[16] MRenton1985 (offline)

Ő egy 33 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

3459 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 27967 kreditet gyűjtött

2011 november
20:20 A 100 legjobb játék - 43.
43. - Shin Megami Tensei: Persona 4

Megjelenés éve: 2008
platform: PS2


Japán igenis különös, furcsa, néha már zavarba ejtő.
De azt nem lehet tagadni, hogy a legjobb videojátékok egy része onnan származik, és hogy meglehetősen vágják a témát.
És hogy miért beszélek épp most Japánról, amikor a lista bármelyik helyezésénél szóba jöhetett volna? Mert a Persona 4 annyira japán játék, amennyire csak lehet. Felfogásában, tálalásában, történetében.
Persze vannak nála őrültebb játékok - mint a killer7 - , vannak nála hagyományőrzőbb játékok - mint az Okami vagy a Tenchu - , de én azt gondolom, hogy Japánt nem csak ezek a dolgok jellemzik - némileg sztereotip is lenne azt gondolni, hogy odaát minden furcsa, és számunkra emészthetetlen. A Persona 4 azt próbálja bebizonyítani, hogy egy viszonylag rétegstílusra is van fogékony nyugati vevő réteg, ha azt megfelelő színvonalon állítják elő.A Shin Megami Tensei egy régi sorozat, amely még Super NES-en rajtolt, de mivel viszonylag új belépő vagyok, nem kívánom megjátszani azt, hogy ismerem a többi epizódot: legyen ez a bizonyítéka annak, hogy egy valódi, mindenki számára ajánlható gyöngyszemről beszélünk.
Azt mondtam, gyöngyszem, de a Persona 4 esetében azt se túlzás kijelenteni - és hát miért lenne bármit is túlzás kijelenteni a 43. hely környékén - , hogy a valaha készült legjobb JRPG.
A Persona 4 egyesíti magában mindazon elemeket, amik különlegessé teszik a JRPG-k között, és jól alkalmazza a más JRPG-kkel szemben felhozott kritikákat, észrevételeket.
Olyanokra gondolok, mint a random harcok intézménye (ami itt nincsen); a harcok alatt a karakterek közötti váltogatás lehetősége (ami itt adott); és egy csomó felhasználóbarát, ugyanakkor a stílus hagyományaihoz mégis hű elgondolás, amely kivétel nélkül jól sült el.
A korábbi Persona játékokat sok kritika érhette - és érte is - azok túlzott elvontsága miatt: példaként említeném a harmadik rész idézéseit, mely úgy nézett ki, hogy a főszereplő tinik a fejükhöz emelik a pisztolyt, és meghúzzák a ravaszt. Ez kétségtelen sokaknak tetszik, de nem lehet csodálkozni azon, ha ez bizonyos körök ellenszenvét kiváltja.
A Persona 4 története egy gyilkosságsorozat körül forog, mely során valaki egy tv-be (!) dobálja be áldozatait, akik ott, valódi énjükre ráébredve egy idő után végeznek önmagukkal - mindezt egy nagyvárosból kisvárosba csöppenő srác szemszögéből átélve.
A történet érezhetően azon a határon táncol, ami még kellőképp elvont, de mégis átélhető; ha ennél hagyományosabb lenne, már egy szokvány európai történetet kapnánk.

A Persona 4 nem ettől jó azonban, hanem a játékrendszerétől.A Persona 4 szimulációs elemeket vegyítő JRPG.
Ezek a szimulációs elemek kihatnak a játék minden egyes elemére; pl. az, hogy kivel milyen viszonyban vagyunk döntően befolyásoló lehet a harcoknál, és a történetre is hatással van.
Ez egy olyan jól megvalósított rendszer, amely az összes, a játékban fellelhető tevékenységet összeköti. Napközben suliba jársz és különböző klubokban szerepelsz, délután pedig beveheted a TV világot és ellenfelekkel harcolsz.
Az egyéb időszakokban viszonylagos szabadságot kapsz, ám ezt nem szabad összetéveszteni a nyugati RPG-k szabadságával. A játék mindig csak annyit bíz rád, amennyi a történetben való előrehaladásban segít, nem többet.
A Persona 4 igazából olyan, mint egy nagyon jó animét nézni, amibe itt-ott beleszólásunk van. Tagadhatatlanul lineáris élmény, de a rengeteg tennivalónak köszönhetően nem fullad unalomba.Personák fúziója, Velvet room, TV World.
Szokatlan és furcsa kifejezések keverednek a játékban, de ezek a kifejezések mind jelentéssel telnek meg, ahogy haladsz előre.

