Krisz5762017.10.12. 01:32

UHD BD review 3 - T2 Trainspotting

A Trainspotting folytatása sokunkat töltött el nosztalgikus hangulattal

(Ezúttal igyekeztem a BD verziónál is ugyanolyan színhőmérsékletet beállítani. Az extrém magas - 6 helyett 16 megapixel - felbontásról viszont lehet vissza fogok térni a korábbiakra , mert a gyakorlatban nem (vagy alig) látni többet, a képek bloghoz való leskálázásánál viszont nagyon el kell simítani az éleket, szóval macera.)

„VÁLASZD AZ ÉLETET!”

Olasz kiadvány, magyar szinkronnal és felirattal, a magyar ugyanígy néz ki dizájnra.

Fotó a magyar tokról

Mark Renton hazatér, 20 év után újra együtt a csapat, melyet a kultikus polgárpukkasztó drogfilmből ismerhettünk meg anno, mely mára már igazán klasszikussá nőtte ki magát. Narkós témában ugyan valamivel többre tartom az Egy kosaras naplója-t vagy a Rekviem egy álomért nyomasztó hangulatát… ha pedig már tükröt tartunk a társadalom elé, úgy érzem a Harcosok klubja az igazi tanpélda, MÉGIS a '96-os Trainspotting nem véletlenül lett egy generáció kedvence. Egyszerűen laza és vagány, ahogy szürreális képsoraival, kendőzetlen realitással mutatja a lepukkant drogos hőseink mindennapjait, és nemes egyszerűséggel szól be a klisének halmozó képmutató társadalomnak.

Előzetes

Edinburgh lepukkant negyede szinte semmit se változott, mindössze a kocsik, a telefonok és TV-t lettek újabbak. Az utcák, a panelház feeling, az utcai nepperek és a piti kis bűnözők ugyanúgy a mindennapok része. A fő sztorivonal természetesen Mark visszatérése, valamint Begbie / „Franko” szökése köré épül, aki amellett, hogy elmebeteg, nem kicsit zabos Markra 20 év után is. Nem mintha a többiek tárt karokkal fogadnák, tekintve, hogy jó nagy sz*rban hagyott mindenkit anno, de legalább nem akarják egymást belét kiontani, hiszen anno barátok voltak.

Sajnos az ilyen szép 4K hatású képek ritkábbak a filmben, de azért akadnak, noha a lenti képet csak egy pillanatra mutatják. Itt nem csak részletgazdagságban, de fényekben és a színek élénkségében is túltesz az UHD verzió a Bluray-en.

  • Sajnos az ilyen szép 4K hatású képek ritkábbak a filmben, de azért akadnak, noha a lenti képet csak egy pillanatra mutatják. Itt nem csak részletgazdagságban, de fényekben és a színek élénkségében is túltesz az UHD verzió a Bluray-en.

(Fenti UHD, lenti BD: a fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

HDR UHD, Bluray

Mark sokat komolyodott, felmérte hogy ennyi idő elteltével még mindig nem vitte semmire, és muszáj lenne végre valami letennie az asztalra. A Beteg srác / Simon volt „barátja” eljöveteléig nem nagyon gondolkozik az életén, csak simán lavíroz, ez idő tájt egy csinos prostival együttműködve zsarol ki pénzt köztiszteletben álló személyekből, titkos kompromitáló felvételeket gyártva róluk. Spud pedig azóta is zakkant extrém narkósként tengeti egyszerű kis magányos életét, a légynek sem ártva. Végül ott van Begbie, aki nagyobb degeneráltabb állat, mint valaha.

*Az éjszakai jeleneteknél egész jól mutatnak HDR-el a színek, noha ez a jelenet Bluray-en is meglepően szép és éles, ám a fények nem olyan természetesek, és több helyen is elvesznek részletek a HDR verzióhoz képest (például az arcokon is).

(Fenti UHD, lenti BD: a fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

HDR UHD, Bluray

A folytatásként Danny Boyle kissé Guy Ritchie-sre vette a figurát (mondjuk ő meg szerintem Boyle-tól lopott, hiszen az „A Ravasz, az Agy..” eleje meg simán a Trainspottingra hajaz), így egyértelmű, hogy a karakterek viszik el a hátán a filmet. Sokkal lendületesebbre vették a tempót az elődhöz képest, tele mindenféle jelenethez válogatott zenével, de ez kellett is a hangulathoz, hiszen jól jellemzi a folytatás „mélységeit”, hogy a legemlékezetesebb pillanatok a filmben általában pont a visszautalások az előző részre, mint mikor pl. Born Slippy nosztalgikus dallamai is felcsendülnek.

Mark (Ewan McGregor) jól tolja a szerepét, és a „Beteg srác” is végig hozza a formáját. Spud játéka viszont abszolút kedvenc, hatalmas figura, „Franko” őrült vehemenciája pedig itt-ott simán felveszi a versenyt Jack Nicholson ámokfutásával a Ragyogásból, már nem az a nyápic pattogó figura, hanem inkább már afféle őrült-gyilkos Joe Pesci típus a Nagymenőkből, akit egy tankkal sem lehet megállítani. Abszolút felüdülés újra látni a régi brigádot, és még ha kultfilm a T2-ből nem is nagyon lesz, kedvenc viszont simán, mivel bőven szolgál annyi fordulattal, komikummal és némi mondanivalóval, hogy érdemes legyen leülni elé szűk két órára, és abszolút bejött a zeneválogatása is (most is éppen azt hallgatom).

T2 TRAINSPOTTING Soundtrack

*Habár a fotókon leginkább csak pixelstruktúrákon látszik a különbség, a beszűrődő (nap)fények HDR-ben jóval meggyőzőbbek élőben.

