[13] Kiccsidzson (offline)

tlagos - Csiga

egy 46 ves fi s itt lakik: /

3859 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 21587 kreditet gyjttt

2015 November
19:39 1956
Bejttek az oroszok! Ezt kiablta mindenki 1956 szn. Tudtam, hogy van valami helyzet, de a fvros messze van, hagyjanak engem bkn szntani s vetni, nem rek n r ilyesmivel foglalkozni.
Aztn persze itt is megjelentek a tankok, a kis falumban. Nem is rtettem, mirt jttek ide, meg hogy lehet ilyen sok tankjuk. Mindegy.

- Gyere ki vagy n megyek be! - ordtotta egy orosz az ajtn kvlrl, taln az egyetlen, aki beszlt kzlk valami emberi nyelvet. ppen zabkst ettem, mazsolval, kis dival. Amgy is elg fogykony vagyok, nehezen tudok hzni, pedig a vkony paraszt nem paraszt. Erre mg ez is. gy nem lehet nyugodtan enni, hogy itt ordiblnak az ember mellett. Pedig kezd j lenni a terms, mr alig pran heznek a faluban. n mondjuk nem, de n meg hzni nem tudok, pedig kne kicsit. De gy nem lehet.
- Gyere ki, vagy kivglak mint taknyot sz*rni!! - ordtott jra az orosz, kt mondst is sszevonva a hats kedvrt. A bal kezem az asztalon klbe szorult, de annyira, hogy tisztra elfehredett.
- NEM HALLOD??!!
Hallottam. Az klm mr csak akkora, mint egy di, gy szortom. s a feszltsg bennem egyre n.
Mikor belpett a hzamba s odajtt mellm, mg elkerlhette volna a bajt. Mg visszakozhatott volna. Csak bkn kellett volna hagynia. E helyett felbortotta az asztalt. A zabksa kimltt a padlra. s ekkor durrant el az agyam.
Di mret klmmel llcscson vgtam, valsznleg el is trtem neki. Azonnal sszeesett.
Utna kimentem az udvarra, majd az utcra s az ott ll tank mell lptem. Nem lttek rm a benne lk, ppen ms fel nztek. A tmeget a tloldalon, a gppuska s a lvegtorony csve is feljk volt fordtva.
Megmarkoltam a lnctalpat, hogy felbortsam az egsz jrmvet, gy ahogy van. De csak a srba sppedtem bele. Kves t kne mr.
Nem baj. Kimsztam a srbl s egy hatrozott mozdulattal lerntottam a lnctalpat. Erre mr szrevettek, mert nagyot rndult a tank, mit pr pillanattal ksbb sajt vasval, mintha csak valami ostort forgatnk, szeltem kett. Pr csaps azrt kellett.

