multishoot2016.10.02. 01:01

A polkorrektség Mekkája: mainstream

Sok vagy kevés?

Unalmas pillanataimban gyakran böngészek a hobbijaimról, ami javarészt a politikai-közéleti

(tudom, különös perverzió) és természetesen videojátékok-filmek médiumáról szóló hírek, cikkek, interjúk, stb.

Az egyik mellett kár elmenni, még ha valaki nem is érti, vagy érdekli (hisz attól még érinti és beleszólása is van, hiába hiszik sokan ennek ellenkezőjét), a másik pedig szimplán egy érdemi kikapcsolódás kiskorom óta.

Meglepődve veszem észre azonban, hogy napjainkra a "polkorrekt trend" jelensége az elmúlt évtized alatt (jóllehet korábban kezdődött) minden eddiginél agresszívebben gyűrűzött be a képernyőkre.

Világi metamorfózis egy jobb hellyé váláshoz vagy kontraproduktív érdekérvényesítés?

Kapásból eljátszhatnám azt a klisét, hogy az aktuális problémákról egy betűt nem írok le, csak csalafinta újságíró módjára utalgatok rá, remélvén, hogy így nem akad fenn a cenzúra acélhálójában a bejegyzés - de őszintén szólva ebben hiszek a legkevésbé a világon.

Sosem értettem a szélsőséges véleménykorlátozást, az erőltetett cenzúrát vagy a túlzott moderálási szabályokat.

A világ nem fekete és fehér, ez egy vitathatatlan tényállás, ám ahogyan a nappalt sem egyből váltja az éjszaka, úgy hiszem a skálán hol fentebb, hol lentebb tanyázók álláspontjainak ismerete épp úgy fontos, mint a jobb és baloldal által "hivatalosan" kinevezett képviselőié.

Hiszen folyamatok vannak az életben és csak nagyon kevesen születnek "gyári" devianciákkal vagy levetkezhetetlen szubkulturális hovatartozással.

A folyamatok megértésének egyik legrégebbi és eredményesebb módja pedig, ha megtanulunk beszélni és hallgatni.

Dőlt betűvel, nagyon minimálisan, de szükségszerűen szeretnék veletek három kommunikációs fogalmat megismertetni.

Az első, maga a kommunikáció alapfogalma (igen, azok a régi szép nyelvtanórák, ugye?)

Azt mindenki józan paraszti ésszel, bármikor eltudja mondani, hogy kell egy: adó-vevő-csatorna az ideális folyamathoz, így koncentráljunk inkább egy kiemelt tényezőre, ami nem más, mint a tartalom (azaz információ és adat).

Sokan nem tudják, de egy kommunikátor akkor is hibát követ el, ha tartalmatlanul, ködösen fogalmaz (persze van néhány kivétel). Ezt szaknyelvben „zaj”-nak hívjuk. Egy kommunikációs aktusban a zaj lehet tényleges zaj, a nyelv nem megfelelő ismerete, túlzott szakszó használat, vagy a már említett, nem tiszta és egyértelmű fogalmazásmód és még sok más egyéb.

Van még azonban két fogalom, amiket sajnos kevesen ismernek, pedig bődületesen alapdolgokról van szó és rájuk hivatkozva hamar kitűnik, hogy a legtöbb, frappánsan (vagyis annak hitt) mellébeszélő ember, inkább csak buta. Nagyon.

Minden egyes jelnek van ún. denotatív (azaz elsődleges jelentése) és konnotatív (másodlagos vagy harmadlagos jelentése). Alapesetben, ha én például azt mondom, hogy alma, akkor denotatív értelemben mindenki tudja, hogy egy fán termő gyümölcsről van szó. Ám konnotatív értelemben lehet, hogy az alma valakinek piros, valakinek zöld, vagy épp egy rajzolt márkajelzés képe ugrik be róla.

Sőt, jelkapcsolatok is rendelkeznek denotatív és konnotatív jelentésekkel. Így ha én pl. valakinek azt mondom, hogy: „a kurva anyád” az egy elég egyértelmű üzenet denotatív értelemben. Viszont, ha azt, hogy: „úgy tudom az édesanyád különös módon szerzi meg a kenyérrevalót, más férfiak közreműködésével” akkor denotatív értelemben nem közöltem egyenes információt, de konnotatív értelemben, gyakorlatilag megegyezik az előbbi idézettel.

