[6] parandroid (offline)

Trsasgi - Harsny - Ktlt

egy 24 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

1291 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 6917 kreditet gyjttt

2018 november
12:09 Battle Royale - csak egy maradhat?


Nem felttlenl 2018 vgn van a legnagyobb ltjogosultsga arrl beszlgetni, hogy mik azok a Battle Royale jtkok s mi okozta a trnyersket, hiszen tbb, mint egy ve tretlen npszersgnek rvendenek a PC-s jtkosok krben, az utbbi idben pedig konzolokon, st mobil eszkzkn is tisztelett tette a mfaj kt legnagyobb rivlisa. Ami mgis a bejegyzs aktualitst adja, az az, hogy pr hete a Black Ops 4 Blackout jtkmdja keretein bell elszr (?) kpviseltette magt a zsner AAA jtkban. A Battlefield 5 rkezsvel pedig egyrtelmv vlt, hogy a BR megkerlhetetlen szereplje lett az akcijtkok piacnak – na nem mintha eddig a szmok mst tanstottak volna. Ezeknek a videojtkoknak nem n vagyok a legnagyobb szakrtje, plusz brmelyikrl lehet review-t olvasni akr itt a Gameren is, gyhogy a rvidke cikk egyetlen clja kicsit krl jrni s bemutatni a mfaj gykereit, illetve hogy abbl mit vettek t az emltett jtkok.


Egszen 1999-ig, illetve 2000-ig kell visszamennnk az idben, ugyanis ekkor jelent meg Takami Ksun regnye, majd az azonnal kultsttuszba kerlt moziadaptci Fukaszaku Kindzsi rendezsben, szintn Battle Royale cmen. Elszr a filmvltozattal tallkoztam gy 2010 krnykn, miutn Tarantino azt egy interjban az 1992-2009 kztti idszak ltala legjobban kedvelt alkotsnak nevezte. A knyv pedig polgrpukkaszt tmjnak ksznheten hatalmas kulturlis jelensg lett az elz vtizedben, s a mai napig tretlen npszersgnek rvend, klnsen a fiatalok krben.

A cm a film bevezetje szerint az egylapos pker egy vltozatra utal, ahol a legnagyobb rtk krtyt hz jtkos nyer (br erre semmi hivatkozst nem talltam, lehet valami japn-specifikus dolog). A regnyt sokan William Golding mindenki kedvenc ktelez olvasmnya, A legyek ura spiritulis utdjnak tartjk. Az alapkoncepci szerint egy kpzeletbeli zsiai diktatrikus llamban abbl znek sportot minden vben, hogy kivlasztanak tallomra egy 42 fs, harmadikosokbl ll osztlyt, amely azt a feladatot kapja, hogy dikjai a kznyugalom oltrn, egy eldugott szigeten addig kzdjenek egyms ellen, amg csak egy marad letben. Ahhoz, hogy az egsz krts izgalmasabb vljon, ehhez a feladathoz minden gyerek pr szksges holmi mellett egy vletlenszeren kivlasztott fegyvert kap a testi-nemi klnbsgek kiegyenltse cljbl (amely a szinte teljesen haszontalan dolgoktl a lfegyvereken t az egszen OP nyomkvetig brmi lehet). A szigeten tallhatak jrmvek mellett boltok s orvosi ltestmnyek, ahol a legklnflbb eszkzket lehet beszerezni vagy sebeket lehet elltni. Az egsz mvelet idkorltos, gyhogy elvonulni sem lehet az idk vgezetig (vagy legalbb is az lelem elfogytig). s ha mindez nem lenne elg, a terlet znkra van osztva, s egy-egy ilyen ngyzet ktrnknt tiltott vlik, a rsztvevket gy folyamatos mozgsban tartva.

