Cash Bacsi2014.03.31. 15:51

Titanfall - teszt (XONE)

Szerencsére nem kellett olyan sokat várni az igazán impresszív és hangulatos bétatesztelés után, ámbátor a magyar boltokba kissé zöcögősen érkezett meg, de aki nagyon akarta be tudta szerezni időben. A legtöbb kritika azt mondja, hogy nyugodtan hinni lehet a hipe-nak, lássuk hát mi is azt a barna mackót! Hölgyeim és Uraim; Titanfall, a maga nyers valóságában!

Első körben az ember nem fog olyan sok újdonságot felfedezni a játékban, hiszen a béta meglepően sokat megmutatott nekünk. A kérdés már csak az, hogy valóban sokat mutatott-e vagy éppenséggel nincsen elég tartalom a címben. Kezdésnek azt tanácsolnám, hogy mindenki kezdjen bele a kampányba, ami soha nem tapasztalt módon ugyancsak multis körülmények között zajlik. Ez azt jelenti, hogy nem igazán létezik olyan hogy sztori, pontosabban mondva a történetet úgy tapasztaljuk meg mintha mi magunk is egy pilóta lennénk, a csata hevében, rádiós adásokon és monitorokon keresztül. Nagyon kevés olyan momentum van amikor nem a mi kezünkben van az irányítás, igazából részesei lehetünk az egész hadjáratnak. A lázadó milícia és az IMC epikus harcát mind a két oldalról végig lehet játszani, összesen kilenc küldetésen keresztül. Érdemes mind a kettő oldalt kitolni, az hogy nyerünk-e vagy vesztünk semmilyen formában nem befolyásolja a végkifejletet, csak azoknak érdemes a nyertes oldalért küzdeni, akik hozzám hasonlóan acsi vadászok. Mondanom sem kell, hogy a történet éppen hogy csak nyitogatja a szárnyait, folytatás várható, nem is egy akár több rész formájában is.

A kampányt több szempontból is ajánlottam a közérdeműnek, először azért, hogy egy kicsit beleéljék magukat a történésekbe, átlássák, hogy miért harcol ez a két fél, másrészt ha mindkét oldallal végzünk akkor már elég tapasztaltak és magas szintűek leszünk ahhoz, hogy ütőképes classokat csináljunk magunknak. Végül pedig ennek köszönhetően mind a három Titánunk elérhetővé fog válni. Igen, jól olvastátok, összesen csak három lesz választható, gondolom ritka gusztustalan módon több is lesz, de már csak a DLC illetve season pass vásárlóknak. Nem elég, hogy ilyen gyér választék áll a rendelkezésünkre, de még olyan eget verően nagy különbség sincsen köztük. Igaz ha jobban belegondolunk mégis milyenre lehetne számítani. A fontos az, hogy eldöntsük mit tartunk előnyben; a gyorsaságot (Stryder) a védelmet (Ogre) vagy éppenséggel a kettő egyvelegét (Atlas)? A három óriásrobot között van még egy nagy különbség, mégpedig a magképesség formájában. Az Atlas plusz sebzésre, az Ogre extra védelemre, míg a Stryder további kitérő manőverekhez kap energiát. Úgy vélem első körben ez a három lehetőség és ezeknek a kitapasztalása bőven elég lesz mindenki számára, főleg hogy az első letölthető tartalom (lesz belőle bőven) szinte már itt is van a nyakunkon.

Sajnos a fegyverek és képességek terén sem lesz valami nagy a rendelkezésünkre álló választék. Nem tudom pontosan ennek mi volt az oka, hiszen hogy a CoD régi készítői nem kevés fantáziával rendelkeznek, ez gondolom egyértelmű mindenki számára. Az ok szerintem vagy a DLC vásárlásra való „kényszerítés” akart lenni vagy pedig a sokkal inkább célirányos fejlődésre sarkalás, hiába választhatunk különböző fegyverek, robbanószerek és Tier 1 illetve Tier 2-es képességek közül ha azok között nincsen olyan nagy különbség. Mindegyik hasznos jópofa és érdekes a maga nemében, de nem fognak olyan nagyon előnybe illetve hátrányba hozni senkit, ami miatt ne lenne elég egy-egy kedvenc osztály mellett maradnunk. Mert míg mondjuk egy CoD Ghost esetében tíz custom class is kevés tud lenni, itt bőven elég lesz egy esetleg kettő a boldogságunkhoz. Én igazából csak kettőt használok, amik között is csak egy apróság (a gránát) a különbség, annak megfelelően hogy megjelentek-e már az első Titánok a pályán vagy sem. Persze az is lehet, hogy sokkal több időre volna szükség mindegyik alapos kitapasztalásához és én vagyok még túlságosan amatőr az értékelésükhöz. Végül pedig a fegyverek tekintetében ugyancsak nehéz a helyzetünk hiszen az alap Assault Rifle és Sniper puska olyan szinten király fegyverek, hogy nem akarja az ember leváltani őket. Ugyanez mondható a Shotgunról és a Smart Pistolról is. Apropó SP (nem az énekesre gondoltam, inkább a halál minthogy rá gondoljak), ez talán az egyetlen igazi újítás a játékban, mert ez egy olyan pisztoly ami automatikusan befogja nekünk az ellenfeleket, egyszerre akár többet is, nekünk nincsen más dolgunk mint kivárni a megfelelő pillanatot és meghúzni a ravaszt. Vigyázat, a pilótákra több befogott célpont is szükségeltetik, nem olyan egyszerű ám őket kinyiffantani.