(Fenti UHD, lenti BD: a fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

HDR UHD, Bluray

UHD KÉP ÖSSZEVETVE BLURAY-EL

Bizakodásra adhatna okot, hogy a filmet 2.8K illetve 3.4K kamerákkal rögzítették, azonban a master ismét csak 2K, tehát skálázott, a közel teljes képernyő is sokat ront a kép minőségén, és a felvételeken is sajnos látszik, hogy nem nagy költségvetésű és nem hollywoodi (18 millió dolláros angol) filmről van szó, viszont a Transpotting jellegzetes borús lepukkant realisztikus hangulatának talán ez még jót is tesz. Hozzátenném, hogy a kezdeti csalódást keltő szemcsés képsorokat azért újra meg újra kíséri nem csak 4K hatást keltő, de kifejezetten kellemes HDR élmény is, szóval egyáltalán nem csúnya kiadvány, sőt. Az éjszakai fényeknél szokás szerint jól érvényesülnek a természetesebb fények, a napsütés és a realisztikus felhők (a szürke esős Skóciában ez már meleg nyári nap) kifejezetten szépek, és újra meg újra akadnak jelenetek belemerülve a történetbe, melyek megfognak.

Hiába a 2K master, a Bluray verzió legtöbb esetben bőven elmarad nívóban, és most nem (csak) a HDR-re gondolok. Egyszerűen kásás mosott hatást kelt a kép, mintha agyon lenne tömörítve. Nem élvezhetetlen persze, de míg az UHD verzió egy jobb Bluray nívó, a Bluray verzió pedig inkább csak közepes, tehát ha az a kérdés van-e különbség a két verzió között, bizony VAN.

  • Gyakorlatilag a legszebb jelenet az egész UHD verzióban. Nem csak a fényárnyék effektusok érvényesülnek jobban, de a napfény és a felhőrendszer a hegyi kocogásnál szinte már „gyönyörű” HDR-ben, ezt pedig a Bluray nem igazán adja vissza sajnos.

(Fenti fotók a pároknál UHD, lenti BD: a fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

HDR UHD 1, HDR UHD 2, Bluray 1, Bluray 2

KIADVÁNY

Olasz kiadványt teszteltem, de a magyar is ugyanolyan (Fotó a magyar tokról), sajnos a Sony nem díszes kartonborítással adja ki a fimeket. Az UHD lemez angol Dolby Atmost, és jó pár másik nyelv mellett magyar DD 5.1-et (640 KB/s) és magyar feliratot tartalmaz. Természetesen a Bluray verzión is megtaláljuk a magyar szinkront, de mellette már „csak” DTS HD Master Audio 5.1 angolt.

  • A beltéri felvételek néhol átlagosak, olykor egész szépek, de itt például leginkább csak pixelstruktúrában jobb az UHD.

(Fenti UHD, lenti BD: a fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

HDR UHD, Bluray

MENNYIRE AJÁNLOM

Magát a filmet bátran ajánlom megnézni (habár érdemes előtte pótolni a klasszikust, ha kimaradt), de maga a kép nem lesz UHD gyűjteményünk kiemelt gyöngyszeme. Megüt egy közepes-jó normát persze, de elsősorban a Bluray verzióval szemben érdemesebb ezt választani, mert ahhoz képest érezhetően jobb.

UHD HDR kép KÖZEPES-JÓ

Krisz

Korábbi review-k

Legenda vagyok - UHD HDR kép JÓ KATT

Suicide Squad - Öngyilkos osztag - UHD HDR kép KÖZEPES KATT

Így tesztelek

Csakis eredeti UHD Bluray (magyar) kiadványokat tesztelek, melyeket közvetlenül össze tudok vetni a mellékelt Bluray verzióval is, ha amúgy nem lenne meg külön. Csak azokról az UHD filmekről írok, amiket teljesen végignéztem, hogy utólag tudjam mely részeket érdemes összevetni, kiemelni, illetve legyen egy általános benyomásom.

A megjelenítő egy referencia FALD LED, mely abszolút Ultra HD Premium képes: Sony 65ZD9. Sötétben tesztelek, a lehető „leg-OLED-szerűbb” feketék előcsalása mellett, ideális fényerő beállításokkal a részletgazdag és fényes (de még nem zavaróan vakító) HDR képek érdekében.

Az UHD lejátszó egy Panasonic UB700-as, mely az UB900-assal azonos képet nyújt, jelenleg a legszebb HDR képet nyújtják a piacon (túlszárnyalva az Oppo 203-at is). A HDMI kábel egy In-Akustik Premium (2m), közvetlenül a TV-re kötve.

A hangok minőségére külön nem feltétlenül térnék ki, esetleg csak érintőlegesen.

A Bluray verziót egy Sony S7200-as BD lejátszón tesztelem, 1080p-s kimenettel. Az UB700-as minőségibb (4:4:4-es) 4K-s képet varázsol a Bluray-ekből, de irreálisnak tartom, hogy ezen teszteljem, mivel a Sony S7200-as már így is felsőkategória, és a TV-k amúgy is skáláznak saját tudásuk szerint (ráadásul így bemenetet váltva lemezcsere nélkül vethetem össze a két verziót). Ugyanezen okokból kikapcsolom a HDR-t szimuláló XDR-t is a ZD9-en, mert ilyen csak a jobb TV-ken van, és NEM olyanról szeretnék írni, ami nincs a lemezen natívan.

A fotókat egy Galaxy Note Edge-el lőttem, így a képek nem tudják visszaadni teljesen az élőben látottakat, inkább csak illusztrálják, ugyanakkor igyekeztem különböző beállításokkal egyre jobban visszaadni az élőben tapasztaltakat.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==