Tudom értékelni a nyugati játékgyártás eredményeit, amik néha igencsak megszorongatják, sőt, ebben a generációban lerajtolták a japán játékokat; de Japán továbbra is a videojáték gyártás középpontja, és erre olykor az ilyen játékok figyelmeztetnek.
És hogyha még nem lettél rosszul az ezen bejegyzésen át hajtogatott Japán magasztalástól, akkor nagyjából ki is derült, ki a célközönsége a játéknak: gratulálok, te élvezni fogod a játékot. Te meg fogod érteni, miért lineáris helyenként, te érteni és élvezni fogod a sajátosságait, és néhol furcsaságait.
A többieknek a (színvonalában) hasonló kategóriájú Mass Effectet ajánlanám (ha kéne), és azon még azt is le lehet mérni, hogy merre fejlődött az egykor egy tőről rajtoló stílus nyugati és keleti ága.

Mindig fura leírni egy játékról, hogy tökéletes.
Leírni most sem fogom, de valami hasonlót gondolok magamban.

/kobe/

16 komment

[19] herooftime
máj 10., csütörtök 18:09 #16
"A Shin Megami Tensei egy régi sorozat, amely még Super NES-en rajtolt"

ha nagyon kötözködni akarnék, akkor erre azt írnám, hogy "Megami Tensei egy régi sorozat, amely még NES-en rajtolt" és érdekes hogy manapság mennyivel több Japán cucc jut el errefelé mint akkoriban.
dlsite, pixiv, fantia.jp, pawoo, mangagamer, nintendo, nicovideo
[34] CHASE
dec 10., szombat 14:09 #15
Egyébként megnéztem, nem ez Tyler tesztjének az eleje (már ha az 576-osra gondolsz); ír benne Japánról, de elég nehéz lenne erről a játékról másképp írni.
Előfordulhat, hogy bennem marad valami fordulat, amit valahol olvastam, és már nem emlékszem hol, de itt nem erről van szó, és szándékosan biztos nem nyúlnám le.
[34] CHASE
dec 10., szombat 13:35 #14
Válasz theSickness (#6) üzenetére
Nem is kell ennél előrébb szerepelnie, korrekt helyen van.
[34] CHASE
dec 10., szombat 13:35 #13
Válasz backstab (#8) üzenetére
Nekem járt hozzá egy soundtrack CD, igaz sajnos csak szimpla.
[34] CHASE
dec 10., szombat 13:33 #12
Válasz DarkVenom (#4) üzenetére
Bocs, de neked elgurult a gyógyszered?
Lenyúlom Tyler tesztjének az elejét (nem is emlékeztem rá), kamu PR-duma, nem sokat játszottam vele, csak olvastam róla...?
Nem értesz egyet, nem gond. De hülyeségeket ne találj már ki lécci.
És természetesen attól még, hogy én azt gondolom róla, hogy közel tökéletes játék, nem kell másnak úgy gondolnia.
[11] frg_dnl
nov 26., szombat 18:45 #11
PS2-n a legjobb rpg a Dragon Quest.
Amivel még játszani is fogok, vagy már kijátszottam, az a ffx, ffxii, Persona 3, Persona 3 Fes és ez, vagyis a Persona 4. Volt nekem egy rakás rpg-m ps2-re de a fentiek kivételével egyik sem éri el a PS1 j-rpg-k színvonalát, így hát szépen meg is szabadultam tőlük. Inkább psp-re, ds-re beszereztem egy-pár retro ps1 rpg-t, azokkal még nagyon szeretnék játszani és gyűjtöm is őket.

