[32] Krisz576 (offline)

Segítőkész - Alapos - Mániákus

Ő egy 39 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

4776 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 82413 kreditet gyűjtött

2018 február
01:05 Mozi vs TV - A Fekete Párduc nyomában
Elmélkedések a TV vs mozi vs projektor kérdésről a Fekete Párduc kapcsán.
Hétvégén néztük családdal IMAX-ben a Fekete Párducot, és elmélkedtem kicsit a mozi vs TV vs projektor kérdésen, hogy mitől is lesz igazán komoly élmény egy film, hogyan jön legjobban át a 4K korszakban.FEKETE PÁRDUCRÓL
Maga a film tetszett, az akciójelenetek ütősek, a szinkron is korrekt, a sztori is rendben, de majdnem egy fölös tarzanos spinoff-nak tekintem az egész Marvel univerzumban, amely ugyan nagyszerűen hozza a tipikusan afrikai kalandfilmek "szülőföld" hangulatát, de személy szerint nehezen tudom beilleszteni az Avengers vonalba, és ez a családi viszály, mint fő sztorivonal is vegyes volt számomra. Amúgy tipikus, hogy mindig az teszi érdekesebbé az ilyen filmeket, hogy van egy (vagy több) komikus mellékszereplő (Bilbo vs Gollam ;) ).
Kritikának volt aki azt is felhozta, hogy a látvány túl CG-s, amiben lehet igazság, habár engem nem zavart, az viszont igen, hogy Chadwick Boseman szerintem NEM tud verekedni, elég gyenge a koreográfia, legalábbis kb. lassított felvétel horogjai vannak, de persze amint rajta van a maszk, pörög ezerrel.
Ha már top szuperhősös képregény adaptáció, a Wonder Woman mindenesetre egyszerűen jobban tetszett, de szerintem az Amerika kapitány sorozat és nem mellesleg a Thor Ragnarok is jobb, ha már így agyondicsérik a Black Panthert ... ettől függetlenül tényleg jó a film, érdemes beülni rá.ZAVARÓ KÖRÜLMÉNYEK MOZIBAN, ÉS AMIÉRT MÉGIS A LEGJOBB(?)
Na de visszatérve a mozis témához, valahogy már nem olyan, mint régen, a zavaró körülmények már ismertek: zörögnek, beszélnek, rugdossák a széket, nyomorgunk a tömegben, hosszasan várakozunk a büfénél és egy vagyont otthagyunk stb.
Ráadásul otthon sokkal kényelmesebb..
Viszont moziba járni még mindig NAGY élmény (tud lenni)! Minden körülmény adott a kiemelkedő élményhez, hogy a film BESZIPPANTSON: nagy kép, erőteljes modern hangrendszer, sötétített helyiség, és a mozipremier feeling, amit paradox módon pont a többi néző ad, amely amúgy zavarhat is.

MOZIS HANG
A hangminőség emellett magyar szinkron ellenére is sokszor simán DTS HD szintű, olyan termekben, mint az IMAX pedig 10 pontos. Nem csak egy ház, illetve külön moziszoba, de több millió forintos proci+végfok kombós high end rendszer kéne high hangfalakkal, precízen beállítva, hogy ezt visszakapjuk otthon. Ugyanakkor maga a térhangzás pont az egyénre szabott beállításokkal pontosabb is lehet otthon, és a tisztasággal sincsen baj, de az erő/dinamika más kérdés. Az szinte utánozhatatlan! Főleg, ahogy pl. IMAX-ben a mélyeket a gyomrodban és a hátadon érzed.
Az megint más téma, hogy az otthon elérhető forrásokban ezt a minőséget legfeljebb csak angol hangsávokon kapjuk meg zömmel, a mozis magyar szinkron legtöbbször egyszerűen NEM kerül rá a lemezekre sajnos. Nagyon kevés a kívétel : John Wick, Mélytengeri pokol, Expendables 2
Helyette jóval gyengébb (általában 448 kbps) DD 5.1-et kapunk zömmel Bluray-en.MOZIS KÉP
A képminőség megítélése már vegyes. Ami a legjobb mozitermeket (vetítőket) illeti, a mozgásábrázolás általában jó (néha kiváló) szinten mozog. Mint tudjuk a 24 képkockát frame-enként többször egymás után is bevillantják a mozis projektorok, amely kellemes természetes (plazmához hasonló) mozgásábrázolást ad, szappanopera effektus nélkül, amit a mai televíziók interpolációs képjavítója okoz kisebb-nagyobb mértékben. Olykor azonban mozikban is látható sajnos némi vibrálás, főleg lassú vizszintes vagy függőleges pásztázásnál, pl. ahogy a kamera egy város távlati képét mutatja.

