Totti52014.01.20. 20:34

Xbox ONE tapasztalatok

Kell ez nekünk? megéri?

Xbox ONE a gép :

  • Nagyobb mint a PS4, de nem nagy. Teljesen letisztult élek. Egyetlen gomb szerű képződmény látható az előlapon ami a Bluray olvasó érintőgombja. A gép tetején egyből szembetűn a masszív, a konzol felét kitevő légnyílás, ami már jó jel arra, hogy a hűtéssel nem lehet gond, illetve a hő nem a gép hátulján távozik, hanem fölfelé, ami már papíron is hatékonyabbnak tűnik. A fényes felület nagyon szép nagyon jó, addig, amíg fólia van rajta, mert után karc, karc hátán ha az ember akárcsak ránéz vagy le szeretné törölni a port róla…

  • A táp külön van, kisebb és az is megkapta a X1 dizájnt ééés fényes felületű...

Xbox ONE Kinect?! :

  • Itt valami nem stimmel. Jobb, szebb, gyorsabb, pontosabb, kisebb helyigény, HD felbontás minden ami kell, csak éppen nincs ami kihasználja. Nincs egy játék, nincs egy olyan program ami demonstrálná a létjogosultságát. Természetesen van pár funkció amit tud pl az arcfelismerés, így a gép indítását követően ha a látótérbe ül az ember és tárolja a gép a játékos accountját, akkor automatikusan bejelentkezik, miután lecsekkolta azt. A hangfelismerés már nem ennyire patent. Annyira pontos angolt kíván hogy csak anyanyelvi szinten lehet érdemben használni, ezen még van mit dolgozni, mert amúgy a rendszer jó lenne, csak úgy nem lehet hogy az ember elkezd a kinectel beszélni ami hamar átmegy vitába és ordibálásba, és az a helyzet hogy mindig a kinect nyer...

Xbox ONE start :

  • Megcsinálták azt, amit a 360al nem igen sikerült, lényegében nincs hangja és terhelés alatt sem vettem észre ( pl Ryse ) hogy az alapjáratnál nagyobb zajt csapna, tehát a hatalmas ventilátor és a nagy hűtőfelület jól végzi a dolgát, kiválóan vezeti el a hőt, nagyon kulturált az, ahogy a gép viselkedik. Ennél többet nem is kívánhatna az ember.

Xbox ONE go to dashboard :

  • Nem kell megijedni, nem harap! elsőre nem ismeri ki magát az ember, mert teljesen más, mint amit megszoktunk 360on. Időt kell neki adni, mire az új funkciókat kiismerjük. Sok benne a következetlen dolog, sokat fog ez még változni, mint ahogy 360 esetében is teljes arculatválások voltak az évek során, mire kiforrott a jelenlegi sokak által kedvelt rendszer.

  • Maga az OS piszok gyors, a programok közti váltás gondolkodás nélkül megy, nem tudtam zavarba hozni, akárhogy is próbáltam. Vannak bőven hiányosságok pl nem látni a HDDn található adatokat egy helyen, de külön-külön meg lehet nézni mennyit foglal egy program ha nagyon akarja valaki.

  • Csempe desing, ami nem meglepő, ahol a kezdőképernyőn a JÁTÉK van a középpontban, ha csak játszunk rajta a gépen. A multitasking, a jelenleg futó program egy igen nagy csempén látható, így könnyedén ki be tudunk lépkedni, amit eltéveszteni sem lehet. A kontroller 'xbox' gomb lenyomásával azon nyomban a dashon vagyunk és netezhetünk, böngészhetünk a menüpontok közt, a piactéren sb… majd egy gombnyomással visszatérhetünk a játékba.

  • A multitasking agya a SNAP AN APP mini csempe oszlop, ami a képernyő jobb szélén jelenik meg és onnan indíthatunk különböző dolgokat gyorsan, s betehetünk különféle funkciókat magyarán testreszabhatjuk… amiket szeretnénk azonnal elérni. Ennek igazából kinectel van értelme, hisz ' Xbox Snap' kimondásával megjelenik és indíthatóak a programok, de kontrollerrel is elő lehet hozni, 2-3 gombnyomással, viszont akkor már oda a kényelmi jelző.

  • Jobbra lapozva láthatóak a játék, film, zene, app szekciók, amik külön nagy bannert kaptak, így azonnal kéznél vannak, nem kell külön menübe keresgélni.

  • Balra lapozva pedig a barát, activity, acsik és a saját profil menüpontok érhetőek el.

  • Ami a lényeg a MY GAMES / APPS ahol a megvett és letöltött, telepített játékok és appok találhatóak, egyenlőre még kezdetleges szinten ömlesztve, de legalább egy helyen...

