[23] friedmannt (offline)

Ő egy 38 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

2854 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 47599 kreditet gyűjtött

2015 December
15:58 A videojátékok értékelése
Azt veszem észre, hogy egy tesztelő negatívan értékel egy játékot, mert ismétlés, vagy a széria korábbi darabjából, vagy egy régebbi játékból vesz át elemeket. Ez jó, ha megjelenik a cikk szövegében, de a játék önmagában való megítélésében viszont indifferens.
Tegyük fel van egy A1 játék, aminek az első része 7 pontot kap. Egy évre rá megjelenik A2 játék, ami 90%-ban az A1-et tartalmazza, és kijavít egy-két hibát. A kérdés: hány pontot érdemel A2 játék? Szerintem hibás döntés A2-t lepontozni, mert A1 már ellőtte az ötleteket belőle. Hiszen jön az egyszeri olvasó, azt látja, hogy A1 7pont, A2 6 pont, és azt hiszi, az előd a jobb, azt érdemes megvenni. Pedig nem, az A2 a javított változat. Az A2 játék helyes pontozása ismét 7 vagy 8 pont, annak függvényében, hogy a javítások elérnek-e egy akkora szintet, hogy attól annyival jobb-e a játék. Hozzátenném, ha a tesztelő nem játszott volna A1 játékkal, akkor nem tudja a játékelemek ismétlődéséről A2-ben, tehát jobbra értékelné ugyanazt a játékot? Azaz a tesztelő tapasztalata rontotta-e le pontszámot?
Szerintem a helyes megoldás az előzmények, ötlet újrahasznosítások értékelésből kihagyása. Persze, a tény ettől nem változik, jó ha leírja a tesztelő, hogy kedves A1 játékosok, ti ne játsszatok A2-vel, mert ugyanaz, mint A1 volt, de az új játokosoknak adandó pontszámot tartom helyesnek.
15 komment

May 04., Wednesday 9:29 #15
Ertelmes büfi köszönjük..☺
[10] BruceLee
Dec 16., Wednesday 10:37 #14
Igazából pont ezért szeretem azokat a teszteket, ahol inkább arra mennek rá hogy mi a con/pro egy adott játék kapcsán (mint ahogy itt is szokták csinálni, respect!), mert az valamilyen szinten objektív. Most a számmal való értékelés része meg kb ilyen hasraütés kategória.
Nintendo Network ID: VenMedve | Steam: venmedve92 | http://www.twitch.tv/kashim92 | Youtube channel: TheSzemetes | www.snesot.com
[57] renz
Dec 14., Monday 9:13 #13
Válasz FredPerry (#8) üzenetére
Így van, én is ezt alkalmazom már rég. Mindenkinek más az ízlése...
liquid 2017. ápr 11., kedd 11:13 #23 -> Rehynn (#20) Jó, akkor még egyszer: kerülj el minket kérlek, és ne kommentelj a továbbiakban itt. (...) biztos vagyok benne, hogy találsz alternatívát.
[62] casper007
Dec 13., Sunday 17:03 #12
Az még egy dolog, hogy pontokhoz kötjük a megítélést, de hogy még rosszul is értelmezzük őket...
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[55] FredPerry
Dec 13., Sunday 14:38 #11
Válasz Burzum (#9) üzenetére
Egyre kevesebb tesztet vagyok hajlandó végigolvasni, már csak a lustaságom miatt is, de amit írsz, hogy más emberek véleménye nem érdekel, az abszolút igaz rám is. Nem egyszer szórakoztam már jobban egy 4-5 pontos játékkal, mint egy 8-9 pontossal, akárki akármit írjon is róla.
Dec 13., Sunday 14:23 #10
Na megneztem, es tenyleg van pontszam a tesztek mellett, ez eddig fel sem tunt.
"Már a természeti népek is megfigyelték, hogy a tigris bajusztartó vége veszélyes, mert ott van a szája is, és táplálkozása során a préda beleegyezésének nem tulajdonít különösebb jelentőséget."
[20] Burzum
Dec 13., Sunday 13:43 #9
Válasz FredPerry (#8) üzenetére
+1!

