[62] casper007 (offline)

Alapos - tlagos

egy 29 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

5106 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 253510 kreditet gyjttt

2016 February
19:39 Ismeretlen vizeken

Emlkeztek mg arra, amikor elz v vgn arrl rtam, hogy a Sunless Sea, ha van alkalmam jtszani vele, akr a szemlyes kedvenceim kz is bekerlhetett volna? Nos, az elmlt napokban lehetsgem volt a Steam ingyenhtvge keretei kztt kiprblni a jtkot, aminek eredmnyekpp lerazva meg is vsroltam. Annyi idt mg nem tltttem el vele, hogy vgleges konklzit mondhassak, de lljanak a tovbb mgtt gondolataim.
A Sunless Sea egy ksrteties vilgban jtszd, fellnzetes rouglike RPG. Az 1800-as vek kzepn London vrosa elsllyedt, s egy fldalatti, stt, ismeretlen tenger szln llapodott meg. Ugyan a kapcsolat megmaradt a klvilggal – a felsznnel -, azonban itt lent minden ms s ez az embereken is megltszik. A koromfekete cen felfedezetlen rmsgeket rejt, a szigetek vibrlnak a mgitl, s mindennaposnak szmtanak a beszl patknyok vagy a gombahzak. A jtkot belengi H.P. Lovecraft rksge, a Cthulhu-mtosz, nem csupn azrt, mert cspos szrnyetegek szelik a hullmokat s az ismeretlen vr a lthatron tl, hanem azrt is, mert a jtkmechaniknak ksznheten rg reztem magam olyan kiszolgltatottnak s jelentktelennek, mint itt.

A jtk sorn tbb kapitnyt alaktunk. Nem egyszerre, szpen egyms utn, az ugyanis garantlt, hogy tbb karakternk is fbe fog harapni, pontosabban megpihen a tengerfenken. Hsnk halla utn pedig j protagonista veszi t a helyt, aki az eldje hibibl tanulva taln tbb sikerrel jr. Tevkenysgnk alapveten kt csoportba sorolhat. A szerepjtkos vonalat a szrazfldek megltogatsa kpviseli, ahol elolvassuk a trtnseket, informcit gyjtnk vagy osztunk meg, dntseket hozunk, vsrolunk, fejlesztjk a hajnkat, toborzunk. Ezzel szemben a Sunless Sea rouglike mivoltt a tengeren tapasztalhatjuk meg, ahol hajnkkal naviglva fedezzk fel az elszrt szigetvilgot s kzdnk meg az letnkre tr szrnyekkel, kalzokkal – vagy ppen mi indtunk tmadst lelem s felszerels zskmnyolsnak remnyben.

A kt elem szorosan sszefondik, hiszen hajzni egyszeren muszj, a szigeteken pedig nemcsak kalandokat lnk t, de biztostjuk az anyagiakat a tllshez. A Sunless Sea kt legdrgbb kincse az lelem s az zemanyag. Mindkettre szksg van a hosszabb utazsokhoz, radsul sokra, ugyanis az Unterzee nvre hallgat tenger hatalmas, gzsnk hip-hopp elfogyasztja, ami a tankban van, s a legnysg sem szereti, ha hesen kell lomra hajtania a fejt. Tapasztalat nlkl a jtkos elbb-utbb abba a rendkvl knyelmetlen helyzetben tallja magt, hogy nem tud kifutni a kiktbl. s ekkor mg szerencssnek is vallhatja magt, hiszen a kszletek a tenger kzepn is kiapadhatnak. Ha hajnk pp jkor j helyen sodrdik az rral, egy arra tved kereskedhaj megsegthet, persze nem ingyen, vagy imdkozhatunk az egyik istenhez, aki taln meghallja seglykiltsunk, de az Unterzee istenei nem jsgukrl hresek. Els kapitnyom knytelen volt elhagyni hajjt, s matrzaival egytt a vzbe fulladt.

