Krisz5762017.09.04. 11:59

Terminator 2 - 3D lovag Harley-n

Beszámoló a Corvin bemutatóról, és a 3D-ről…

COME WITH ME IF YOU WANT TO LIVE

A nagy rendezők közül egyértelműen James Cameron az egyetlen, aki mind a mai napig igazán nagy hangsúlyt fektet a 3D-re, míg világszerte egyre kisebb a népszerűsége. (Erről kicsit bővebben a beszámoló végén.)

Na de mi a helyzet a Terminator 2-vel, egy 1991-es filmmel, mely 26 év után újrabemutatásra került 3D-ben? Nincs egy kicsit rókabőr szaga? Hallhattunk nemrég Jurassic Park 3D-ről, Titanic 3D-ről, és most Terminator 2 3D-ről. Van ennek értelme, mikor itthon a gamerek és házimozisok rég a HDR-re (és persze Dolby Visionre) vannak ráállva?

Nos, elárulom, nem volt értelmetlen, úgyhogy

NO PROBLEMO

Hivatalosan ugyan szeptember közepén mutatják csak be itthon a filmet, de a Corvinban a híres Korda termében már múlt csütörtöktől látható 3 héten át. Maguk az újrabemutatások nagyon népszerűek lettek az utóbbi években, és jómagam is voltam kettőn a Corvinban: Aliens és Keresztapa.

A Terminator 2-ről, mint filmről mit is lehetne nyilatkozni? A sors iróniája, hogy 26 évvel ezelőtt pont itt a Corvinban láttam, és IMÁDTAM! Abszolút formabontó filmklasszikussá nőtte ki magát, hiszen annyival de annyival több volt puszta akciófilmnél, noha szerintem annak is a legjobb volt. Mindenki beleadta minden tudását:

  • James Cameron kimaxolhatta vele a Terminator saga-t

  • Arnold neve és a Terminator, mint fogalom végérvényesen egybeforrtak

  • Robert Patrick félelmetes macskaszerű lopakodó stílusa telitalálat volt a gonosz szerepére

  • Sarah Connor (Linda Hamilton) átlagos pincérnőből igazi amazonná edzette magát, aki gyermekét védve készíti fel őt a jövőre

  • és persze ott van Edward Furlong, aki ifjú Connorként talán élete legjobb alakítását nyújtotta, maximálisan hitelesen előadva, hogy őbelőle lesz majd az emberiség utolsó ellenállásának vezetője, és nem pusztán a neve miatt „kell” ezt elhinnünk róla, mint a harmadik részben

NINCS VÉGZET, CSAK HA MAGAD IS BEVÉGZED

Azóta viszont eltelt 26 év, és az ilyen klasszikusok (amúgy hangulatos) megnézésénél valahogy a VHS korszak otthoni tékázása, vagy egy tipikus Indiana Jones-ozás jut eszembe az Agymenőkből.

Mennyire állja meg a helyét kép - és hangminőségben az új T2 a mai filmek között? Hát ami a képet illeti, bizony megdöbbentő, érdemes a következő trailert megnézni mennyire voltak képesek a képet nem csak 4K-ra digitalizálni, de a mai 10-12 bites modern mozifilmek színvilágát nyújtani, le a kalappal:

Árgus szemekkel persze figyelve látható ugyan moziban, hogy csak 95%-ig olyan minőségi, mint egy modern film, de maradjunk annyiban, hogy simán megállja a helyét. Ugyanakkor egyes CG-s jeleneteknél látszik, hogy a digitális effekteknél a finalizálás 2K-ban (vagy az alatt történt), így ezek picit eltérnek, fakók és életlenek, de ez abszolút megbocsátható. A kontraszt és a fényerő (szemüvegen át is) az egyik legjobb legjobb, ami magyar mozikban egyáltalán látható, és a fekete ennél mélyebb csak külföldi Dolby Vision mozikban lehetne, tehát maga a végleges verzió, amit Cameronék összehoztak, még ennél is szebb. Fontos hozzátennem, hogy a 137 perces mozis verzió került vetítésre, tehát nem láthatjuk a rendezői változatból Arnold bárgyú mosolyát,

a kutyus (Max) halálát, vagy hogy Sarah mennyire nem bízott a védelmező Terminator-ban (szét akarta zúzni a chipet a fejében), egészen a film végéig, míg kezet nem fogott vele, és nem lesz benne Kyle Reese sem.

A hang a klasszikus magyar mozis szinkron, az eredeti változattal, tehát nem fogjuk benne a kissrác nyivákoló utólagos szinkronhangját hallani a plusz részeknél. Nagyon kíváncsi voltam mennyire tudták megoldani a mozis hangot, és bizony itt is meglepődtem. Térhatásra ugyan csak ritkán került sor, noha a labor felrobbantása rendesen körülölelt, de leginkább 3.1-esnek mondanám a filmet, azaz elsősorban a frontok, a center és a mély domináltak. Na persze a gyakorlott házimozisok tudják, hogy egy jó filmes hangzásnál a surround effektek másodlagosak, a dinamika és a tisztaság viszont annál fontosabbak, és az bizony nagyon jó volt, a mélyeket pedig a gyomromban éreztem, ahogy azt szeressük. Mindvégig ott volt bennem ugyan, hogy tudatában vagyok, nem mai film, de minden túlzás nélkül tiszta, erőteljes hangsávot kevertek ki az eredeti szinkronból, amire (mármint régi magyar szinkron újradolgozására) nem nagyon láttam még eddig ILYEN jó példát hazánkban.