Pályatervezésben és designban verhetetlen a játék ezzel nem érdemes vitázni, viszont grafikailag sajnos vannak vele gondok. A bétateszt idején még teljesen el voltam ájulva, ennek a játéknak köszönhettem az első igazi nextgen élményemet, azt se tudtam hova nézzek a gyönyörűségtől. Megvédtem tűzön vízen át a címet és az Xbox ONE-t, vitáztam ezerszer és ezerszer, de aztán megesett, hogy elém került egy PS4 és egy Killzone Shadow Fall, ami a legelső kiadott gamma Playstationre és bevallom leesett az állam, ha ilyen már az elején, milyen lesz később?!? Akkor értettem meg mit jelent a valós Full HD, a 60 FPS, a nextgen fogalma mint olyan. Ezek után a Titanfall a maga 754p-jével és eléggé siralmas képfrissítésével (kivétel a PC változat, ami egyszerűen döbbenetes), letaglózott és elvette minden lelkesedésemet. Persze erről nem a fejlesztők tehetnek és még csak nem is a játék maga, hanem sokkal inkább a konzol, amit ránk sóztak. Most jelenleg átverve érzem magam és már csak abban bízom, hogy az új Halo visszahozza belém az életet, mert most nagyon úgy tűnik rosszul választottam konzolt.

Sajnos a multiplayer szabályokról se tudok olyan nagyon sok jót mondani, hiszen a bétateszthez képest csupán kettő plusszal fogunk találkozni, az egyik a Capture the Flag amit szerintem senkinek nem kell bemutatni a másik pedig a Pilot Hunter ami csupán annyiban tér el az Attritiont-től, hogy itt a fő célpontok a pilóták lesznek minden más gyilok csak a Titánunk érkezését gyorsítja illetve a magképesség újratermelődését. Eme kettővel együtt jelenleg összesen öt féle szabállyal fogunk találkozni, ami összehasonlítva egy CoD-al, Haloval vagy éppenséggel Gearsel eléggé siralmas összképet mutat. Tény viszont, hogy mindegyik piszok élvezetes még azoknak is, akik alapvetően nem szeretik a célközpontú játékmenetet, leginkább csak a gyilkolást preferálják.

Ennyi hiányosság után gondolom azt várnátok tőlem, hogy csalódott legyek és lepontozzam az anyagot, de nem fogom ezt tenni. Mert minden hiányossága ellenére a Titanfall egy piszkosul élvezetes játék. Plusz pontnak számít, hogy ellentétben a CoD horrorisztikus 50 dolláros árával, ehhez a season pass csupán 25 dodót fog kóstálni, nem kell dupla árat fizetnünk ha a teljes játékélményre vágyunk. Végül pedig visszatérve az alap kérdésünkhöz, hogy hihetünk-e a hipe-nak vagy sem. Erre a válaszom egy határozott NEM. Hiszen nem hozza azt a döbbenetes reformot a stílusba, amit elvárhattunk volna tőle, nem fog szerintem ledönteni a trónról egy nagyobb címet se, de hogy egy jó nagy szeletet kivágott magának a közös tortából az is biztos. Ez szerintem egy kísérleti Titanfall, a nagy egésznek csupán kis része, ami még rengeteget fog változni az évek során, ami lesz még Full HD, ami jóval komolyabb tartalommal fog rendelkezni, amitől még le fog esni az állunk, ami bizony le fogja dönteni a trónról nem csak a CoD-ot de lehet más címeket is. De ez jelenleg még nem egy határozott IGEN a nextgen vásárlására, vagy ha ez akar lenni az Xbox One feeling, erre lehet számítani végig a generáció alatt, akkor sajnos a Microsoft csúnyán meg fog bukni és alaposan fel kell kötnie a gatyát ha a piacon akar maradni. Mert a Titanfall csak egy mocskosul élvezetes, hangulatos béta állapotban lévő sorozat bevezető része, amin még nagyon sokat kell dolgozni hogy legendává válhasson, pontosan olyan amilyen maga a konzol, és én bízva bízom abban, hogy ez gyökeresen meg fog még változni …

8/10

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==