MOZIS FORRÁS AZ IGAZI
Egy dologra azonban semmiképpen sem lehet panasz moziban, mégpedig a részletgazdagság, 3 fontos tényező miatt:
- Speciális csúcsminőségi digitális projektor (vagy akár 2 db pl. Imaxben) , és egy kiváló speciális vászon
- Nagy "képernyő" és széles rálátási szög (akár 2-3-szorosa az otthoni filmezésnek)
- Maga a tömörítetlen eredeti forrás sokkal jobb minőségű, mint ami otthon elérhető, még ha UHD Bluray-en is vesszük.

Utóbbiról kicsit bővebben: érdemes megemlíteni, hogy függetlenül attól, hogy moziban 4K vagy 2K anyagot látunk, magának a filmnek a minősége MINDIG kiemelkedő lesz, ugyanis moziban a (ha jól tudom) winchesteren tárolt filmek NEM tömörítettek, nincsen színtömörítés, nincsen YUV420, H264, HEVC, meg anyám kínja, és még csak véletlenül sem fordulhat elő pl. banding/színsávosodás, vagy blokkosodás; hanem csak a 100%-os forrásanyag, amelynek az otthoni kiadvány MINDIG csak egy megközelítő verziója, még akkor is, ha egy urambocsásd 80 gigás HEVC (Ultra HD / 4K) filmről van szó. A különbséget leginkább csak akkor látnánk, ha az otthoni lemezeinket (legyen az Bluray vagy 4K Bluray) 20-30 méteres vásznon látnánk viszont. Megjegyzem körülbelül a referencia minőségű UHD Bluray filmek minősége mutat rá körülbelül arra, hogy milyen is lehet egy átlag jobb minőségű eredeti mozis anyag. Nincsenek birtokomban adatok, de abban biztos vagyok, hogy a moziban winyón tárolt tömörítetlen filmek mérete több 100 GigaByte-ra is rúghat, és lehet ezt még alá is becsültem.OTTHON IS SZÉP
Na de akkor szebb a moziban egy film, mint otthon? Nem feltétlenül, sőt. Először is egy 24x18 méteres IMAX vászon 432 négyzetméteres, egy mai átlagosnak mondható 55 colos "nagytévé" pedig kb. 0.83 négyzetméter, ez kb. 520x kisebb!
De ha az arányokat tekintjük, moziban a rálátási szög akár 90 fokos is lehet. Ugyanezt egy 55 colos TV-nél, amely kb. 122 cm széles, akkor érhetnénk el, ha 61 cm-re ülnénk tőle, de még a hátsó mozisorokban való ülés is arányaiban kb. 1 méteres nézési távolságot jelentene.

VAGYIS: Sosem fogunk egy tévéhez olyan közel ülve filmet nézni, mint arányaiban egy nagy vásznat nézve. A másik pedig, hogy kicsiben minden sokkal élesebb és jobb minőségűnek tűnik, ráadásul ezek a tömörítési eljárások az otthoni limitált tárhelyű kiadványokhoz nagyon JÓL működnek.
Igazából ahogy azt a nagytévések, projektorozók is megtapasztalhatták, a csúcsminőség azért (IS) kell, hogy EKKORA képernyőn NE nézzen ki trén az adott anyag.

