casper0072013.05.22. 23:53

Xbox One racionálisan

Megtörtént tegnap a nagy leleplezés és forrongnak az emberek. Az általános vélekedés negatív, a sebtében kialakított jövőkép borús. A következőkben szigorúan személyes véleményemet foglalom össze a Microsoft új konzoljával kapcsolatban a racionalitás talaján maradva.

Az Xbox One nem csak egy játékkonzol lesz. Mint ahogy a 360-on sem csak játszani lehetett. A Microsoft már régóta hangoztatja, hogy végső céljuk a nappali meghódítása, vagyis teljes multimédiás rendszerre törekednek. Aki akar, nézhessen tévét, házimozizhasson, hallgathasson zenét és természetesen játszhasson. Mint ahogy ígérték is, tegnap az új konzol szolgáltatásaira helyezték a hangsúlyt. Ezért sem értem, hogy fórumozók, de még újságírók is azért bírálják a konferenciát, mert nem mutattak sok-sok játékot. Én sem szaltóztam örömömben a prezentáció után, de tudtam, hogy nem szabad játékszüretre számítani, arra ott lesz az E3 szűk három hét múlva. Maguk a szolgáltatások alapvetően kellemesek. Vannak értelmetlennek tűnő megoldások, felesleges húzások, de úgy állok hozzá a dologhoz, hogy ha nem érdekel, nem használom. Nem a Turn10 tervezte meg a funkciók közötti hangvezérléssel való váltást, nem a Remedy egyezkedett az NFL-lel. A probléma abból ered, hogy kicsiny hazánk csak félig-meddig van a redmondi cég térképén. Mi valószínűleg ezután sem tudunk majd élőben NFL meccseket nézni, nem férünk hozzá a Netflix-hez. Viszont, ha jól tudom, ezek a szolgáltatások extra befizetésekhez kötöttek, tehát ha valaki azért kiabál, mert fizet ezekért a dolgokért, de nem tudja használni, az nem helyénvaló. Ha mindez a Gold előfizetéshez kapcsolódik, akkor nem szóltam, és beállok a lázongók sorába. Ennek ellenére a fair play hiányát emeli ki, hogy a Microsoft ennyire nagy hangsúlyt fektet azokra a multimédiás finomságokra, amik az USA-n kívül jó esetben is csak a fejlettebb nyugat-európai országokban érhetők el. Ez a szarkasztikus videó is jól mutatja, hogy az arányok annak ellenére eltolódtak, hogy elsősorban erről szólt a show. Mi lehetett a baj? A leleplezés túl közel került az E3-hoz. Azt az ígéretet kaptuk, hogy a játékok zöme, ami nyilvánvalóan jobban érdekli a játékosokat, mint a kosármeccs és a TV műsor közötti váltogatás, szűk három hét múlva kerül majd bemutatásra. Viszont egy játékkonzol első megjelenésének valamilyen szinten a játékokról kellene szólnia. Fontos az első benyomás. És mi lett ez az Xbox One esetében? TV One! A masina nem csak a tévézésről fog szólni, sőt gyanítom, hogy elsősorban még nem erről fog szólni, de a nagy várakozás tetőpontján lezavart bemutató hatásaként ez a képzettársítás alakult ki az emberekben. Azt halkan jegyzem meg, hogy ha itthon lenne lehetőség, akkor én simán kicsengetnék egy kisebb összeget, hogy pl. Premier League meccseket nézhessek Digi TV hiányában. Mi a következtetés? Egy konzol első feltűnésekor több legyen a játék, mint bármi más!

Nem térek ki mindenre, mert őszintén, mit számít, hogyan néz ki a doboz és hogyan hívják? Xbox One, minden egyben, a nappali elsőszámú készüléke, kicsit valóban hasonlít egy régi VHS lejátszóra, nekem nagy gondom nincs vele azt leszámítva, hogy böhöm nagy. A cloud-ról csak annyit említettek, mennyire fontos szerepet játszik majd. Februárban mindenki örömmel fogadta, hogy a játékokat stream-elni is lehet. Itt miért nem említették? Vagy én maradtam le valamiről? Ott a share gomb az új irányítón, mégsem beszéltek róla. Ezeket a pluszokat az E3-ra tartogatják? Csak mert az volt beharangozva, hogy most megtudjuk, mit tud majd az új Xbox.

Miért nem vetődtek fel nagyon fontos kérdések, amiket később, a konferencia után válaszoltak meg? Az Xbox One nem lesz kompatibilis a 360 játékokkal. Azért erre számítani lehetett, mint ahogy arra is, hogy a megújuló Live-ról lehet majd megvenni a legnagyobb sikercímeket. Ja, az Arcade játékokkal is ez a helyzet. Kíváncsi vagyok, mi lesz, ha a 360 Live felületét lövik majd le pár év múlva. Rosszul kommunikálták le a mindig online és a használt játékok témáját. Mintha maga a Microsoft sem tudná, mit is akar még, mit mer bevállalni. A nap folyamán több variációt hallottunk a játékok továbbadását illetően. Minden cím rendelkezik majd egy aktiváló kóddal, ami a lemezt a profilhoz köti. Ha valaki egy, már aktivált játékot vásárol meg, egy bizonyos összegért a saját profilján aktiválhatja azt. Olyat is hallottam, hogy a teljes összeget ki kell fizetni? Mi? Akkor már megveszem újonnan, ami érdekel. Mintha az is felmerült volna, hogy online is lehet kereskedni. De ezek a felvetések csak egy kis csoportját alkotják a sok-sok opciónak, forgatókönyvnek. Tessék szépen eldönteni, mi lesz!