Maga az tlet zsenilis. Nyilvn a film s a knyv mr csak terjedelmknl fogva is eltrnek egymstl, elbbi egy sokkal kevsb megfoghat, j rtelemben mvszkedsebb megolds, mg az utbbi egy vrbeli ponyva nmi trsadalomkritikval megfszerezve. A kett kztti klnbsgekbe nem akarok belemenni, tapasztalja meg mindenki magnak, akit rdekel a tma, de a knyv igazn azrt mkdik szerintem, mert egymst jl ismer karaktereket dob be a darlba, s azt vizsglja nmileg kisarktott szereplin keresztl, hogy az let-hall knyszerhelyzet hogyan vltoztatja meg az emberek szemlyisgt. Van, aki prblja valahogy kijtszani a programot, viszont van olyan is, aki azonnal elfogadja, hogy nincs kit a pokolbl, s az egymssal val szvetkezs csak mg nehezebb teszi a vgjtkot. A regnynek van ideje arra, hogy mind a negyvenknt szereplt bemutassa az olvasnak, felvzolja a mltjt s valahogy legitimlja a dntseit. Ez az az aspektus, amely miatt nem gondolom, hogy Suzanne Collins megasikere, Az hezk viadala egy szolgai msolata (vagy ha gy jobban tetszik, remake-je) lenne a Battle Royale-nak, hiszen a szinte teljesen megegyez koncepci ellenre az kizrlag Katniss szemszgbl mutatja be az esemnyeket, mg a BR erssge pont az, hogy egyenknt szeretteti/gyllteti meg a karaktereit, mieltt valami egszen llatias brutalitssal megleti ket, gy teljesen ms hangulatot klcsnzve az olvasmnynak.Aki idig elolvasta a bejegyzst, s jtszott a Playerunknown's Battlegrounds-szal vagy a Fortnite-tal, az nyilvn rti, hogy mirt kapta azok mfaja a Battle Royale-rl az elnevezst. A grdlkenyebb jtkmenet rdekben persze ezt-azt meg kellett vltoztatni az alapmvn. A rsztvevk mr a legelejn sztszrdva jutnak a szigetre gy elkerlve azt, hogy pr lelkesebb kemper azonnal megtizedelje a kezdltszmot, a fegyvereket mindenki maga szerzi be, s mivel hrom napja sincs senkinek egyhuzamban kattintgatni, gy a bejrhat terlet is folyamatosan cskken, hogy minl inkbb egy irnyba terelje a megmaradt jtkosokat. A rsztvevi keret is ki van tolva szzra a tbb (inter)akci kedvrt, plusz itt-ott bekerlnek j elemek, pldul az ptkezs, de az elkpzels lnyegben ugyanaz.

Az alapkoncepci nagyszersgt mutatja, hogy az minden moralizlstl s rendszer kritikus mondanivaljtl megcsupasztva, kt vtized elteltvel ismt renesznszt tudja lni. Abba bizonyra bele lehetne bonyoldni, hogy milyen jtkos kzssg az, amely az rmt egy olyan tlet interaktv vltozatban leli, ami a szereplk s az r szmra az elkpzelhet legnagyobb horrort jelentette, vagyis hogy minden embersgnket elvesztve vlunk gyilkolgpp, de rtelmetlen lenne ebben jobban elmlylni. Amita vilg a vilg (de legalbb is a '90-es vek vge ta biztosan) megy a haddelhadd a jobb elfoglaltsgot nem tall trsadalmi harcosok krben az agresszv s cltalan videojtkok ellen s valsznleg ezek a hangok a jvben a VR meg kitudja mg mi elterjedsvel csak ersdni fognak. A BR jtkok sem tbbek, mint amiknek ltszani akarnak. Egy egyszer, de vgtelenl szrakoztat tlet, amit most felkapott a gamer trsadalom. Mg a jtk vgre csak egy maradhat, addig a PUBG trnjt egyre nagyobb nev ellenfelek kvetelik, virgzik mg a zsner egy kt vet, aztn majd jn egy j mfaj s kezddik az egsz trtnet jra. Aki ennl tbbre vgyik a tmtl annak pedig btran ajnlom a regnyt s a filmadaptcit, nem fognak csaldst okozni.
3 komment

[3] Fido4life
nov 06., kedd 10:46 #3
Egyike a nhny knyvnek amit elolvastam, gy 8 vvel ezeltt. Letehetetlen volt.
nov 02., pntek 14:33 #2
Vlasz Hunk2 (#1) zenetre
Nekem kicsir hullmz volt, nem mindig volt sok kedvem folytatni, de az utols 200 oldal letehetetlen, sokkal jobb a vgjtk, mint a filmben szerintem.
Rise and shine, Mister Freeman - rise... and shine.
[38] Hunk2
nov 02., pntek 13:30 #1
Olvastam a knyvet s meg is vettem rgen.
Zsenilis darab.
"lni s lni hagyni"
parandroid
Rise and shine, Mister Freeman - rise... and shine.
Ezeken a platformokon jtszom
PC
Mobil
Kedvenc jtk-mfajaim
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
DVD, Zene (hallgatom), Knyvek, rs, Mozi , Anime, Frum, Internetes magazinok
Bartok, ismersk
Tommy_Angelo
(offline)
Krisz576
(offline)
CHASE
(offline)
beberep
(offline)