Persona 2 Eternal Punishment ( azt hiszem japánul Persona 2 Batsu ) a legjobb Persona játék, még a 3-nál is jobb game. Persze a P3 és a P4-nek sincs szégyenkeznivalója.
[17] bm
nov 25., péntek 17:55 #10
Sajnos még egy részhez sem volt szerencsém, igyekszem pótolni a lemaradást.
[41] ssj4vegita
nov 25., péntek 13:48 #9
Nekem a 3. részhez képest csalódás. Korrekt játék, de a sztori, hangulat, szereplők, social linkek, zenék, események, egyszerűen minden és az egész fíling sokkal-sokkal ütősebbb a 3-ban. Nem véletlenül készült ahhoz egy bővített változat is ps2-re.
"Imagination is everything, it is the preview of life's coming attractions." Amit az értelem el tud képzelni, azt el is tudja érni.
[32] backstab
nov 25., péntek 7:52 #8
A DV által említett okok miatt még én sem játszottam végig, bár benne van vagy 100 órám. Egy idő után belefárad az ember a csajozásba, klubozásba, Persona-fúziókba. Igaz, nekem megvan a 2-3-4. rész, plusz a Devil Summoner, Digital Devil Saga, Devil Summoner, ezért nekem századszorra már kicsit unalmasak a démonos sztorik. Hogy miért veszem meg mindegyiket, az számomra is rejtély...
A P4 zenéje egyébként zseniális- bár nem bírom a j-pop prüntyögést, ezt a dupla CD-t beszereztem.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[17] dpb
nov 24., csütörtök 19:17 #7
yeah! A legjobb JRPG!
"Master. We're in a tight spot! A real tight spot. Like, I haven't seen you for ages. It is I, Vincel Dill Boris VII Iwazaruscof, at your service."
nov 24., csütörtök 17:06 #6
Válasz MRenton1985 (#1) üzenetére
Nem ez a világ legjobb JRPG-je, ez majd a lista fentebb lévő szereplőiből is látszik majd.
[64] DarkVenom
nov 24., csütörtök 16:35 #5
Válasz DarkVenom (#3) üzenetére
Így végigolvasva, szerintem te ezzel nem, vagy nem sokat játszottál, viszont sokat olvastál róla....
Thrills, Chills, Kills!
[64] DarkVenom
nov 24., csütörtök 16:34 #4
Nem tökéletes JRPG, sokkal inkább egy korrekt játék. Csak PS2-n számtalan jobb JRPG jelent meg.
Mechanikailag javítottak a 3. részen, de annál valamivel könnyebb is, hiszen változtattak a struktúrán (kevesebb grindelés kell), ugyanakkor ki is vettek funkciókat (Personák joint attackjai).
A történet és a történetvezetés szerintem felemás. Előbbi a játék közepéig elég jó, illetve sokkal értelmesebben magyarázták, miért Persona a persona. Aztán szétesett az egész, az egész magyarázatát egy szereplő két mondatban elmondja úgy, hogy "olvasta a könyvtárban", a sztori vége meg csak erős belemagyarázással és/vagy túlmisztifikálással élvezhető, amúgy faék buta az egész. Ráadásul ők is ellőtték azt, amit a FFIX, hogy a legvégén, kvázi a semmiből bukkan fel a főgonosz. Annyira próbál egyensúlyozni a játék az elborultság, a komolyság, és a befogadhatóság határán, hogy végül egyik sem lesz igazán, és bár a történet alapgondolata tök jó - hogy a tv-ben mindenki azt látja, ami lenni szeretne, de nem mer szembenézni azzal, aki mélyen, legbelül -, de ez a végére elsikkad valahogy. A P3 világvége hangulatát pedig nem sikerült megismételni.
A prezentáció jobb, mint a 3., de tekintve, hogy az is pórias volt, ez sem nagy szám. Az imidzs, a trendiség átjön, de kvázi állóképes a közjátékok többsége. A Personák meg kinézetben, atrworkben 90%-ban ugyanazok, mint korábban (és az összes többi SMT-játékban) az a nagy csavar, hogy aki mondjuk a P3-ban A volt, az most B (pl. Lucifer artworkjét itt Helelhez passzintották).

"Ezek a szimulációs elemek kihatnak a játék minden egyes elemére; pl. az, hogy kivel milyen viszonyban vagyunk döntően befolyásoló lehet a harcoknál, és a történetre is hatással van"

Kamu PR-duma, a sztorit semennyire sem befolyásolja. A side questeket, azt igen, de a P3-hoz hasonlítva jóval gyengébbek a Social Linkek sztorijai (hol van a halott, szellem srác, hol van az öregségen lamentáló házaspár...)

Bár nem oszt, nem szoroz, szerintem sokkal inkább korrekt, jó játék a Persona 4, de semmiképpen sem kihagyható klasszikus. Ha nem 2008-ban jön, amikor már semmi nem volt PS2-re, hanem pár évvel korábban, simán eltűnik rétegjátékként a rengetegben.
Thrills, Chills, Kills!
[64] DarkVenom
nov 24., csütörtök 16:31 #3
Amúgy meg Kobe milyen pofon egyszerű megoldással nyúltad le Tyler tesztjének kezdését
Thrills, Chills, Kills!
[38] Hunk2
nov 23., szerda 22:49 #2
Válasz MRenton1985 (#1) üzenetére
Az első rész számomra olyan volt mint a NGS anime.
Elsőre nem érted meg teljesen de másodszorra sem.
A második már minden tekintetben sokall könnyebb volt és emsézhetőbb.
Ezt még nem próbáltam vagyis a 4-et, de úgy gondolom ez se az igazi.
Azt kiáltom most hogy az első rész a legjobb, ha nem is tökéletes.
"Élni és élni hagyni"
nov 23., szerda 21:35 #1
Én még nem játszottam egyik Personával se, úgyhogy valaki olyan cáfoljon rá arra, hogy valóban eze a világ legjobb jrpg-je, aki játszott is velük De az írás ismételtem meghozta a kedvem a sorozathoz, köszi kobe, szerintem majd a psp-s 3. rész tökéletes lesz az ismerkedéshez
MRenton1985
MRenton1985 még nem írt idézetet!
Ezeken a platformokon játszom
Xbox
Xbox 360
Playstation2
Playstation3
GameCube
Wii
Playstation Portable
Nintendo DS
Kedvenc játék-műfajaim
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
babzsák
(offline)
mcmacko
(offline)
qper
(offline)
CHASE
(offline)
Sith Lord
(offline)