  • Hogyan lépjünk ki a játékból? nem úgy, mint 360on… xbox gomb, majd a nagy középső csempén a nyugdíjazott start gomb ( most Menu gomb a hivatalos neve ) lenyomásával ahol láthatóak a különböző lehetőségek az adott programhoz pl: indítás, leállítás ( install, update kezdés avagy leállítás, szüneteltetés ) kedvencek közé tevés, store, settings, help stb…

  • Az acsik és a barátok menüpontok messze nem olyan kényelmesek és gyorsak, mint X360on ( ez most kb olyan mint a PS3on ) ezen még dolgozni kell, hiába van millió statisztika arról hogy éppen ki mit csinálni, hol és mikor, mivel, mennyit, ha ez annyira külön van hogy nincs értelme odavánszorogni, ellenben ha gyorsan be lehetne hozni akár játék közben is, már lenne… mint ahogy x360 esetében

  • Mindenkép beszélni kell a telepítés és letöltés funckiókról, melyek igen nagy lépést tettek előre. Az eddigi 8GB-os méret lassan a multé lesz, és 30-40GB-nyi adatot kell letölteni és telepíteni, ami rengeteg. Lemezeről való telepítés esetén annyival több időt vesz igénybe, a 360nál, ahányszor nagyobb a méret. Ez egyszerű matek, ezen kár rágódni, amúgy is csak egyszer kell feltennni, az meg nem lehet olyan nagy tragédia, de itt máris van egy csavar, hisz nem kell megvárni a telepítést! A játék kb 20%nál már indítható és játszható, a telepítsés pedig folytatódik a háttérben.

  • Xbox LIVE letöltés esetén, szintén ugyan ez a helyzet. Pl Forza Motorsport 5-öt digitálisan szereztem be, s az a 30 akárhány GB rengeteg adat a kvázi lassú internet elérésemmel ( 10Mbit ). Sebaj, a játék igen hamar indítható volt, de nyilván még nem álltak rendelkezésre a tartalmak. Szabad játék, majd pályaválasztás s SPA. Ez még pont nem volt letöltve, de semmi gond, amint rámentem s máris ezt kezdte el szedni és amint kész volt már mehettem is száguldozni ( autóknál ugyan ez a szisztéma ). Nincs nagy jelentősége, hisz az a legjobb ha megvárja az ember hogy az egész letöltés befejeződjön, de ez is egy érdekes, kényelmes és előremutató technikai megoldás.

Xbox ONE record video :

  • Az egyik olyan funckió amire bátran rá lehet mondani hogy nextgen. Az utolsó 5 perc játékot mindig automatikusan tárolja, és bármikor le lehet menteni különböző szeletekben, így ha éppen volt egy EPIC, sokkoló, FUN, vagy skilled jelenet akkor azonnal vissza lehet nézni és elmenteni. Ez nekem személy szerint nagyon tetszik, persze videó felvételt mi is indíthatunk bármikor. Egyszerre 5 percet lehet felvenni, amit az UPLOAD STUDIO APP-al tudunk kezelni: vágni, módosítani, alámondani, kép a képben, videó kommentár, különféle effektekkel megspékelni vagy egyszerűen csak több videót egymásba fűzni és összevágni. 5 klippet lehet tehát 25 perc fűzhető egy videófájlá. A vágás pofon egyszerű, jobb oldali analóg a videó vége, bal oldali a videó eleje, amit jobbra-balra húzva módosíthatunk. A kész videót SKYDRIVE tárhelyünkre tölthetjük fel, ami a PCn Win 8 alatt azonnal megjelenik, amit letöltve onnan feltehetünk a Yutubra. Képmentés funkció sajnos nincs, de látva hogy milyen frankón működik PS4en, remélhetőleg az MSnél is tervben van.

Xbox ONE go to sleep :

  • No igen itt a másik nextgen funckió, a hibernáció. Egyenlőre BETA állapotnak írja a rendszer, de működik. Ha olyan játékkal játszunk, ahol nem tudunk menteni és abba kellene hagyni, a hibernáció módban kell kikapcsolni a gépet. Ilyenkor többet fogyaszt, mint ha teljesen lelőnénk, de hasznos dolog, ha nincs más lehetőség. Sokszor próbáltam, 12 óra után is csettintésre azonnal feláll a gép, az adott játék pedig ugyan úgy ment tovább mintha semmi nem történt volna, tehát működik a dolog!

A kontroller :

  • Fogása kézre cuppanósabb, mint a 360as, kisebb igen, de formásabb ezért kényelmesebb.

  • Ravaszok össze sem hasonlíthatóak még a 360aséval sem, nemhogy máséval, annyira minőségiek Nem csak pihe puhán mennek és ütköznek, teljesen nesztelenek, de még ergonómiailag is nagyon ki vannak találva.

  • Ravaszokban beépített rezgőmotorok nagyon jól funkcionálnak, egyenlőre Forza 5 alatt működnek a legjobban.

