletlenszerű, de nyílt titok; hiszen ez a játék előkészítésénél derül ki és mindenkinek látható információ végig. Ezután jön a játék egyik legjobb mechanizmusa: a kártya választás (Draft). Mindenki kap nyolc kártyát az adott korszak alapján. Ezekből választ egyet, majd a maradékot továbbadja balra. Ez addig folytatódik, amíg mindenki nem választott hat lapot. A többi visszakerül a dobozba. Ezzel a hat lappal fog gazdálkodni a körében. Egy Korszak addig tart, ameddig minden játékosnak el nem fogy a Harci Dühe, vagy nem passzol. A Harci Düh jelenti az akció pontokat, amiket el lehet költeni Fosztogatásra, Mozgásra, egységek behozására, kártyák kijátszására (klán és egység fejlesztések, küldetések, szörnyek). Pofonegyszerűek és tényleg minden rajta van a táblán.

A harc is egyszerű. Minden egységnek meg van az értéke és minden résztvevő kijátszik egy kártyát a kezéből. Ideális esetben harci kártyát, ha van neki. Ez további erőt vagy képességeket adhat a csatában. Az nyer, akinek a legtöbb Ereje lesz a végén. A vesztes egységei megsemmisülnek és a Valhallába kerülnek, ahonnan a kör végén visszakerülnek a készletébe.

Vannak még apróságok, viszont az alapja tényleg ennyi. Klán fejlesztés, Harc, Fosztogatás, Foglalás. Egyszerűnek hangzik, de megfelelően taktikus, minimális szerencsével nyakon öntve. A Blood Rage szépsége nem csak a szórakoztató és összetettebb taktikát igénylő mechanikájában, de remek kidolgozásában is rejlik. Továbbá aki szeret festegetni imádni fogja a figurákat benne. A sámános és az Istenes kiegészítő pedig hosszabb távon is fel tudja dobni a partikat.

(A játék festetlen figurákkal és műanyag tartóval kapható. A festés saját munka, az insert vásárolt.)

Pro:

  • meseszép kivitelezés

  • remek újrajátszhatósági faktor

  • magyarul is kapható

  • kellően mély és jól vegyíti a mechanikákat

Kontra:

  • sokaknak még ez a kis szerencsefaktor is sok lesz

  • a téma nem mindenkinek jöhet be

  • ketten nem a legjobb, öten meg túl hosszú és kaotikus is tud lenni

Terraforming Mars - A Mars Terraformálása

Mostanában nagyon felkapott téma a Mars utazás. Ezért nem meglepő, hogy az egyik legsikeresebb társas a Mars terraformlásáról szól. A Fryxelius család nem kis kutató munkát és időt tett abba, hogy a játék a lehetőségekhez képest a leghitelesebbnek hasson. Mind a kritikusok, mind a közösség által szeretett és elismert cím. A BGG-n jelenleg a 4. helyen tanyázik. Megérdemelten.

Játékmenet: A TF egy alapjaiban stratégiai játék, mely erősen épít a kártya draftolásra és ebből egy saját rendszer építésére, ami ha jól csináltuk önmagát segíti a játék során. Ez szaknyelven az engine building. Építünk egy motort, amit a lehető legoptimálisabban akarunk „üzemeltetni”. Tudunk lapkákat lehelyezni (növényzet, város , óceán), kockákat gyűjteni és a kiegészítők által holdakat kolonizálni. A játék célja, hogy nekünk legyen a legtöbb terraformálási pontunk (győzelmi pont) a játék végén. Ez akkor következik be, amikor a három fő globális jellemző elérte a maximumát. Amik: mind a kilenc óceánlapka lehelyezésre került, az oxigén szint 14%-on áll, a hőmérséklet pedig elérte a +8 fokot.

Két féle felállás van: vagy mindenki ugyan olyan feltételekkel kezd, vagy (a sokkal jobb és mókásabb variációban) mindenki véletlenszerűen kap pár Céget a rengeteg fajtából és ebből választ egyet. Minden cég másban jó, mások az erősségei és különleges képességei.

A játék különböző nyersanyagokkal operál, amik szükségesek lehetnek lapka lerakáshoz és kártya kijátszáshoz is. Ezek a játékos táblákon jelölhetőek. Van a MegaKredit (M€), két féle fém, palánták, energia, hő és különböző kártyákra rakható erőforrások. A felhalmozott energia például minden kör végén hővé alakul.

Kártyákból is van 3 csoport. Zöld: állandó ikonokat és olyan képességeket adnak, amik általában egyszer használatosak. Kék: folyamatos akciókat adnak, mik általában győzelmi pontokat érnek. Piros: egyszer használatos eseménykártyák. Például meteor csapások, hogy a hőmérséklet emelkedjen.

Ezeket a kártyákat a játék elején vagy választással, vagy véletlenszerűen kapjuk. A társaság dönti el. A továbbiakban minden kör elején húz mindenki négy kártyát és annyit tart meg amennyit akar. Vagy tud. Mert minden kártya 3 M€-ba kerül. Eladni viszont csak 1M€-ért tudjuk őket, ha nem kellenek. Szóval az elején megfontoltan kell vásárolgatni.

Egy körben mindenki egymás után jön és végrehajthat 1 vagy 2 akciót. Ez addig megy körbe, amíg mindenki passzol vagy nem tud senki akciót kijátszani. És nagy vonalakban ennyi. Lehet még Díjjakra és Mérföldkövekre pályázni, nyersanyagot beváltani és a város és növényzetlapkákon kívül speciális jelölőket is lerakni további győzelmi pontokért.

A Mars Terraformálása egy közepesen összetett játék, ami rendelkezik annyi tudományos háttérrel, ami a megfelelő atmoszféra megteremtéséhez kell. Van hozzá jó pár kiegészítő. Egyik sem drága. És mindegyik jó. A Kezdetek (Prelude) különösen ajánlott, amely tovább módosítja, specializálja a cégeket.

Pro:

  • magyarul is kapható

  • nem drága, bár kártyavédő javasolt

  • ols school sci-fi design

  • széles korosztálynak szól

  • sok jó kiegészítő van már hozzá

Kontra:

  • sokaknak fapadosnak hathat az old school design

  • szerepet játszik a szerencse is a lapok húzásánál

  • 4-5 játékossal bele tud nyaldosni a 3-4 órába

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

8 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==