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy azért mert az említett módon köntörfalaznak, mentesülnek is a felelősségre vonhatás terhe alól, de valójában ez a fegyver csak a butákat fogja, ne dőljetek be a süketelésnek, hisz nagy eséllyel inkább a másik fél marad alul gógyiban, ha „fullba nyomja a konnotatív kreténséget.”

Talán kicsapongónak tűnhetett az írás első fele, de higgyétek el, valójában nagyon is idevág, csak olvassatok tovább.

Viszont, hogy én is belevágjak a dolgok sűrűjébe, megosztanám az elmúlt időszak néhány, általam leginkább biztosíték kiverő polkorrektkedését.

Death Note és a fekete L

Biztosan sokan ismeritek Óba Cugumi lebilincselő történetét, amiből a Madhouse készített egy zseniális 37 epizódos sorozatot is. A sztoriban egy halálisten az emberi világba ejt egy természetfeletti erejű füzetet, amibe ha egy ember nevét írják, meghal. Rövid időn belül egy megalomániás zseni lesz a gyilkos tárgy tulajdonosa, ám a gyilkosságok elszaporodása után egy L fedőnevű sztárdetektív kezd nyomozni. Idővel kiderül L kiléte, aki talán a „legjapánosabb” kis különc karaktere ennek az egyébként szokatlanul érett, (alapkoncepcióján túllépve) földhözragadt mesének, amit a szereplő kinézete is tetéz. L egy torzonborz, sápadt, divatot nem követő középkorú férfi. És fehér.

Utóbbi információ csak azért ilyen érdekes, mivel a Netflix gondozásában készülő amerikai filmremake gondolt egyet és egy afro-amerikai színészre húzta rá a karaktert. Ok, itt álljunk meg egy kicsit. Ez egy amerikai remake, tehát nem kell szorosan követnie és másolnia az eredetit, igaz? Rendben… De akkor a főszereplő esetében miért tették meg mégis az igyekezetet erre? De menjünk tovább. Egy néger nem lehet jó színész? Dehogynem, én is csípem Morgan Freemant, Samuel L. Jacksont (szinkronszínészként is mekkora!), de még Wesley Snipesot is. Azonban nem, egy néger nem lehet jó minden szerepre. L a valóéletben egy tipikus angol figura lenne. Kimért, modoros, sápadt, fehér. Ergo még egy kissé fiatalabb Colin Firth vagy visszafogottabb Nicholas Hoult is alkalmas lehetne. De Keith Stanfield, egy kaliforniai afro-amerikai NEM TUDJA megformálni a jól ismert L-t. Működhet még ettől a film és a karakter? Előbbi még talán, de utóbbinál tartok tőle, hogy egy olyan ikonikus szereplőnél, mint L, nem, de a jövőben kiderül.

Resident Evil 5 és rasszista japánok

Emlékeztek még arra a réges-régi, de egészen közeli galaxisra, amikor még a Resident Evil 5 csak trailereken és hírhasábokon tárult elénk?

Valószínűleg a legtöbb gamer számára kissé felemás volt ez az E3-mas ízelítő, hisz bár pazarul festett és a játékmenet is izgalmasnak tűnt, de erősen egy REskinelt (bocs) negyedik rész hatását keltette, spanyol falu helyett afrikai környezetben. Nem nehéz belátni, hogy mivel a (majd tökéletes) játékmenet már megvolt, bolond is lett volna nem még egyszer ellőni a Capcom a dolgot, ám tudták ők is (és mi is, gamerek), hogy legalább valamivel a látszatát kell kelteni az újításnak, amihez a környezetváltás teljesen adott volt és Afrika sem volt egy túlreprezentált helyszín a videojátékok világában. Arról nem is beszélve, hogy játékba is könnyen illeszthető a történet szempontjából (hitelesebb egy itt elszabadult és eltusolt víruslázadás, mint egy amerikai nagyvárosban, de nem bántjuk, imádjuk a korábbi részeket).