A NAGYOBB JOBB!
Na de akkor minden csak a rálátási szögön és képméreten múlik?
Azért IGEN (Pro), mert:
- Nyugodtan lehet csekkolni, hogy egy mobilon kifejezetten szép youtube videó is mennyivel gyengébben néz ki felbontásban/minőségben nagy tévén. Elég közel / közelebb ülve elvileg meg tudjuk kapni ugyanazt a látványt (arányaiban), mintha nagyobb képernyőnk lenne.
És azért NEM (Contra), mert:
- Egyrészt közel ülni egy monitorhoz nem fog olyan "élményt" nyújtani, mintha nagyobb TV-d lenne. Ez sajnos nem ilyen egyszerű. Másrészt minél távolabb van valami, annál könnyebb nézni. A szemed könnyebben fókuszál rá. Egy hatalmas vászont is 10-20 méterről nézel, és bár betölti a látótered, mégsem (feltétlenül) szédülsz tőle, de próbáld csak meg ugyanazt a rálátási szöget mobillal elérni, és 10 centire a szemed elé tenni. Konkrétan behánysz.
Ráadásul irreális annyira közel ülni egy TV elé is. Ha pedig többen nézitek, pláne nem jó olyan közelről, hiszen az inhomogén képernyők eleve inkább középről jók, illetve távolabbról. Éppen ezért a nagyobb TV (vagy főleg vászon) ebből a szempontból MINDIG jobb... és persze sajnos sokkal drágább is.
Mindebből viszont az is következik, hogy a mozifilmek otthoni formátumai Bluray-en is simán kiválóak minőségre, UHD Bluray-ben pedig BŐVEN hozzák - sőt túl is szàrnyalják - optikailag a moziban látottakat.AMIÉRT SZEBB OTTHON
Miben jobb/szebb otthon egy film?
Leginkább kontrasztban, színekben és fényerőben. Egy középkategóriás TV is képes a fenti pontokban hozni, sőt akár túl is szárnyalni a fenti pontokban már Bluray-el is a moziban tapasztaltakat. A HDR-es UHD filmek felsőkategóriás tévéken pedig egyenesen BRILLÍROZNAK! Volt pl. egy naplementés rész a Black Pantherben, ahol Wakanda gyönyörű tájait vizslathatjuk. Ugyan így is látványos volt, már csak a nagy méretnek és 3D-nek is köszönhetően, de pontosan tudom, hogy ezek a színek és a kontraszt / fényerő köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit otthon pl. ZD9-en egy HDR filmnél látok. Egyszerűn fakó jellegtelen a moziban látott kép hozzá képest, pedig az IMAX mozik közt is komoly, de legalább 3D-ben VERHETETLEN.
Vannak persze ún. Dolby Cinema mozik nyugaton, ahol már Dolby Vision vetítőkkel érnek el sokkal jobb kontrasztot, de ilyen még nincsen nálunk, és egy felsőkategóriás HDR TV-vel (pl. OLED-el) "az" sem vetekedhet.NAGY TV VS PROJEKTOR
Na de mi a helyzet akkor a projektorokkal? Érdemes otthonra venni? Határozottan! Jobb, mint egy nagy TV? Nem feltétlenül.
A legfőbb problémáim a projektorokkal:
- egy komoly natív 4K HDR projektor 3-5 milliónál kezdődik, és képminőségre, főleg HDR tudásra egy középkategóriás TV is hozza a szintjét
- macerás, full sötétítés kell hozzá, speciális drága kábelek és vászon, mely önmagában egy komolyabb TV ára
Viszont PISZKOSUL MOZIS! Ugyanakkor még egy 30 millió forintos projektor sincsen egy felsőkategóriás TV szintjén, habár annak már bexarás jó képe van és akár hány méteres képátlónk is lehet.. de tegyük hozzá, hogy a képmérettel a fényerő is arányosan csökken. SDR-hez igazából már bőven remek, de aki igazi HDR csúcsfényességet akar, az még a sötétnek mondott OLED-el is (sokkal?) jobban jár. Arról nem is beszélve, hogy olyan szintű feketét és kontrasztot projektorral sosem érhetünk el... ellenben megfelelően sok pénzért (sok millióért) megdöbbentően jót, ami köszönő viszonyban sincsen "egy haver PC-s projektorával".
A részletgazdagságban, pláne 4K filmek esetében mindenképpen projektor a legjobb, leginkább a nagy kép miatt, még úgy is, hogy mint említettem az otthoni anyagok nem olyan jók, mint az eredeti tömörítetlen mozisak.
Nagyon durva lenne, ha játszható formátumban egyszer csak megjelennének virágboltban sorra a filmek pl. 300 gigás változatai, és lenne olyan hardverünk, amely megbirkózik ekkora adatrátával :)

NA DE AKKOR PROJEKTOR A JOBB?
Ez egyáltalán nem jelenthető ki kategorikusan. Ha igazán nagy képet és részletgazdagságot szeretnénk, akkor természetesen projektor a jó választás, illetve MOZI! Viszont jó képminőségű projektorhoz sok milláért kell zsebbe nyúlni, és mint írtam "macera". Ráadásul egy méregdrága high projektor is simán elmarad képminőségben egy felsőkategóriás TV-től, pláne ami a HDR tudást illeti.
A 3D az egyetlen kivétel, mert az màr csak projektornál lesz elérhető!
HDR tekintetében viszont nem a projektort tartom jó vonalnak, vagy legalábbis van sokkal jobb, mert még ha a legdrágábbak közül is választunk, akkor is mindig "2-vel" le leszünk maradva az aktuális highend TV-k top képminőségétől.NAGYTÉVÉ LENNE A MEGOLDÁS?
Jó alternatívának tartom legalábbis. Sokaknak a 65 coll is simán hatalmas, ebben a méretben már 500-700 ezertől nagyon jó darabok vannak, de ha igazán nagy méretet szeretnénk, pl. 75 coll, akkor ott már 800 ezertől akár 2 millióig kell számolni. Ez még mindig jóval a komolyabb 4K projektor árak alatt vannak, és ekkora méret már simán mozis.
Ennél nagyobb méretek még igen drágák, pl. 2-5 millás 77-es OLED-ek, vagy szimplán még nem hoznak elég jó képet, lásd 86-os IPS LG SJ9-es 2 milláért. De vannak 4-6 milla körül a Samsungnak is 88-as modelljei (régi FALD SJ9500 és a kifutott QLED Q9, vagy az új 85-ös Q900R).
Ráadásul ahogy látom, a 85-ös méret fogja átvenni a mai 75-ös helyét, és hamarosan FALD LED-ek is lesznek ebben a méretben 1-2 milláért. És persze addig is, ott van a 100 collos (254 cm-es) változata a ZD9-nek, horrorisztikus 20 millió forintért. Jelenleg talán a világ legjobb TV-je (kb. 2700-2800 nites, 1000 zónás FALD), és akár még mindig olcsóbb, mint egy highend projektor.

