[30] Krisz576 (offline)

Segtksz - Alapos - Mnikus

egy 38 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

4632 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 75497 kreditet gyjttt

2017 oktber
22:15 UHD BD review 4 – Passengers
Az Utazk scifi Ultra HD Bluray tesztje
(Innentl nem lesz kln HDR s BD kp nagyban, hanem egyben tltm fel ket, hiszen kicsiben is egyben vannak. Kinagytva knnyebb le-fel scrollozva sszevetni.)Annak ellenre, hogy a relatve alacsony rtkelsek miatt elszr alig szenteltem figyelmet a filmnek, meg kell hagyjam az Utazk (Passengers) szerintem egy mltnytalanul alulrtkelt romantikus scifi drma. A trtnet szerint az rgyarmatost Avalon rhaj ton van 5000 fs utasltszmval, s b 200 fs legnysgvel az j otthonuk, a Homestead II fel. A 120 ves utazst mindenki hibernlva tlti, m valaki egyszer csak fel-, majd hamarosan rbred, hogy hopp, valami nem stimmel, CSAK bredt fel, mghozz jval a vgs ticl eltt. A kezdeti sokk utn ugyan megprblja lvezni az rhaj adta – helyenknt luxus – lehetsgeket, de aztn elkezd jra rr lenni rajta a pnik, azaz inkbb az ngyilkossg kzeli ktsgbeess, hogy teljesen egyedl kell lelnie az lett az rben... de aztn kpbe kerl egy msodik felbredt utas is…
Elzetes


Mindig is szerettem az ehhez hasonl fantziads trtneteket, melyek egyszeren mr csak a tmjukbl addn is nzetik magukat. A kritikusok szerint persze klisszer s unalmas, noha a kt sznsz sszmunkjt taln mg k is elismerik. Rszemrl n ellenben a tavalyi v (nlunk v eleji) egyik meglepets filmjnek tartom, st dupln, mert a negatv rtkelsekhez kpest plne abszolt a szvemhez ntt. Nem rdekel klnsebben, hogy mennyire kiszmthat a fordulatok tbbsge, ha egyszer lvezet nzni, a ltvnyvilgrl pedig nem is beszlve. Lehet, hogy tudjuk a src (Chris Pratt) hogy fog reaglni, miutn felbred, lehet azt is sejtjk mi lesz, ha a csaj (Jennifer Lawrence – hezk viadala) kpbe jn, azt sem nehz kitallni, hogy mi lesz, ha rjn a „szrny titokra”, de mindez szerintem mit sem ront a hangulaton, plne ebben a ltvnyos gynyr rkalandban, tele rzelmekkel.

A meteoros jelenetnl lnyeges klnbsget elssorban csak a fnyer rtkeknl tapasztalni, HDR-ben erteljesebb, de Bluray-en is ltvnyos.
(Fenti UHD, lenti BD, alattuk pedig NAGYBAN! A fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


NAGY MRETBEN

Kt(/hrom) hibjt tudnm mindssze igazn kiemelni, melybl az els nem igazn hiba, mindssze csak a tmja emberibb, avagy hogy nem egy nagy szabs blockbusterrl van sz, nincsen benne rcsata, nincsenek benne acsarkod Alien-ek, nincsenek felfedezsre vl galaxisok stb., hanem az egsz sztori a hajn jtszdik, a kt fszerepl krltti drmra kilezve (no meg persze ott van mg Arthur az android). A msik mr inkbb negatvum, hogy a kzepe fel egy kiss ellaposodik, de mindez csupn tmeneti, hiszen az jabb viharos fordulatok jra izgalmas lendletet vesznek. Maradjunk annyiban, hogy sok 9-10 pontos mvszratyisg helyett vlasztank csupa ilyet, s ugyan harmadik hibnak nhny logikai bakit is felhozhatnk, de mg ezt is elnzem neki.