Always online. Veszélyes vizeken evezünk. A legfrissebb hírek szerint, ha minden nap játszani akar az ember, akkor 24 óránként egyszer be kell jelentkezni. Ha egy hétig távol van az illető, akkor hazatér, bekapcsolja a konzolt, bejelentkezik és játszik. Azért ma megmosolyogtam, amikor többek attól féltek, hogy az Xbox elromlik, öntudatra ébred, vagy mit tudom én, ha eltelik 24 óra internetes kapcsolat nélkül.  Warezellenes lépésnek tűnik, viszont ezzel a tisztességes, fizető játékosok egy kis csoportját szívatják meg. Van, aki nem érti meg, miért ezért lázongani, hiszen aki megteheti, hogy vegyen egy drága készüléket, az valószínűleg internet eléréssel is bír. Ez az esetek többségében így is van. Persze a másik véglet sem maradhat el: tömegek kántálják, hogy a cégnek tisztítótűzben kell elégnie, amiért erre vetemedett. Elkerülhetetlen, hogy bizonyos élethelyzetek miatt páran megsínylik ezt a lépést. Már többször felsoroltam ma a példáimat, de álljanak itt is: költözök, szolgáltatót váltok, felújítják a rendszert, kábelt cserélnek, kiseik pár órára az internet. Elkerülhetetlen, hogy lesznek olyan helyzetek, amikor játszanék tovább, de nem lesz világháló. Aki nem hajlandó lenyelni, az mást fog választani. De ha közeleg a vihar, akkor is kikapcsolom a 360-at, ha nem megy el a net. Sőt, ma már nem is nagyon játszom, ha nem tudok csatlakozni a Live-ra. Oké, tegyük fel, hogy valaki sokat utazik a munkája során. Elképzelhető, de nagyon körülményesnek tartom, hogy ez az illető nap, mint nap egy Xbox-ot hordozzon magával. Egyszerűbb egy handheld, nem? Volt egy hír az amerikai katonákról, akik így nem tudnak majd az Xbox One-nal játszani, mert a műveleti területeken, a hadihajókon nincs mindig internet elérés. Sajnálom őket, de lesz másik játékgép, amivel játszhatnak majd. Összefoglalva: a „majdnem mindig online” megoldás elkerülhetetlenül keresztbe fog tenni pár játékosnak, mindenkinek el kell tudnia dönteni, hogy ezzel együtt tud-e élni vagy sem. A Microsoft profit-orientált cég, ebben több pénzt látnak. Nekem sem tetszik, de szerencsére képes leszek biztosítani a feltételeket.

A játékokkal kivárok. Lesz Forza 5, új Remedy játék, EA Sports, és annyira nem lenyűgöző grafikájú Ghosts. A gond, hogy a fórumokon aktív, tehát nem „csak bemegyek a boltba és megveszem a legújabb NFS-t” játékosok már egy ideje általánosan bírálják a két kiadóóriást, az EA-t és az Activision-t, ráadásul az évek óta rágott csontoknak minősülő játékok tűntek fel. Viszont lesz 15 exkluzív cím. Ez örömkiáltást generálna, de a Microsoft-ról van szó. 7 folytatás, 8 új IP. Vajon mennyi lesz Kinect cím, ami nem akarja igazán komolyan venni magát, mint a Ryse? Egy Kinect hólapátolás aztán igen csalogató exkluzív. A másik az ideiglenes exkluzivitás kérdése. Erre nem egy példát lehet mondani a jelenlegi generációból, igaz? Sokaknál az exkluzív kínálat a fő döntő erő, és nem logikus fél-egy évet várni egy játékra, mint hamarabb játszani velük, de lemaradni a rivális címeiről? Sötét fellegek gyülekeznek az indie játékok fejlesztői felett a zöld lobogó közelében. Míg a Sony teljes mellszélességgel kiáll a független tehetségek mellett, addig az Xbox One-on szigorú feltételekhez és kontrollhoz lesz kötve az ilyen játékok kiadása. Ezzel fognak szenvedni a fejlesztők, amikor egy sokkal kedvezőbb alternatíva áll rendelkezésre a folyó túlsó partján? Az Assassin's Creed, a Call of Duty, a folytatások, az uniformizálódás korában egyre nagyobb szükség van az egyedibb, bátrabb, újítóbb megoldásokra. Ezeket pedig javarészt az olcsóbb fejlesztések szállítják, amikkel személy szerint egyre több időt szeretnék eltölteni. Nálam ez szempont lesz, mint ahogy maga az E3 is.

A rossz pozícionálás, a TV-TV-TV-TV-„Xbox, go home!” megtette a maga hatását: http://www.gamespot.com/twitter-battle/xbox-vs-ps4/ Lehet, hogy három hét múlva a játékosok egy emberként felejtik el a tegnapi konferenciát (nem), több hihetetlenül ígéretes játékot jelentenek be, de most a Microsoft szívhatja a fogát. Elképzelhető, hogy ezekre a sokak által lenézett szolgáltatásokra csak legyintettek volna, ha látják a Halo 5-öt, az új exkluzív címeket. De most még pár napig forr a net és ömlik a füst a meme gyár kéményén.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

7 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==