[62] casper007 (offline)

Alapos - Átlagos

Ő egy 29 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

4930 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 253420 kreditet gyűjtött

2014 September
04:45 Egy kezdő MOBA játékos élményei

Már elég régóta tervezgettem, hogy alaposan elmerülök egy MOBA-ban, mert vonzott a műfaj által nyújtott tanulási lehetőség, a stratégiai érzék, és a csapatmunka fejlesztése. Kipróbáltam a zsáner két jelesebb képviselőjét, a League of Legends-et és a Dota2-t is. Utóbbit valamivel összetettebbnek és szimpatikusabbnak találtam, de főként, mert nem volt kivel játszanom, lassan visszaültem a konzol elé. Azért a visszavonulóban az is szerepet játszott, hogy nem könnyű kezdő játékosnak lenni. Utólag már nagyon bánom, hogy az egyetemen utolsó évében nem csapódtam hozzá szobatársamhoz és a konkrét első emelethez, akik két szemeszteren keresztül veszettül LoL-oztak. Az utóbbi hónapokban már emlegettem testvéremnek, hogy próbálja ki a játékot, szerintem tetszene neki, de megkaptam a magamét, hogy ilyen szarokkal ő nem játszik, különben is, SWTOR mellett neki ilyesmire nincs ideje. Aztán valamelyik haverja csak rávette arra, amire én nem tudtam, múlt héten pedig már azzal fogadott, hogy gyorsan telepítsem a klienst. Természetesen nem haboztam, és most végre úgy tűnik, rendszeresen, társaságban merülhetek el a MOBA nyújtotta élvezetekben.
Kezdjük azzal, kinek érdemes egyáltalán letöltenie a játékot. Magányos farkasok, az online játékot kerülők, illetve azok, akik este csak ki szeretnék ereszteni a gőzt, már most tegyenek le elhatározásukról, miszerint majd jól megízlelik a MOBA-k világát, mert keserű uninstall lesz a vége, aztán a delikvens vakargathatja a kobakját, hogy miért zabálja két pofára 25+ millió ember a világ jelenleg legnépszerűbb játékát. A fentiek tekintetében úgy érzed, tetszik, amit a LoL képvisel és szívesen kipróbálnád magad? Oké. De előbb: családos ember vagy? Ki se látsz a munkából? Esetleg mindemellett még iskolába is jársz, nyelvet szeretnél tanulni? Komolyabb párkapcsolatban élsz? Hm, az nem jó, az nem jó. Vagyis dehogynem, sokan példát vehetnének rólad, de hogy nem tudsz majd annyi időt LoL-ra áldozni, amennyi szükséges, az hétszentség! Bár jobban belegondolva, be lehet állni egy alacsonyabb szintre, és azt a napi egy-másfél órát simán el lehet tölteni így is, akár még szórakozhatsz is egy jót, de mindannyian tudjuk, hogy ez így nem az igazi.

Egyébiránt a LoL nagyszerű barátja lehet annak, aki sajnos nem tud vagy nem akar nagyobb összegeket hobbijára áldozni. Ugyanis teljesen ingyenes. Nem, nem, nyugodtan tedd el azt a feszületet, itt nem egy mikrotranzakciókban és végeláthatatlan grind-ban szenvedő delikvensről van szó. Semmi hátrányod nem származik abból, ha csukva tartod a pénztárcád, senkinek sem lesz erősebb felszerelése, ha fizet. Ahogy figyelemmel követtem a játék életét, a fő bevételi forrást a szponzorok és a reklámok jelentik. Nem hiába rendeznek magas főnyereményű világbajnokságokat, amiket sok millióan követnek. Persze fizethetsz, ha annyira szeretnél. A játékban két valuta van. Az IP, amit tényleges játékkal gyűjtesz, és az RP, amit valódi pénzért vásárolhatsz. Hősöket mindkettőből beszerezhetsz, skin-eket csak utóbbiból, aminek az egyediségen kívül semmi jelentősége. Szóval egy kis tőkeinjekcióval hamarabb hozzájuthatsz egy-egy karakterhez, de ez korántsem olyan jó érzés, mintha megdolgoztál volna érte – átvitt értelemben meg igen, mert összegürizted a lóvét.

