[60] Warhawk (offline)

Poéngyilkos

Ő egy 38 éves fiú és itt lakik: Csongrád / Szeged

4888 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 238293 kreditet gyűjtött

2015 January
07:30 Egy jelszó mind felett
Kalandozások a password management világában.


Manapság, a naponta megjelenő hacker hírek idején az ember nem igazán bízik a jól bevált "anyuka neve plusz születési dátum" komolyságú jelszavakban, illetve nem igazán jó ötlet mindenhol ugyanazt megadni, hiszen csak egyszer kell utána kitalálni és minden elveszett. Viszont mivel a bonyolult jelszavak nem a könnyen megjegyezhetőségükről híresek, elkezdtem kacsintgatni a jelszókezelők felé.

Egy ideig a KeePasst használtam, kellemes belépő élmény volt. Ingyenes, viszonylag egyszerűen használható és mivel a jelszavakat tartalmazó kódolt adatbázist egy fájlban tárolta így nyugodtan ki lehetett nevezni egy pendrivet kódőrzőnek, rámenteni a fájlt és azt elzárni valahova. Egy ideig nem is volt vele gond, de aztán beleütköztem két problémába:
- Szeretem megváltoztatni a jelszavaimat bizonyos időközönként (amit javaslok mindenkinek!) és elég macerás volt előszedni a meghajtót, berakni a fájlt, egyesével megváltoztatni, visszamenteni, stb.
- Miután a PC mellett ugyanannyi időt élek mobilon és táblagépen, még inkább macerásabb azokon is újra és újra bejelentkezni. A KeePass nyíltsága picit a hátránya is, van egy rakás mobilos portja, de valahogy nem akarom egynél több hely felé kiadni az ilyen típusú adataimat. Ráadásul a szinkronizálás elég macerás (amit többen javasolnak az a Dropbox sync, amit meg nem feltétlen tartok biztonságosnak).
Szóval amíg csak egy PC-n éltem, addig viszonylag jól lehetett használni, de egész gyorsan kinőttem.

A következő lépés a 1Password volt. Az ingyenesség opcionálisan elveszett és mondjuk az embernek kell egy nagy levegő, hogy a helyi fájl helyett a felhőben tárolja a kulcsait, de cserébe egy csapásra egyszerűbb lett a szinkronizálás.
Vagyis egyszerűbb lett volna, de őszintén bevallom, nekem nagyon bonyolult volt a kezelése. Tök jó, hogy beépült mindenhova, de a Vault kicsit köhögött, a mobilos változatok se voltak a legszebbek. Nem mondom, hogy rossz, de nekem nem jött be.

És akkor jött szembe a Dashlane. Lényegében a 1Password, de egy egyszerű, viszonylag intuitív és barátságos felülettel. Az ingyenes verziójával is viszonylag jól el lehet lenni, de az eszközök közötti szinkronizációhoz szükséges a prémium előfizetés (40 dollár egy évre, nem olcsó, de mondjuk a biztonságon nem feltétlen érdemes spórolni). Ő is szépen beépül a böngészőbe, figyeli a jelszavakat (ha újat talál akkor egy kérdés után elmenti, akár meg is vizsgálja, hogy elég erős-e), automatikusan ki tudja tölteni a formokat és a jelenlegi béta funkcióval egy gombnyomásra megváltoztatja a mentett oldalakon a jelszavadat, nem kell egyesével végigszaladnod rajtuk. Ja, és iPhone-n faszán használja a TouchID-t, ami nem egy elhanyagolható fícsör!

Egyelőre ezzel érzem magam a legjobban, a következő évben tuti ezt fogom használni (ha már előfizettem rá). Meglátjuk...
7 komment

moderator hzx
Feb 12., Thursday 14:52 #7
A Dashlane és a LastPass is a titkosított jelszóadatbázisodat szinkronizálja, pont mintha a KeePass fájlodat a Dropbox-ba tennéd. Tény, hogy beépülnek a böngészőbe, ami nagy előny.
The big print giveth, and the small print taketh away.
[9] Kester
Jan 12., Monday 11:43 #6
Egy analóg ötlet
KATT!
[6] ngf
Jan 10., Saturday 21:05 #5
Válasz carville (#4) üzenetére
+1
[37] carville
Jan 08., Thursday 21:52 #4
Lastpass
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
[55] FredPerry
Jan 08., Thursday 21:26 #3
Válasz Danee (#2) üzenetére
Nekem egy-két jelentéktelen helyen qwertz.
[367] Danee
Jan 07., Wednesday 20:05 #2
Én nem is feltétlen a hackerektől félek, hanem bizonyos oldalakra nem merem rábízni a rendes jelszavam, így azokra mindig mást állítok be, mint amit amúgy használni szoktam.

Az e-mailjeim szerint a Twitterem már csomószor felnyomták, de minek... nem is használom semmire, nincs értéke.

Egyébként sok helyen asdasd a passwördöm, lehet próbálkozni.
[61] Invi
Jan 07., Wednesday 9:00 #1
1password van minden eszközömön, egyszer kellett megvenni elég drágán, de nincs további rejtett költség.
Warhawk
nope
Ezeken a platformokon játszom
Kedvenc játék-műfajaim
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
kopa
(offline)
dreampage
(offline)
theSickness
(offline)
JaSSeR
(offline)
Nikopaul
(offline)
moo
(offline)
Depi
(offline)
Vandor
(offline)
anarchoid
(offline)
bp
(offline)
Adibadi
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
Lothar
(offline)
BW
(offline)
kukac7
(offline)
KrTchy
(offline)
arsenal
(offline)
CHASE
(offline)
lorantHUN
(offline)
Mollaka
(offline)
Rince
(offline)
KiCsi MexXiS
(offline)
Hendrix
(offline)
Joda
(offline)
ruszrob
(offline)
Ikaruga
(offline)
Bence360
(offline)
fr4231
(offline)
siklara
(offline)
csirkecske
(offline)
Johnny1987
(offline)
XBOX Live