[16] MRenton1985 (offline)

Ő egy 32 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

3096 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 27011 kreditet gyűjtött

2013 május
17:13 Sandbox - A Generáció Klasszikusai
12 - Saints Row - The Third (2011)

A GTA klón, ami eleinte egyáltalán nem szándékozott GTA-i magasságokba törni, aztán végül később sem. Hamar felismerte saját korlátait és gyengeségeit, majd ezeket úgy sikerült előnnyé kovácsolni, hogy magát nem komolyan véve az egész műfajt egy méretes műpénisszel csapta pofán, létrehozva egy szemtelen, stílusos, ámbár technikailag csöppet elmaradott stílusparódiát.

11 - The Saboteur (2009)

A koncepció, ami akár még jól is elsülhetett volna. A missziók teljesítése során kiszínesedő, fekete-fehér világháborús Párizsfelszabadítás egyedi módon próbálta megidézni korát, de az alacsonyabb költségvetés itt is kártékony hatással lett a végeredményre. Hiába a kreatív megközelítés, az üres, élettelen, díszletszerű város hangulattalansága, a béna falmászás és az igénytelen, árkádos lövöldözés mind mind fájó pontjai ennek jobb sorsra érdemes hazafiaskodásnak.

10 - Just Cause 2 (2010)

A sztoriból már nem sokra emlékszem (nem ez volt az erőssége, na), sokadjára is valami hülye diktátor hatalmát kellet megdönteni egy fiktív szigeten, amit akár egy mini Földnek is fel lehetett fogni, mert a világ összes természeti sztereotípiáját felvonultatja. És ez az a pont, amiben a JC2 kiemelkedik a többi stílustársától, a hihetetlen nagyságú térkép, a brutális méretekkel operáló játéktér, ami azon túl, hogy tényleg embertelenül hatalmas, még szépen ki is van dolgozva, szinte öröm félóráig elcsáklyázgatni a trópusi tengerparttól az 3000 méter magasan elterülő síparadicsomig.9 - [Prototype] (2009)

A Spiderman játékok révén már megtudhattuk milyen Manhattanben szuperhősködni, most végre azt is átélhetjük - Woody Allen legnagyobb bánatára - hogy milyen az amikor miattad válik csatatérré és romhalmazzá NY ikonikus kerülete. A biológiai fegyverként újjászületett Alex Mercert irányítás alá vonni több mint fun, ez a folyamatosan mutálódó, szinte sebezhetetlen kapucnis szuperszörnyeteg agressziókiélésre tökéletes, Manhattan pedig ehhez ideális játszóteret biztosít. A második részt meg felejtsük el, amilyen gyorsan csak lehet.

8 - L. A. Noire (2011)

A háborús hősök társadalomba történő újra asszimilálódásáról és ennek pszichológiájáról megannyi mozifilm szól, de játékként mind idáig még nem volt rá precedens. Az meg hogy egy ilyen intelligens, egyedi sandbox-nyomozós-kalandjátékban öltött testet, ráadásul a Rockstar gondozásában, az külön öröm az ínyenceknek. Nagyon nagy szerencséje volt Cole-nek (nem az Infamousos), hogy külön utakon próbált járni és nem a Mafia volt a követendő példa. Tényleg, erről jut eszembe, a Mafia 2-t jól lehagytam a listáról, no nembaj, majd legközelebb...

7 - Infamous (2009)

Míg a Proto az önfeledt pusztításról szólt, addig a Sucker Punchnál sikerült ezt a szuperhősös formulát mélységgel feltölteni és még egy korrekt sztorit is pakoltak mellé. A játékterből horizontálisan kicsit visszább vettek, de így, hogy közelebb kerültünk a talajhoz, sokkal jobb és részletesebb kidolgozást kapott az egész, grafikailag és kezelésügyileg egyaránt, sokkal sokrétűbb a támadások fajtája és az egyéb egyedi képességek is. A póznákon való közlekedés pl. zseniális. A szerepjátékokból átemelt karma rendszert azóta sajnos már az unalomig lerágták,de itt még újszerűen és izgalmasan hatott.6 - Sleeping Dogs (2012)

Minden generációnak kell a Shenmue utánérzés, ha már a legendát nem folytatják. Playstation 2-n ezt a Yakuza széria volt hivatott megtestesíteni, most pedig a Sleeping Dogs igyekezett elkalauzolni minket a messzi keletre. Az európai játékos számára idegen környezet rögtön elvarázsol, a kidolgozott harcrendszer tökéletesen illeszkedik a miliőbe, a triádok és rendőrök harca pedig a legszebb John Woo-i hagyományokat eleveníti fel. A szerepjátékokból átemelt karmarendszer...ú, de deja vú.

