dracoo2018.11.19. 19:48

Yours forever

- avagy a földkerekség egyik legmeghatározóbb játék-klasszikusa, szemet kápráztató tüzijáték-ruhában

A Tetris-t mindenki ismeri, aki régebben találkozott szórakoztató elektronikával. Felettébb addiktív játék, veszettül népszerű, egyszerű alapvetésével is izzasztó kombinációs agytorna. Lassan beférkőzik a zsigereidbe; mi sem bizonyítja ezt jobban, mint egy hivatalos pszichológiai tanulmány, az ún. Tetris-effektus; gyakorlatilag a tény, hogy miután játszottál a játékkal, annak logikája, képei megragadnak a fejben, kivetülnek más jellegű tevékenységeidre is. Tulajdonképp benneragadsz kicsit a Tetris világában, összemosódnak a határok és átéled valamilyen fokon (és átmenetileg) a szinesztéziát.

De ez egy régi játék, számtalan verzióval, tényleg megjelent minden alkalmas gépre, rengeteg formátumban, stílussal és extra, sokszor idétlen, máskor zseniális mechanikával (a Digital foundry videója sokat bemutat ezek közül, majd ötven percben). Talán a leghíresebb verzió a Nintendo GameBoy-os, amennyire emlékszem, egybecsomagolva adták a géphez, így támogatva nemcsak a gépet, de a Tetris népszerűségét is (fun fact: ennek a verziónak állít emléket az egyik heti eseményen felfedett „1989“ névre keresztelt játékmód, melyet az ötvenes szint után - erről később - bárki elérhet). Érdekes történet, voltak jogi bakugrások is szép számmal, de a lényeg: az idei (2018-as) E3 legnagyobb meglepetését számomra az új, Ps4-es Tetris Effect leleplezése szolgáltatta. Tekerjünk vissza az időben picit.

Tetsuya Mizuguchi neve garancia. Amint meghallod, egyből összeáll a kép arról, milyen produktumra számíthatsz. Azon túl, hogy az ősi, legendás Sega időkben sok népszerű versenyjáték elkészültében benne volt a keze (Sega Rally, Manx TT), jó ideje a ritmikus arcade zsánerben utazik. Amilyen a Space Channel 5. Amilyen a REZ. A Lumines. Vagy a Child of Eden (backlogom egyik prominens ékköve). Új cégénél most két klasszikusát, ha lehet, még tökéletesebb formában újra kiadja (Lumines Remastered, Rez Infinite), meg, úgy látszik, azt is, ami nem eredetileg az övé. Megalkotva a világ eddigi legtökéletesebb Tetris variánsát. Hogy mit ad hozzá? Látványt és audiót. És olyan elemi energiával gyúrja eggyé ezeket, hogy szem nem marad szárazon. Mármint szó szerint. Aki már játszott bármely fenti játékával tudja, hogy a zene annyira egybeforr a játékmenettel, amennyire csak lehet - annál szebb és teljesebb a dallam minél ügyesebb maga a játékos.

Felmerülhet a kérdés ezen a ponton, hogy tekintve pl. a REZ katarktikusan zseni soundtrack-jét, vajon sikerül-e több, mint háromszor ennyi muzsikát hasonló magasságokba emelnie? A válasz az, hogy részben. Mivel itt kicsit jobban háttérbe szorul, jobban immerzív és mintegy kiegészítője a Tetris játékmenetének, bár vannak csúcspontjai (az első pályán és a demó és szinte az összes promóción hallható Connected (Yours Forever) tökéletes, megunhatatlan, magával ragadó és elementáris dallam. De, a többi sem sokkal marad el mellette, s noha nem mindegyik örökbecsű, bizony van sok (értsd: legalább öt) olyan, ami potenciálisan dallamtapadást eredményez.