Hogy az ilyen eseteket elkerljk, rdemes mindig jl feltankolni s az utakat is gy megtervezni, hogy lehetleg ne tegynk feleslegesen nagy kitrket, vagy ne London fel flton gondoljuk meg magunkat, s kanyarodjunk vissza. Ehhez Echo-ra, a vzalatti London valutjra lesz szksg, ami megbzsok teljestsvel vagy informci szolgltatsval gyarapodik ersznynkben. Egyszer egy migrnst csempsztem az szaki Venderbright vrosba, mskor egy apck lakta szigeten akadtam egy utaz ldikjra. Itt tnyleg rmosolyoghat a szerencse a kalandorra, de ugyangy elprtolhat tle, kietlen sziklk kztt manverez, ha pedig valahol sikerl kiktnie, ott nem tall mst, csak szunnyad csontvzakat. A legrtkesebb csereeszkz az informci. A londoni admiralits j pnzt fizet a hrekrt, amiket a vzre merszked kapitnyok szlltanak. Nem rt ht nyitva tartani a szemnket, s meghvni egy kupica srre a megfelel embert. gy juthatunk jelentsekhez, pletykkhoz, de akr stratgiai informcikhoz is. Londonba visszatrve megszabadtjuk magunkat ezektl az rteslsektl, hogy aztn rmktl dudorod zsebekkel trjnk be a legkzelebbi boltba. n sajnos minden fillremet zemanyagra s lelemre kltm, de felttelezem, a ksbbiekben, amikor mr a pnzszerzs fortlyait elsajttottam, beszerzek egy jabb motort a hajmba vagy felszerelek egy ersebb gyt. Nem csak ilyen egyrtelm fejlesztseket knlnak az rusok, pldul sokig morfondroztam, hogy felfogadjak-e hrom agyagmatrzt, akik csak a harcban aktvak, msklnben csendesen llnak a fedlzeten s nha annyit drmgnek: „Kellemes ez a szell.” Cserbe viszont enni sem kell adni nekik.

A jtk brzolsa frenetikus. Ott rzem magam az Unterzeen ringatzva, a magasban tornyosul mennyezetrl cspg a vz, zlden pulzl a vz, a kd pr pillanat alatt belengi a hajt. Nha a kperny bal als sarkban felvillan egy zenet: az egyik matrz imdkozik, keservesen srnak a denevrek, a szl ismeretlen szagokat hoz, valami mozog a vz alatt.

Mi is a clja ennek a kalandnak? Azt magunk vlaszthatjuk meg, olyan dolgok mellett, hogy kik is vagyunk vagy hogyan szltsanak bennnket a levelekben. A kapitny tbbek kztt lehet egy filozfus, akik mindig a messzesgbe rved, vetern harcos, akinek a megbv kincseken jr az esze, vagy pota, aki a tenger dalt nekeln meg. A f cl is eltr a szoksostl, itt nem a birodalmat kell megmenteni, hm, sokszor sajt magunkat sem tudjuk. tra kelhetnk, hogy megtalljuk apnk maradvnyait, hogy meggazdagodjunk, vagy hogy megrjuk magna opusunkat s visszavonulhassnuk. tkzben egy negyedik cl is elrhet vlik, de ez legyen meglepets. Attl fggen, hogy melyik „kasztot” vlasztjuk, egy elre kijellt tiszt is csapatunk tagjv vlik, aki klnbz bnuszokkal jrul hozz a vllalkozs sikerhez, de estnknt kellemesen elbeszlgethetnk vele. Termszetesen a ksbbiekben tbb tiszt is csatlakozhat hozznk, gy lesz tzrnk vagy orvosunk.

A hall mindennapos esemny itt lent, ami esetnkben egy jabb kapitny tra kelst jelenti. A trkp bal szle lland, London mindig ugyanott lesz, mint ahogy Low Barnet vagy Hunter’s Keep is, viszont egy ponton tl az Unterzee vletlenszeren helyezi el szigeteit. Fontos, hogy nem procedurlisan generlt jtsztrrl van sz, hiszen a szigetek elre elksztett jtkelemek, csupn ms-ms pontokon tnnek fel vgigjtszsonknt. Ami azrt rdekes, mert a korbban kialaktott, zemanyagot s lelmet biztost tvonal megsznik.

Sajnos a Sunless Sea rouglike termszete egy ismtld jelleget is maga utn von. Ha ugyanabba az egynbe vagy kldetsbe futunk – s ez rendszeresen elfordul -, akkor ugyanazokat a szvegeket olvashatjuk, ami akr mr msodszorra is elvesztheti varzst. Ksbb pedig mr csak trelmetlenl vgigfutunk a vlaszokon, hogy megkapjuk a zsoldunkat s mehessnk a dolgunkra. Ugyangy llekl lehet a tenger lland tszelse vals idben, nincs gyorsutazs, a haj pedig rrsen pfkel. Mondjuk annak idejn ilyen lehetett egy hajt.

A Sunless Sea pr ra utn rzsem szerint mg csak keveset mutatott meg magbl, nem jutottam tl a trkp feln, s valsznleg mg szmtalan titok, kaland vr rm. De mr msodjra is fraszt volt nekifutni a tengernek, ami a kapitnyok szmnak gyarapodsval mg nagyobb elhivatottsgot kvetel majd meg. Egyszer azonban akkor is befejezem mestermvem.
5 komment

[33] backstab
Feb 04., Thursday 11:21 #5
Elkpeszten hangulatos jtk, velem mr ez a trailer megvetette:
KATT!
Annak is ajnlom, aki nem szereti a roguelike-permadeath stlust, mert igencsak nagy a vletlen szerepe. Az els kapitnyomat fl ra alatt lemszroltk a kalzok. A msodik hrom rs jtkid utn megtallta az htott kincset, s dsgazdagon visszavonult. A harmadikat tz perc utn kldte a tenger fenekre egy ris rk. Negyedszerre tlsgosan dlre hajztam (aki volt mr ott, rti). Az tdik nekifutsban mr 20 rm van, s a legersebb hajm van, szinte az sszes felszerels maxon. Tutira egy rossz kockadobs miatt fogok elpatkolni.

