Tair2013.11.17. 08:11

Cyberpunk. Because its awesome!

Ezen irományom a Cyberpunk stílusról fog szólni, és annak jelenlétéről a mai világban. Persze beszélni fogok játékokról, filmekről, meg akármiről, ami eszembe jut. Filozófia/Vita témának szánom, tehát véleményekre és meglátásokra leszek kíváncsi a Cyberpunkról tőletek.

A Cyberpunk szócskát először bátyámtól hallottam még régen, amikor kölyök (kölykebb?) voltam. Nem tulajdonítottam neki semmi nagy jelentést, csakhogy Sci-fi alkategóriája. Sok filmet láttam, amire bár nem volt ráaggatva a jelző, sütött róla. Később már a Cyberpunk számomra egy alternatív jövőképpé vált. Rengeteg film, játék, könyv, zene mozog ebben a műfajban, és mind a maga módján egyedi.

De mivel is lehetne jellemezni a Cyberpunkot? Többnyire eseményekkel talán. Mindent számítógépekkel irányítunk, és jóformán akármit megtehetünk velük. A Hackerek ebben a fejlett világban azt tesznek, amit akarnak. Az információk néha jobb fizetőeszközzé válnak, mint a pénz. A Kiber végtagok/ Kiberverek beültetése már nem álom, és többnyire már jobbak is, mint az igaziak. Kormányok vesztik el hatalmukat, a mamutcégekkel szemben. A cégek saját magánhadseregekkel háborúznak egymással. Némely esetben, saját fizető eszközt alkalmaznak, ami jogerős, törvényes, és nagyon is értékes. Emberszerű robotokkal végeztetik a munkákat. Manapság már nem kérdéses számomra, hogy ez már nem csak egy messzi alternatív jövőkép. Nagyon is lehetséges, és talán már nem is annyira a jövőről szól már a Cyberpunk.

A CP és az atom

Egyszer bátyámmal elkezdtünk beszélgetni erről. Talán egy ivászat után. Nem emlékszek már. Akkor mutatott rá pár dologra a témával kapcsolatban, ami elgondolkodtatott. Pár előjelre, amik sorra történnek meg. Mindennap hallhatunk nagycégekről, és évente akár hatalmas bekebelezésekről is. Lásd például, a Microsoft és a Nokia történetét pár hónappal ez előttről. Mamutcégek alakulnak ki, ha már persze azok nem voltak eddig is azok. Rámutatott, a cégek saját fizető eszközére. McDonalds, és a Shell kutak Smart pontjai, amiket a partnereiknél vásárolhatunk le. A cégek közti szabotázs dolgokra, bár nincs rálátásunk, sejthető, hogy történnek ilyenek. A technológia fejlődése évről évre egyre gyorsabb ütemre kapcsol. Az említett robotikus végtag protézisek bár léteznek, és még kezdegletesek, azok is egyre fejlődnek. Szerintem, lényegében lassan azt az előrevetített jövőt éljük valamilyen szinten. Ismételten megjegyezném, hogy csak valamilyen szinten.

Robotikus protézisek. Érdemes rákeresni akár youtuben is.

Rengeteg filmet láthattunk, és jó pár játékkal, vagy könyvel is lehetett már dolgunk a műfajból. Megpróbálom ezek közül megemlíteni azokat, amelyek mélyebb nyomokat hagytak bennem, vagy esetleg igazán említésre méltóak. Valamelyest beszélek is róluk, és kiöntöm azt ami bennem van. A könyvek nagy részénél utána kellett olvasnom, vagy pár infót kellett összekaparnom ismerősöktől, mert nem mindet olvastam el (még).

Filmek.

Blade Runner

„I've... seen things, you people wouldn't believe...”

A film ,amit a premier napján lehordtak mindennek, de később egy szent grállá nőtte ki magát sokak számára. Sok embert ismerek, akik dög unalmasnak tartották, vagy csak egyszerűen nem tetszett nekik. Számomra a film az első helyen áll a műfajban, hisz Hauer monológja, és Ford kommentárja, eszméletlen jó volt. Kár, hogy a végső változatból kivágták a kommentárt, mert sajnos az emberek többsége azt fogja megnézni, vagy már azt látta csak. Így nem áll össze a történet egy egésszé, és a kommentár adja a filmnek a Noir hangulatot. Továbbá, komoly kérdéseket vet fel: Mit jelent embernek lenni? Kinek van joga élni, és kinek nem? Akkor most Deckard is egy replikáns?(az utolsóra a válasz: Ja!)