Ehhez társul a látvány. Szavakkal leírhatatlan. Olyan, mintha a REZ Infinite Area X-e lenne, csak sokkal változatosabban. Gyönyörű. Ha lehet, még jobban beszippant. A játékmenet, a zene és a látvány keveréke majdnem transzcendentális állapotba hoz. Néha talán egy kicsit túlságosan is. Vannak apró botlások persze, néha nagyon zavaró és kizökkentő, ahogyan a pálya előtt átúszik valami, vagy épp különleges, szemet megerőltető alakzatokkal operál mezei kockák helyett, de az összkép lenyűgöző. Itt hívnám fel mindenki figyelmét arra, hogy bizony tartsatok kisebb-nagyobb szünetet a játék során, mert hála ennek a rengeteg színpompás részletnek, egy idő után nagyon fárasztja a szemeket. Ez már csak azért sem vicc, mert nagyon könnyen belemerül az ember, észre sem venni, hogy elrőppent pár óra...

A fő attrakció elsőre úgy tűnik, hogy a Journey játékmód - mindenképp ezt javaslom elsőre teljesíteni (akár beginner fokozaton), így tudjuk megnyitni a különböző dalokat, pályastílusokat globálisan. Hacsak nem az anyatejjel szívtad magadba a tetrisezést és gyakoroltál azóta is az eltelt több, mint három évtizedben, a Journey pályáit szakaszokra osztva teljesítheted, tehát lesz négy-öt pályánként egy védőhálód. Minden pálya más zenével és más vizualitással operál, és bár nem mindegyikük nő a szívhez rögtön, kiválóan segíti a játékba mélyülést. Pulzusoddal lüktet az ütem, káprázatos fényjátékkal kerülsz egyre közelebb és közelebb a totális transzhoz. Varázslat. Ha pedig elég ügyesen manőverezed az alakzatokat (ún. tetrominókat), akkor feltöltődik a Tetris Effect specialitás mérőkör, s egy gombnyomással (L2) bekerülsz a zónába. Várjunk csak... mi is az a zóna? A sorok eltüntetésével negyed-körönként pumpálható fel, s amolyan overdrive módra (REZ), vagy mint egy bullet-time, hogy közérthetőbb legyen, lelassul az idő, s ilyenkor nem csak maximum négy sort tudunk abszolválni, hanem akár mind a 20 (21?) sort is, melyet plusz pontokkal és extra képtranszformációkkal jutalmaz a játék. A 18 sort perfectris-nek hívja, de a már említett (kimondottan ritka) 20-at ultimatris-nak. Igen, simán végigtolható a játék a zóna-mechanika használata nélkül is, de sokszor nem csak ilyen menőzésekhez hasznos, hanem nagyban megkönnyítheti egy-egy szorult helyzetből való kikecmergésünket, megáll az alakzatok süllyedése, könnyebben tudjuk pozícionálni őket, rövid ideig kikerülünk az adrenalinnal fokozott nyomás alól. Fontos megjegyezni, hogy amíg a zóna aktív, az összes eltűnő sor, nos, eltűnés helyett a pálya aljára süllyed, így felszínre hozva egyes buborékokat (hibákat) magasztos építményünkben. Kis gyakorlással nagyszerűen belesimul az élménybe, és igen, egy kis extra endorfint is kínál. A nehézségi fokozatok a pályák magasabb kezdősebességével és több kisöprendő sor megkövetelésével teszik próbára még a rutinosabb öreg rókákat is; én konkrétan vért izzadok az expert nehézség utolsó helyszínén - de sikerülni fog, érzem. A Journey mód másik szegmense egy okos képernyővédő, na jó, a végigvitt pályák összessége, a tetris nélkül: csak a dalok, a fények, a meditáció... Pont, amire szükségünk van egy fárasztó délután, lám, még joypad-et rángatni sem kell.

Átlépve az Effect módra, itt különböző, előre meghatározott feladatokat kell teljesítenünk, s a legtöbb ilyenen még pályát és zenei aláfestést is választhatunk. Teszem azt, gyűrj le 150 sort, vagy adott időre minél többet, esetleg válassz végtelen ciklust (Marathon, Endless opció). Vagy próbáld meg megállítani a terjedő fertőzött kockákat a Purify-ban. A kedvencem a Mystery, ahol aztán mindenféle lehetséges transzformáció és mutáció előfordul: bombákat kell hatástalanítanunk, tetrominóink néha hármas alakzatokká változnak, vagy éppen elképesztő, gigászi, konkrétan fél pályát lefedő monstrumokká, esetleg néhány sor felkavarodik, vagy a nézőpontunk vált drasztikusan "mozi első soros" rémálommá, alkalomadtán fejjel lefelé.