SAJÁT VONAL
(TV vs Projektor)
Jómagam 2003 óta kezdtem el a "minél nagyobb képernyő" - mániámat, egy 63 cm-es görbe 4:3-assal kezdve, de természetesen én is 50 centissel kezdtem :)
Jelenleg 65 collnál (165 cm) tartok, és bár teljes képernyőn (16:9, pl. játékok) már a 60-ast is elegendőnek tartottam, a tipikus szélesvásznú 2.35:1 (vagy szélesebb) filmekhez már nem nyújt akkora képet, ezt kompenzálandó érdemes közelebb ülni.
Minek után azonban már fél év után is kezdem megszokni a méretet (60-asról váltottam 65-re), már régóta vacillálok mi lesz majd (x év múlva) a váltás. Projektor, vagy nagyobb tévé?
Projektorral ott a (szinte) korlátlanul nagy kép, és persze a sok hátulütő, amiket említettem. Viszont ahogy most a Las Vegas-i CES-t (amolyan TV-s E3) is végigkísértem, túlságosan tetszik, amit a highend TV-k képminőségre nyújtanak, mintsem hogy projektorral "visszafejlődjek". Túlságosan vonz a HDR innováció.
Ráadásul jól emlékszem, mikor egy 78-as KS9500 előtt állva tavaly eldöntöttem, ez r*hadt mozis és gyönyörű is mellette a HDR kép. Nem mellesleg ez a modell nemrég 1 millió volt akciósan. Ilyet vittek el Euronics-ből egy Dacia tetején fektetve spaniferrel rögzítve :)
A képméret azonban egy nagyon fontos tényező. Legközelebb csak olyan TV-re váltok már, amit nem szimplán nagynak, hanem bőven "hatalmasnak" látok majd, és akkor már legyen 8K-s is (nem a nem létező 8K forrás miatt, hanem az extra pixelek általi képjavítók miatt, amely a 4K anyagokat még szebbé tehetik).
Elkezdtem tehát nézegetni élőben mi az a méret, ami "ennek" megfelel, illetve Media lejátszón (Popcorn) van %-os zoomoló, és belőttem egy szélesvásznú filmnél, hogy "mekkora" képre lenne érdemes váltani, hogy a full mozisságot is elérjem.
Jelen esetben úgy érzem, egy 75-ösre váltás már nem lenne olyan drasztikus, hogy megérje, tehát minimum 78, de inkább 80-82-nél találtam meg azt a határvonalat, ami megfelelne. 85-ös (216 cm) pedig már bőven nagy. Ez 16:9-es forrásnál persze már gigantikus lenne, de erre a kérdésre ott a kanapé-tologató alternatíva.NA ÉS A MOZI?
Még egy érv a projektor ellen, hogy szeretném, ha MINDIG megmaradna exkluzív élménynek moziba járni... hiszen ha lenne egy projektorom, már nem lenne akkora feelingje az egésznek, így legalább a 9 pontos blockbustereknél meghagynám a mozizást, és az sem utolsó szempont, hogy premierkor láthatom, spoilerek nélkül (habár stream-oldalak elkezdték szorgalmazni a premierrel egy időbeni vetítést, de ha így is lesz, nem magyarul).
Azt a legdurvabb kép és hanganyagot, ami az eredeti hangforrásoknal van, amúgy sem kapjuk meg teljesen otthon, mint írtam feljebb.
Kivéve, ha kifizetünk pl. az IMAX-nek (ha jól emlékszem) úgy 700 millió forintot, akkor ugyanis (ha biztosítunk egy elegendően nagy pincerészleget, ) egy IMAX mini-moziszobát építenek ki nekünk otthonra, 400(?) filmmel megfelelő tárolón, 24 órás SOS ügyfélszolgálattal.

