parandroid2017.02.21. 21:17

Oscar 2017 tippek

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban ismét aktuális az Oscar-gála, szám szerint a 89., és itt az idő az egyik kedvenc időtöltésemhez, az esélylatolgatáshoz. Tavaly már írtam egy ilyen posztot, akkor egész korrekten sikerült megtippelnem a végeredményt, szóval vettem a bátorságot, hogy idén is legépeljem a gondolataimat a fő kategóriákban. A korábbi évekhez képest kifejezetten szerencsésnek mondhatjuk magunkat, legalább a Legjobb film jelöltek nagy többsége eljutott a hazai mozikba is, és sikerült is szerencsére egészen sok darabra el is jutnom, szóval a "ki fog nyerni" szegmens mellett irkálok egy picit arról is, hogy én kit látnék díjazottként. Némi bánatra ad okot, hogy a több kategóriában is komoly esélyekkel induló A régi város magyar premierjére csak 23-án kerül sor - a Fences pedig nem is talált itthoni forgalmazóra, - szóval néhány esetben kénytelen leszek a sötétben tapogatózni, de bízom benne, hogy legalább a tavalyi eredményeket sikerül elérni.

Legjobb film:

Kegyetlen erős Oscar mezőnyünk van idén, azokból amiket láttam (gyakorlatilag mindent, amit itthon bemutattak, plusz a Hell or High Water-t) talán A fegyvertelen katona a leggyengébb, de még az is egy nagyon jó kis film volt, szóval panaszra egyáltalán nem lehet okunk. Az Oroszlánt és A számolás jogát érdemes gyorsan kilőni a sorból, ugyan az előbbi az egyik legnagyobb pozitív meglepetés volt a számomra és a Hidden Figures is egy végtelenül szórakoztató film, nem hiszem, hogy komolyan számolni kellene velük. A Hell or High Water az idei év indie darabja, ami a nézők és a kritikusok titkos kedvence is, de szerintem kénytelen lesz megelégedni a jelöléseivel, valószínűleg így is túlteljesítette mindenki elvárásait. Mint írtam, a Fences-t nem láttam, de inkább a színészek kategóriájában tartom komoly esélyesként. Nagyon ritka, hogy úgy nyerjen film Best Picture-t, hogy nincs jelölve rendező, valamilyen alakításra, vágásra és fényképezésre, ez alapján az Érkezés - bár az egyik kedvenc tavalyi filmem volt - és a Sundance után óriási favoritként induló Manchester by the Sea esélyei jelentősen csökkentek. Mel Gibson reputációja után a Hacksaw Ridge szereplése több, mint meglepő, de nem hinném, hogy megbocsátott már neki Hollywood, talán a következő mozijára. Szóval a Holdfényre és Kaliforniai álomra szűkült a mezőny, és bár úgy gondolom, hogy a Moonlight egy gyönyörű és fontos film, a La La Landet valószínűleg többször láttam, mint az összes többi jelöltet együtt véve, számomra magasan a tavalyi év favoritja, utoljára a Chicago nyert Oscar-t musicalként 2003-ban, és az előzetes díjak alapján is úgy tűnik, hogy Damien Chazelle filmje a Whiplash után idén meg is kapja a Legjobb film díját. Egyedül a Holdfény állíthatja meg szerintem, de őszintén szólva nagyon meg lennék lepve. Kit szeretnék győztesként látni: Kaliforniai álom. Ki fog győzni: Kaliforniai álom

Legjobb rendező:

Ez is egy viszonylag lefutott kategóriának tűnik, a Best Picture-höz hasonlóan itt is Damien Chazelle és Barry Jenkins a két legnagyobb esélyes, és szintén úgy tűnik, hogy az előbbi felé billen a mérleg nyelve. A saját álláspontommal kapcsolatban itt már annyira nem vagyok határozott, nálam a La La Land direktora csak harmadik lenne Jenkins és Denis Villeneuve után (utóbbi talán majd bezsebeli a Szárnyas fejvadászért, vagy valami másért, a kedvenc fiatal rendezőm, csodálatos karrier állhat előtte), a Moonlight három sztorivonalának az összeillesztése pedig szuper munka volt, de minden bizonnyal ez is Damien Chazelle-é. Kit szeretnék győztesként látni: Barry Jenkins (Holdfény). Ki fog nyerni: Damien Chazelle (Kalifornai álom)

Legjobb férfi főszereplő:

Talán az idei év legkiélezettebb kategóriája, és bár a két legnagyobb esélyes filmjét nem láttam, Casey Afflecket imádom és nagyon-nagyon bízom benne, hogy ő fog kikerülni győztesként. Azonban a Screen Actors Gulid Award alapján - ami a legmegbízhatóbb előrejelzése az Oscar-nak - Denzel felé fog húzni az akadémia, és bezsebeli vasárnap harmadik díját is. Viggo Mortensent örülök, hogy jelölték, talán így többen felfigyelnek a Captain Fantastic-re, de talán ő a legkevésbé esélyes az ötösből. Andrew Garfieldnak én nem vagyok egy nagy rajongója, és nem is voltam elájulva az alakításától, esetleg még Ryan Gosling férne oda, akinek komoly szerepe volt abban, hogy a La La Land ennyire fantasztikusan sikerült, de ő és Emma Stone játéka közül az utóbbit éreztem jóval erősebbnek és érdekesebbnek. Szóval maradt Washington. Kit szeretnék győztesként látni: Casey Affleck (A régi város). Ki fog nyerni: Denzel Washington (Fences).