Egyedül három (mindig John-os beszélgetős) jelenetnél volt max fél/egy percre egy-egy kikeverési hiba, ilyenkor tompa mono jellegűre váltott a hang: mikor Arnold (és Sarah Connor) hátát öltik, mikor a fegyverekért lemennek az aknába, és mikor Dysonhoz mennek Sarah után.

Magára a vetítésre pedig két speciális projektort kölcsönzött a Corvin, hogy a 3D IMAX szintű legyen. A 3D pedig minden túlzás a legjobbak közt volt, amit eddig láttam az IMAX-ben. Ez egyszerűen profi munka. Nem csak megvolt a maximális képmélység, de abszolút nem húzta a szemem. 5-10 perc után már fel se tűnt, hogy 3D-t nézek, csak nézette magát a film, és habár vagy 50x láthattam, és keveset aludtam, abszolút nézette magát elejétől végéig a 137 perce. Nem gondoltam, hogy ezt ilyen jól megoldják utólagos munkálatokkal.

Elképzelhető, hogy a mai generáció már nem értékeli annyira, de az az igazság, hogy a film közben gondolkodva az jutott eszembe, hogy ez simán lehetne egy mai film is. Minden filmben szereplő érték és mondanivaló ma is ma is megállná a helyét.

EBBEN A BETEG VILÁGBAN, EGYEDÜL Ő EGÉSZSÉGES

Minden túlzás nélkül állítom, hogy ha egy-két trükkfelvételen javítanának (pl. a T1000-esre „ragasztott fémtölcsér”), benne lenne egy-két modern effektus, és mint abszolút ismeretlen film MOST lenne bemutatva, simán az év mozija lehetne belőle , Wonderwoman, Dunkirk és Logan ide vagy oda.

Ezt a filmet rajongóknak muszáj újra megnézni , illetve ezt a filmet érdemes ÍGY látni, és nem (csak) a 3D miatt. Szóval ha csak nincsen milliós házimozi rendszered, szerintem ne hagyd ki ezt a mozis élményt. Külön megjegyzem, hogy hála az égnek mikor néztük szombat délben, alig voltak a teremben (utálom a tömeget moziban, sokukra rá kell szólni) és az 5. sorból egyszerűen perfekt volt az élmény.

HASTA LA VISTA, BABY

A 3D-ről …

Mi az oka, hogy kihal a 3D? Nos az Avatar bemutatása után ugyan irdatlan fellendülés vette kezdetét, de utána egyenes ágú zuhanásba kezdett a technológia, mármint az érdeklődés iránta. Az emberek mást kaptak, mint amit elképzeltek, és egyszerűen kényelmetlen volt szemüveget viselni, így bármilyen erőszakosan is tukmálták ránk, évről évre kisebb lett a kereslet, és végül kihalt.

Az otthoni televíziók közül (EU-ban legalábbis) idén már csak egyetlen márka egyetlen szériája - a Panasonic EX780 középkategóriás LED - támogatja, de a Panán kívül tavaly is már csak az LG és a Sony kínált 3D-t itt-ott 3D-s modellt.

Az eddig 3D orientált IMAX-ről is kiderült, hogy a jövőben inkább a 2D-re helyeznek hangsúlyt, pedig ezzel (szerintem) pont az aduászukat veszítik el a nyugaton egyre inkább terjedő kontrasztos (és Dolby Atmos-os) Dolby Vision mozikkal szemben. Jó példa erre a kb. 16:9-es Dunkirk, mely bár abszolút IMAX barát, nem 3D-s, de Nolan filmjei (Sötét lovag, Interstellar) eddig sem 3D-s jelenetekkel voltak kibővítve, ellenben tele voltak IMAX kamerás felvételekkel.

Miért is jó az IMAX? Mert a digitális 3D mozikkal szemben itt két külön projektorról vetítik a képet, így pláne az IMAX-re tervezett 3D filmek, mint a Hangya vagy Jurassic World, nagyon precízt 3D-t adnak. Ezt a precíz és kellemes 3D-s élményt az egész házimozis korszakban egyedül a tavalyi 2016-os sikerült C6 és E6 LG OLED-ek voltak képesek visszaadni (illetve a nálunk alig beszerezhető csúcs G6). A sors iróniája, hogy miután bemutatták tavaly a LEGJOBB OTTHONI 3D-ZÉST, idén már egyetlen OLED sem támogatja.

Reményre ad azonban okot, hogy talán PONT MOST lehet szó újabb innovációról, és megvalósíthatnak eddig félig kész terveket szemüveg nélküli 3D-ről, de egyelőre személy szerint annak is örülnék, ha a tavalyi LG OLED-ek által nyújtotta fantasztikus 3D megmaradna (mert forrás Bluray-en van bőven és még lesz is hozzá egy jó darabig), habár a talán 15 ezres létszámú petíció erre vonatkozóan nem biztos, hogy elegendő lesz, hogy eljusson az LG füléig…

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

4 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

8 napja
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==