Az breds kzeli arcfelvtele mindkt verziban kivl, noha UHD-ban rezheten tisztbb, fleg az orrcimpa krnykn. A HDR verzi jellegzetesen sttebb s fnyekben is visszafogottabb, relisabban rzkeltetve, hogy a helyisgben jelenleg tomptott fny van.
(Fenti UHD, lenti BD, alattuk pedig NAGYBAN! A fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


NAGY MRETBEN

Kellemes feldlsre adhatna okot, hogy vgre egy igazi 4K filmet tarthatok a kezeim kztt, hiszen a Passengers mr 4K masterelst kapott, m valamilyen oknl fogva ez mgsem jtt le minden kpsornl, melynek kt oka lehet. Egyrszt a vfx (digitlis effektusok) tovbbra is 2K-sak, s a film, sajnos fleg 35mm-es rszekben bvelkedik, gy csak a 70mm-es rszek kiemelkedek. Flrerts ne essk, a Passengers szp, st nagyon szp, de ez inkbb a komoly rfelvteleknek ksznhet, nem pedig gy ltalban a kihasznlt (pontosabban itt nem elgg kihasznlt) Ultra HD formtumnak.

Kivl 4K felvtel, mely fleg UHD-n kimagasl. Ezen kvl – noha a fotn kevsb ltszik – HDR-ben „brosabb” mlyebb fnytnusok rvnyeslnek.
(Fenti UHD, lenti BD, alattuk pedig NAGYBAN! A fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


NAGY MRETBEN

Az Utazk nekem mr Bluray-en is nagy lmny volt, Ultra HD-ban pedig egyszeren csak mg tisztbb hatst kelt, de meglep mdon a HDR sincsen olyannyira kihasznlva – gondoln elsre az ember - , pedig ez nem gy van, mindssze nem olyan szembetlen ltvnyos elsre, hanem kellemesen adagolja a fny- s sznkikeverseket, mozisabban nzhetv varzsolva a filmet, ahogy belemerlnk. Alapveten mintha sttebb hatst keltene az UHD verzi, noha ez direkt van, hiszen a kell helyeken nagyon is megvan a fnyereje, s krlbell gy fogalmaznk, hogy az UHD a gyengbb rszeken is nyjtja azt a rszletgazdagsgot s kptisztasgot, amit a Bluray csak a legjobb rszeknl, a specifikusabb fnyhats jeleneteknl pedig bven elhz az UHD a HDR-rel.

Az rstnl a fnyek egyrtelmen HDR-ben realisztikusak, plne a sisakban. Bluray-en kzvetlenl utna jellegtelen hatst kelt.
(Fenti UHD, lenti BD, alattuk pedig NAGYBAN! A fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


NAGY MRETBEN

Eltekintve a HDR-tl pedig UHD-rl Bluray tkapcsolva olyan rzsem tmadt, mintha egy sor tmrtsen esetet volna t a film, vagy mintha anno minsgi RGB Scartl zajos gyenge kompozit jelre vltottam volna. Ugyanakkor negatvan (vagy inkbb tlzan szigoran) tekintve – leszmtva nhny kiemelked HDR jelenetet – a klnbsg inkbb kvzi j minsg vs cscsminsg Bluray.
Ettl fggetlenl ez mr majdnem egy kivl UHD anyag a szememben, s kpminsgre elg ers szinten van, viszont itt fordult el els alkalommal, hogy bizony akrmilyen j local dimminges LED-em is van, bizony vgytam volna egy OLED-rem, mert azon lenne az igazi, hiszen nagyon nehz volt a szp fnyek mell igazi fekett kicsikarnom (ksznheten az ers HDR keversnek).

A csillagvizsglban valamivel tisztbb az UHD verzi, de mindkettben szpek a sznek. HDR-ben rdekes mdon visszafogottabb, mg Bluray-en kicsit szaturltabb hatst kelt.
(Fenti UHD, lenti BD, alattuk pedig NAGYBAN! A fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


NAGY MRETBEN

KIADVNY
Sony kiadvny, sajnos nem dszes kartonbortssal. Az UHD lemez angol Dolby Atmos-t (/True HD 7.1), s j pr msik nyelv mellett magyar DD 5.1-et (640 KB/s) s magyar feliratot tartalmaz. Termszetesen a Bluray verzin is megtalljuk a magyar szinkront s feliratot, de mellette mr „csak” DTS HD Master Audio 5.1 angolt. Nem volt klnsebb problmm a magyar szinkronnal sem, fleg, hogy mr megszoktam Chris Pratt magyar hangjt (Miller Zoltn), st a 640-es DD 5.1 is kellemesen szl, de azrt vannak rszek, ahol a True HD elhz (Atmos-ban lenne az igazi).