Azért ne fesd az ördögöt a falra, mert a hősök (itt idézők) ugyan sokféle harcmodort képviselnek és más-más szerepkörben hatékonyak, alapvetően jól balanszoltak. Beesik néha egy-egy OP karakter, de azt nerfelik, mert fő az egyensúly. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy egy adott idéző kifejezetten ajánlatos bizonyos szereplők ellen, míg néhánnyal szemben hátrányban szenved. De itt vedd számításba az adott játékos képességeit, tapasztalatát, mert az sokkal jobban számít. A menüben kedvedre nézelődhetsz a hősök között, átnyálazhatod a háttértörténetük, megnézheted erősségeiket, gyengeségeiket, még videókat is találsz képességeik reprezentálásáról, egy lila csík pedig elég látványosan megmutatja, mennyire is nehéz megfelelően kezelni a kiválasztott idézőt. Vannak közelharcosok, távolról operáló mágusok, íjászok, az ellenséget magukra húzó tankok, ún. jungler-ek, akik a pályán elszórt szörnyeket ölik, hogy hamar nagy mennyiségű aranyat szedjenek össze és brutális felszereléseket vásárolhassanak. Illetve ezek tetszőleges számú kombinációja is rendelkezésre áll.

Csak pár játékmód és térkép közül lehet válogatni, de ez bőven elég. Olyan, mint a foci. Én a LoL gerincének számító Summoner’s Rift-en játszom, ami egy három ösvényes szimmetrikus pálya, a cél pedig az ellenség bázisának elpusztítása. Ötfős csapatok csapnak össze, akik még a mérkőzés előtt szétosztják a szerepeket. A bázison lehet vásárolni és később is ide kell visszatérni, ha megfelelő mennyiségű aranyért jobb felszerelést szeretnél, itt is gyógyíthatod magad – bár ennek számtalan módja van, kezdve az életerőtöltő italoktól a gyógyító képességekig -. Az ösvényeken mindkét csapatnak több tornya áll, amik elég kemény sebzést okoznak, gyakorlatilag ezek lerombolásával lehet előretörni. Ebben vannak a játékosok segítségére a minion-ok, akik a bázistól indulnak el mindhárom úton, és a legközelebbi ellenséges célpontot támadják. A születési helyüket szét lehet verni és annak újjáéledéséig ők sem jelennek meg. Nagyon felszínes ez a leírás, de a játék lényegét átfogja. Mégis, MOBA tekintetben nevetséges játékidő után is annyi mindenről tudnék mesélni, ami elmélyíti a játékmenetet, és nagyon izgalmas játéknak ad teret. Az összefüggések száma szinte végtelen, és nagyon jól esik még tanulni is, hogy az adott szituációkban mihez is a legjobb tartania magát az embernek.

Mennyire örültem, amikor a két változtatható képesség közül az egyik a teleportálás volt, és éppen akkor jelentem és vágtam le az egyik ellenfelet, amikor az diadalittasan pusztította az egyik tornyunkat. Milyen jó érzés volt, amikor két sebesült ellenség közé ugrottam be és iktattam ki egyiküket, hogy aztán az egyik képességemnek hála, még azelőtt átugorhattam egy akadályon, hogy a másik megölt volna. Olyan ez, mint az iskola, ahol megtanulod az alapokat, majd elmélyedsz a tananyagban, hogy minél több apróságot fedezz fel, amik aztán egy szép egésszé állnak össze a fejedben. Nekem pedig erre van igényem. Míg máshol nagyjából tíz perc a tutorial, addig itt több száz óra után is tanulhatsz valami újat.