Voltak azonban, akik egészen más szemüvegen át látták eme trailert és kígyót, nácit kiáltottak a Capcomra, mondván rásszistá' itten az egész cég, ha a játék szinopszisa abból áll, hogy izmos fehér férfi bemenni és szétlőni szegény, ártatlan feketéket (mondjuk, azt nem tudom, hogy ezek a jogvédők a GTA: San Andreas megjelenésénél hol a faszban voltak a hot coffee mod előtt). A cukor, só és minden mi kényszerhelyzet pedig megszülte az immáron 100% polkorrekt, ám a játékvilág legostobább AI-jával rendelkező partnerét, Shevát. Igaz, a co-op végül sokat dobott a játékon (szigorúan egy másik játékossal!), de az, hogy egy külső nyomás képes volt ilyen radikálisan átírni a játék forgatókönyvét, mindesetre elég elgondolkodtató. (Shevát azóta sem láttuk egy másik epizódban sem. Úgy látszik sehogy sem sikerült elhelyezni a kánonban.)

Femdom Ghostbusters

Az afro-amerikai tábornál is népesebb azonban a hölgyek tábora és talán korábban még sosem volt annyira terítéken a feminizmus témája, mint napjainkban. A feminizmus a világ egyik legérdekesebb mozgalma. Egyrészt az egyik legszélsőségesebb, ostobább, támogatottabb és kirekesztőbb.

A vicces pedig az, hogy ezt a kifejezés kvartettet egy csinos színésznőtől hallottam legutóbb, egy randi alkalmával. Hisz nem kell a kertelés, a nők aztán pláne máshogy működnek, mint reciprokjaik, azaz én vagy (nagy eséllyel) Te, kedves olvasó. Azaz mi, férfiak. Mi a kocsinak a tulajdonságait nézzük meg először, a lányok a színét. Ők inkább az érzelmes, romantikus filmekre ülnek be velünk, mi viszont egy jó akció belezésre hívnánk őket. Mi nyitjuk az ajtót nekik, ők belépnek rajta. Ők nyitják nekünk a lábaikat, mi… Azt hiszem ezt nem kell részleteznem. Szóval nem, nem vagyunk egyformák nők és férfiak. Szerencsére!

Persze, sok szempontból hibás logikai következtetés lenne lebecsülni a gyengébbik nem képviselőit, csak mert kialakult egy alá-fölé rendelt viszony nő és férfi között. Sokkal több mindenre képesek a leányzók, mint régen gondolta az össznépi férfitársadalom, ez tény, de vannak korlátok, amik nemhogy maradtak, örökérvényűek.

Ehh, és akkor itt van ez a film… Ha valami, hát a filmipar képes lenne arra, hogy BÁRMILYEN MŰFAJBAN írjon olyan történetet, amiben kényelmesen játszhat egy nő főszerepet. DE! Egy négy (!4!) férfiból álló, két részes, kultikus film-duológia, aminek rajongótábora a végletekig várt egy folytatásra… nos, ebben az esetben miért is jó ötlet kifordítani az alapkoncepciót és lehurrogni az összes kritikus véleményt, mondván „csak azért panaszkodnak, mert nőgyűlölők”.

A filmet végül sem kritikai, sem anyagi siker nem övezte, így olybá tűnik, hogy megint sokáig nem fogja senki sem hívni a Szellemirtókat.

Watch Dogs 2 és az Isten tudja milyen szexualitás

A Watch Dogs 2 stílusa többek érzékenységét is erősen próbára tette az eddig látottak alapján.

De ezt mint, ha a Ubisoft nemcsak, hogy örömmel konstatálná, de rá is licitálva, már-már Sims szerű (és minden bizonnyal játékmeneti szempontból kihagyhatatlan) testreszabhatósággal tetézi is, ahol a konzervatív darabok, igencsak kisebbségben vannak.

És, hogy mi a véleménye erről az utca emberének? (Akik jelen esetben random kommentelők, különböző videojátékos fórumokról.)

