MRenton19852013.01.26. 13:31

Platformerek - A Generáció Klasszikusai

Hamarosan újabb mérföldkő közeleg a konzolok világában, ha minden jól megy, szépen lassan leteszik a kopott stafétát jelenlegi masináink és átadják helyüket egy ÚJ kornak. De mielőtt ez végbemenne, még kapunk egy utolsó nagy löketet, egy olyan búcsúfelhozatalt, amit minden generáció megirigyelhetne. Most már tényleg az utolsó cseppeket facsarják ki konzoljainból. Szinte borítékolható, hogy kapunk még pár gyöngyszemet idén is, nem is a temetési ceremóniára készülök, de szívet melengető nosztalgiázással én megkezdem a köszönetnyilvánításokat. Egy blogsorozatban megpróbálom felsorakoztatni a most futó generáció legjobb, legszebb, legemlékezetesebb címeit, saját kategóriájukon belül rangsorolva őket.

Egy-két játékszabály:

  • Wii nem játszik, most csak a HD konzolok játékait szerepeltetem.

  • PSN/XBLA is kimarad, túl nagy lenne a merítés

  • Egyedül raktam össze a listát, így lehetnek távol maradók

  • Igyekeztem objektív maradni

  • Vannak bőven hibrid játékok, amik többféle stílusból merítenek, de el akartam kerülni az ismétléseket, ezért minden címet csak egy kategóriába soroltam be.

No, essünk is neki.

A Generáció Klasszikusai - Platformerek és "mászkálós" játékok

Sajnos ez a játékstílus, ami az egyik legnagyobb károsultja a HD generációnak. Azzal, hogy a játékosok átlagéletkora egyre feljebb tolódik, egyre jobban szűnnek meg a kedves, meseszerűbb világokban játszódó, szerethető és gyerekesebb hősökkel operáló platformjátékok. Vagy legalábbis megmaradtak a Nintendo konzolján, mint Mario, Donkey Kong és társai, vagy pedig átvándoroltak az online felületre, ahol továbbra is születnek klasszikusok (Braid, Limbo, Trine) . Nem akarom elhinni, hogy nem adná oda a fél karját a társadalom egy vadonatúj, minőségi Crash, Jak, Croc, Klonoa vagy Spyro játékért. Najó, de, elhiszem. Nincs ezekre igény, csak én ragadtam le ezen a szinten.

9 - Mini Ninjas (2009)

A fenti okfejtésem totális cáfolata. Meseszerű, kedves és cuki. Egy látogató a múltból, aki megidézi a letűnt korszakot. Olyan, mintha az Eidosnál a takarítószemélyzet egy por lepte irodában egy ósdi szekrény legalsó fiókjában talált volna egy dossziét, benne pár látványterv és egy "kiadatlan psx cím" felíratú CD. Amit aztán bedobtak a szomszéd irodában székelő IO Interactive (Hitman, Kane & Lynch!) postaládájába, ők pedig "mission accapted" felkiálltással leporolták a 15 éves lemezt és felmásolták a blurayra a 300 megányi adatot. A pixeleket lecserélték poligonra és el is készült a Mini Ninjas. Én pedig ujjongtam, hogy végre, egy nekem való játék, amiben a gügyögő gonosz ninják nyuszivá és rókává változnak, amikor kardélre hányom őket.

Click!

8 - Alice - Madness Returns (2011)

Az akkoriban érthetetlenül csak PC-re kiadott kult horrorplatformer folytatása, immáron konzolokon is. Fuck Yeah! Lewis Caroll amúgy is halál beteg és szürreális meséje megtalálta zsákjának foltját American MCGee személyében, közös gyermekük így még betegebb és még szürreálisabb lett, istennek hála. Mi pedig kaptunk egy horror elemekben sem szűkölködő, kifacsart látványvilágú univerzumot és egy klasszikus játékmenetű akcióplatformert, ami a ps2 nagyjait idézi.

Click!

7 - Sonic Unleashed (2008), Sonic Generations (2011)

Szerencsétlen Sonic az a játékhős, akit manapság csak szidni szokás, pedig lássuk be, ő gőzerővel fáradozik azon, hogy átlépje a dimenzióváltásból fakadó problémákat. Mások szerint kevesebb, szerintem meg egy picivel több sikerrel. Ennél látványosabban aligha lehetne megjeleníteni azt a száguldozást, ami naggyá tette a kék sünséget. Jó, az Unleashed vérsünes részei elég bénára sikerültek és nem azért, mert nem volt helye a játékban, hanem mert az irányítás volt botrányos és minősíthetetlen. Egy önhibádon kívüli elbaltázott ugrás könnyen egy élet mínusszal járt. Viszont a klasszik rohanós részek legalább kárpótoltak. A Generations meg szerencsére pont ezekre épült, megfejelve, hogy retro Sonic-al 2D-ben ment a hepaj, mint annó, csak mai szintű látvánnyal. Csak így tovább!

Click!