A játék pedig folyamatosan – és bérmentve! – fejlődik, játékmenetbeli finomítások, új hősök érkeznek, akik nem egymás klónjai, a legújabb, Azir például olyan király képességekkel rendelkezik, hogy azonnal ki akarom próbálni, ráadásul nagyon úgy tűnik, igencsak nagy kihívás lesz vele megtanulni hatékonyan játszani.

Meccsek elemzésével és pillanatról pillanatra elmesélt élményekkel nem gazdagítalak titeket, mert minden meccs után van mit megbeszélni, átrágni. Egyszer jól hátba veregetjük egymást, mennyire ügyesek voltunk, másszor elgondolkodunk, mit hogyan kellene csinálni legközelebb. Szétnézek az interneten build-ek és videók után (van anyag bőven!), és már indítom is a keresést, mert anyám, ezt ki kell próbálnom!

Egyedül is élvezhető a LoL, de haverokkal, folyamatosan kommunikálva az igazi, mint a legtöbb online játék, mert egyszerűen így hatékonyabb, így nagyobb élmény, ezt erre találták ki. Most már van teljes magyarítás is, fordított szövegekkel és teljes szinkronnal (!) is, de érdemesebb visszaváltani angolra. Hiába értem, mit makog a karakterem, angolul mégsem olyan unalmas, mint a saját anyanyelvemen hallani. Azt megelégeltem pár óra után. Nem csoda, hogy most annyira nem akarom irtani a backlog-om, és ha nem várna a Dark Souls II Sunken King DLC-je, akkor nem is kapcsolnám be a konzolt.
4 komment

[30] Lien
Oct 17., Friday 8:46 #4
Letoltottem de csak azert, hogy megmutassam unokaocsemeknek milyen faszan fut a jatek fullosan a laptopomon, mert az ovuken elegge akad.
A tutorialt kinyomtam de nem ereztemkenyszert arra, hogy ezt nekem is el kene kezdenem. Boven lenne kivel jatszanom itt a kollegiumban de en ezt egyszeruen nem tudom elviselni, ha valaki ordibal es itt a blokktarsamra is igaz, aki estenkent 1-2x ki szokott akadni.
Amikor boxon GB(game battles)-om keresztul jatszottam a callof dutykkal ott is tobbsegben az a tetves rage ment, amit nem tudtam sosem felfogni, hogy miert kell egy buta jateknal orditani amit elvezni kell? Teny, hogy sokkal jobb, mert taktikazni, kommunikalni kell es nem public jatekosok ellen jatszol de azert vegyuk mar eszre a kulonbsegeket.
Oct 07., Tuesday 7:20 #3
A témában nálam is legfeljebb a Heroes Of The Storm jöhet számításba, a LoL-ba semmiképpen nem kezdenék bele, főleg ha az újoncokat olyan szinten csesztetik, mint ahogy a podcast-ben volt szó róla.
[10] Painmare
Sep 30., Tuesday 13:44 #2
Nálam a LoL az a játék amit még ínséges időkben sem játszanék. Igaz maga a műfaj is elég idegen számomra. Szeretem az online játékokat, de ez ki is merül a WoW és a ToR duóban. Ezeket egyedül is tudom játszani, ha épp csak questelgetni, storyval haladni van kedvem. Még lehet teszek majd egy próbát az ElderScrolls online-nal vagy az ff mmoval, de mobából max a blizzard félét fogom kipróbálni.
Listen to my story. This may be our last chance.
[24] CeXzer
Sep 30., Tuesday 8:44 #1
Én LoL-t az amerikai béta óta játszom, szal gyakorlatilag amióta lehet, és soha nem játszottam teljes csapatban. Ok, van egy elég hosszú barátlistám, és néha összeverődünk (mikrofon nélkül), meg néha játszunk Lan-party keretein belül, de kb az ami a legközelebb áll ahhoz, amiről te beszélsz. Mégse éreztem úgy soha, hogy bármiből kimaradnék, ha solo queue-ban nyomod, mindenki ugyanígy lesz, max 2 ember tud koordinálni mikin, a többiek mindkét csapatban ugyanolyan körülmények közt nyomják, és szvsz ez semmit se vesz el a játékélményből.

