[2] Dark T (offline)

Ő egy 33 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

633 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 3122 kreditet gyűjtött

2018 November
13:42 Konzol generáció ( Saját vélemény )
Már egy ideje gondolkodtam azon, vajon melyik konzol generáció volt a legjobb ezidáig. A minden évben megrendezésre kerülő E3-at minden gamer tűkön ülve várja, bár én a PS3/Xbox 360 kezdeti korszaka óta valahogy alább hagyott a lelkesedésem évről évre. Nem tudom pontosan miért, bár lehet kezdek kiöregedni ebből a gamerkedésből, vagy szimplán csak olyan játékok kerülnek terítékre amik már nagyon nem mozgatnak meg semmilyen szinten. Hiába szép, csodálatos a grafikája egyszerűen nem érzem azt a szenzaciót mint amit anno a Psx/PS2/Classic Xbox/Game Cube korszak nyújtott.

Bárhogyan is nézem, az akkori generáció még mai szemmel is fantasztikus játék kínálattal rendelkezett. Akár a Sony gépei, vagy az MS-é vagy akár a Nintendoé. Az akkori generációban rengeteg olyan fantasztikus játék megjelent, bármelyik gépet is nézzük, amiknek lazán lehetne egy komolyabb folytatást össze hozni. A Sony gépein rengeteg olyan játék volt amiből ha lenne folytatás tuti sokan sírva fakadnának a boldogságtól. Sony vissza nyúlna régebbre kicsit leporolná a polcait és előrukkolna pár régi játék folytatásával, akkor véleményem szerint még nagyobb előnye lenne jelen generációban. És most itt ki is jelentem hogy nem vagyok Sony Fan mert szeretem az xboxot is. De tény ami tény a Sony-nál nagyobb nevek vannak régről amik szerintem ma is megállnák a helyüket folytatásként.

És ugyebár ne felejstük el a remekül sikerült Classic Xboxot amin szintén óriási címek jelentek meg akkoriban. És a Microsoft pont nem jön rá arra a mai napig hogy a One konzolja azért nem olyan sikeres mint a Sony konzolja, mert rohadtul alig van exclusive játéka. És abban a hitben van hogy attól lesz jó egy gép ha belepakolnak olyan hardvert ami felülmúlja a konkurencia gépeit. Pedig aMicrosoft is simán vissza nyúlhatna a legelső generációjába hiszen ott voltak exclusive címei, még hozzá igen egyedi címekkel. Például nagyon sajnáltam a Rallysport Challenge-t már 360-ra is hogy nem volt. Szerintem a mai napig a legjobb Rallys játék amivel valaha játszottam. Ott van a zseniális Blinx, ami bemutatta mire is lehet hasznalni a belso HDD-t a mentéseken és a zenék tárolásán kívül, Project Gotham Racing, Azurik, Conker, Sudeki stb. És sajnos a Forza és a Halo sorozat az ami elviszi a One-t a hátán. Na meg a Gears of War. De ezen kívül? Egyszerűen sajnálom mert az xboxt is szeretem de már csak arnyéka régi önmagának.

A mostani generációban a Sony az, aki például próbalkozott uj címekkel és kb aratott is a gép ezek miatt rendesen. De. Igen ott van a nagy DE. Valószínüleg sose fogják azt elérni mint akkoriban. Mikor az ember rohant az újságoshoz megvenni az aktuális E3-as 576 konzol magazint, vagy a még régebbi Playstation magazint hogy milyen játékok jönnek jövőre vagy vannak készülőben. Számomra már ez a varázs elmúlt. És ki is jelentem hogy a legjobb Konzolgeneráció akárki akármit mond az a Psx/Ps2/Classic Xbox volt.