Velem is ez a helyzet. Noha a teszteket elolvasom, de csak kíváncsiságból. Tök idegen emberek véleményére nem szoktam adni...
"...I make the angel scream, and the devil cry."
[55] FredPerry
Dec 13., Sunday 11:56 #8
Én inkább megnézek 2-3 gameplay trailert a játékból, utánanézek, hogy körülbelül mi a történet (ha van), aztán onnantól kezdve a játékmenetre nem érdekel ki mit ír teszt formájában. Eddig nem nagyon volt olyan játék, amit megbántam, hogy megvettem, ami volt is, az vagy párszáz forintos digitális játék volt, vagy lemezesen továbbadtam rajta.
Dec 13., Sunday 11:49 #7
Én ezzel úgy vagyok, hogy nagyon szeretek teszteket olvasni. Esetleg ugyanarról a játékról többet is, hogy más-más embernek mi a véleménye. A pontozás: ezzel soha nem értettem egyet. Nekem személy szerint egy game vagy 1 vagy 10 pontos. Vagy tetszik vagy nem. Egy pl 7 pontos értékelés azt sugallja, hogy valami nagyon nincsen rendben. 9-9.5??? WTF? Tökéletes, de valami mégsem oké... Vedd meg, de lehet, hogy az a fél pont ami hiányzik, tönkrevágja az élményt és máris fölösleges pénzkidobás volt. Az, hogy a részek össze vannak hasonlítva szerintem korrekt, de nem feltétlen. Pl: ha mondjuk egy trilógiáról van szó ami 3-4 évente jelenik meg, akkor ugye technikailag a 3. egyértelmūen jobb, a story meg ugye folytatás és elvileg nem szabadna se jobbnak, se rosszabnak lennie (az meg teljesen egyéni vélemény, hogy tetszett-e a kezdet vagy a befejezés - itt a pontozás mindenféleképpen kérdõjeles). Egy nagyobb sorozatnál egyértelmū, hogy minél újabb, annál fejlettebb. Az meg ismét csak egyénfüggõ, hogy melyik a kedvenc rész. Én rettenetesen rossz tesztelõ lennék, ez biztos. Ha valami tetszik, arról biztos csak jókat tudnék mondani, bármi apróbb vagy nagyobb hibája is legyen. Ha pedig nem tetszik az adott tesztalany, nem menne, hogy jókat írjak róla, mert ugye nem tetszik és kész. Mint mindenkinek, nekem is vannak kedvenc, nagy kedvenc és imádott játékaim. És vannak, amik nagyon nem érdekelnek - ezeket soha nem fikázom, mert attól, hogy nekem nem jön be, másoknak simán lehet a legkedvencebb játéka.

Egyszóval: a pontozás semmilyen szinten nem tud rábeszélni vagy lebeszélni valamirõl. Nem veszem figyelembe, csak rápillantok, röhögök egyet és ráhagyom.
A gépemmel a Terminátort is apró darabokra szedem. :) CNC
[35] Npeti
Dec 13., Sunday 11:12 #6
Húha de unatkozhattál ha ezt így mind volt időd kitalálni. Rossz az egész érvrendszered mert akkor így ha csak egy kevesett javítanak minden részen akkor az A10-rehány pontottoéne adni ha az első 7 pontos volt? 17et? Egy 10 pontos rendszerben? Ez is jól mutatja, hogy egyjátékot nem lehet pontosan egy számmal jellemezni.
Dec 12., Saturday 10:35 #5
Válasz Doom (#1) üzenetére
Ehhez sokan hülyék.
Meg nem szeretnek olvasni.
Meg ha veszik a fáradságot nem értik mit olvasnak.
Meg nem divat.
Meg minden korábbi és további ok visszacsatolható az első megállapításhoz.
Én még nem írtam magamnak idézetet!
Dec 11., Friday 19:38 #4
Oké, viszont ha A1 + A2 = 13, viszont az A2 = A1 * 90%, akkor végülis hány éves a kapitány?

