[10] CoolCat (offline)

Ő egy 28 éves fiú és itt lakik: /

2352 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 13510 kreditet gyűjtött

2016 február
13:58 Top 5 Tony Hawk's játék
Leszámolás! A nagy lista, egy fanatikustól.
Most, hogy a Tony Hawk név, mint játék örökre leszerepelt; és már egyik fejlesztőnek sem lesz kedve ujjá éleszteni, kicsit nosztalgiázzunk egy lista keretein belül. Számomra ez a széria maga a gyerekkorom. Nem, nem voltam antiszoc, hogy a gyerekkorom egy játék legyen, de valljuk be. Minden komolyabb gamernek vannak olyan játékai, amik közel állnak hozzá. Nekem ez a Tony Hawk széria (is, i love you solid snake). Szögezzük le, hogy két irányból lehet megközelíteni ezeket a játékokat. Az egyik a Pro Skater: egy 2 perces időintervallumban, bizonyos feladatok elvégzése; és a sima Tony Hawk játékok: inkább egy sztorivonalon haladva kell feladatokat megoldanunk. Viszont pár dolog közös minden epizódban: az őrölt feladatok és arcade játékmenet, fantasztikus pályák amik elrugaszkodnak a valóságtól és élettel vannak teli, valamint a fantasztikus zene. Az a zene...öcsééém! Ha jó, ha rossz kedvem van, akkor is megy. Maga a zene olyan kellemes élményt idéz fel bennem, nosztalgiát, amikor még a felhők közt voltam és nem kellett a csúnya felnőttes dolgokkal foglalkoznom, mint adóbevallás, karrier, vagy szükségletek kielégítése (khüm khüm). Számomra annyira imádni való volt ez játék, hogy egy pár hónapos deszkás korszakot köszönhetek neki, ami egy csonttöréssel végződött...Manapság csak könnycseppeket és frusztrációt okoz. Talán ilyen felnőtté válni. Eldobni a régit, ám örömmel emlékezni rá, nosztalgiázni. Találni valami újat, amiben a régi érzések ujjá születhetnek.

Bátran jelentem, hogy a nagy konzolos TH játékok mind megvoltak. Így megpróbálkozom a lehetetlennel, és listázok egy kicsit.

Mielőtt belekezdenék, pár dolgot kikötök:
- Az első Tony hawk kizárva! Igazságtalan lenne a műfajteremtő részt nem az első helyre sorolni, ugyanakkor nem értek azzal egyet, hogy meg is érdemelné azt.
- Csak nagy konzolos részek. GBA, DS, PSP meg a többiek kizárva.


#5 Tony Hawk's Project 8 (2006) - Adni, és elvenni


Szerintem ez a játék tekinthető az első, igazi nextgen résznek. Az American Wasteland megjelent 360-ra, de az inkább egy csúnyácska port volt, nem pedig a nulláról felépített verzió. Ennek köszönhetően elég szép (bár nagyon fakó, szürke) grafikát kapunk, és a legszebb animációkat. A fliptrick-ek annyira simára vannak megcsinálva, természetesnek tűnnek, és habár a pályadesign nem a legjobb, de azért szép. Az egyetlen baj, félcsöves landolással van, sokszor elveszítjük az irányítást szűk fél másodperc erejéig (gondolom a landolás gyorsasága miatt, amolyan realisztikus elem).

A sztori folytatódik, bár nem a legerősebb elem. Saját karakterünk egy ranglista alján szerepel így célja a legelsőnek lenni. Mindezt feladatok, versenyek teljesítésével. Ha már a csúfságoknál vagyunk, a pályák sem valami fantáziadúsak. A jól ismert Suburbia, School, Downtown, Factory átgondolt változataival találkozhatunk, ám most egy teljesen egybefüggő "világban" deszkázhatunk. A legnagyobb újítás a "nail the trick" mód. A két analog kart benyomva, a világ belassul, a kamera pedig deszkánkra irányul. Ekkor kedvünkre pörgethetjük lábunkkal a deszkát, egyre bonyolultabb lábtrükköket összehozva. Amúgy egy nagyon jó mód...lenne, ha más gombokra lenne kiosztva, más szögben lenne a kamera, és egy pici korrekciót kapnánk ha landolás előtt nem tökéletes szinkronba hozzuk a deszkát.

