CHASE2016.02.11. 00:30

2015 legjobb filmjei

Tavaly ez volt a legsikeresebb bejegyzésem, úgyhogy gondoltam futok még egy kört vele. Bár sok film vár még megtekintésre, nagyjából úgy érzem már kialakult a rangsor, nem nagyon van esélye beleszólni semminek se. Az évjárat megállapításához ismételten az IMDB-t használtam.

2014 erős mozis év volt; na ez most sikerül überelni, úgyhogy olyan filmek, amelyek 2014-ben (gyártási esztendőt tekintve) bekerültek volna a kalapba, idén (tavaly) esélyük se volt erre.

A be nem kerültekről pár szóban:

Steve Jobs: Danny Boyle mindent megtett. Aaron Sorkin mindent megtett. Michael Fassbender és Kate Winslet meg aztán pláne megtettek mindent, de ez a film nem igazán állja meg a helyét mint életrajzi dráma, minden egyébnek meg nem túl izgalmas. Ettől függetlenül érdemes megnézni, bármely más évben simán benne lett volna a legjobb tízben.

A szoba: Szép film, jó film. Nem igazán az a film, ami olyan nagyon megmaradt volna bennem. Mindenesetre ezt is érdemes megnézni.

Még nem láttam: Spotlight, A nagy dobás, Bíborhegy, Agymanók, Carol, és sajnos az Ex Machinát sem láttam. Ez utóbbit nagyon bánom, de egyelőre még nagyon drága.

Na akkor rátérek a tízre:

10. Macbeth

Ha valaki szeretne reménykedni abban, hogy az Assassin's Creed film jó lesz, érdemes megnéznie a Macbethet. A látvány, és főszereplőink is kitesznek magukért, a rendező pedig érti a dolgát. Azontúl itt minden a shakespeare-i nyelvezetről szól, amelyet valaki vagy szeret vagy utál. Engem azonban minden nehézségen átlendített Marion Cotillard és Michael Fassbender játéka.

9. 007 Spectre: A Fantom visszatér

Értem, a Spectre nem olyan jó film mint a korábbiak. Pontosan melyik James Bond filmre is gondolunk? Mert én nem emlékszem, hogy a franchise az elmúlt tizensok évben, Daniel Craig regnálását megelőlegezően szárnyalt volna.

Az utolsó (?) részt a főszereplésével pedig könnyen össze lehet foglalni: benne van minden, ami James Bond kellék, a csajok, a kocsik (és mindenből a legjobb), az utóbbi részekben megismert szereplők...és ennyi.

Természetesen ez is túl hosszú, és emiatt unalomba fullad, de én emiatt már nem merek reklamálni.

8. Star Wars - Az ébredő Erő

Meglepődtél? A Star Warsnak itt a helye: itt a helye mint blockbuster, itt a helye mint múltidézés, itt a helye, mert a speciális trükkök jók, az új szereplők lazák, a régiek közül meg Han hozza a formát.

Minden ok közül a legjelentősebb mégis az, hogy ugyanúgy benne van az a rácsodálkozás (ez így működik, ez így néz ki?), mint az első részben (én az Új reményt hívom így), és emiatt érdemes megnézni többször is.

Ha azt hiszed, ez rossz, nézd végig újra a Jedi visszatért, és az ewokos résznél fogni fogod a fejed.

Az első fél óra (kis jóindulattal egy óra) meg minden további nélkül cool. Ezt már a moziban is így gondoltam.

7. Sicario - A bérgyilkos

Valaki azt mondta, aki nagyon okos (egy másik fórumon, nem jegyeztem meg a nevét), hogy a Sicario a legkubrickibb darab amit az utóbbi időben látott.

Nem érzem sértőnek a hasonlatot, sztem Kubricknak is voltak gyengébb filmjei, és a Sicario kétségtelenül beillene közéjük.

Valami iszonyatos feszültség van a filmben, úgy, hogy nem is történik benne semmi, és ez elviszi a hátán. Denis Villeneuve (Fogságban, Enemy) nagyon jó rendező, csak még meg kell találnia az aranyt tojás tojó tikot.

6. Kémek hídja

Nem gondoltad volna, hogy egy Spielberg darab is befér a legjobb tízbe, mi? Pedig így van, ez az év a nagy visszatérésekről szólt, hárman is nagyot durrantottak a 60-70-es rendezők közül.

Meredek kijelentés (bár, belegondolva, annyira nem), de a Kémek hídja Spielberg legjobb filmje a Schindler listája, vagy a Jurassic Park óta - és igazából mindkettőnél jobb. (és feltétlenül jobb a Lincoln féle borzalmaknál) Spielberg készletéből az utolsó darab giccs is eltűnt, a Kémek hídja kiválóan reprezentálja munkásságát, alkotóelemeit, megidézi ihlet forrásait, és azt a kedvenc korszakára fordítja, kedvenc színészével (Tom Hanks) mondatja el.

Ez a film többet fog érni tíz év múlva, mint most.