Krisz
35 komment

[32] Krisz576
jún 19., kedd 15:24 #35
Válasz dyrdek (#34) üzenetére
Köszönöm
Üzleti okokról lehet szó, magyar DTS HD és True HD is nagyon ritka nálunk. Feltételezem az állhat a dolog mögött, hogy csinálnak egy adott régióban több országnak egy lemezt, amin az angol, vagy esetleg még a német a fő hangsávok. Ezeket kiegészítik még 4-5 egyéb nyelvvel kis helyet foglaló egyszerűbb DD 5.1-el, ami DVD-knél már jól bevált, és akkor csak országonként új borítót kell gyártani, a lemez ugyanaz (angol szöveg van rajtuk). A DTS HD-s lemezeknél hazánk külön előnyt élvez. Ez ritka, és nem érné meg a kiadóknak, mert nálunk keveset adnak el. Olyanra is van példa Feledésnél (Oblivion), hogy Ausztriában DTS HD magyar szinkron van a lemezen, nálunk meg magyar DTS. Értelmetlen. Amúgy ráadásul ahhoz már angol Atmos hangsáv is van, de azt hiszem Bluray-re nem került rá, csak az UHD verzióra
Atmos-nál már az is nagy szó, hogy ha jól tudom a Cinema Pinkben már van magyar hangsáv, de úgy tudom nem olyan precíz, mint egy jól beállított 1-1.5 millás otthoni 7.1.4-es rendszeren.
Előbb utóbb lesz magyar Atmos hangsáv lemezen, de még ritkábban, mint a HD hangok, a még ütősebb DTS:X pedig annál is ritkábban szerintem.. de legalább angolul már elkezdtek gyarapodni.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[3] dyrdek
jún 18., hétfő 21:22 #34
Érdekes dolgokat írtál jó volt olvasni Arról egyébként tudsz valamit hogy a mozis magyar Atmos hang miért nem kerül fel Blu-ray-re az angol helyett pl?
[32] Krisz576
márc 11., vasárnap 15:13 #33
Válasz Gigigogó (#32) üzenetére
Komoly, de egy igazi - akár teljesen sík - vászon nem lenne jobb?
A fal egyszerűen nem olyan felület, habár a legtöbbet kihozhattad belőle.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[10] Gigigogó
márc 11., vasárnap 13:18 #32
Válasz Krisz576 (#31) üzenetére
Mivel ennél a típusnál nagyon fontos, hogy semmi görbület ne legyen a vásznon, a falat festettem le vetítéshez kitalált fehér vászonfestékkel, miután mesteremberrel 2 rétegben simára gletteltettem.

KATT!
Xbox Live - BodaGreg
[32] Krisz576
márc 11., vasárnap 12:08 #31
Válasz Gigigogó (#30) üzenetére
Teljesen jó kis FULL HD projinak tűnik, de komolyabb vászon ehhez is dukálna. 3 méter már elég mozis képátló.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[10] Gigigogó
márc 11., vasárnap 9:28 #30
LGPF1000U-t használok mozira, konzolra (One X, Pro) tudom, nem high end, de mivel ultraközeli, olyan kényelmes mint egy TV (kábelezés), pincében full sötétben, 4 méterről 120 inch, kristálytiszta a látvány.
Xbox Live - BodaGreg
[32] Krisz576
márc 07., szerda 21:20 #29
Válasz CeXzer (#27) üzenetére
Nekem nagyon tetszik amúgy az OLED feketéje, de ZD9 után nem jönne be. A kövi TV-mnek a mindkettő előnyt egybe kéne kovácsolnia.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[32] Krisz576
márc 07., szerda 21:18 #28
Válasz CeXzer (#27) üzenetére
Nem kicsi a fényük, elegendő, de egy fényes LED után kevés. A csúcsfények kis terülezen viszont már jok. Ha sok (pláne sötétben), nyugodtan vedd lejjebb.
ZD9-nél érdemes interpolátort ("egyenletes") használni, nekem az van, nagyon komoly a mozgásábrázolásjavítója. Hozzáteszem, X930E mozgasábrázolasa jobb, de sem precíz fénykezelésben, sem kontrasztban nem ér fel ZD9-el, láttam élőben.
Képminőséggel nem értek egyet, más téren jobb a C7, de az biztos, hogy top kategória... de ha már OLED, nekem az A1 szimpibb. Abban ugyanaz a proci van, mint a ZD9-ben.. a legkomolyabb pedig a Pana EZ1000-es OLED-je.
A C7 viszont olcsobb. A dinamikus HDR tone mappingje király, de sajnos csak filmnèl működik, játéknál nem.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[24] CeXzer
márc 07., szerda 20:49 #27
Válasz Krisz576 (#26) üzenetére
Kipróbáltam egy Lg oled c7-et. Mindenhol olvasgatom, hogy milyen kicsi az oledek fényereje. Toltam rajta kis monster huntert meg egy kis dolbyvision netflixet, és kiégette a szemem. Azt olvasom mindenhol, hogy az oled light 100-on kell maradjon HDR-nél, különben oda a tone mapping, ezen is úgy volt, de akkor hogy lehet csökkenteni a fényerőt (ami állítólag kevés), hogy ne égesse ki a szemem?
Néztem ZD9-et is, adtak rá tökjó ajánlatot (700k a 65-ösre, szal relatíve jó), de annak meg olyan után húzása volt, hogy nem tudtam elviselni. Olvasgattam róla azóta teszteket is, több helyen említik, szóval valszeg nem az én szemem káprázott csak. A 930E is jobban tetszett nála, pedig az jóval olcsóbb, de az oledek mellett igazából úgy látom képminőségben nem rúgnak ezek labdába, csak a fényerőben, de mint említettem az LG is kiégette a szemem, szóval azt a kérdést meg így hozzá nem értőként nem értem.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[32] Krisz576
márc 02., péntek 6:01 #26
Válasz CeXzer (#25) üzenetére
Pont napokban néztem személyesen az X930E-t, a feketéje Edge LED-et meghazudtoló, de mint sokszor írom, inkább hibrid fejlesztés. Fényessége top szintű, de hozzáteszem, a ZD9 az igazi szinte minden téren, de az csak 65-ben van.
Idén adják ki az X900F-et, az FALD és X1 Xtreme chipes, tehát tud majd DV-t. Hozzáteszem nekem csalódás, mert az első tesztből az derült ki, hogy alig több az X900E-nél. Egy biztos, az X900E KIVÁLÓ ár/érték arány; a legjobb LED pedig a ZD9. Hogy a kettő közt mit választasz, az már pénztárca függő is.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[24] CeXzer
márc 01., csütörtök 22:55 #25
Válasz Krisz576 (#24) üzenetére
Csak nézegetem az árakat, inkább kíváncsiságból egyelőre, és a Sony 9005 pl nem tudja, viszont FALD LED, míg a 9305 tudja a DV-t, viszont az meg edge led, de jóval drágább is (az is kérdés, tényleg annyira húde az a felskálázás, hogy annyival többet érjen). Ami meg FALD is meg DV-t is tud, az meg már a húdedrága kategória. (Nem mintha a többi kifejezetten olcsó lenne).
Oled nálam nem jöhet szóba a beégés miatt, elég OCD vagyok, ha ilyenekről van szó, inkább nem játszanék rajta attól való félelmemben, hogy ott marad a hud, ha kikapcsolom.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[32] Krisz576
márc 01., csütörtök 21:41 #24
Válasz CeXzer (#23) üzenetére
Maga a formátum a legjobb a létező HDR formátumok (HDR10, HLG HDR10+, Dolby Vision) közül, és nem kell hozzá majd HDMI 2.1
A gond inkább a forrás és a lejátszó, meg hogy milyen TV kell hozzá.