„De neee mááár XD.Most komolyan egy Profi Parkouros gyilkológép hacker állatnak úgy kell kinézie mint aki nem tud lefutni 100 métert egyben vagy nem tudja magától feltenni a bőröndjét a vonatra.........A cuccok meg hát Justin Bieberről le másolták és kész.Ez nagyon komolyan vehetetlen így.”

„Watch Dogs 2 Is a game about Kanye West trying to delete his tweets.”

„Fogalmam sincs miért kellett ezt a kegyetlen kommerszitást erőltetni. Szinten horzsol, ahogy ez a játék érezteti, kik is a célközönsége: a swagger-hipszter, akik egész nap a telefonjukkal gizdulnak. Egyszerűen szörnyű. Ezzel nem tud mindenki azonosulni, csak az a szűk(tág?) réteg, akik viszik ezt a...stílt. Legalább lett volna annyi az ubisoftban, hogy nem erőltetik, hanem lehetőséget adnak ennek a "dizájnnak" is, hogy akinek ez jön be, az ezt válassza, akinek meg nem, az mást. Úgy igényes lett volna, de ez így egy erőltetett kommersz-zsákutca lesz. Le merem fogadni, hogy emiatt esnek el vásárlóktól. Számomra ez a karakter ciki, kérem vissza Aident.”

„Nerd hipster guy? cmon go to play minecraft and at 8pm go to sleep. It looks like a retarded teenager”

„Nekem valahogy az egész stílusa nem jön be, a szelfizéstől a gizdulásig a rap zenéken keresztül. :(

Úgy látom néhány kifejezetten hányingerkeltő kombóval is elő lehet állni, de azért jobban örültem volna, ha afféle elegáns öltönyöket is láttam volna lehetőségként.”

„You lost me at "followers" and "needed to progress into the game" ? WTF ! Is this Shitbook selfie simulator?”

"Egy játék se váltott még ki belőlem ennyire ellenszenvet, lenézést. Annyira mű, menősködő, pózer divat szar stílusra építették fel az egészet, hogy fel nem tudom fogni melyik az a réteg, akinek ez elnyeri a tetszését. Szerintem borzasztó.”

„Can you change skin color?”

Persze a rajongói közösségek nem csak diszkriminációikról(?) híresek, van jó néhány példa, ahol a legnagyobb písziskedőknek sem lehet egy rossz szava sem. Kezdjük egyből a legnagyobb klasszikussal, az Aliennel, egészen 79-ből (meg pláne a 86-os folytatás), ahol Ripley karaktere egyfajta badass női John McClane-nek (Die Hard) is titulálható, leszámítva, hogy Ripley létezett előbb.

A videojátékok világában jött, látott és győzött az előző generációban Faith, a Mirror's Edge főhőse, aki amellett, hogy nő, még félig ázsiai is, de a játék szerelmesei (igaz, nem lett óriási siker, de azért decens rajongótábora hosszú ideig kitartott egy folytatásban reménykedve), el sem tudtak volna képzelni másik, alkalmasabb főhőst, akit a nem régiben érkezett rebootban is többé-kevésbé eredeti formájában tartottak meg.

De itt van az egyik kis titkos kedvenc animém, ami pörgős, látványos és teljesen őrült. Az Afro Samurai egy hihetetlen agymenés, ahol egy steampunk western környezet keveredik a feudális Japán atmoszférával, főszerepben egy hallgatag afró frizurájú szamurájjal, aki teátrális képzeletbeli barátjával vadászik apja gyilkosára. Kissé szubkulturális rajongói köre lett a történetnek, ám én a magam részéről nagyon örülnék neki, ha egyszer készülne belőle egy élőszereplős mozifilm is, ahol természetesen szóba sem jöhetne a főhős bárminemű megváltoztatása, lecserélése, hisz ez így van jól kitalálva. (Bár itt sem hallottam egy jogvédőt sem panaszkodni, hogy egy feka kardos csávó epizódonként százával ritkítja a kaukázusi férfiállományt.)