5. Aljas nyolcas

Egy újabb film amire azt kéne mondanom, hogy szar, de miért tenném? Tarantinót mostanra mindenki ismeri - az is, aki nem. Mindenkinek megvan tőle a kedvenc filmje, kedvenc témája, kedvenc poénja és kedvenc színésze: ebben az enyémek szerepelnek. Az én kedvenc Tarantino színészeim (-Waltz, de őt már túlzás lett volna beletenni), a kedvenc poénjaim (a filmnek alig van olyan pontja, amin nem tudok nevetni), és pontosan ez hiányzott az ezt megelőző filmjeiből. (bár a Becstelen brigantik zseniális volt, de nem különösebben vicces) Tarantino itt most visszatért a Kutyaszorítóban-hoz és a Ponyvaregényhez, és azt csinálja amihez a legjobban ért: dumál, dumál és dumál...

Szóval ha te is így vagy vele, az Aljas nyolcas neked való. Ne szégyelld magad, Tarantino már megengedheti magának, hogy öncélú legyen. Ő igazából ahhoz ért.

4. Mentőexpedíció

Olvastam a könyvet, és ez alapján mondhatom, hogy Ridley Scott zseniális munkát végzett. Minden a helyén van a Mentőexpedícióban, a kérdés, hogy te hogyan állsz a történethez.

Az utóbbi időkben is egy-egy látványos sci-fi vitte a prímet: a Gravitáció és a Csillagok között. A Mentőexpedíció nagy trükkje az, hogy igazából egyikre sem hasonlít. Nem drámázik annyit, inkább a lényegre koncentrál. Nem az emberiség kérdéseivel foglalkozik, hanem a hogyannal és a minttel. Mert hogy a Mars felszínén tényleg baszottul nehéz a túlélés. De ezt nem tudtuk eddig, mert nem volt ki elmesélje.

Az elismerés elsősorban Andy Weir-nek szól, de a film érdeme az, hogy életre keltette ezt a mesét.

Tavaly nagy tülekedés lett volna az első helyért az Interstellar és közte; még szerencse, hogy idén nem kell döntenem.

3. A visszatérő

A film, amely minden részletében tarol. Kiváló a képi világában, a beállításaiban, a vizuális trükkjeiben, a díszleteiben, az atmoszféra teremtésben, és kiváló a színészeiben is.

Már csak azt kéne meghatározni, hogy ki a főszereplője ennek a filmnek. Leonardo DiCaprio könnyen megkaphatja élete hőn áhított arany szobrát egy olyan szerepért, ahol kis túlzással beállt Inarritu kamerái elé fókusznak. Ne tévedjünk, itt minden a természetről szól. A gonosz-jó határ elmosódik, bármennyire is akar a rendező egy klasszikus bosszú történetet formázni művéből. Isten pedig egy mókus.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen is az a gyomorba vágó élmény, akkor nézd meg A visszatérőt. Készült jobb film, nem is egy, de ilyen naturalisztikus és nyers talán még soha.

Oscart a macinak!

2. Straight Outta Compton

Egy lyukas garast nem adtam volna azért, hogy ebből a filmből valami lesz. Persze nyilván valaki szerint nem is ér sokat.

Az év legjobban azonosulható filmje számomra öt olyan fiatalemberről szól, akik a planéta másik oldalán laknak, de a céljuk közös: lerombolni valamit, ami nem élhető.

Minden erénye mellett a SOA legnagyobb pozitívuma számomra, hogy a ZENÉT helyezi középpontba; egyszerűen átszövi a zene a filmet, ritmusa van, a szövegeit kántálja, zúgja, a beatjeit formázza, az utcák és a stúdió világát életre kelti, és mindezt úgy, hogy nem közönséges és nem sztereotípiákat vázol fel, pedig NAGYON könnyű lett volna. Ezeket a figurákat sokszor láttuk már, csak sosem alakult belőlük banda. Talán ez a titkuk?

Most meg már film is készült belőlük. Nem is rossz. Tavaly nálam a második helyezett.

És már vélhetőleg tudod mi az első.

1. Mad Max: A harag útja

Nem volt nehéz dolgom. A Mad Max-et gyakorlatilag abban a pillanatban egyik kedvenc filmemmé nyilvánítottam, ahogy beindultak a hatalmas kereket a sivatag közepén és Tom Hardy elrebegte monológját.

Ebben a filmben minden a helyén van. Egyszersmind ráébresztett valami nagyon aktuálisra: a legtöbb film egyszerűen nem próbálkozik elég keményen. Más is megtehetné, hollywoodi rendezők sokasága, hogy kimennek forgatni a szabadba, kaszkadőrök segítségével végrehajtatják a trükkjeiket, de nekik inkább megfelel bent hűsölni a stúdióban és computer grafikákat rajzoltatni.

Az eredmény egyértelmű. A Mad Max azért a legjobb film, mert olyan film, amilyennek 2015-re minden akció- vagy látványfilmnek válnia kellett volna. Teszi a dolgát. És az elsőtől az utolsó pillanatig szórakoztat.

Olyan ez, mint a Resident Evil 4. Amíg nem volt, nem tudtuk, mennyire nyilvánvaló a fejlődésnek az az ága.

De most már itt van és tudjuk. A Mad Max: A harag útja nálam 2015 legjobb filmje.

Ennyi volt. Vérzik a szívem a Steve Jobsért, vérzik a szívem a tényleg jobbnál jobb alkotásokért, melyek nem fértek fel, de jó ez így.

Neked melyek voltak 2015 legemlékezetesebb alkotásai?

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==