Kicsit lenyugodtam, de a pipa mg bennem volt. Maris fztt nekem msik kst. s hagytak vgre nyugodtan enni.
Az letben maradt oroszokat bezrtuk a pincbe, a falusiak vigyznak majd rjuk. n meg megyek fel Pestre. Nincs sok idm, s a dolgot amit elkezdtem nem hagyhatom flbe, mert akkor nagy bajt hozok az enyimre.
Pesten nem avatkoztam be. De bizonyos informcik kellettek. Egy flig sztltt hotel emeleti szobjban volt tallkozm a helyi forradalmrok vezetjvel, s pr embervel. Elmondtam nekik mindent, ahogy trtnt. De nem hittk el. Valsznleg nem hittk, hogy hazudok, inkbb rltnek nztek. Fasza.
Ekkor vratlanul s hvatlanul egy farkaskutya jtt be az ajt nlkli szobba. Beszlgetpartnereimnek htat fordtva odamentem hozz. Valami furcsa bilta lgott a nyakrvn.
l! - szltam r roppant hatrozottsggal. A kutya lelt.
- Pacsit! - jtt szmbl az jabb parancs, kzben leguggoltam hozz. s akkor mr el tudtam olvasni a biltt.
A blki engedelmesen felemelte a mancst, jl nevelt jszg lehetett. Hasonlan cselekedtem n is, de nem fogtam meg a felm nyjtott kutyakezet, hanem inkbb vgigsimtottam a jobbommal csapzott frizurmat.
- Ezt benzted blki! - mondtam diadalmasan.
Erre a vgszra karhatalmistk rontottak a terembe, egy kisebb csapat. A jl nevelt eb kzjk vegylt, onnan ugatott rm s a lzadkra. Tucatnyi fegyvercs szegezdtt rnk.
Azonnal a magasba lendtettem a kezeimet, htra sem nztem, taln a tbbiek is gy cselekedtek mgttem. Ordtoztak rnk, a sajt nyelvnkn, de a nagy hangzavarban semmit sem rtettnk belle. n legalbbis nem. Az a lnyeg, hogy nem velnk voltak.
Felemelt kzzel a kutya szembe nztem, s egy irtzatosat fttyentettem neki. Vette a jelzst, s farkt a lbai kz hzva tjtt hozznk, a mi trfelnkre. Pr karhatalmista a flhez kapott, msok belm akartak lni. Cselekednem kellett.
Az g fel emelt kezekkel felugrottam a helyisgben, mindkt kzfejemmel ttve a plafont. A frissen keletkezett peremekben megkapaszkodva hatalmasat rntottam a mennyezeten, rrntva azt a meglepett vsokra. Mivel gyorsan csinltam csak a plafon fele szakadt le, a msik fele nem, gy a mi csapatunk a kutyval egytt srtetlenl megszta a dolgot. Kt legyet egy csapsra. Mr mindent elhittek nekem. s a szksges infkat is megkaptam. Vigyzzatok a kis vs dgre, mondtam nekik, nem tehet rla, hogy rossz gazdi voltak, majd a kutya fltvt megvakarva lelptem.


Szevasztopolnl komoly ellenllsba tkztem. Ekkor mr ismertek, megelztt a hrem, de azt nem tudtk, hogy pontosan ki vagyok. Valami nevet is ragasztottak rm, de oroszul, gy nem tudtam megjegyezni. Egy komplett pnclos hadosztly vrt rm.
Az elnym annyi volt, hogy nem tudtk pontosan, kire ljenek, s mivel csak egyedl voltam, knny volt elbjnom.
Fel akartam kszlni a harcra.
Elvettem ht a tarisznymbl a kevs maradk zabot, dit, mazsolt. Kis kalapccsal a zabszemeket egy kvn kilaptgattam, majd egy kis lbasba tettem. Kevs vizet ntttem hozz, a tbortz felett pr perc alatt megrottyantottam, majd kicsit hlni hagytam. Csipetnyi st s mzet kevertem bele, majd beletettem a mazsolt s a dit. s szp nyugodtan elfogyasztottam. Az utols szem mazsolval sokig szemeztem, de vgl megettem t is. Mert nem ejtnk foglyokat. Szksgem lesz az energira. Kzben bmultam a tzet, s remltem, taln nem veszik szre id eltt a fstt.
jszaka tttem rajtuk. s tbb dolgot is tanultam. Pldul azt, hogy kivlan lehet hasznlni egy tankot a lvegtorony gycsvnl fogva kalapcsknt, a tbbi tank sszezzsra. Msrszt azt, hogy ugyan hiba futok nagyon gyorsan akr egy tankkal is a kezemben, ha puha talajra rek elsllyedek. Pedig ezt mr tudhattam volna. Mg szerencse, hogy a csata nagyrszt kemny talajon zajlott.

- Hol van Joszif? - krdeztem kis id elteltvel a tbornoktl, akit nem hagytam elfutni s akinek a balszerencsje, hogy beszlt a nyelvemen.
- Tessk?? - hebegte.
- Dzsugasvili. Merre van?
- ... Kicsoda..?? - rtetlenkedett.
- HOL!? VAN!? SZTLIN!!??