5 - Grand Theft Auto IV (2008)

Niko Belucci kalandjai megjelentekor maga volt a csoda, az egész gamerség egymás zsepijébe verte a...orrát a gyönyörűségtől, oda voltak meg vissza, azóta meg szépen megosztódott a rajongótábor. Egyesek elkönyvelték, hogy a GTA4 egy megkerülhetetlen mérföldkő és üdvözölték a realistább megközelítést, megint mások meg a hirtelen sokk után átgondolták a történteket és utólagosan kérték számon a San Andreas féle szabadságot és változatosságot. Őket nem tudom sajnálni, főleg, hogy milyen vulkánkitörésre lehet számítani pár hónapon belül.

4 - Dead Rising (2006)

A zombis filmek mindig is a fogyasztói társadalom egyfajta kritikáinak tekinthetők és hát mint olyat, hova is lehetne betenni egy ilyen témájú játékot, mint a konszumálás mekkájába, egy böhöm nagy plázába?! Az ötlet zseniális, maga a megvalósítás szintén pazar, a generáció váltás után az egyik első cím volt, ahol megtapaszthattuk, hogy akkor most miben is tudnak többek az új gépek, a képernyőn egyszerre megjelenő zombiknak hála a DR igazi ékkövévé vált ennek az erődemonstrációnak, a sandboxba oltott survival horror abszolút unikumnak számít a generáció palettáján.3 - Red Dead Redemption (2010)

A Rockstar ismét egy olyan témához nyúlt, ami inkább a filmrajongók számára kedvez, a western valamiért mindig is kiszorult a nagy fejlesztők ötletelős kalapjából, így nagyobb konkurencia híján nem volt nehéz megalkotni minden idők legjobb vadnyugati témájú játékát és egyben a generáció egyik leghangulatosabb utazását. Egymagában hajt fejet és idézi meg a komplett műfaj összes klasszikus elemét és megajándékoz minket az egyik legkatartikusabb befejezéssel, amit játékban látni lehetett.

2 - Assassin's Creed sorozat (2007-)

És mi más lehetne jobb az RDR-nél, ha nem az AC, az örök vita puskaporos hordója, amit a top 100 legjobb játék sorozatban berobbantottuk és remélem most már a füstjét is eltudom hessegetni. Az Assissin's Creed nálam az a sorozat, ami miatt számomra a legjobban megérte részt venni ebben a konzolgenerációban, az Ubisoft itt mutatta meg, hogy nem elég pusztán a grafikát felhúzni, ha kijön egy új gép, valami újat, valami forradalmit kell kitalálni. És az AC ezt kitalálta. De még mennyire, hogy kitalálta, ennél ötletesebb és élvezhetőbb játékmechanikát, ennél hangulatosabban felépített játszóteret én még sehol máshol nem láttam.

1 - Grand Theft Auto V (2013)

Borítékoljuk? Borítékoljuk. Aztán vagy igen, vagy nem.

34 komment

[6] campero
jún 03., hétfő 19:18 #34
Válasz Sith Lord (#27) üzenetére
Dehogy is leszel. Igazad van.
[21] mightwork
máj 28., kedd 18:07 #33
Válasz Matyiman (#32) üzenetére
nálam is
Analog ears, digital minds
[17] Matyiman
máj 26., vasárnap 0:00 #32
Nálam a Rockstar játékokkal kezdődik egy lista. Utána jöhet a többi.
"Aki nem tud meginni egy üveg bort, az minek bontja meg?"
[3] Mclane227
máj 10., péntek 21:32 #31
A Dead Island sandbox játék?
[39] getro2
máj 09., csütörtök 18:17 #30
Válasz Adeusz (#26) üzenetére
Szerintem érdemes folytatni, a játék leghangulatosabb és legjobb küldetései a játék vége fele vannak, az ütős befejezésről nem is beszélve (bár ezért önmagában még nem éri meg végigjátszani).
[11] Brandon
máj 09., csütörtök 15:52 #29
Válasz Adeusz (#26) üzenetére
Én is ott hagytam abba valahol. A gunplay nagyon jó, de minden más elég monoton... Persze western játék, és sivatag, ahhoz képest van lehetőség, de egy gta-ban pont a rengeteg jármű adja a játékmenet sava-borsát... Belegondoltam, h mennyivel jobb lenne terepfutókkal, motorokkal így az egész aaaaaannyira lassúúúúú...
XBOXLive: CollialterHUN PSN (UK): Collialter PSN (HUN): CollialterHUN Wii friend code: 0648-3968-1158 Steam: jaguar19
[40] Đoma
máj 08., szerda 22:04 #28
Miért a Dead Rising és az RDR közé került az AC-s kép?
Háromféleképpen mehetnek itt a dolgok! Jól, rosszul, és ahogy én akarom!
[7] Sith Lord
máj 08., szerda 21:17 #27
Válasz Adeusz (#26) üzenetére
En nem javaslom, es a vege sem erdekes.
De mindjart le leszek ugatva.
[13] Adeusz
máj 08., szerda 20:37 #26
Nemrég kezdtem csak bele a RDR-be, amit egyszerűen eluntam. Amúgy nagy kedvelője vagyok a műfajnak, majdnem valamennyi felsorolt címmel játszottam (Sleeping Dogs még a backlogomban).
De egyszerűen a mexikói résznél minden motivációmat elveszítettem, hogy folytassam a kalandot. Lehet hogy az a baj, hogy a Dark Souls után tettem be
Nyugtassatok meg, hogy érdemes folytatni!