Egy szó, mint száz, van lehetőség, tartalom és kihívás a játékban, nem is kevés, és ehhez jön még pár időszakos esemény, mint a heti rituálé (Weekly ritual) a szombat-vasárnap egy 24 órás szeletét kiharapva, különféle speciális feladatokkal, amit dobpergés kollektíven oldhatunk meg a világ összes pontján játszó tetrisvérünkkel (bocs) karöltve. Na igen, a kompetitív rész is felüti a fejét. Minden játékmód variánshoz akad világranglista, ahol pontjainkat versenyeztetve dönthetjük el, ki a jobb - nem is javaslom ezt nagyon komolyan venni, mert néhányan (többségük naná, hogy japán, de vannak máshonnan is sokan) olyan magasságokba jutottak el, amit ép ésszel lehetetlen még csak fölfogni is. Koncentráljunk inkább saját eredményeinkre, azokat könnyebb idővel túlteljesíteni, fokozatosan fejlődni. Merthogy igen, szinteket ugorhatunk a játékban egyre jobb teljesítményt elérve. Jutalmunk apró-cseprő dolgoknak tűnhetnek, mégis jóleső érzés egy új (in-game) avatar képében lebegni bolygónk körül, vizslatva a fényeket, ahogyan messzi földrészeken ismeretlen ismerősök merülnek el a játékban. Az a bizonyos ötvenedik szint nagggggyyyon messze van legtöbbünktől. Az átlag játékos ugyanis azért veszi elő a Tetris Effectet, amiért az az, ami. Pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni. És erre kiválóan alkalmas.

Lényegében alanyunk tökéletes Tetris, annak minden, tökéletesre csiszolt szabályát betartva, s egyben azon túlmutató, kimondottan Mizuguchi-hoz kapcsolható körítéssel. Ha valaha játszottál Tetris-játékkal, akkor ösztönösen ráérzel, olyan, mint a biciklizés, s emellett kapsz egy olyan élményt, ami ritka manapság - annyira zsigeri, annyira jól együttműködik az agytekervényekkel. És ritka azért is, mert elég absztrakt ahhoz, hogy elvonja figyelmünket a mindennapok rohanásáról, sokszor fölösleges (képletes és tényleges) zajáról. Ne feledkezzem meg a negatívumokról. Egyet már említettem, lévén hosszú távon nem tűnik egészségesenk órákig bámulni a képernyőt, vagy a PSVR-ba temetkezni. Ez utóbbit sajnos nem lesz alkalmam kipróbálni, a jelenlegi vr-megoldásokkal sajnos nem kompatibilis az agyam, s bár lehet, hogy ez, és pl. a REZ Infinite nem okozna problémát, tekintve speciális megközelítésüket, egyszerűen sokallom az árat, ha amúgy sem tudnám huzamosabb ideig használni. Ez van, tudom, nagyon sok olyanról hallok, aki ezekért a játékokért vesz egy szettet, és nem bánja meg, sőt. Úgy hírlik, hatalmasat dob az amúgy is lehengerlő élményen a vr-szemüveg. Muszáj a realitások talaján maradva még megemlíteni a Tetris Effect árát, ami bizony magas, főleg, hogy a kényszerű import költség- és időréme így kiütötte másik fóbiámat, digitálisan vásároltam meg. Próbálom bizonygatni magamnak, hogy ez nem baj, így legalább bármikor csak pár gombnyomásnyira van. De sok, na. Ha valaki nem kedveli Mizuguchi előző műveit (főleg a REZ-Lumines kettőst), és nem is a Tetris legnagyobb rajongója a világon ever(tm), az árcédula eltántoríthat. Még egy gondolat: nincs (nem találtam), de nem tudom, mennyire hiányzik egy osztott képernyős kétjátékos mód.

Summa: a Tetris Effect egy majdnem tökéletes klasszikus majdnem tökéletes tálalásban, s egyben eddig (szubjektíve) a legjobb Tetris a piacon. Most pedig rendet rakok a könyvespolcomon. :)

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==