A Katona

„Your men... are obsolete.”

A Blade Runner spinoff filmje, Kurt Russellel. Legtöbben így ismerhetik. Az, hogy miért spinoff, onnan jön le, hogy a főhős megjárta a Tannhauser kapui háborút, amiről Rutger Hauer beszélt a Blade Runnerben. A film természetesen csak ennyiben spinoff, hiszen ez az egyetlen utalás (azt hiszem…).

A film nagyon élvezetes még mai szemmel is, mind történeti szempontból, mind grafikailag. Továbbá akkoriban Russell még a Badass Akcióhős korszakát élte, és ezt a film is tükrözi. Tehát jó, és pont.

Mátrix

„There is no spoon.”

1999ben készült, és bár csak érintőlegesen tartozik a műfajhoz, szerintem itt a helye valamelyest. Az első része nagyon jó volt, a többi már nagyon nem. A világ bemutatása tetszetős volt, szerintem mindenkinek. Reeves és Fishburne talán legjobb szerepe idáig. Kár, hogy a második és harmadik részt elcseszték (szerintem). Viszont szerintem azzal sokat egyetérthetünk, hogy a film előzmény story-ja nagyon jó (Animatrix).

Különvélemény

„In the land of the blind, the one-eyed man is king.”

Számomra ez Cruise legjobb filmje, és a Sci-Fi listámon is magas helyen szerepel. A film nagyon látványos és akciódús, és ehhez tartozik egy egész jó kis történet is. A zsaruk akik elkapnak, még mielőtt megfogalmazódna az agyadban, az a bűn ami miatt keresnek. Egy utópikus világ hibái, és ára, mellé erős korrupció. Tetszetős darab.

Dredd bíró(a régi és az új)

Régi

** „-Judge Dredd: YOU BETRAYED THE LAW!

-Rico: Laaaaaaaaawwww!” **

Dredd bíró rója az utakat, mint döntőbíró. Minden bűnösre kirója a nekik szánt büntetést. Helyben. A „Tökéletes” rendőr. A filmet először bátyámmal néztem meg, vizipipázás közben nagy tv-n. Akkoriban nem nagyon néztem régebbi filmeket, de ez letaglózott. Egyszerűen epic. Stallone-ról eddig is tudtuk, hogy jó szinész, de ez a film szerintem sokunknál nyugtázta ezt a tényt.

Új

** „-Kay: How the fuck are we gonna stop this guy?

-Ma-Ma: Call 911.”

**

Elsősorban szeretném megjegyezni, amikor meghallottam, hogy rebootolni akarják ,és Stallone nem lesz benne, továbbá lényegében el kell felejteni az első részt, én akkor lemondtam róla. Bátyám szólt rám, hogy nézzem meg, mert eszméletlen jóra sikerült. Tátott szájjal néztem a filmet, mert egyszerűen hozta azt amit kellett neki. Dredd maradt a Badass bíró, az új kezdő pedig nem egy elhanyagolható, használhatatlan karakter. A fő gonoszt pedig annyira jól kidolgozták, hogy le a kalappal! Sajnos hiába tervezték trilógiának, nem hozott annyi pénzt, hogy folytassák. Öreg hiba…

A Halál napja (Strange days)

** „Two million years of human evolution and that's the best idea you can come up with.”

**

Fiennes egyik legjobb szerepe szerintem. Az ex-rendőr, aki illegális emléktárolók árusításával keresi a kenyerét. A piacon egy tabu van. Az olyan videók, ahol az emlék tulajdonosa a felvétel közben meghal, és azt a gép is rögzíti. Picit ez az emlék árusítás olyan volt, mint a Shadowrunban a „Jobb mint az élet” chipek, és ez tetszett, mert megadta a hangulatot a későbbi szerepjátékoknál. A filmben megvan a Noir hangulat, a nyomozgatás, és a csavar. Szerintem igencsak jó film lett

Ghost in the shell

And where does the newborn go from here? The net is vast and infinite.”