Eleinte persze prblt mellbeszlni, hogy hiszen hrom ve meghalt. De nekem biztos informciim voltak, hogy ll a httrben, miatta tapossk tankok a fldemet. Vgig irnytott mindent, minden az kezben fut ssze. Csak egy kis idre el akart tnni, tl sok volt mr az ellensge. Ismerem az ilyen felptett trtneteket, hogy majd a nagy vezr visszatr a hallbl, mert mg erre is kpes. Ht nem fog. Majd n gondoskodom rla.

A bunkerben, a vgs bvhelyen (eltte kis mszrlst rendeztem az elit osztag emberei kztt) mg hrom terem llta utamat, hrom klnsen kpzett testr vdte a nagy vezrt. Az els ksekkel hadonszott, gy ht ezekkel szurkltam tele. A msodik valami lnccal sszekttt fadarabokat lblt, egyszeren ketttptem. A harmadiknl mr elegem lett, valagba rgtam s elzavartam, ne pardzzon itt nekem.
A fl mter vastag pnclajt a harmadik rgsra engedett (mr fradt voltam), mgtte lapult a vezr. Lvseit a tokjbl kiszakadt ajtval hrtottam, majd egyre lopva a tvolsgot ugyanezzel kicsaptam a kezbl a fegyvert. Ltszott rajta az ijedsg s a tehetetlensg dhe. Valamit mormolt is a bajsza alatt, de nem rtettk egymst.
- Azt beszlik, hogy a bajusz nveli az orr s a felsajak kztti tvolsgot, mert idvel felfel nyomja az orrot, gy nyjtva meg az egsz fejet. Tudtad ezt? - mondtam, prblva oldani a feszltsget.
??
- Nagy a fejed, Joszif! - szltam kes anyanyelvemen, majd meglendtettem borsnyiv szortott balomat, s a testbe vgtam, tszaktva azt. Tloldalt engedtem klm szortsbl, gy egy jval nagyobb kzfejet rntottam vissza, gy ha a lyuk szemmagassgban lett volna, taln t is ltok rajta.
Ht ennyi. gy vgzik a dikttorok.
Sztlin megmerevedett. Mintha llva a fldhz ragadt volna.
Szjbl barackl folyt ki..

Hogy micsoda?
Hirtelen lever a vz, egy lpst htrlok. sszezavarodok. felm tntorog, mint egy lhalott, de ht valjban az is. Hadonszik a levegben,ertlen tseket helyez el rajtam. Nem trdk vele, zavartan nzek krbe. Keresem a kapaszkodt, a fogdzt, de nem lelem, nem ltom, pedig ltnom kne, mieltt sztcsszik minden. A leveg mr remeg, egyre lesed hangok szrjk a flemet, stni dikttorkacajt vlek hallani, rzem, hogy egy vrcsepp indul el az orrombl, egy msik a flembl. A tr megfeszl, majd grbl, taln meghajolni kszl, mint egy dolgt jl elvgz illuzionista..
s akkor megltom az asztalnl a flig res gymlcsleves kancst. Vgre. A dolgok a helykre kerlnek, a prhuzamos vilgok megnyugszanak, az tkzst elkerltk. Csak sroltuk egymst.
s Joszif eldl.

A puffans utn a halott dikttor mell lpek, nzem a hatalmas lyukat a testn. Egy lyukas dikttor. A lobognk ugrik be, a lyukas zszl. A sors furcsa fintora.
Az tkezasztal mell lpek, nzem a mg flig telt kancst s a flig elfogyasztott szendvicset. Befejezem helyette, br kedvem lenne kikpni, de az hsg nagy r. s vgl is nem rossz. Baracklvel bltem le.