7 komment

[46] multishoot
Nov 20., Tuesday 10:37 #7
Válasz lokolbasz (#4) üzenetére
Pont a remake hullám mutatja meg igazán mennyire elavultak ezek a játékokat. Hiszen amelyikből készül, az nem csak grafikailag, de játékmenetben is megújul, sőt, ki tudja, hova fut majd ki a FFVII és Resi 2 remake, de az sem kizárt, hogy történetileg lesz változás (dramaturgiailag 100%). Szóval, naaagyon is elavultak azok a címek, csak az alapjaik olyan erősek, hogy lehet újrázni. Ez is szép, elismerendő dolog, de attól még ezekkel a címekkel már hidd el nem fognak sokan leülni (még az új PS1 retro konzol ellenére sem - szerintem) egy végigjátszásra, de a remake-ek lehet kasszát robbantanak... vagy legalábbis tisztességgel fogynak majd.
Nem-nem, a Shenmue II nem tiszteletből készült... ne viccelj már. A Shenmue II kijött plusz egy platformra, gondolom reménykedtek benne, hogy ez majd segíthet az eladásokban, de amint ez is befuccsolt, jött a kasza. Nosztalgia szemüveg ide vagy oda, NEM csinálnak haszon nélkül játékot.
Az igaz, hogy az indie piac nagy része erősen felejthető vagy copy-paste, de attól még sokszor több merészség vagy alázat van a maradék néhány címben, mint akár néhány korábbi generációs AAA játékban. Én magam nem vagyok nagy indie rajongó, de az el kell ismerni, hogy ez a nyitosság igenis színesíti és nem kisiklatja a videojáték ipart.
Egyre jobban. [Rühiblokker user]
[5] Invisible
Nov 20., Tuesday 7:11 #6
Nem értek 100%-ban egyet veled. Szerintem azok a remake-ek pont azért készülhetnek el, mert ha szimplán a régi formájukban jelennének csak meg, max nagyobb felbontású textúrákkal, akkor kisebb bázist vonzanának be mint így, hogy minden elemükben megújulnak. Plussz nem olyan címekről van szó, amik két generáció óta a feledés homályában süppednek, hanem olyanokról amiknek a jelen generációban is vannak kapcsolódási pontjai (Resi 7, az összes felhúzott FF plussz FF XV vagy a Shadow of the Colossus-nak a The Last Guardian).
Szerintem vannak azért ellenpéldák is, ahol nem nyúlnak az alapanyaghoz, persze ennek több oka is lehet. Pl a jövőre újrázó Onimusha, ami a maga idejében zseniális játék volt. Most majd játszhatod változatlan formában de kérdezem én, hogy kinek fog úgy kelleni mikor van rá modern alternatíva: Nioh (lassan Nioh 2 is) vagy majd a Sekiro. Ezek mellett felesleges lenne pl ezt remake-elni, de azért pont ezek farvizén megpróbálnak némi dohányt leakasztani.
Azzal sem értek egyet, hogy manapság nincsen kellő kihívás a játékokba. Meg lehet találni azért azokat a címeket, ahol hiba esetén nincsen pardon (akár souls like játékok, vagy rengeteg indie cucc pl platformer és/vagy metroidvania stílusban).
"Tu t'demandes qui j'suis ouais Un mec amer, non Juste la partie sombre du nique ta mère Sans"
[41] Kuresz
Nov 20., Tuesday 6:13 #5