A vrs ris mindkt verziban gynyr, noha a fnyer rtk nyilvn UHD-nl magasabb. Az lelkezs rsz erteljes vrs fnye viszont csak HDR-ben realisztikus, Bluray-en utna gagyi mesterklt tlszaturlt hatst kelt (sajnos a mobil egyiket se adja vissza jl).
Szemlyes megjegyzs, hogy ha csak nem volt az „ablakon” UV 10000000-os vdelem, akkor megvakultak s megsltek, de gy ltszik jl brja a haj a sok millis hfokot, s a 100x-os gravitcit hehe, de attl mg a jelenet kirly :)
(Fenti UHD, lenti BD, mindkt kppr esetben, alattuk pedig NAGYBAN! A fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


NAGY MRETBEN

NAGY MRETBEN

MENNYIRE AJNLOM
Lehet elfogult vagyok a filmmel kapcsolatban, de tmban s hangulatban azonnal a titkos favoritjaim kz kerlt, gyhogy btran ajnlom. Nincsenek benne rcsatk, nincsen benne taln semmi igazn mly mvszi vons, de nem is kell. Ha szimpatikus a stlusa, ne hagyd ki! Kln-kln megnzve a kp nem csak UHD-n, de mg Bluray-en is kifejezetten szp, st valahol itt kezddik az igazi UHD HDR vilg, noha az igazi top minsg mg mindig vrat magra a formtum adta lehetsgeket tekintve. Megjegyzem, hogy ez a film elssorban OLED-re val, de legalbbis minimum mly feketj VA paneles LED-re.
Szerintem brmilyen decens UHD Bluray gyjtemnyben knyelmesen megfr, de akr ezzel is kezdheted.
UHD HDR kp --> J-KIVL

Krisz

Korbbi review-k UHD HDR kpminsgi rangsorban
Legenda vagyok - UHD HDR kp --> J KATT
T2 Trainspotting - UHD HDR kp --> KZEPES-J KATT
Suicide Squad - ngyilkos osztag – UHD HDR kp --> KZEPES KATT


gy tesztelek
Csakis eredeti UHD Bluray (magyar) kiadvnyokat tesztelek, melyeket kzvetlenl ssze tudok vetni a mellkelt Bluray verzival is, ha amgy nem lenne meg kln. Csak azokrl az UHD filmekrl rok, amiket teljesen vgignztem, hogy utlag tudjam mely rszeket rdemes sszevetni, kiemelni, illetve legyen egy ltalnos benyomsom.
A megjelent egy referencia FALD LED, mely abszolt Ultra HD Premium kpes: Sony 65ZD9. Sttben tesztelek, a lehet „leg-OLED-szerbb” feketk elcsalsa mellett, idelis fnyer belltsokkal a rszletgazdag s fnyes (de mg nem zavaran vakt) HDR kpek rdekben.
Az UHD lejtsz egy Panasonic UB700-as, mely az UB900-assal azonos kpet nyjt, jelenleg a legszebb HDR kpet nyjtjk a piacon (tlszrnyalva az Oppo 203-at is). A HDMI kbel egy In-Akustik Premium (2m), kzvetlenl a TV-re ktve.
A hangok minsgre kln nem felttlenl trnk ki, esetleg csak rintlegesen.
A Bluray verzit egy Sony S7200-as BD lejtszn tesztelem, 1080p-s kimenettel. Az UB700-as minsgibb (4:4:4-es) 4K-s kpet varzsol a Bluray-ekbl, de irrelisnak tartom, hogy ezen teszteljem, mivel a Sony S7200-as mr gy is felskategria, s a TV-k amgy is sklznak sajt tudsuk szerint (radsul gy bemenetet vltva lemezcsere nlkl vethetem ssze a kt verzit). Ugyanezen okokbl kikapcsolom a HDR-t szimull XDR-t is a ZD9-en, mert ilyen csak a jobb TV-ken van, s NEM olyanrl szeretnk rni, ami nincs a lemezen natvan.
A fotkat egy Galaxy Note Edge-el lttem, gy a kpek nem tudjk visszaadni teljesen az lben ltottakat, inkbb csak illusztrljk, ugyanakkor igyekeztem klnbz belltsokkal egyre jobban visszaadni az lben tapasztaltakat.
9 komment

[30] Krisz576
nov 08., szerda 14:21 #9
Vlasz JeonAran (#8) zenetre
Ksznm
Sajna nem terveztem, majd taln jvre, de az rkdban meglesem az Xbox One X-eket.
Sony 65ZD9 . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200(BD) . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon PMA-2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quadral 570 (5.0 bi-dip.) . MS Aviano 9(Sub)
[16] JeonAran
nov 08., szerda 6:38 #8
Nagyon klassz amit s ahogy csinlod.