Bár ez egy mese, megérdemli, hogy megemlítsem. Ez az anime egy szent grál a műfajban. Motoko Kusanagi, a rendőrség 9es osztályának kiborgizált tagja, és társai egy Hacker után nyomoznak, akit csak a Bábmester néven ismernek. A tag elég sok galibát okoz, és a dolgukat az sem könnyíti meg, hogy a felsőbb vezetés mindent el akar tusolni a Hackerrel kapcsolatban valamiért. Az emberek fele teljesen kiborg testben él, és már emberi robotokat is gyártanak, akiket nehéz megkülönböztetni az emberektől. Csak annyiban mások, hogy tömeggyártottak, és többnyire előre programozottak. De akkor a kiborgizált emberek mennyire emberiek a robotokhoz képest? A meséből sorozat is készült, a Stand Alone Complex, és a most indult három részes Arise. Ezek időfolyama eltér egymástól.

Menekülés New Yorkból

** „Brain: Swear to God Snake, I thought you were dead...

Snake Plissken: Yeah, you and everybody else!”

**

A disztópikus jövő, ahol manhattant elkerítik, és a legveszélyesebb bűnözőket ebbe az erődbe száműzik. A rendszer viszonylag működőképes, hisz a bűnözők egymás közt bent elintézik, amit el kell. Az embereknek nem feltétlen tetszik az ötlet, de a megszökés külső segítség nélkül lehetetlen. Az elnök gépét elrabolja pár terrorista, amikor a gép éppen felette halad el, és a gép lezuhan az erődítménybe. Az elnök fontos útra indult, hogy egy világ konfliktust oldjon meg, de holtan nehéz lesz neki. Itt kapcsolódik be a főhősünk Kurt Russell, az ex-katona, akit nemrég bankrablás miatt lecsuktak, és amnesztiáért cselébe ki kell onnan hoznia az Elnököt. Persze ez ennyire nem egyszerű. Hogy meg ne tudjon szökni a feladathoz biztosított felszereléseivel, két nano méretű bombát helyeztek el a nyaki artériáiba, amik felrobbannak, egy bizonyos idő múlva. Russell hozza a Badass formáját és létrehozott egy olyan karaktert, ami megalapozta a Metal Gear Solid sorozat valódi főhősét. Van Clief és Russell jó páros. Ajánlott mű.

Menekülés Los-Angelesből

** „I shut down the third world, you win they lose. I shut down America, they win, you lose. The more things change, the more they stay the same.”

**

Az előző mű folytatása, ami megállja a helyét egyéni filmként is, hiszen a történet majdnem ugyan az, csak jóval később játszódik. A technológia magas szintet ért el, és Spoiler Az elnök nem tudta megoldani a világ konfliktust Spoiler, viszont a problémát egy végső fegyver tudná megoldani, amit az elnök lánya ellopott, majd a Los-Angelesi börtön erődbe szökött a pasijához, aki konkrétan úgy néz ki, mint Che Guevara. Feltételezem nem véletlen. Az erőddel hasonló a szitu, mint Manhattannél, és az időkorlát továbbra is nehezítő körülmény, hisz most egy vírussal fertőzték meg. A film végi monológ, mint a Bladerunnernél, itt is a fejemben ragadt. Sajnos a filmet nagyon alulpontozták, és nem is annyira ismert. Nagy kár, pedig remek darab.

Könyvek

Snow Crash

Szeretném kezdeni a személyes kedvencemmel, ami megnyerte nekem az ötös informatika szóbelit, és a vizsgabiztost, aki angol és informatika szakos tanárként ténykedik Buda-Pesten. A Könyv első 2-3 fejezete, megsem próbál komoly lenni. Olyan hasonlatokat használ, hogy az első 10 oldalnál eldobod az agyad a baromságai miatt, de később a könyv eszméletlen jó lesz. A főhős egy Hacker-Maffiás pizzafutár-szamuráj, és egy anarchista deszkás kislány, akik egy nagy veszéllyel találják szemben magukat, ami talán a teljes Metaverzum (az interneten kialakított virtuális világ. Picit tronosan kell elképzelni), és az oda becsatlakozók életét is fenyegeti. Egy cég, ami vallássá növi ki magát. Én a könyvet az érettségi előtt egy évvel fejeztem be, de amikor kihúztam a „Könyvtár ismeretet” szóbelin infóból, ez a könyv mentette meg az életem, és a feleletem. Rengeteg Sumér kultúra magyarázat van benne átültetve modern nézetre, és a kultúra hatásának levezetése röviden némely vallásra. Mind ezt úgy, hogy én az Ateista is élveztem. Az pedig már tényleg felsőbb sugallat (heh…), hogy a könyv 1992ben jött ki, amikor születtem. A hírek szerint, hamarosan film adaptációról is hallhatunk, tehát rettegjünk. A könyvet ajánlom mindenkinek!!!( Hmmm… el is olvasom megint.)