Ezzel a katarktikus befejezéssel egyébként némileg felcsigáztál.
[11] Brandon
máj 08., szerda 18:56 #25
Niko Belucci =D just cause 2 számomra dögunalom volt, nem értem miért szereti annyira mindenki nálam valszeg gtav gtaiv saintsrow2 végez majd a top 3-ban
XBOXLive: CollialterHUN PSN (UK): Collialter PSN (HUN): CollialterHUN Wii friend code: 0648-3968-1158 Steam: jaguar19
[19] Yeaf Kitri
máj 06., hétfő 23:04 #24
Válasz MRenton1985 (#22) üzenetére
Nem kell bocsánatot kérned, hisz előre leszögezted a feltételeket. Biztos vagyok benne, ha úgy készíted, akkor is találnék valamit, ami nem tetszene.
Kedved ne szegje ez, folytasd a sorozatot!
Welcome to Dota. It’s like chess, for idiots.
[32] CHASE
máj 06., hétfő 22:08 #23
Válasz MRenton1985 (#13) üzenetére
Ez nem meglepő, mert az AC III egy kitűnő játék.
Csak a 2-höz képest nem olyan jó, egyébként simán a generáció egyik legjobb játéka.
máj 06., hétfő 20:49 #22
Válasz Yeaf Kitri (#15) üzenetére
Igazából az volt a mission hogy a jelen generáció legemlékezetesebb címeiről megemlékezzek...az hogy ki hol van az már részletkérdés, bár azért igyekeztem külön kategóriákba szedni őket...ha az nem 100%ban sikerült akkor sorry...mindenkitől.
[8] JohnSmith
máj 06., hétfő 14:35 #21
Nálam a Sleeping Dogs és az RDR versenyez a első helyért, a GTA V-nek meg majd akkor, ha bizonyított.
[7] Sith Lord
máj 06., hétfő 13:43 #20
A tobbseggel nem jatszottam, de az ACnek orulok, lehet nalam az elso helyen lenne. De legalabb a dogunalom RDR ele raktad.
Es lehet a Fallout -ot is erre a listara tettem volna.

Sandbox meg open world nekem egykutya, minden az, amiben tobb idot toltesz barmi massal, mint azzal amivel kene.
[56] renz
máj 06., hétfő 13:26 #19
A just cause 2 nálam jóval előkelőbb helyen van, amúgy korrekt.
liquid 2017. ápr 11., kedd 11:13 #23 -> Rehynn (#20) Jó, akkor még egyszer: kerülj el minket kérlek, és ne kommentelj a továbbiakban itt. (...) biztos vagyok benne, hogy találsz alternatívát.
[64] DarkVenom
máj 06., hétfő 13:09 #18
Válasz Kencsu (#17) üzenetére
Szubjektív meglátásom:
KATT!
Thrills, Chills, Kills!
[8] Kencsu
máj 06., hétfő 12:51 #17
Válasz Oldern (#16) üzenetére
Biglájk!

Egyébként valaki világosítson már fel, hogy mi a különbség az open world és a sandbox között.
Sose nyomd fullba a kretént
máj 06., hétfő 10:15 #16
Felesleges bármit megelőlegezni a GTAV-nek. Különben is az RDR a király
This Cannot Continue
[19] Yeaf Kitri
máj 06., hétfő 9:20 #15
Válasz getro2 (#8) üzenetére
Ha konkrétan sandbox játékról beszélünk, akkor nekem olyan játékok ugranak be, mint a Minecraft, Sim City, Terraria, stb. Na jó, Minecraftnak van TPS nézete.

