casper0072012.10.20. 16:11

ahoy matey!

Scarlett kapitány elmeroggyant kincsvadászata.

A Borderlands 2 aktív játékosai között a Badass pontok körüli kálvária az aktuális téma. A Mechromancer karaktercsomag megjelenésével az addig elvétve előforduló hiba sokkal gyakoribbá vált, magam is a nem tragikus, de felettébb kellemetlen bogár áldozatává váltam. A kihívások teljesítésével szerzett pontjaim és velük együtt feltornázott mutatóim, nem mellesleg a kosztümjeim is eltűntek. Játékosok ezrei várják a javítást. Ebben a kissé kaotikus állapotban jelent meg a játék első nagyobb expanziója, a Captain Scarlett and Her Pirate's Booty.

Mégsem érkezhetett volna jobb időben a DLC. A komolyabb játékosok a szűk egy hónap alatt legalább két végigjátszáson vannak túl, rendelkeznek ötvenes szintű karakterrel, és kis szerencsével komoly legendás fegyverekre tették rá kezüket. Természetesen a loot rendszer és az eddig nem játszott szereplők még több tucat óra játék ígéretével kecsegtetnek, de sokan belefáradhattak az alapjátékba. Hiszen lehet bármennyire vicces és élvezetes küldetésekkel szolgálni, negyedszerre már semmi sem új. Személy szerint egy kicsit elfásultam, ugyanakkor örömmel fogadtam volna valami újat. Ez egészen sajátos eset, hiszen egy hónap telt el a Borderlands 2 megjelenése óta, mégis sikerült olyan sok időt eltöltenem vele, hogy gyakorlatilag ráuntam a térképre és a missziókra, ugyanakkor egy kis frissítés nagy eséllyel visszarángathatott Pandora földjére. Előrebocsátom, így is történt, az újabb kalandot egy ültő helyemben, nyolc óra alatt játszottam végig, de még most is van elvégzendő feladat.

Gyorsan le kell szögeznem, a Captain Scarlett nem vesz éles kanyart, alapjaiban véve ugyanazt nyújtja, mint a nagytestvér: egy raklap beteg poén, számos küldetés, loot, ólomszórás. Mégis, aki vevő volt a Gearbox zászlóshajójának szolgáltatásaira, nagy eséllyel két kézzel kap majd az újabb adag után. Nem beszélve arról a sajnálatos trendről, hogy egyre több kiadó szórja súlyos pénzekért a multiplayer pályákat, karaktereket, és egyéb érdekes, de nagy tételt nem érő tartalmakat. Ezzel szemben a négyes fogat első tagja 800 pontért/10 dollárért olyan tartalmat kínál, mely felér nem egy dobozos címmel.

Handsome Jack és világmegváltó terve vakációra megy, az Oasis-ba és környékére tervezett kaland egy teljesen különálló sztorit karol fel. A sivatag mélye legendás kincset rejt, melyet a hírhedt kalózkapitány, Blade rejtett el. A vault hunter-ek célja természetesen nem más, mint a zsákmány megszerzése, és mindenki más lepuffantása, aki az útjukba áll. Oasis egykor virágzó, ma porban fuldokló városába a teleportáló állomás segítségével juthattam. Az egykor gyümölcsöző tengeri forgalomra egy sziklára felakadt hatalmas teherhajó emlékeztet, rajta „Nice parking” felirattal. Mondanom sem kell, minden nagyon jól indult. Először a Félelem és reszketés Las Vegas-ban Johnny Depp-jére hajazó Shade-del ismerkedtem meg, aki rosszul leplezi magányából fakadó elburjánzott őrületét, természetesen a lehető legbetegebb poénokkal megfűszerezve. A bemelegítő küldetések alatt eszméltem rá, milyen gyönyörű helyre is kerültem. Rozsdát hányó hotelépületek bomladoznak a szélben lengedező pálmafák között, magas sziklák és a rajtuk fennakadt matuzsálemi hajók szakítják meg az ég kékjét, a hegyek oldalában, mint gombatelepek terpeszkednek a banditák tanyái. Igazi vadregényes táj ez, mely kiegészülve a sorozatra jellemző cell-shaded vizuális dizájnnal egészen egyedi és figyelemreméltó látványvilágot eredményez. Rögtön eszembe jutottak az előddel eltöltött feledhetetlen órák. A Captain Scarlett hat új területet kínál, melyből kettő elég nagy ahhoz, hogy járműre pattanva szelje keresztül a játékos, ráadásul a változatosságra sem lehet panasz, hiszen a sivatagon kívül megfordultam egy eridium finomítóban, egy hajótemetőben, és egy földalatti paradicsomban is. Külön taps a készítőknek az összefüggő terület nagyszerű felépítéséért, néhol olyan jellegzetes objektumokra lettem figyelmes, amelyek tényleges helye a térkép egy másik részén volt.