  • Gombáknak nincs holtjátéka, a pereme pedig segít és biztos fogáspontot ad. Kisebbek, az ellenállásukat csökkentették ami egyértelműen előny. Minőségibb kényelmesebb.

  • D-Pad a 360aséval szemben pontosan és úgy használható, ahogy az elvárható.

  • Ami nem jó az az RB-LB gombok, nagyon a szélén van a mikrokapcsoló így csak ott lehet nyomni. Ezt remélhetőleg később orvosolják egy következő szériával.

  • A géphez, kontrollerhez jár a mikrofon, ami kb ugyan olyan mint amit 360 esetében megszoktunk, természetesen X1 dizájnal. Azt hogy a hangminőség mennyit javult sajnos nem tudom, mert nem volt még kivel tesztelni. Amiben jobb, hogy immáron nyomógombokkal lehet állítani a hangerőn illetve a némításon.

Szumma szummárum :

Aki ezt a gépet választja az biztos hogy egy igényes, jól összerakott masinát egyértelműen egy JÁTÉKKONZOLT kap , s kezdésnek egy igen jó kezdőcsomagot, amiben van autóverseny, akció, sandbox, platformer, verekedős, építkezős, tehát minden így mindenki megtalálhatja a számítását, hisz ezek mind igen jó játékok. Izgalmas és érdekes jövő előtt állunk, az idei E3 biztos sok meglepetést tartogat, vagyis sok sok játékot mind a PS4-re, mind Xbox One-ra.

Lássunk egy játékot még röviden :

Ryse Son of Rome

Külsőségek :

  • alapvetés minden nextgen gép tulajnak, ami a gép erejét és az új generáció grafikai ugrást demonstrálja

  • Cryengine 4 gyönyörűen dolgozik, semmi rece nem látható a képernyőn, minden körvonal kristály tiszta, éles és kidolgozott. Nincs popup, nincs spórolós árnyék, nincs zizi, nincs lópoly stb... Lehetne fokozni és leírni mindenre, hogy mennyire brutálisan ott van, de ezt látni kell, nincs mese!

  • Karakterek kidolgozása, a SZÍNÉSZI játékok, a SZINKRON, mimika kimagaslóak ( ez biztos Crytek játék?! )

  • Story korrekt, a szokásos "bosszú" téma, de tényleg jól van tálalva

  • Zene hangulatos, mindig az adott szituációnak megfelelően szólt amit kimondottan igényesnek és erősnek éreztem ( OST hallgatás lesz ebből )

  • A frém ( ez biztos Crytek játék... ), csak a szokásos, most sem jött össze nekik rendesen

Gameplay :

  • Sok féle helyszín, messze nem csak a városban kell nyomulni és minden bjútifulosan néz ki + mivel roppant változatos nem lesz unalmas egy percre sem

  • Harc okés, különböző enemy típusokhoz más módszer kell, de alapjaiban egy kaptafa, és főleg a jó reakcióra épül

  • Nem csak egy enemy támad egyszerre, hanem folyamatosak a támadások ( bár csak ilyen lenne az AC harcrendszere minimum )

  • A mezei harcot olykor feldobta pár minijáték (állványos nyílpuska pl), parancsok kiadása ( ezt lehetett kinecten keresztül is )

    • Hardon játszottam, és nem voltam isten, volt restart bőven, de sajnos a Legendary nehézség csak egy végigjátszás után oldódik fel, sajnos mert pont az a szint amin mi játszani szeretnénk, az a szint amint a játék kellő kihívást nyújt a saját keretein belül persze
  • Teljesen cső, bár ez most nem negatívum, csak tény

  • Kevés kombó a harcokhoz

  • A szokásos újrahasznosított enemy típusok, amik később felváltva jönnek egymás után, mintha nehezítés lenne, de még mindig nem az

  • Nincs benne QTE, mert nem írja a képernyőre ( nesztek fikagépek, a Crytek megoldotta :) ), viszont minden kivégzés QTE, ahol valamennyire számít a sorrend, h miképp nyomjuk le a gombokat, de annyira még sem

Crytek eddig körítéssel volt bajban, itt most megvan olyan szinten, ahogy azt bármi megirigyelhetné, viszont játékmechanikában ennél többet is ki lehetett volna hozni a harcokból, mert az alapja nagyon-nagyon jó, csak felszínes.

Végig élveztem minden pillanatát, kellően hosszú, változatos, húvazzeg nextgen teknó és élmény.

Semmi gond nincs a 6/10el, a gond az hogy ez a közvélemény szerint egy rossz játék, mert a jó játék 8-10ig tart csak. Nyilván ez baromság. 6 pont egy jó játékok takar.

Számomra ez 7/10 volt, mert a kor, a karakterek, a körítés magukkal ragadtak. Nyitócím, szóval ha lesz még hasonló játék a Crytekől, akkor az biztos kiküszöböli a gyengeségeket, mint ahogy szokott lenni, s nagyon remélem lesz!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

7 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==