Nekem switchen kivul volt minden jelen genes gepem. A Ps4-el tok jol elvagyok. Valtoztak az igenyek, valtozott a trend. En pl 80%ban multizok, e melle boven eleg az a par exkluziv cim, amit mellette vegigtolok ps-en. Multiplat jatekoknal tenyleg sok a folytatas es a copy (pl az uj ac-t nem is ertem, hogy ki vette meg, kb mint egy textura pack az egesz jatek az elozohoz kepest). Regen ilyen nem volt. De ez elmondhato a filmekre is. Anno volt mit ujitani, kiserletezni, ma mar elfogytak az otletek. Nem rossz dolog ez, csak par zsanerbol hianyolom a kepviseloket (foleg NEM indie platformer, tulelo horror...).
"Minden multi cím exkluzív mert x-en olyan minőséget ad ami pron is elérhetetlen."
[4] lokolbasz
Nov 20., Tuesday 6:01 #4
Válasz multishoot (#3) üzenetére
Annyira azért nem lehetnek elavultak az általad említett címek, mivel majdnem mindegyikből van, vagy lesz remake. Most ha lenne mondjuk a Parasite Eve-ből egy resi 0 féle remake, azért is mindenkinek csorogna a nyála. A trendek és az igények még elég könnyen alakítható dolgok, de az tény, hogy például a primitív, kihívás mentes játékok ma jobban eladhatóak.
Az indie-nek is csak felvillanásai vannak, a 90% ott is olcsó utánzat, vagy valami hozzá nem értő önjelölt művész által összehányt vacak.
A Shenmue meg akkor lett volna gazdaságilag sikeres, ha minden év tulaj kettőt vesz belőle. Ennek ellenére elkészült két rész belőle. Ez volt akkor a különbség.
Nyilván ahogy felnő az ember egyre kevésbé érdekli a videójáték, ami teljesen természetes, én is kb. heti 1.5 órát szánok erre, de pl. most vittem végig a Banjo Kazooie-t, még elkezdtem a Populous-t ps-en. Mert azt a kevés időt inkább azzal töltöm, ami valóban érdekel, nem azzal, amit a pofámba nyomnak, mint új és modern játék. Persze ilyen is van, évente 2-3. Switch-re pl. 4 db játékom van megjelenés óta, most mondjuk a Civ6 lehet befigyel (ami szintén egy sokadik folytatás).
[46] multishoot
Nov 19., Monday 22:03 #3
Megmondom én melyik a legjobb generáció. Mindig az aktuális. Mindig abban vannak a legcsiszoltabb játékok. Nézd csak meg a PS1 generáció csúcsait. Tekken 3, FFVII, Resi 2, MGS1, Crash Bandicoot. Legtöbbjüket imádtam anno, meg ezen kívül is rengeteg másik címet, de ma már minden téren elavultak. MINDEN TÉREN. Ez nem meglepő, mások a trendek és az igények. Ráadásul sokkal több időbe és pénzbe is kerül egy játék lefejlesztése, természetesen az AAA piacon sokkal kevesebben mernek próbálkozni valami rizikós ötlettel, de valójában ennyi játék még soha sem jelent meg, mint napjainkban, ugyanis az indie piac meg virágzik és ott sok a kísérletezés. Tény, hogy a "retail" piac ritkább és egysíkúbb, a B kategória szinte el is tűnt, ez valóban "lelketleníti" az ipart... de ez a lényeg. Ez egy ipar. Mindig is az volt. Ott a Messiásként imádott Shenmue széria. Bevállaltak két részt belőle, de aztán minőség, innováció, masszív rajongás ide vagy oda, bőven lelőtték a picsába, amikor is a számokat meg nem hozta. Igaz, hamarosan (vagy ki tudja mikor) csak elkészül a harmadik rész is belőle, de igazából ildomos visszaemlékezni arra is, hogy hogyan mérték fel rá az igényeket és gyakorlatilag kiadó támogatás mellett is kalapoztak vele annyi ajándékpénzt, amennyit csak tudtak, biztos, ami biztos alapon.