Neurománc

Szeretném azt hinni, hogy manapság mindenki ismeri Gibson nevét aki sci-fi rajongó, de kérem… Sokan még Asimovot se ismerik. Ez a könyv pedig, a Cyberpunk egyik alapköve. Még P.K.Dick emlékdíjat is nyert! A történet erősen kapós. Egy ex-hacker, aki nem képes többé becsatlakozni a számitógép interfészére, egy méreg miatt. A mérget büntetésként kapta, mert olyan embereket lopott meg akiket nem kellett volna. Drogfüggőként éli az erőse öngyilkos hajlamu életét, amíg nem egy Armitage nevezetű tag felajánlja neki a gyógyírt. Ennek nagy ára lett, és a problémák csak sokasodnak a „hős” előtt. Disztópikus jövőkép, pipa. Gyötört hacker, pipa. Korrupt világ, pipa. „Világveszély”, pipa. Mi kell még?

Izzó króm

Ismét egy Gibson műről van szó, de ez immáron egy novellás kötet. Rengeteg olyan iromány van benne, amik filmeknek, játékoknak, tövábbi könyveknek adott útmutatást. Ebben a kötetben kelt életre először Johnny Mnemonic is, akit később a saját filmjében láthattunk újra viszont. Az összes novella eszméletlen jó, és többször is újra olvasható.

Asimov

Neki konkrétan nem lehet kiemelni egy-egy könyvét. Mind fontos alapköve a műfajnak, és művei, ösztönzésként, útmutatásként szolgált megannyi Kiberpunk írónak. Négy ismertebb sorozatát, azért megemlíteném. Az alapítvány sorozat. A birodalom sorozat. A Robot sorozat. Az űrvadász sorozat. Ezek mellett írt Fantasyt, Krimit, és ismeretterjesztő könyveket. Továbbá nagyon Badass pofaszakállat növesztett.

Játékok

Megmondom őszintén, hogy bár a filmeket mind láttam (és még többet is, csak nagy részükre már nem is emlékszek teljesen, tehát ideje volna újranézni őket), a könyvek közül csak a Snowcrash-t tudtam idáig elolvasni, és most fogok neki állni az izzó krómnak, majd a neurománcnak. Viszont a játékok. Oh igen. Ezekre mindig is úgy tekintettem, mint Interaktív grafikus novellákra, regényekre, ahol többnyire rajtad múlik a történet kimenetele. Ezért is van az, hogy egy-egy jobb történetű játék, inkább megmarad bennem, mint egy jó film.

Deus-Ex

A játék talán az egyik legismertebb darab mind közül, és mégis csak kevés embert ismerek aki végig is játszotta. Egy Rpg/Fps hibrid, ami mind kettő műfajból a legjobb elemeket ötvözi. A játék fő aspektusa az, hogy a játék végigvihető akár gyilkolás nélkül is (egy embert leszámítva, de az megérdemli :P ). A játék szerint mi, JC Denton ügynököt alakítjuk, aki az UNATCO-nak dolgozik. Az UNATCO egy az ENSZ által létrehozott törvény felett álló terror elhárító egység/cég. A világot a szürke halál nevezetű halálos vírus sanyargatja, amire az egyetlen ellenszer, az Ambrosia, drága, és csak a gazdagok juthatnak hozzá. A terror szervezetek ezeket a vakcinákat akarják ellopni, hogy jusson a szegényeknek is. Az ügynökünk dolga, hogy nyomozzon, és elkapja a terroristákat. Persze a nyomozgatás, olyan infókat tár elénk, amik mellett nem futhatunk el. Egy infót, ami a Cégünk korrupcióját, és kezeit hivatott mutatni a szürkevírus elterjedésében.