A játék talán legnagyobb negatívuma, hogy a szériából jól ismert, személyre szabhatóságból eléggé visszavettek és nagyon egyhangú, pre-made deszkásaink lehetnek.Sajnos itt már érezhető volt, hogy a TH széria elfáradt és az újrahasznált pályák, langyos sztori, valamint a totálisan felesleges, és utolsó pillanatban betett, "törjük össze minden csontunk" mód is ezt mutatja.


#4 Tony Hawk's Underground (2003) - Sétáló Johnny


Ha emlékeim nem csalnak, még annak idején a csillogóra sikált cipőmbe pottyantotta a mikulást azt a TH játékot, ami talán a legjobbnak nevezhető. Bár ha nem is a legjobb, de a legtöbbet a Tony Hawk's Underground mert kockáztatni, újítani. A formula ugyanaz: pályákat felfedezni, feladatokat teljesíteni, őrült mutatványokkal rekordokat dönteni. De! Több olyan elem is megjelent, ami nemcsak korszakalkotó volt, de ha az ember kipróbálta nem érti, hogyan tudott nélküle élni.

Legelső TH, melyben egy klisének számító, de viszonylag kidolgozott sztorival találkozunk. Eddig klasszis deszkások bőrébe bújhattunk, de a reflektor most ránk világít, a vörös szőnyeg pedig kiterítve előttünk. Rajtunk a sor, hogy a profikkal együtt bevegyük Amerika különböző városait, és még Moszkvába is eljuthassunk! Lentről kezdünk egy romos kis kertvárosban haverunkkal, Eric Sparrow-val. Amint megcsináljuk saját deszkásunkat (a széles spektrumon mozgó személyre szabhatóságnak köszönhetően, elereszthetjük fantáziánkat), a kaland kezdetét is veszi. A többit biztos ismeritek már. Feljebb kerülünk, új helyeket látunk, új haverokat szerzünk, új trükköket tanulunk a mellékfeladatoknak köszönhetően, miközben a régiek ellenünk fordulnak.

A sztori megvan, de egy újítás nem elég. Bemutatkozik az, ami annyira hiányzott eddig, hogy nem is tudom hogyan bírtam nélküle, ez pedig a sétálás. Igen, most már leugorhatunk a deszkáról, és lábbusszal tehetjük meg utunkat. Ez még nem minden, ha kombó közben szállunk le, akkor az folytatódik, olyan 4-5 másodpercig. Ez arra ad lehetőséget, hogyha két korlát nagyon messze van egymástól, akkor lecsalhatjuk az utat. Vagy ha érezzük, hogy el fogjuk rontani a kombinációt, kicsit csalhatunk ezzel. Emellett saját trükköt is csinálhatunk, ami sokszor borzasztóan szürreális dolgokat eredményez. De a szürreális megvalósításban van a TH játékok gyönyöre.

Nem terveztem hosszúra ezt a listát, ezért nagyon rövidre fogtam. Az Underground az, amiről oldalakat lehet írni és még így is kihagytam egy csomó mindent. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire imádom ezt a játékot, és amikor megkaptam, egy héten át bevittem a tokot a suliba és szünetekben bámultam, mint aki szellemet lát. Hatalmas ugrás volt, mind a sztori, mind a játékmenetbeli változások. Olyanok, amikről nem is akartuk elhinni, hogy lehetséges, de mégis az. Ha megtalálod olcsón, kötelező kijátszanod még akkor is, ha nem szereted. Annyira fun, annyira sok időt bele lehet pakolni anélkül, hogy nyűgnek éreznéd, annyira szabad szellemű, annyira őrült....annyira Tony Hawk!

Folytatás...valamikor.
2 komment

[10] CoolCat
febr 09., kedd 14:17 #2
Válasz mcmacko (#1) üzenetére
Köszönöm!
Igaz baromi sok dolog kimaradt, de nem szeretném szétszedni, elnyújtani a dolgot.
Bevallom, még mindig nem döntöttem el, lehet lesz benne egy Kojima csavar
febr 09., kedd 10:02 #1
Hű, efelett elsiklottam. Jó kis írás! Remélem a 2 lesz az első!
"This is our time to medicate..."
CoolCat
CoolCat még nem írt idézetet!
Ezeken a platformokon játszom
Kedvenc játék-műfajaim
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
Brandon
(offline)