Régen gyerekként, az internet nélküli időben (vagy legalábbis korlátozott felhasználása mellett) nyilván nem jött ki ennyire az ipar ezen arca, de régen is voltak trendi, pénzfejő játékok, és minőségi, de bukott címek. A fejlesztők, kiadók lényegében nem változtak, csak a módszerek. Igen, az E3 is izgibb volt az újságból, több fantáziát igényelt, nem ismertük előre a bejelentéseket, ezért ütöttek, mint az atom és persze kevesebb volt a biztonsági játék, több a meglepetés.

De ez mind-mind nosztalgia. Gondolom neked is jó és gondtalan gyerekkorod volt így ezt is megnyugtató hozzákapcsolni, de igazából hidd el, hogy minőségben, talán még mostanában több is a jó cím, csak már ekkora tapasztalattal és idősebb fejjel, egyszerűen nem tud úgy meglepni, elvarázsolni. Ez természetes.

Én is nagy kocka voltam fiatal koromban. Sega Megadrive volt a kezdet, aztán jött a PS1, PS2, PC, X360, PSP, GC és most PS4, abból is cseréltem Pro-ra, 4K TV-vel, hogy teljes legyen az élmény. Aztán ahhoz képest, hogy réges-régen kb, mindennap játszottam, mostanra olyan 1,5 hónapja porosodik a gép, egy nagy rakat backloggal (bf-ben most még vettem is úgy játékokat, hogy szinte elengedtem ezt a hobbit... a szokás erős). Én is a PS1-PS2 érát imádtam a legjobban. De gyerek voltam. Faszom gondom sem volt, mint hisztizni egy játék miatt. Most meg már annyi minden máson "kell" hisztizzek, hogy szinte egy kurva játék sem köt le. Azonban, ha most lennék fiatal, valószínűleg tolnám ezerrel a játékokat, aztán a PS8-nál égnék ki. Ennyi.
Egyre jobban. [Rühiblokker user]
[4] lokolbasz
Nov 19., Monday 19:24 #2
A PSX/N64 és a PS2/Xbox/GC, az két generáció, de amúgy igazad van, az az időszak volt a csúcs, ha úgy tetszik, az aranykora ennek a hobbinak. Rengeteg kísérletezés, új ötletek, forradalmi technológiai újítások (2d-ből 3d-be!), stb.

Most meg jönnek folytatások, remake-ek, remasterek, meg az utánzatok, tisztelet a kivételnek. Ez van, azért most is van minek örülni, van egy egész jó "hibrid" Nintendo gép, meg két konzolnak nevezett PC kedvező áron, ütős teljesítménnyel.

A PS Classic-ból nem vonnék le messze menő következtetéseket, mert az egy igénytelen szar, egy régi ingyenesen hozzáférhető emulátort használ, extrák nélkül, a nagyobb haszon reményében.

Túlnőtt magán már ez a ipar is, el kell fogadni és kimazsolázni azt a pár minőségi cuccot, ami még van. Vagy venni egy upscaler-t és a régi konzolokat és nyomulni azokon. Legalább a választási lehetőség adott.
[5] Invisible
Nov 19., Monday 17:38 #1
Relatív, hogy kinek melyik gen volt-lesz a kedvence. Ez akárhogy is nézzük egy üzlet és mint olyan nem a 10-en X évvel ezelőtti játékosokat tartják szem előtt, mert a fő vásárlóbázist nem mi -akik jobbára meglett apuka státuszúak vagyunk- jelentjük. Ha egy mai 12 évesnek az általad említett címeket akarnák eladni, főleg folytatás formájában, fingjuk nem lenne róla, hogy mik is ezek. Na meg nem is beszélve arról, hogy a játékos tendenciák alapjaiban megváltoztak ennyi idő alatt. Persze mechanikailag a fejlődés kevésbé látványos. Ha megfigyeled van az a pár cím, ami legyen akár exkluzív vagy akár egy olyan multiplatform játék ami jelentősebb online tartalom nélkül is több embert mozgat, azon kívül meg csak a kifejezetten online és sportjátékok amikre kb fixen lehet alapozni.
Szerintem ebben a genben azért volt/lesz még pár kísérletező cím aminek sikerült/sikerülhet jól teljesíteni. Nem mellékesen említhetek még olyan csodákat, mint a SOTC vagy a Resi 2 újragondolás vagy az FF VII remake (még ha csak PS5-re lesz kész akkor is), amik viszont igenis súlyos fanservice-ek.

Szomorú vagy sem, de bizony tovább kell lépni, plussz még azt is elfogadni, hogy az emlékek sokszor megszépíttik a múltat (Jó példa retro konzolok, főleg a PS Classic!).
"Tu t'demandes qui j'suis ouais Un mec amer, non Juste la partie sombre du nique ta mère Sans"
Dark T
Dark T még nem írt idézetet!
Ezeken a platformokon játszom
Playstation4
Mobil
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, Kaland, Gyerekeknek, Verekedős, FPS, Verseny
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
Nincs egy sem...