6 - Kameo - Elements of Power (2005)

Hosszú életutat járt be, mire sikerült végre megjelennie a Rare utolsó nagy játékának. Még Gamecube-ra kezdték fejleszteni, majd miután a Rare a redmondiakhoz került Xbox-ra költözött a project, végül pedig 360 nyitócímként látta meg a napvilágot. A Zeldás alapokra építő Kameonak a fő vonzereje a különféle tulajdonságokkal felruházott lényekké való átalakulásban rejlett. A továbbjutás mindig a megfelelő szörnyecske speciális képességének kihasználásával alakult, így biztosítva a kellő változatosságot. Aztakurva milyen szakszerűen fogalmaztam, ezt még a Rajkrisztián is megirigyelné. Ja és itt esett le először az állunk, hogy mit tud ez a nextgen.

Click!

5 - Naruto - Rise of the Ninja, (2007) The Broken Bond (2008)

A generáció legjobb animés feldolgozásai. Az első Naruto széria egésze átélhető, mintha csak te magad lennél a főhős. Bejárhatod egész Avarrejtekfaszomságot, minden fontosabb eseményt újra átélhetsz, közben ugrabugrálhatsz is, minden csatát újra megküzdhetsz, az autentikus anime élmény a gyönyörű cel shading grafikával garantált. Mint ahogy reklám és marketingből az ötösöm. Na de tényleg, tök jó kis játékok voltak ezek, jöhet a Shippuudenből is ugyanilyen.

Click!

4 - Ratchet & Clank - Tools of Destruction (2007), A Crack in Time (2009)

A PS2 sikersorozata az egyetlen, ami folytatódott jelen generációban is (jó, Sly Coopert is nagy nehezen sikerült feléleszteni, de ő még mindig várat magára) mindenki nagy örömére. Maga a játék kicsit könnyebbedett, egyszerűsödött, de a hangulat legalább maradt a régi, a gyönyörűszép csilivili látványról nem is beszélve. Annak idején Jak-et valahogy jobban szívleltem, de idővel be kellett látnom, hogy a Ratchet sorozat sajátos bájosan-agresszív és térdcsapkodóan fanyar humora sokkal közelebb áll az ízlésemhez. Szerethető, könnyed, élvezetes, néhol azért kihívásoktól sem mentes és mindamellett veszettül szórakoztató.

Click!

3 - LEGO sorozat (2005-)

A Travellers Tale feltalálta a spanyol viaszt: vegyél egy sikeres mozis franchise-t, ültesd át Legós környezetbe, csinálj belőle egy könnyen kezelhető egyszerű kis ugrabugrát, amivel korosztálytól függetlenül bárki képes elszórakozni és bolondítsd meg nagy adag debil humorral. A sikert mi sem bizonyítja jobban, hogy már a 10. részét várjuk a rétestésztává nyúló, önmagában megújulni képtelen, csak kisebb változásokon átesett, de mégis egyre kifinomultabb sorozatnak. És imádjuk. Asszony/gyerek/tesó/szülő kezébe a kontroller és mehet is a kóperatív móka. Vannak itt még parlagon heverő trilógiák. Mátrix, Vissza a jövőbe, Die Hard, Austin Powers, Mad Max, X-Man, Taxi, Keresztapa, Szigorúan piszkos ügyek, Bosszú trilógia Park Chan-Wook-tól...najó, picit elkalandoztam:)

Click!

2 - LittleBigPlanet (2008)

A trottyos kis forradalmár, Sackboy, a Sony új kabalája. A közösségi gaming új értelmet nyer, az oszd meg uralkodj elv új defínicóija. Hass, alkoss, gyarapíts, készíts saját játékot a meghatározott, de végtelenbe hajló papírmasé elemekből, majd tedd fel a netre és dőlj hátra büszkén, hogy Te is hozzátettél egy platformjáték szavatosságához. Szárnyaljon a kreativitás, zászlók alatt egyesüljön minden gamer és együtt csapassátok az ugrándozást az elborultnál elborultabb kreációkon. Elismerem a játék erényeit, de engem valahogy mégis taszít ez a véget nem érő szavatosság, kifejezetten nyomaszt, ha egy játéknak nincsen eleje és vége. Ezért is kerülöm az online játékokat. De ettől még a LBP egy zseniális, forradalmi platformer, minden elismerésem a molekulás srácoknak.

Click!

1 - Rayman Origins (2011)

Már már azt hittük, hogy kedvenc Rabbidjeink végleg beletaszítják a feledés homályába végtagcsökkent frank hősünket, de Rayman jött és szételázott mindenkit. Tette mindezt úgy, hogy a címhez illően visszanyúlt a gyökerekhez és öniróniától fűtve csavart egyet a recepten, mai elvárásokhoz igazítva a 2 dimenziós platformkodást. Pörgős és dinamikus, változatos és szellemes, stílusos és kellően elszállt látvány, tökéletesen játszható, de mégis nehéz. Olyan, mint amilyennek egy vérbeli platformjátéknak lennie kell. Nem reformálja meg a stílust, nem erőltet bele oda nem illő elemeket, csak önmagát adja és mégis mindez elég ahhoz, hogy a generáció legjobb ugrándozós játéka legyen. Megyek is Wii U-t venni, hogy ott folytassam a csodás kalandot.

Click!

Folyt. köv.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==