Legjobb női főszereplő:

A Best Actress kategória tűnik messze a leglezsírozottabbnak, mindent Emma Stone nyert, gyakorlatilag biztos vagyok benne, hogy Oscar-díjas színésznő lesz 26-án, mindenki más mérföldekkel le van maradva. Natalie Portman fantasztikus volt a Jackie-ben, és én szívem szerint neki ítélném oda a díjat, Emma Stone igazából Goslinggal együtt működött igazán, de finoman szólva meg lennék lepve, ha úgy alakulna a dolog. Ruth Negga és Meryl Streep gyakorlatilag esélytelen, Isabelle Huppert lehet még nagyon esetleg egy titkos befutó, de nem szokás idegen nyelvű filmet kategóriáján kívül díjazni, főleg hogy Best Foreign Language Filmre nem is jelölték az Elle-t. Amy Adams volt nálam idén a befutó, borzasztóan sajnálom, hogy nem jelölték, de talán majd legközelebb. Kit szeretnék győztesként látni: pusztán az alakítás alapján Natalie Portman (Jackie), de amúgy Stone. Ki fog nyerni: Emma Stone (Kaliforniai álom).

Legjobb férfi mellékszereplő:

Tavaly ez a kategória viccelt meg a legjobban, és amúgy is a nehezen megjósolhatóak közé tartozik, amire még rátesz egy lapáttal, hogy az előzetes díjakon is megosztozott Dev Patel és Mahersala Ali. Messze ők tűnnek a két legesélyesebbnek, különösen az utóbbi, aki fantasztikusat alakított a Moonlightban. Dev Patel mellett pedig főleg az szólhat, hogy inkább volt főszereplője az Oroszlánnak, mint igazából bárki más a filmben. Jeff Bridges-en meglepődtem, örülök a jelölésnek, de szerintem Ben Foster volt a Hell or High Water igazi sztárja. Az idei kedvencem viszont Michael Shannon, imádom a színészt, és szuperül játszott az Éjszakai ragadozókban, aminek szerintem jóval több jelölés kijárt volna. Emellett pedig némileg javíthat az is a helyzetén, hogy az Éjjféli látomásban is kiválóan alakított, ami sose hátrány - ugyanez elmondható Mahersala Aliról is a Hidden Figures kapcsán, ami azért komoly Oscar hype-ot is kapott. Nyerni fog-e? Nem hinném, de ebben a kategóriában tényleg bármi megtörténhet... Kit szeretnék győztesként látni: Michael Shannon (Éjszakai ragadozók). Ki fog nyerni: Mahersala Ali (Holdfény)

Legjobb női mellékszereplő:

A Best Supporting Actress kategóriában szoktak a leglátványosabban kiütközni a marketinges trükkök, Alicia Vikander tavaly határozottan nem mellékszereplője volt A dán lánynak, és állítólag idén ugyanez a helyzet Viola Davisszel. Hogy ez most mennyire korrekt azt nem tudom, meg nem is az én tisztem eldönteni, de ezzel Michael Williams toronymagasnak tűnő esélyei gyakorlatilag szertefoszlottak. Nicole Kidman jó volt az Oroszlánban, de nem gondolom, hogy komolyan beleszólhatna a dologba, Octavia Spencer pedig nekem a másik két színésznő mellett nagyon feledhető volt. Az idei női mellékszereplős alakításokból nekem Naomi Harris volt magasan a kedvencem, fantasztikusan hozott egy nagyon hálásan megírt figurát, de úgy tűnik, hogy nincs reális esélye. Sajnálom. Kit szeretnék győztesként látni: Naomi Harris (Holdfény). Ki fog nyerni: Viola Davis (Fences)

Van még jó pár kategória, amit nagyon kedvelek, és láttam is a jelölteket nagyrészt, de nem akarom a világmindenségig húzni a bejegyzést. Valószínűleg az idei év legnagyobb kérdése az lesz, hogy a Kaliforniai álom be tudja-e húzni a történelmi 12 díjat, én bármennyire is szeretem a filmet úgy gondolom, hogy nem, és nem is lenne korrekt. Nekem a nyolc-kilenc tűnik reálisnak (a két dalból nyilván csak az egyik nyerhet, Gosling díja szerintem elment, a hangkeverést a Hacksaw Ridge-nek adnám, ahogy a forgatókönyv sem az év legjobbja, és még pár kisebb kategóriát valószínűleg elveszít), ami szintén nem egy szégyellendő eredmény. Na meg persze a Saul fia után idén is szurkolhatunk magyar filmnek a Mindenki képében, sok sikert neki!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==