A film az idei vben az egyik legnagyobb kedvencem.

Egybknt most htvgn lesz a hzi -mozi show. Gondolom ott leszel, mert n igen.
Gamer PC + Switch
[30] Krisz576
nov 01., szerda 23:08 #7
Vlasz parandroid (#6) zenetre
Relisan 65-70%-ot illett volna elrnie a rottenen, hiszen azrt sokszor mrvadak, kb. mint az imdb most mr. Ezt a filmet viszont tbben is ajnlottk elzleg, gy nem fltem megnzni.
Sony 65ZD9 . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200(BD) . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon PMA-2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quadral 570 (5.0 bi-dip.) . MS Aviano 9(Sub)
nov 01., szerda 11:20 #6
Nekem az alaptlet nagyon bejtt, aztn valahogy a kibontsa nem klnsebben. Ettl fggetlenl nem bnom, hogy megnztem, fleg Michael Sheen karaktere miatt. A 30%-os rottentomatoes rtkels szerintem is egy vicc (nyilvn nem a legmrvadbb dolog a vilgon, de jt nem tesz egy film sorsnak).
Rise and shine, Mister Freeman - rise... and shine.
[30] Krisz576
okt 31., kedd 18:36 #5
Vlasz zsozsa (#4) zenetre
Meg nem rtett scifi
Abszolt szvemhez ntt, megri megvenni.
Sony 65ZD9 . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200(BD) . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon PMA-2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quadral 570 (5.0 bi-dip.) . MS Aviano 9(Sub)
[47] zsozsa
okt 31., kedd 16:30 #4
Szerintem is j film volt. Nagyon tetszett.
Dzszon Tetem a Transplanter
[34] CHASE
okt 28., szombat 17:43 #3
Vlasz Krisz576 (#2) zenetre
Mert nem rtik. Ez a film egy prkapcsolat dinamikjt mutatja be a vilgrben.
Nem is lehet ms, mint kiszmthat.
[30] Krisz576
okt 28., szombat 16:13 #2
Vlasz CHASE (#1) zenetre
Nem rtem egyes filmeket mirt hznak le ennyire. Rotten 30%, (Imdb) Metascore 41%
Ehhez kpest imdb-n 243e szavazattal 7,0.as lett, szval a kritikusok nzzk csak az unalmas 10 pontos vackaikat, n meg krek vente 10 ilyet.
Sony 65ZD9 . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200(BD) . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon PMA-2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quadral 570 (5.0 bi-dip.) . MS Aviano 9(Sub)
[34] CHASE
okt 28., szombat 14:59 #1
Sztem krva j film. Egyik favoritom nekem is.
Krisz576
Sony 65ZD9 . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200(BD) . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon PMA-2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quadral 570 (5.0 bi-dip.) . MS Aviano 9(Sub)
Ezeken a platformokon jtszom
Xbox
Xbox 360
Playstation2
Playstation3
GameCube
PC
Playstation4
Mobil
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci/Kaland, Kaland, Verekeds, FPS, Vadsz, Verseny, Szimulator, Stratgia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk mindenhol, DVD, Magazinok, jsgok, Zene (hallgatom), TV, rs, Mozi , Grafika, rajzols, tterem, Bulizs, Bartok, Programozs, Email, Letlts, Chat, Frum, Internetes magazinok, Kzdsportok, Fitness, Body buiding
Bartok, ismersk
Dude
(offline)
BPepe
(offline)
Kenny
(offline)
sting
(offline)
granturismo
(offline)
legolas
(offline)
szondag3
(offline)
A Lucsy
(offline)
CHASE
(offline)
Fido4life
(offline)
armi
(offline)
tetyo
(offline)
TCr
(offline)
picachu
(offline)
neuroflex
(offline)
FredPerry
(offline)
parandroid
(online)
XBOX Live