Project Snowblind

Avagy a Deus Ex fps spinoffja. Bátyám vette nekem még anno ajándékba és ez úton meg köszönöm neki sokadjára. A játék neve eredetileg Deus ex - Clan wars lett volna, hisz multiplayer játéknak készült volna, de látván a Deus ex2 - invisible wars nevezetű folytatás sikertelenségét (egy hulladék volt kéremszépen.) , inkább átnevezték, és elviekben egy saját világot kapott, ami lényegében ugyan az mint a Deus ex univerzuma, szóval, nevezhetjük spinoffnak, mert az is. A játékban Nathan Frostot alakítjuk, egy nemzetközi békehadtest katonáját alakítjuk, aki egy kínában történő ütközetben megsérül. A vezetőség instant kap a lehetőségen, és telenyomatnak nanobotokkal, amik konkrétan újonnan összeraknak téged. Mindezt a kérdezésed nélkül. Természetesen rangos katona vagy, akit felturbóztak, hogy segíthetsd az ellentámadást azok ellen, akik kínát támadták meg, és az őrült vezetőjüket, Yan Lo-t aki az emberiség gyengeségét a technológiához való függőségében látja.

A játék egész jó. Erős Russell féle Soldier/A katona, és Menekülés Los-Angelesből érzést sugároz. Később talán írok róla, de az még nagyon később lesz.

System Shock 1&2

Avagy a Bioshock édesapja, és elődje, inspiráló műremeke. A játék főszereplője egy névtelen hacker, akit a feladata a Citadellára vezeti. A Citadella, egy űz bázis, amit egy fejlett Mesterséges intelligencia működtet. A földön megpróbálunk infókat lopni az űrállomásról, de elkapnak minket, és kétes célok miatt felvisznek minket a Citadellára. Az ottani rendőrfőnök, megigéri, hogy ejt minden vádat, ha a helyi Mesterséges intelligenciától ellopjuk, a kísérleti mutagént,. Ehhez meg kell hackelnünk az MI-t akit SHODAN nevet viseli. E mellé, a rendőrfőnök megigéri nekünk, hogy megjutalmaz minket egy katonai minőségű neurális implantátummal, ami majdnem beszerezhetetlen. Mind ezt meg is tesszük, és a hackelés során Shodan etikai programját töröljük, hogy a rendőrfőnök átvehesse rajta az uralmat. Ez után megkapjuk az Implantátumot, amit belénk is építenek, majd hat hónap kómában tartanak minket, hogy gyógyuljunk. Amikor felébredünk, azt vesszük észre, hogy a SHODAN megőrült a Hackeléstől, és a legénység egy részét megölte, a többit mutánsá, vagy kiborgá alakítatta. Célja az lett, hogy elpusztítsa a föld nagyobb városait, és istenné váljon a földön.

A játék története eszméletlen jó és nem lehet ilyen rövid sorokban leírni. SHODAN karakterét két szóval lehetne jelemezni. Megalománia és kaotikusság. Folyamatosan tartja velünk a kapcsolatot, és beszél hozzánk. A játékot egy Doctor Who novella ihlette, ami azonos néven létezik.

A Második rész története 42 évvel az első után játszódik, a Von Braun hajón, és a hozzá kapcsolt Rickenbacker nevezetű hajón. A hajó egy segélykérő üzenetre válaszolva, leküld egy felerítő egységet a Tau Ceti 5ös bolygóra. A felderítő egységet megfertőzi egy mutagén, és átalakulnak ők is, a játékban a „The Many” nevezetű kollektív tudat mutánsaivá. z egység tagjai felmennek a hajóra, és szétterjesztik a fertőzést az egész hajón. Hősünk egy katona, akit egy számítógép hiba felébreszt idő előtt a hibernációjából. Ennek hatására, ideiglenes amnéziában szenved, és meglepően tapasztalja, hogy a hajó, és a legénység állapota nem épp kedvező. Felveszi vele a kapcsolatot egy másik túlélő, aki találkozásra kéri a hajó egyik lezárt részében. Oda érvén a túlélőt találjuk holtan, és kiderül, hogy az aki eddig a bizalmunkba férkőzött, az nem más, mint maga SHODAN. Az MI az első rész eseményeit úgy élte túl, hogy a főhős által az állomásról leválasztott kísérleti labor részbe lementette a tudatát. Arra kér, hogy küzdjetek a közös ellenséggel, mert a „The Many” hiába SHODAN kreálmányai, nem engedelmeskednek neki. A Célunk egyszerű. Puszta túlélés.