De ha jól megírt főszereplőket keresünk a videojátékok felhozatalából, akkor ki nem hagyhatjuk a TellTale talán legjobban sikerült szériájának főszereplőjét, Lee Everett-tet, aki minden elemében zseniálisan lett megalkotva. Egyrészt tökéletesen illik a beleírt történetbe és univerzumba, több rétegű jellemmel, hihető motivációkkal, a játékos által alakítható karakterfejlődéssel és egy bitang erős drámával. A játék utolsó percei és Lee agonizálása rendkívül erős hatást váltott ki.

Zárásként pedig még egy felemás történet. Az megvan, hogy készül egy új Pókember film? Nem vagyok egy gigászi képregény rajongó, de Póki kalandjait, még ha hézagosan is, de gyerekkorom óta követem, így én a magam részéről kifejezetten örülök, hogy nem hagyják a mételyben megrohadni, hanem újból nekifutnak (az más kérdés, hogy szerintem jobb módon is tehetnék, egy felnőtt sorozattal).

Pókember történetét nem csak csodás kalandjai, de sokszor zűrös magánéleti, pláne nőügyei is színesítik. Talán pont ettől emberibb mindenkinél ez a szuperhős, még a nem mindennapi képességei ellenére is. Térjünk ki egy kicsit ezekre a csajokra.

A filmek már bemutatták a két legfontosabb Peter barátnét, azaz Gwen Stacyt és Mary Janet. Ám a sor nem ér itt véget. A képregények kacifántosságát most hagyjuk, koncentráljunk inkább a Spectacular Spider-Man c. (érthetetlenül) rövid életet élt rajzfilmsorozatra. Ebben a mesében feltűnt egy harmadik fél is, Liz Allen, akivel végül Peter kavart is egy rövid ideig. Liz nem egy új karakter, szerepelt a korábbi képregényekben is, ám a megszokott hosszú szőke hajú nő helyett, itt egy néger lányként tűnt fel. Szerintem ez egy jó változtatás volt. Az eredeti Liz Allen meglepően hasonlít Gwen Stacy-re (bár ha valakinek ez az esete, mondjuk érthető), így viszont markánsan elkülönült Mary Jane-től és Gwen-től.

Azonban hallottátok az új pletykákat az új filmmel kapcsolatban? Ugyanis egy új női szereplőt is lecastingoltak nem régiben, méghozzá úgy tűnik, Mary Jane szerepére, Zendaya Coleman, egy rendkívül csinos lány (Kristen Dunstot megeszi reggelire, majd kiköpi attraktivitásban), DE NEM MARY JANE. Mary Jane egy félkurva, kacérkodó, incselkedő, magabiztos, ám, de olykor törékeny, igazi femme fatale dögös FEHÉR bőrű, VÖRÖS hajú maca. Ő így áll össze. Így működik a karakter egésze. Mind a háttértörténete, mind a jelleme, mind a szexi külcsíne. PC, neo-liberalizmus, tolerancia, stb. mind-mind szophatnak egy szamarat, ha valóban ő lesz Mary Jane Watson a Homecomingban, mert hiába beszélünk egy gyönyörű lányról, Ő NEM MJ.

Úgy hiszem valahol itt ér véget a mainstream ésszerű harca. A felsorolt negatív példák mindegyike roskadozik az erőltetettség aurájától, pedig a pozitív példák abszolút igazolják, hogy a közösség, még ha nem is minden esetben nyílt mindent benyelni (amit én pártolok is), de cseppet sem egy kirekesztő massza, csupán vannak igényeik és ízlésük, vagy csak pusztán megszokásuk valami iránt. Ha ez pedig nemhogy nincs kielégítve, de szembe is mennek velük, akkor pedig ez a közösség vagy így, vagy úgy, de joggal háborog. Ilyenkor pedig a lehető legostobább dolog véleményfasisztaként eltiporni ezen hangokat, ahelyett, hogy meghallgatnánk egymást.

Ti hogy látjátok a helyzetet?

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

CHASE
Top 15 FIFA

1 napja

Necroman Mk2
Majd nálatok

3 napja
5

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

4 napja
2

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

9 napja
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

Burzum
Kísértethajó

2024.01.01.
4

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

Burzum
"A legjobb lehetett volna!"

2023.12.24.
32

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==