- Forrás:
Ultra HD Bluray-ből egyelőre kevés van, itt egy lista KATT! , de ezekből kettő jelenik meg nálunk. Az Igazság ligája márciusban jön, a Pókembernél majd csekkolom rajta van-e a dobozon a DV, mert megvan UHD gyűjteményben.
Netflixen viszont van és pláne lesz DV tartalom bőven, főleg sorozatok, persze nagy részük nem magyar. Szinkronra eleve ne számíts.
Netes remuxok (pl. virágboltban) nem tudom Dolby Vision-ösök lesznek-e. Pl a fenti listából van fenn pár, de egyik nfo-jánál sem említik (attól még lehet tudják, mert a d elvileg a filmbe van implementálva azt hiszem). Egyelőre még nem látom nyomát.
Játékok: Hát majd meglátjuk.

- Lejátszó:
UHD lejátszókból egyre több lesz, már most is van. Media lejátszó nálunk egyelőre csak az Oppo tudja, de idővel szerintem lesznek.

- TV:
Csak OLED-nél és pláne a magas fényű FALD LED-eknél látom igazi értelmét, persze az EDGE LED-eken is segíthet.

Röviden összefoglalva, ha felsőkategóriában gondolkodsz, akkor igen, érdemes, még ha egyelőre gyér is a forrástár, de ha véletlenül HDR10+ -os TV-re lelsz, az se sokkal rosszabb. Arra szerintem még több forrás is lesz... de a legfontosabb jelen esetben a komoly HDR tudás!
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[24] CeXzer
márc 01., csütörtök 16:24 #23
Dolby visionről mi a véleményed, hülye aki olyan tv-t vesz ma, ami nem támogatja, vagy eh, felesleges?
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[32] Krisz576
febr 24., szombat 12:10 #22
Válasz Dude (#21) üzenetére
Akkor egységesen értetted minden nyelven, ohh,.
Ezt nem tudtam, de akkor evidens, hogy ott valami nagyon nem passzolt a magyar verziónál. Külföldi IMAX-ben tuti nem volt ilyen, és máskor se hallottam ilyet,