A másik dolog, hogy van két lányom. Igen, mikor megszülettek, ennek volt olyan hatása, hogy enyhén szólva lecsökkent a játékidő Viszont pont akkoriban jelent meg a dominion játékmód, ami 20 perc, azt azért néha sikerült beszuszakolni, aztán jött az ARAM, ami pedig nekem sokkal élvezetesebb, mint a Summoner's Rift, és ma már szinte csak azt játszom annak ellenére, hogy most már azért beleférne a SR is.

Szal biztos, hogy más koordinált csapatban játszani, de egyáltalán nem hiszem, hogy csak azért ki kellene hagyni, mert nincs kivel nyomni. Egy időben játszottunk ketten, semmi különbség nem volt ahhoz képest, ha egyedül játszom. Eleve nem garantált, hogy mindketten egy szinten vagytok, márpedig akkor az egyik lehúzza a másikat, és őszintén szólva jobban jársz, ha egyedül nyomod, már ha az eredmény számít (ahogy nálunk nem számított, nem azért játszottunk soha, hogy nyerjünk), Másrészt két ember koordinált mozgása nagyon ritkán hoz jelentős változást, ha a csapat többi része ugyanúgy nem érti meg egymást, minimális a különbség.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
casper007
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Ezeken a platformokon játszom
Playstation3
PC
Nintendo Wii U
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Kaland, FPS, Szerepjáték
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Könyvek, Mozi
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
antaru
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
zaz
(offline)
playmore
(offline)
logen
(offline)
dreampage
(offline)
theSickness
(offline)
Lavitz
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
zs0lt1
(offline)
Edina
(offline)
Rolne
(offline)
Attila6
(offline)
Hellfrost
(offline)
rob
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
Đoma
(offline)
gyuri12
(offline)
Fatman
(offline)
Vuxy
(offline)
Jackal
(offline)
axl
(offline)
Matos
(offline)
BW
(offline)
Alwares
(offline)
skiz0
(offline)
rolmanus
(offline)
jimessor666
(offline)
roli576
(offline)
Yip Man
(offline)
Sicknesshuga
(offline)
maccc
(offline)
kochanp
(offline)
Sübe
(offline)
atka
(offline)
x-doboz360
(offline)
Morwen
(offline)
sepsta75
(offline)
HuN Makaveli
(offline)
Iceakos
(offline)
kryss777
(offline)
mnorbee
(offline)
Final Doom
(offline)
Ray
(offline)
pergemark
(offline)
annie007
(offline)
erik10
(offline)
Nesh
(offline)
lorantHUN
(offline)
Joo T
(offline)
RedBoyforCE
(offline)
olin
(offline)
NikoBoy
(offline)
kicsihocza
(offline)
hocza
(offline)
regeth
(offline)
ryujani
(offline)
Gangster
(offline)
wortoo
(offline)
warass
(offline)
engé
(offline)
wodbear
(offline)
RoOte
(offline)
5T3V3N
(offline)
Quimby
(offline)
G.A.R.
(offline)
Sam360
(offline)
Xbox360Gamer
(offline)
Zombi Killer
(offline)
Enzo Di
(offline)
lamann
(offline)
Graphitman
(offline)
KiCsi MexXiS
(offline)
Wolverine
(offline)
Futrinka
(offline)
Adam360
(offline)
Yegor
(offline)
Alpár
(offline)
ne5h
(offline)
TheGameSCore
(offline)
M4ST3RCH13F19
(offline)
Amy
(offline)
John Smith
(offline)
okornyalbaro
(offline)
Bence360
(offline)
Keyoo
(offline)
MilanZila
(offline)
Zoy76
(offline)
dpb
(offline)
SRyan
(offline)
Fabri
(offline)
AnnexHUN
(offline)
Shifty Fox
(offline)
Szekitáj Chili
(offline)
FredPerry
(offline)
Svitzh
(offline)
Rolcsoo
(offline)
Kisszarka
(offline)