Open world kategóriában szintén lehetne sorolni, például (az előbb már említett) Far Cry sorozat, Fallout, Elder Scrolls, de még a Dark Soulsnak is nyitott a világa, és arra mész, azt csinálsz (a játék keretein belül), amit akarsz. (Ha jól sejtem ezek az egy cím/egy kategória miatt nem kerültek fel erre a listára, ami hiába nem tetszik, de elfogadom.)

(Bocsi MRenton1985, biztos már unod, nem feszegetem tovább.)

Az én fentihez hasonló listámon a Mafia II szerepelt volna még.
Welcome to Dota. It’s like chess, for idiots.
[64] DarkVenom
máj 06., hétfő 9:11 #14
Válasz MRenton1985 (#13) üzenetére
Ha ez megnyugtat, az én felfogásomban ez mind sandbox!
Thrills, Chills, Kills!
máj 06., hétfő 7:00 #13
Válasz Kencsu (#10) üzenetére
Bevallom, én szerelmes vagyok az AC sorozatba. Azt meg pláne halkan jegyzem meg, hogy én még a harmadik résszel is kitűnően szórakoztam.

Aki amúgy még mindig kifogásolja, hogy egyes open world játékokat összemostam a sandboxokkal, akko rtessék úgy felfogni, hogy ez a lista most a generáció legjobb külső nézetes sandbox és open world játékainak szólt.
Az Arkham city befért volna, de én az asylumot tartom a mérvadónak, az meg majd egy másik csoportban lesz.
máj 06., hétfő 6:55 #12
Válasz Matild (#9) üzenetére
unalmas, monoton,semmi újdonságot nem tartalmaz, béna a főhős, a sztorija szintén, szerintem kicsit megerőszakolták vele az első részt.
[367] Danee
máj 05., vasárnap 23:10 #11
Meh... én simánt lecserélném az AC-t a Crackdown-ra, szerintem szuper kis játék volt.
[8] Kencsu
máj 05., vasárnap 23:09 #10
A RDR és az Assassin's Creed sorozat nálam helyet cserélt volna sőt, pillanatynilag első is lenne, mert azért a GTA 5 még csak nem jelent meg. Egyébként korrektnek tűnik. Plusz még talán a Batman AC is felkerült volna a listámra, de ott egy kicsit már rezeg a léc műfajilag. Mondjuk open-world-nek eléggé open-world.

Getro: Akkó a Far Cry 3 micsoda?
Sose nyomd fullba a kretént
[31] Matild
máj 05., vasárnap 22:53 #9
Mi a gond a Prototype 2-vel?
NNID / PSN_ID: Travis_HUN
[39] getro2
máj 05., vasárnap 22:02 #8
Válasz Yeaf Kitri (#7) üzenetére
Őszintén szólva, én egy FPS nézetű sandbox játékról sem tudok Bár ha ezt a gondolatot úgy érted, hogy ,,érdekes, hogy csak TPS-nézetű sandbox jelent meg", akkor nem szóltam.
---
Az AC jóval hátrébb kerülne, az RDR pedig az első helyre, nálam. Remélem lesz valamikor folytatása...
[19] Yeaf Kitri
máj 05., vasárnap 20:50 #7
Érdekes, hogy csak TPS-ek szerepelnek a listán.
Welcome to Dota. It’s like chess, for idiots.
máj 05., vasárnap 20:47 #6
Válasz MRenton1985 (#5) üzenetére
Tetszik.
Found.
máj 05., vasárnap 20:19 #5
Válasz drag (#2) üzenetére
Adhattam volna azt a címet is, hogy "olyan játékok, amiben valamelyik sarokban egy kis minitérkép jelzi, hogy merre kell menni"
máj 05., vasárnap 20:08 #4
Válasz Burzum (#3) üzenetére
ja de, nem is figyeltem, hogy zöldet írok
[20] Burzum
máj 05., vasárnap 19:58 #3
A mantra helyett nem inkább karma?
"...I make the angel scream, and the devil cry."
máj 05., vasárnap 19:43 #2
Sandbox =/ open world. Utóbbi címmel már helytálló az összeállítás.
Found.
[23] Coooler
máj 05., vasárnap 19:40 #1
Annyira borítékoljuk amennyire csak lehet
"One day I'm gonna save your ass, and you're probably gonna wanna kiss me!"
MRenton1985
MRenton1985 még nem írt idézetet!
Ezeken a platformokon játszom
Xbox
Xbox 360
Playstation2
Playstation3
GameCube
Wii
Playstation Portable
Nintendo DS
Kedvenc játék-műfajaim
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
babzsák
(offline)
mcmacko
(offline)
qper
(offline)
CHASE
(offline)
Sith Lord
(offline)