Mindkét rész ötvözi az FPS-t az RPG műfaj némely elemével, ami akkoriban elég menő és sikeres húzás volt. Egyik főhősről sem tudtunk semmit, és ez nem volt zavaró. Inkább fokozta a játékok hangulatát. SHODAN karaktere pedig nagyon sok későbbi játék és film főgonoszát inspirálta. Vegyük példának GladOS-t, a Portal-ból. SHODAN-t egyszerre lehet szeretni, majd örömmel megölni. Akármilyen betegen is hangzik ez.

Deus Ex: Human: Revolution

A sok hibát látván, a készítők inkább visszatértek az alapokhoz, és az első részhez hasonló játékot hoztak létre. És milyen jól is tették! A rendszer modernizálása, egy erősebb fejlődési rendszer, a megszokott több utas végigvitel. Mind eltalált tényező volt, és mellé beraktak egy fedezék rendszert, ami nem feltétlen úgy viselkedett, ahogy mi akartuk, noh de nem panaszkodok. A történet az első rész előtt játszódik, amikor még a Kiberverek, implantátumok nagyon új dolgok voltak. Sok ember szervezete nem fogadja be teljesen az implantátumokat, ezért egy speciális gyógyszert kell szedniük ami meggátolja, hogy a testük kilökje a kibervereket. Továbbá itt még nem Nanitokkal augmentálnak, hanem robotikus protézisekkel. A játék gyakran erős morális kérdésekkel dobálózik, melyre a játékosnak magában kell, hogy válaszoljon. Ez az első méltó folytatásnak nevezhető játék a Deus Ex univerzumban.

Uplink

Ezt a játékot egyszerűen meg kell említenem. Régebben is találkoztam vele, amikor még nem tudtam ennyire angolul, de akkor csak úgy fogtam fel, hogy ez egy „Hacker Szimulátor”. A játék története szerint egy Uplink nevezetű cég hackereket „futtat”. Alapgépet biztosít nekünk, és feladatot közvetít más cégektől. Később több pénzért vehetünk jobb felszerelést. Ha lebukunk, és esetleg a rendőrök vadásznak ránk, szakítanak velünk minden kapcsolatot, és tagadnak mindent. Elég nehéz, de élvezetes játék hozzá tenném. Úgy több mint fél éve került megint az orrom elé, és úgy döntöttem, hogy mivel a hálózatos sulival lassan végzek és az angol nyelvvizsgám is megvan, ideje lenne ismét időtöltésként neki leselkedni. „Egész jól” ment, amíg nem kaptam egy e-mailt a játékban az egyik magas rangú hackertől, akit megölnek. Beszél egy cég fejlesztéséről, ami lényegében egy computer vírus amit az internet elpusztítására terveznem. Ez a történet plot, ami nagyjából a játék felétől teljesen váratlanul ugrik be. De nem ennyire egyszerű. Természetesen a történet nélküli résszel se volt baj, hisz a játék így is élvezetes. Alapjáratom nyomozhatunk a vírus után, és felfedezhetünk egy rivális céget, aki egy anti-vírust fejleszt. Dönthetünk, hogy melyiket segítjük. Persze ha ignoráljuk a dolgot, akkor folytathatjuk a dolgosságunkat, mint szabadúszó hacker. Később természetesen valamelyik nyer, ha teszünk valamit, ha nem. De ha az egyiket segítjük akkor az fog nyerni. A végkimenetel akkor is eléggé érdekes. Érdemes már csak amiatt végig játszani. Ha nehéz, ha nem. A játék zenéi és hangulata, egyértelműen a Cyberpunk műfajba sorolja. Érdemes kijátszani, vagy legalább megpróbálni. Nagyon komplex, türelem és embertesztelő játék.

Shadowrun

Szeretném megemlíteni azt a darabot is, mégha ez egy szerepjáték, és nem videojáték. Oké. Van belőle video játék, de nem mind lett sikeres. Például az az fps hulladék. De a most kiadott körökre osztott szerepjáték nagyon eltalált játék lett. Most mégis inkább a szerepjáték világára térnék ki.