Hibk:
Sok felesleges kattintgats.
Kiss zavaros menk.
Tl sok minden csak rsban zajlik le (a vrosi kalandok 99%-a), ltfontossg informcik felett lehet elsiklani egy hossz szveg felletes tfutsakor.
Mg ha mindent jl csinlsz, akkor is jhet egy mindent romba dnt esemny, ami ellen sehogy sem lehet vdekezni.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[62] casper007
Feb 04., Thursday 9:58 #4
Ksznm a kiemelst! Most ltom, hogy van pr helyesrsi hiba, este javtom ket. Ez van, ha nincs ideje az embernek ellenrizni a munkjt.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Feb 03., Wednesday 20:00 #3
Egy Humble Bundle sorn beszerzs. Kszi a tesztet!
"l gondolkod lny vagyok, aki az informci tengerbl szletett!"
[62] casper007
Feb 03., Wednesday 15:07 #2
Vlasz Adeusz (#1) zenetre
Nem hinnm, hogy kiadjk konzolokra, br manapsg vndorolnak a cmek. tltethet lenne, a haj kormnyzsa s a harc is megoldhat kontrollerrel, a szveges rszeknl lenne knyelmetlenebb az opcik kztt vltogatni.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[13] Adeusz
Feb 03., Wednesday 12:59 #1
Vajon jn valaha konzolra? gy tnik tltethet lenne...
casper007
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Ezeken a platformokon jtszom
Playstation3
PC
Nintendo Wii U
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci, Kaland, FPS, Szerepjtk
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Knyvek, Mozi
Bartok, ismersk
elvis
(offline)
liquid
(offline)
antaru
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
zaz
(offline)
playmore
(offline)
logen
(offline)
dreampage
(offline)
theSickness
(offline)
Lavitz
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
zs0lt1
(offline)
Edina
(offline)
Rolne
(offline)
Attila6
(offline)
Hellfrost
(offline)
rob
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
oma
(offline)
gyuri12
(offline)
Fatman
(offline)
Vuxy
(offline)
Jackal
(offline)
axl
(offline)
Matos
(offline)
BW
(offline)
Alwares
(offline)
skiz0
(offline)
rolmanus
(offline)
jimessor666
(offline)
roli576
(offline)
Yip Man
(offline)
Sicknesshuga
(offline)
maccc
(offline)
kochanp
(offline)
Sbe
(offline)
atka
(offline)
x-doboz360
(offline)
Morwen
(offline)
sepsta75
(offline)
HuN Makaveli
(offline)
Iceakos
(offline)
kryss777
(offline)
mnorbee
(offline)
Final Doom
(offline)
Ray
(offline)
pergemark
(offline)
annie007
(offline)
erik10
(offline)
Nesh
(offline)
lorantHUN
(offline)
Joo T
(offline)
RedBoyforCE
(offline)
olin
(offline)
NikoBoy
(offline)
kicsihocza
(offline)
hocza
(offline)
regeth
(offline)
ryujani
(offline)
Gangster
(offline)
wortoo
(offline)
warass
(offline)
eng
(offline)
wodbear
(offline)
RoOte
(offline)
5T3V3N
(offline)
Quimby
(offline)
G.A.R.
(offline)
Sam360
(offline)
Xbox360Gamer
(offline)
Zombi Killer
(offline)
Enzo Di
(offline)
lamann
(offline)
Graphitman
(offline)
KiCsi MexXiS
(offline)
Wolverine
(offline)
Futrinka
(offline)
Adam360
(offline)
Yegor
(offline)
Alpr
(offline)
ne5h
(offline)
TheGameSCore
(offline)
M4ST3RCH13F19
(offline)
Amy
(offline)
John Smith
(offline)
okornyalbaro
(offline)
Bence360
(offline)
Keyoo
(offline)
MilanZila
(offline)
Zoy76
(offline)
dpb
(offline)
SRyan
(offline)
Fabri
(offline)
AnnexHUN
(offline)
Shifty Fox
(offline)
Szekitj Chili
(offline)
FredPerry
(offline)
Svitzh
(offline)
Rolcsoo
(offline)
Kisszarka
(offline)