Akad eredeti, pl. Sully
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[51] Dude
febr 24., szombat 11:52 #21
Válasz Krisz576 (#14) üzenetére
Pont ezért mondom, hogy nem azok a beállítások kellenének a magyar szinkronhoz, mint az angolhoz. Csak nem lehet állítani rajta. Gondolom az egyetlen IMAX terem kedvéért nem csinálnak plusz egy szinkront (vagy nem minden esetben). De lehet tévedek.
Bárcsak lennének előadások eredeti nyelven is bakker.
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[32] Krisz576
febr 24., szombat 10:30 #20
Válasz legolas (#19) üzenetére
Ha a Pana 58DX900-at leakcióznák fél millió alá, az ideális lenne Neked. 55-58-ban ezen kívül maximum majd a 2018-as QLED-ek jöhetnek még szóba, amiért érdemes lenne váltanod.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[56] legolas
febr 24., szombat 8:55 #19
Válasz Krisz576 (#18) üzenetére
Oledet egyelőre "még" nem veszek, nekem az 55-58 elég, majd ha lesz akciózva év vége felé lehet, hogy nézek a mostani helyett egy másikat, de egyáltalán nem sürget az idô most
[32] Krisz576
febr 24., szombat 8:10 #18
Válasz legolas (#16) üzenetére
Ez tudod, hogy nagyban függ a kívánt képmérettől is. Ha 50-esben keresnél komolyat, akkor simán beleesnél a fél milla keretbe, de sajnos felsőkategória 55-től kezdődik, de már ott is akad fél millióért (pl. LG OLED), 55 ZD9 viszont nem létezik. Még azt mondom a Pana 58DX900 közel áll hozzá, de 800 ezer szerintem sok érte KATT! .
Az Edge LED MU8-as egy erős közèpkat.
65-ösben viszont a fél milliós határ sajnos kevés, pláne felsőkategóriához.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[32] Krisz576
febr 24., szombat 8:03 #17
Válasz CeXzer (#15) üzenetére
Ez szerintem nagyban függ a jelfeldolgozó rendszertől is, hogy mit kezd a jóval alacsonyabb felbontással, megpróbálja-e agresszíven felskálázni. Jó példák erre a Pana vagy Pioneer plazmák régebbről.
Én is láttam már meglepően jó 720p-s anyagot 2.5-3 méteres vásznon, de az egy felsőkategóriás Epson projektor és Popcorn páros voltak.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[56] legolas
febr 24., szombat 7:16 #16
Válasz zaz (#8) üzenetére
Nálam is ez a felső határ tv-re én sem fizetnék többet ki. Nekem 8002 van tetszik, de messze van attól amit hosszútávon megtartanék, mint anno a Pana plazmámat
[24] CeXzer
febr 24., szombat 5:41 #15
Válasz Krisz576 (#13) üzenetére
Lehet csak én nem vagyok erre olyan érzékeny, vagy nem tudom, de nekem az a tapasztalatom, hogy a felbontás kevésbé zavaró projektoron, mint TV-n. Az enyém 1080p-s, és mikor először próbáltam DVDvel, kicsit félve tettem be, hogy hogy fog ez kinézni ekkora méretben, de annyira nem volt gáz. TV-n sokkal zavaróbb nekem a DVD felbontása, tömörítési hibái, mint projektoron.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[32] Krisz576
febr 24., szombat 0:27 #14
Ezt nem tudom hogy megy, de rendesen el volt cseszve. Viszont magyar szinkronos IMAX verziót csak EGYETLEN moziban játszanak a világon
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[32] Krisz576
febr 24., szombat 0:24 #13
Válasz Necroman Mk2 (#11) üzenetére
Szerencsés vagy Én gyakran tapasztalom.
A sok millás projektorozást a top minőségre értem. Természetesen olcsóbban is lehet. Mondjuk ekkora méretben a 720p szerintem már kevés. A sötétítő remek ötlet.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[32] Krisz576
febr 24., szombat 0:21 #12
Válasz zaz (#8) üzenetére
Nagyon jó kis HDR Edge LED volt 2016-ban. Amígy nem akarsz 55-nél nagyobbat, a fél millió egy nagyon jó kategóriát takar. Ma pl. OLED-et kapsz érte.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
febr 23., péntek 21:06 #11
De moziba én is szeretek járni, sőt, nekem nem is igazán voltak olyan kellemetlen élményeim, amiket olvasok mindenhol. Bár lehet azért, mert általában nem a premiernapot követő első héten megyünkk, hanem később.
A tömörítetlen filmeknél meg inkább az lenne érdekes, hogy az első digitális vetítéseknél mekkora volt maga a fájl mérete. No, azokat lenne érdemes összevetni egy mai UHD kiadással!
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
febr 23., péntek 21:02 #10
Én is inkább a projektorokat favorizálom, van is otthon egy olcsó, belépő kategóriás. Nem a legmodernebb, nincs HDR és csak 720p-t tud natívan, de arra, hogy a Netflix-en elérhető filmeket kiküldjük a szembe levő falra, teljesen jó. Sőt, abba a szobába direkt egy belső árnyékolót KATT! tetettünk az ablakra, hogy akár napközben is vagy naplementekor is tudjuk filmeket nézni, ne kelljen megvárni a teljes sötétséget.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
