Komolyan!
Sült krumpli. Valljuk be, hogy bár valószínűleg minden gamer egyik alapétele, de jellemzően nem foglalkozunk sokat vele, egyszerűen kérünk valamit sült krumplival, perifériára szorítva ezt a finom kis eledelt. Pedig ennek nem kell így lennie, kis gondoskodással olyan ételt tudunk belőle varázsolni, mely önmagában is tökéletesen megállja a helyét, de akár köretként is kiváló - bár ebben az esetben vigyázni kell, könnyen ellopja a főszerepet a főétel elől. :)
Szóval, kicsit visszarepükünk a régi korok konyhájához, van szerencsém bemutatni a "tökéletes" sült krumplit!
Hozzávalók:
cca 1kg krumpli (Értelemszerűen süthetőt érdemes választani. Hiperben vannak külön jelzések, piacon meg aki ért hozzá, az meg tudja mondani, melyik változat ilyen - általában amúgy is tőlük érdemes megvenni.)
2 ek liszt
olyan 100g liba- vagy kacsazsír (vegák valószínűleg próbálhatják olivaolajjal is...)
Ez nagyjából két személynek elég, ha önmagában fogyasszuk, köretként talán többre is, de a krumplit pucolva úgyis lehet látni, hogy mennyi lesz belőle, értelemszerűen több krumplihoz érdemes a többi hozzávaló arányát is növelni.
Szóval, megpucoljuk a burgonyákat és emberesebb kockákra vágjuk őket. Én általában nagyobbakat veszek, amiket aztán nyolcadolok, nagyon kicsiket lehet egyben is hagyni, nagyon nagyokat több darabra vágni. A lényeg, hogy nagyjából egy falat egy krumpli legyen.
Beledobjuk egy edénybe, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd elkezdjük felforralni. Amikor felforrt a víz, akkor levesszük a hőmérsékletet és onnantól egészen pontosan két percig főzzük.
Kivesszük a krumplit a vízből, leszárítjuk és kicsit összerázzuk (ezzel kicsit felsérül, pelyhesedik a külseje, ami fontos sütéskor), majd a lisztet rászórva újra összerázzuk, hogy szép borítást képezzen rajta.
Miközben fő a krumpli, egy tepsibe belerakjuk a zsírt, majd előmelegített sütőbe (én légkeveréses sütőt 200 fokra állítottam) bedugjuk és forróra melegítjük. Kicsit gyöngyözni fog mikor már kellően meleg, erre azért érdemes figyelni. Ha kellően forró, akkor kivesszük, majd óvatosan belerakjuk a krumplikockákat, jól megforgatva benne. Majd bedugjuk a sütőbe és 15 percig otthagyjuk. Ha csörgött az óra, akkor kiszedjük, megforgatjuk a burgonyát, majd újabb 15 percre bedugjuk, ami után újra eljátsszuk ezt a forgatósdit. Még egy körre visszamegy, ezúttal olyan 10-20 percre, amíg szép, aranybarna nem lesz a külseje.
És ezzel kész is van. Lehet kiszedni, ízlés szerint sózni, majd tálalni. Nagyjából ilyen lesz belőle, belül finom puha, kívül pedig ízes és ropogós. Kicsit tovább tart, mint egy csomag mirelitet a fritőzbe dobni, azonban higgyetek nekem, ezerszer jobban megéri.