Bocs, csak tényleg túlmatekozod az egészet, ha Tisztelt Olvasó ránéz két tesztre, ahol ott van az a sok-sok szöveg, akkor lehetőleg ne (csak) az alapján döntsön, hogy az egyik x, a másik y pontot kapott.
nope
Dec 11., Friday 19:27 #3
Ez lesz az előbb említett cikk, ahogy nézem első kézből kaphatsz választ a kérdésedre: KATT!
Rise and shine, Mister Freeman - rise... and shine.
Dec 11., Friday 19:19 #2
Nem hiszem, hogy az ismétlődés lerontaná a pontszámot abban az esetben, ha a folytatás tényleg szignifikánsabb jobb/újabb az előző részeknél, itt a Gameren is azért bizonyos sorozatok konstans jó pontokat kapnak.
Vehetjük mondjuk a Call of Duty-kat vagy az Assassin's Creedeket, pedig aztán nehéz azt mondani, hogy ne vették volna át az alapmechanikát a korábbi epizódokból (mondjuk furcsa is lenne, ha az új AC-ban nem kardozni meg falat mászni meg futkározni meg mit tudom én mit kéne, de ettől függetlenül egy jó settinggel meg érdekes küldetésekkel felruházott részt azért meg szokás szórni jó pontokkal).

Az meg, hogy a tesztelő tudna/nem tudna az ismétlődésről...
Gondolom nem véletlenül kerül ahhoz a cikkíróhoz az adott játék, akihez kerül, aki játszani akar egy sorozattal, annál szerintem az a vélelem, hogy az első résszel kíván belekezdeni, szóval nincs azzal baj, ha olyan írja a kritikát aki játszott, ne adj Isten még rajongója is az elődöknek, jó esetben olyanok számára, akik hasonlóan éreznek a játék iránt.
Ha pedig nem szériáról beszélünk, azért ha belegondolsz, hogy életedben először látod A1 játékban a normandiai partraszállást kurvajól megcsinálva, aztán A2 játékban egy év múlva ugyanúgy vagy esetleg csak egy picit jobban, akkor azért megalapozott lehet a csalódottságod.
Persze éppen ezért nem egy 1-től 10-ig terjedő skálát hívunk tesztnek, hanem egy tizenikszezer karakteres szöveget, azért hogy akit érdekel annyira a téma, hogy elolvassa az irományt, az leszűrhesse belőle, hogy mik voltak az alkotásra hatással stb, stb és eldönthesse, hogy neki így ebben a formában megéri-e a produktum az árát.

Arra meg, hogy kell-e pontszám, szerintem ha nem is feltétlenül szükséges, probléma nincs vele, amíg a pontozás a saját inerciarendszerében konzisztens.
(Tényleg, innen is támogatok egy valamiféle viszonyítási alapos cikket, mert kb minden cikknél felmerül a "mérennyihaazelőzőannyivolt" kérdéskör.
Mintha Oldernnek lett volna valami hasonló irománya 2007 körül, de gondolom az már nem túl aktuális.)

Hoppá. wall-of-text, bocsi.
Rise and shine, Mister Freeman - rise... and shine.
[54] Doom
Dec 11., Friday 17:37 #1
Megoldás: nem kell pontozás, az olvasó ne csak pontszámokat nézegessen, olvassa el A1 és A2 játék tesztjeit, aztán abból vonja le, hogy számára mennyit ér a játék.
friedmannt
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
Ezeken a platformokon játszom
Wii
Playstation Portable
Nintendo Wii U
Nintendo 3DS
Kedvenc játék-műfajaim
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
supermario4ever
(offline)
NORBB
(offline)
Lien
(offline)
Krisi92
(offline)