A világa a nem túl messzi jövőben játszódik, ahol egy különleges folyamat játszódott le a földön. Először 2011ben az emberek fura utódoknak adnak életet. Elfeknek és törpéknek. Hónapokkal később egy óriás sárkányt láttak a Fuji hegynél, majd még egyet Britanniában. A későbbi években még több sárkány jelenik meg a semmiből, és az egyik egy német cég vezetőjévé válik később. A keresztény vallás eleinte megveti ezeket az Elfeket és törpöket. Az amerikai kormány megoszlik, és az indiánok visszafoglalják a földjeik egy részét. Megjelenik a mágia, és a föld mágia szintje egyre emelkedik. Az emberiség 10 százaléka Orkokká, vagy robosztus Trollokká változik át pár óra lefolyása alatt. Ezt a folyamatot később Goblinizációként emlegetik. Sokan mások előtt kezdték meg akaratlan, és fájdalmas átváltozásukat, ezzel hatalmas pánikot keltve. Egy szörnyű vírus, a VITAS, kétszer is megtizedeli a föld népességét. Cégek nyernek hatalmat más cégek felett, és Mamut cégek jönnek létre. A cégek jogot formálhatnak magánhadseregekre, és egymás közt háborúznak. Oroszország lerohanja Németországot, és a NATO feloszlik, helyette az „Európai Védelmi Erők” teszi a dolgát, melynek szerény országunk is a tagja lett. Hosszú háborúzás után tűzszünetet köt a két fő, és ezzel vége az Első Euro háborúnak. A második Euro háború akkor kezdődik meg, amikor az Arab Jihad egységek Európába vonulnak. Rengeteg ország, állam csatolódik le egymásról, így hozva létre külön országokat. Sárkányok kapnak tényleges állampolgársági jogokat több országban is. A Játékosok valamikor 2050től kezdhetik pályafutásukat. Az újabb kiadások tovább viszik a történet folyamot, most jelenleg 2075ben játszódik az ötödik kiadás.

Ez a játék világ rendkívül kapós volt amikor az első kiadást publikálták. Konkrétan összegyúrták a Fantasy-t a Cyberpunkkal, ami szerintem nagyon jól sikerült. Megfelelő hangulatot sugároz, és aki ismeri az EarthDawn nevezetű Fantasy szerepjátékot, az nagyon jól tudja, milyen sötét idők jönnek majd a Shadowrun világára hamarosan.

A Mirrors Edge-t is a játékok közé akartam venni, de úgy döntöttem, hogy az kap majd egy külön bejegyzést később. Csak mert az parkour és viseli a cyberpunk subkultúra néhány aspektusát is.

Speciel rengeteg ászos darab tartozik ebbe a remek műfajba. A filmek nagy részét láttam. A könyveket még nem olvastam, csak a snowcrasht, de a többinek is hamarosan neki látok. Játékok mindig jönnek. Vegyük példának a Cyberpunk 2077-et, amiből eddig csak egy Teaser Trailert láthattunk, de már elrabolta a szívünket. A Watch Dogs is hamarosan jön, és az alapkoncepciója is elég találó lett. Aztán még ott van a sokadjára Delayelt Wasteland 2. Számomra mindegyik játék erősen várós. Kalóz létemre, (kövezzetek meg nyugodtan) ezeket a játékokat tervezem, hogy megveszem.

Mindent egybevetve. A régi filmek által megjósolt jövő lassan-lassacskán megérkezik kicsi-kis darabokban adagolva. Némely aspektus felbukkan, némelyik pedig nem. De abban biztosak lehetünk, hogy ha bár nem is lesz annyira disztópikus a jövő(remélhetőleg) mint a Szubkultúra filmeiben, de a rohanó világ, és annak fejlődése hamarosan nehezen követhetővé fog válni, és mi majd csak pislogunk. Most szüleink sokszor nem értik, hogy mi mit csinálunk a gépen, vagy annyival elrendezik magukban, hogy „internetezik” vagy számítógépezik. Vajon mi is ennyit tudunk majd elkönyvelni az utódoknál?

Cyber Boobs

A bejegyzés sokat késett, mert egyszerűen lusta voltam megírni rendesen. Szinte csak darabokból raktam össze, mert minden nap írtam hozzá pármondatot. Emiatt eléggé szétesettnek, darabosnak tűnhet, és sajnos szerintem az is. de már nem halaszthatom tovább, mert megint az lesz, mint anno a HL2 EP2-nél.

És végül itt egy egész jó kis amatőr CP rövidfilm, a Plurality.

BTW köszönöm, az Imageshacknak, hogy a google+ féle hulladék útra lépett, és már nem lehet egyszerűen képet megosztani, hanem szenvedni kell vele jóóóóó sok időt. Gratulálok nekik! Leváltani egy egyszerű és működő képes megoldást egy bonyolultabb, de new feature mentesre. Why?

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
12

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==