--------------------------

- Adjtok vissza a hegyeimet - mondom a trgyalpartnereimnek, valahol a francia Alpokban, egy titkos katonai bzison. Igen, jrarajzoltam a krpt medenct, de csak a magyarok lakta rszeket akarom, semmi tbbet. Klopfoljuk nagyobbra azt a rntott hst.
- Valban gy akarja? - krdeznek vissza tbben is a velem szemben l vll-laposok kzl tolmcsok segtsgvel.
Kicsit kivrok, majd blintok. De rlt sebessggel, gy kt dolgot oldok meg egyszerre. Egyrszt vlaszolok, msrszt a goly - mit egy pillanattal ezeltt az ablakon tlrl ltt ki rm egy orvlvsz - pp elkerli a fejem s a falban llapodik meg.
- Tudom, hogy azt hiszitek, veszlyt jelentek rtok s az egsz vilgra. De nem rdekel - szlalok meg nyugodtan. s ugyanilyen nyugodtan folytatom.
- Mert nem tudtok irnytani. s ettl fltek. Szerintem meg ti jelentetek veszlyt, de ezt most hagyjuk. De ha mg egyszer megprbltok meglni, ketttpem a Fldet! - mondom immr kiss ingerlten.
Aztn rjvk, hogy tl nagyot mondtam, ezt valsznleg nem tudom megtenni. De a szemkzt lk torkban a gombc s halntkukon a verejtkcsepp azt mutatja, hogy elhittk. Mr bnom, hogy nem azt mondtam, hogy beleb*szom a Fldet a Napba.
Ezzel felllok, s tadom ket a magyar kldttsgnek, a rszleteket majd velk megbeszlik. k is felllnak, szp sort alkotva. Ahogy elmegyek mellettk kezet nyjtok a brit, francia, amerikai s mg ki tudja milyen nemzetbli trgyalpartneremnek. Csak a protokoll miatt, nehogy azt higgyk, hogy egy paraszt vagyok. Mikor az jonnan kinevezett orosz prtftitkrhoz rek, nyjtom neki is a kezem. is gy tesz, de mieltt hozzm rhetne magasba emelem a jobbom, s vgigsimtom vele frizurmat. Ezt benzted, ruszki.


Haza mr gyalog megyek, persze prszor mg megprblnak eltenni lb all. Ilyenkor rgyorstok, gysem tudnak kvetni. Vrt nem ontok, elg volt belle.
Orszgom hatrt tlpve mr teljes biztonsgban rezhetem magam. Csittom az nnepl tmeget, nem kell ez, mindenki menjen szpen a dolgra.
Hazarek, vgre. Maris taln mr bezrta a tykokat. Taln mr le is fekdt, nem bresztem fel. Egy tl zabksa ki van ksztve nekem az asztalra. Ez kedves tle. Kihlt mr, azt hiszem kicsit rmelegtek.

A hts kertben jabb meglepets vr. A bilts kutya. A flhomly ellenre is megismer. Ott l egymagban, csendben. Azrt lehet itt, hogy megfigyeljen? De elhessegetem a gondolatot, hisz mr ms rendszer van. Csak l, s felm emeli a jobb els lbt. Leguggolok el, s elfogadom a kinyjtott kezet. Szent a bke.

A ft is kzsen nzzk meg a kertben. Klns fa, s fiatal is mg. s a kutya is valami klns tisztelettel viseltetik irnta. Nem megy oda a tvhez, s nem jelli meg. Taln nem meri.
Mintha csillogna ez a fa a sttben. Hogy ki ltette ide azt nem tudom, egyszer csak kintt a fldbl. rdekes. s az is klns, hogy br idn termett elszr, de rengeteget. Nem szoktak a fk elsre ennyit teremni.
Pr napja, mg az incidens eltt jl be is laktam belle.
Mintha magt a gymlcshsba gyazott harcos letert ettem volna akkor.

0 komment

Kiccsidzson
Kiccsidzson mg nem rt idzetet!
Ezeken a platformokon jtszom
Playstation2
Playstation3
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci, Akci/Kaland, Kaland, Szrakoztat, FPS, Puzzle, Verseny, Retro, Szerepjtk, Szimulator, Stratgia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Napozs
Bartok, ismersk
Ghz
(offline)
*Okami-chan*
(offline)
Joii
(offline)
barnoca
(offline)
atka
(offline)
hjetyekus
(offline)
tjames
(offline)
bodo
(offline)
Spongya
(offline)
krissz88
(offline)
Sunny0402
(offline)
Bundas01
(offline)
D.
(offline)
Sith Lord
(offline)
Bula_2000
(offline)
ceu
(offline)
1000rr
(offline)
Tomeggyilkos
(offline)