[51] Dude
febr 23., péntek 17:48 #9
Válasz Krisz576 (#7) üzenetére
IMAX-nél nem úgy van, hogy semmit nem bügykölhetnek? Hogy rendszeresen megy a feedback a külföldi központba és, ha valami nem az IMAX beállítás azt azonnal korrigáltatják? Tehát senki sem állíthat rajta még akkor sem ha el van kúrva, hogy minden IMAX-ban ugyan azt az élményt kapd.
Gamer for Life (X Live,Nintendo ID, boardgamegeek: DudeHUN, PSN: DudeHUN2364) Bah-weep-Graaaaagnah wheep ni ni bong
[73] zaz
febr 23., péntek 15:47 #8
Én jelenleg egy 55ks7500 el tolom
Marha elégedett vagyok vele!
Szerintem én elvből nem fogok többet költeni 500K nál egy TVre soha.
psnid: zaz_hun gamertag:kovacskati PSN:zaz-hun Gamecenter:zaz-hun
[32] Krisz576
febr 23., péntek 12:18 #7
Válasz szondag3 (#5) üzenetére
Így van! Én is ott láttam, búgott, mint egy birka, fülsüketitő volt, ami azért sajnálatos, mert amúgy kifejezetten tiszták a mélyek IMAX-ben!
Nem is értettem hogy lehet ilyen béna a gépkezelő.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[16] szondag3
febr 23., péntek 12:14 #6
De a hatalmas vaszon élménye kárpótolt
Póni power mindenek felett!
[16] szondag3
febr 23., péntek 12:13 #5
Nekem az imax mèlyeivel csak az a gondom, hogy pl dunkirknèl ugyanúgy búgott az egész mint nàlam otthon, kifejezetten kellemetlen élmény volt. De lehet hogy csak pechem volt ès aznap rosszul volt beállitva.
Póni power mindenek felett!
[32] Krisz576
febr 23., péntek 9:46 #4
Válasz KiswechPS3 (#3) üzenetére
Na b*zdmeg tessék, erről beszéltem, par 100 gigával még jócskán alá is becsültem
Na pont ezért ilyen komoly a minőség moziban.
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[54] KiswechPS3
febr 23., péntek 9:44 #3
Amikor bejött a Star Wars 7 akkor valaki kirakott egy képet a sima 3D-s verziójú tárolóról (szalag, az imax nálunk digitális, ott lehet simán vinyós megoldás), ami valami 670 GB volt Csak a sima 3D-s verzió!!, nem pedig az IMAX Az akkor simán 1 Tb-ot meghaladó méretű lehetett
TOMORROW IS IN YOUR HANDS #2019.11.08
[32] Krisz576
febr 23., péntek 7:45 #2
Válasz CeXzer (#1) üzenetére
Ilyen paraméterekkel nálad nem kérdés a projektor, viszont akkor érdemesebb 1080p-ben gondolkodni. Ott számos komoly darabot ki lehet fogni akár használtan is x száz ezrekért, és nem kell milliós számlákba verned magad, de a vászonkérdést így sem úszod meg, már ha igazán jó minőséget szeretnél.
Nagyon szuper otthoni mozi feelinged lehet 1080p-ben is, csak hát így komplett lemondasz a HDR-ről, és a komolyabb TV-k nyújtotta képminőségről.
Én magát a mozit amúgy továbbra is szeretem, hiába van otthon már jobb képminőség, de egyre jobban zavar a tömeg
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
[24] CeXzer
febr 23., péntek 5:21 #1
Mikor kerestem a (közel sem általad említett árkategóriában mozgó) projektoromnak helyet, akkor tesztelgettem a méreteket, és nekem 2.5 m szélesség (nem átmérő) az a pont, ahol kezdődik a mozi feeling, de az az alja, ezért nagyon sok mindent átrendeztem, hogy szabadon maradjon az egyetlen 3 méteres falam. 2.5 m alatt nagy TV érzésem volt, afelett kezdett házimozi. Viszont abban tök igazad van, hogy pl. múltkor haverok rábeszéltek az arénában a VIP teremre, és itthon jobb házimozi élményt kapok, mint ott, kevesebb negatívummal. Már csak a moziért nem megyek moziba, csak akkor, ha a filmre nem akarok még fél évet várni.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
Krisz576
Sony 65ZD9 . Pana 55FZ800 OLED . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200 . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon 2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quad. 570 (5.0 bi-dip.) . MS Av. 9(Sub)
Ezeken a platformokon játszom
Xbox
Xbox 360
Playstation2
Playstation3
GameCube
PC
Playstation4
Mobil
Kedvenc játék-műfajaim
Akció/Kaland, Kaland, Verekedős, FPS, Vadász, Verseny, Szimulator, Stratégia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék mindenhol, DVD, Magazinok, újságok, Zene (hallgatom), TV, Írás, Mozi , Grafika, rajzolás, Étterem, Bulizás, Barátok, Programozás, Email, Letöltés, Chat, Fórum, Internetes magazinok, Küzdősportok, Fitness, Body buiding
Barátok, ismerősök
Dude
(offline)
BPepe
(offline)
Kenny
(offline)
sting
(offline)
granturismo
(offline)
legolas
(offline)
szondag3
(offline)
A Lucsy
(offline)
CHASE
(offline)
Fido4life
(offline)
armi
(offline)
tetyo
(offline)
TCr
(offline)
picachu
(offline)
neuroflex
(offline)
FredPerry
(offline)
parandroid
(offline)
XBOX Live