Mint említettem, a kiegészítő nem változtat a recepten, csupán többet kínál abból, amiből ebédeltél. Tényleges, a játékot megváltoztató újításokat ne várj. Mindenképp üdvözlendő azonban a homoksikló, mely mintha a Star Wars univerzumból lebegett volna át Pandorára, így egy új ízt adva a járműves szekvenciáknak. Mivel ez az alkalmatosság pár méterrel a földfelszín fölött kavarja fel a port, nem fog felakadni a kátyúkban és kis földrögökön, mint tették azt „földönfutó” társai az alapjátékban. És különben is, kinek kell magyarázni, mekkora királyság egy ilyen siklóval átszelni a homokbuckákon, és robbanó szigonyokkal megküzdeni a Kalózok Szakszervezetének járműveivel? Na ugye. A Gearbox nagyon is jól tudja, mekkora hajtóerővel rendelkezik a játék loot rendszere. Nem egy játékos képes hosszú órákat tölteni egy-egy főellenség ismételt legyőzésével a ritka legendás fegyverek megszerzésének reményében. Hogy a Captain Scarlett milyen új arzenállal kecsegtet, arról sajnos nem tudok teljes képet adni. Ennek részben oka a csúzlik hatalmas variációja, melyet a lehetetlennel egyenlő kiismerni, így újabb fegyvereket felvéve nem tudtam megállapítani, hogy azok a letölthető tartalommal érkeztek vagy a játék törzsét alkotják. Mindenesetre bizonyos küldetések teljesítését a hatalmas pénzösszegen kívül egyedi fegyverekkel honorálja a program, köztük néhány egészen figyelemreméltó darabbal. Bár első látásra az ellenségek csak egy skin- és névcserén estek át, a felszín alatt kisebb, de fontos változtatások húzódnak meg. A leggyakoribb rosszfiúk az egyszerű kalózok, akik inkább létszámbeli fölényükkel szándékoznak a játékos fölé kerekedni. Viszont a keményebb arcok új taktikák kidolgozására kényszerítettek. A Cursed Pirate életelszívó ütésekkel operál, ami nagyon hamar Fight For Your Life állapotot idézhet elő, ráadásul ilyenkor észrevételem szerint jobban is bírják a találatokat. Az Anchorman iszonyatos láncával húzza magához áldozatát, hogy egy hatalmas robbanással zúzza szét. A Whaler ijesztő pontossággal hajítja el szigonyát, ami jobb esetben csak a pajzsot szedi le arról a szerencsétlenről, aki nem húzódott elég gyorsan fedezékbe. Összevetve dicséretre méltó, hogy a Gearbox nem csupán újabb külsőt akasztott a játék elemeire, de olyan apróbb változtatásokat eszközölt, amiket látva úgy éreztem, ez tényleg más, hiába ismerős.

Az expanzió témája a kalózkodás és a kincsvadászat, nem meglepő hát, hogy Oasis és környék erre az életmódra rendezkedett be. A kaland során végigkísért egy „X marks the spot” küldetéssorozat, ahol a rettegett Blade kapitány elásott ládáit és ezzel együtt felvidító audiónaplóit kellett megtalálnom. Többször tettem vizitet Scarlett hatalmas sikló kalózhajójára, falábakat és kalóz protéziseket gyűjtöttem, egy, a héttengert végigdúló, fosztogató nagymama nagykönyvben elfoglalt helyét radíroztam ki, és még folytathatnám. A történet végére én magam is kalózzá válhattam, köszönhetően az elnyert kosztümnek. Mint általában, az utolsó sikeres megbízás leadása után sem ér véget a móka, a fejlesztők két maximális szintű főellenséggel kedveskedtek a vállalkozó kedvűeknek. Hyperius the Invincible és Master Gee likvidálása a játékot jól ismerő, összeszokott csapatot követel meg, akik kételkednek, azoknak megemlítem, hogy a Terramorphous esetén vígan muzsikáló Conference Call itt magában nem sokat ér. Nemcsak a dicsőség, de a DLC által bevezetett új fizetőeszköz, a Seraph kristály miatt is érdemes megpróbálkozni ezzel a két rettenettel, melyből meglepően értékes fejlesztéseket és fegyvereket vásárolhat az, aki túléli a találkozást.

Ha ímmel-ámmal játszottad ki a Borderlands 2-t, és nem éreztél késztetést az ötvenes szint elérésére vagy a játékkal való mélyebb ismerkedésre, akkor nem tudom tiszta szívből ajánlani a kiegészítőt. Hiszen azt nyújtja, amit eddig kaptál, de elegendő apró változtatással és kiegészítéssel ahhoz, hogy a veteránok és azok, akik jól érzik magukat Pandora változatos planétáján, azonnal rákapjanak. A Captain Scarlett and Her Pirate's Booty-nak is sikerült elérnie azt, mint az első rész kiegészítőinek, azaz teljesen egyedi, az alapjátékra emlékeztető, attól mégis elütő tartalom lett. Aki pedig mindemellett a kalózos témát is komálja, annak nem is kell többet mondanom. Johohó!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==