sigmavirus12011.11.19. 20:50

Jurassic Park: The Game (PC)

Valamikor 1993 elején, épp az aznap kikölcsönzött Dini a kis dinoszaurusz kazettát kezdtem el nézni, mikor is az álltalam várt színes rajzfilmfigurák elött egy ronda és sötét filmelőzetes ugrott a képembe.

Már majdnem bedurciztam, mert hát kit érdekelnek ilyen hülyeségek, talán rossz kazettát adtak a tékában, meg különben is "mesét akarok nézni, anyuuuuu!!!".

Aztán a felénél kezdett érdekessé válni a kis előzetes, a végére pedig, annak ellenére, hogy a kisérőszövegen és egy szúnyogon kívűl semmit sem mutattak, az utolsó pár képkocka már örökre beleégette magát a retinámba, a film címével együtt: "Jurassic Park".

Addigi véleményem teljesen meg is változott, kit érdekel pár szerencsétlen rajzfilmfigura? Főleg úgy, hogy már rég megdöglöttek. "Ebben igazi élő dinoszauruszok lesznek, talán még egy Tiránusz is vagy Késfogú vagymianeve!" Rohantam is a szüleimhez, hogy ezt azonnal látni akarom, lehetőleg tegnapelött délután! Persze 7 évesen honnan is tudtam volna, hogy egy még meg nem jelent filmet nem fognak leadni azért mert én azt akarom, így pár hétre/hónapra el is felejtődött az egész dolog, mígnem egy délután szüleim a képembe nyomtak egy moziműsort, rajta a várva várt film címével.

Életem első és legjobb mozis élménye volt, amíg élek el nem felejtem, még ha a felénél nem is mertem odanézni. Most pedig itt vagyok 2011-ben, a mára már sorozattá érett franchise rajongójaként és próbálom szavakba önteni egy, a film alapján készült játékról alkotott véleményem. Nos, ahogy Balu kapitány mondaná, "kezdjük el".

A Jurassic Parkból rengeteg játék készűlt már, de csak egynek sikerült olyan minőséget elérnie , hogy a rajongók örökre a szívükbe zárják, ez pedig az Operation Genesis volt. Ebben a 2003-ban megjelent parképítős cuccban minden megvolt amit a filmekben szerettünk. Felépíthettük álmaink dinó parkját ami kivételesen működött, de ha a káosz teóriát favorizáltuk, akár szabadjára is engedhettünk minden állatot az embertömegbe és tetszés szerint elnevezhettük a szigetet Site B-nek, a fejünkben. Fantáziánkra nagy szükség is volt, hisz az OG után hatalmas csend következett, egészen 2010-ig, mikor is az ex-LucasArts-os, epizódikus kalandjákékokkal nagy sikereket elért kis fejlesztőcég és kiadó, a Telltale Games bejelentete, hogy megszerezték a jogokat az Universaltól ahhoz, hogy a Jurassic Parkot is megjátékosítsák.

Eredetileg idén áprilisra esett volna az 5 részesre tervezett sorozat első epizódjának a megjelenése, de az utolsó pillanatban novemberre halasztották, és ez idő alatt a végső produktum epizódjainak száma is lecsökkent 4-re. Mindenesetre végre megjelent, méghozzá az összes epizód egyszerre, így az utóbbi napokban el is töltöttem mellette pár kellemes, de néha frusztráló órát.

Történetünk az első film alatt kezdődik, mikor is Dennis Nedry egy szép kis összeg reményében eltulajdonít pár dinoszaurusz embriót és megpiszkálja a biztonsági rendszert, minek következtében a parkban el is megy az áram, az állatok pedig így gond nélkűl meglógnak, hogy aztán elcsócsálhassanak pár ügyvédet, vagy alkalmazottat, példáúl Nedry-t.

Persze mindezt a filmből tudhatjuk, a játék erre nem tér ki, inkább bemutatja nekünk főszereplőinket, elsőnek Nimát akit Nedry bukása miatt küldtek a parkba ugyanazok a megbízók("Dodgson! Itt van Dodgson!"), hogy rátaláljon a Barbasol borotvahab palackjában tárolt dinó embriókra.

Aztán itt van Gerry Harding, a park állatorvosa akivel az első filmben már találkozhattunk a beteg Triceratops jelenetnél,(bár a játékban pár évvel fiatalabnak tűnik, no meg a bajsza is hiányzik) és lánya Jess Harding.

A történet nagy része körülöttük forog, de később még csatlakozik hozzájuk egy kisebb InGen felmentőcsapat és egy tudós is, aki a filmből ismert Dr. Wu elődje volt a parkban.

Jajj, elnézést, természetesen itt vannak a Jurassic Park igazi sztárjai is, a dinoszauruszok! Az első filmből minden állat megtalálható a játékben, kivéve a Brachiosaurust, de helyette kaptunk Compsognatusokat a másodikból, és 3 másik állatot is amikből 2 a hivatalos InGen listán sem szerepeltek.

Mint ahogy azt sejteni lehetett: amit a Telltale-től kapunk, az ismét egy kalandjáték amit a saját Telltale Tool motorjuk hajt, nagy hangsúlyt fektetve a történetre és karakterekre, megszorva pár puzzle-el.

A fejlesztők már a bejelentés után nem sokkal tudatták velünk, hogy a téma miatt az eddigi játékaikkal ellentétben itt kicsit másképp fogják megközelíteni a dolgokat, és amolyan Heavy Rain szerü, Quick Time Eventekből fog állni a gameplay nagy része, így filmszerűbbé téve azt.

Ez a legtöbb esetben rendben is van, már csak az a baj, hogy a Heavy Rain-el ellentétben, itt nincsenek alternatív megoldások, egy-két QTE elhibázása után, vár minket a "YOU DIED" felirat, és a checkpoint betöltésének lehetősége. Ezt pedig rengetegszer fogjuk látni a későbbi fejezetekben, ugyanis a játék erőszeretettel dobálja felénk a "3-as kombókat" amikre egyszerűen nincs elég idő reagálni, és néha több másodperces jeleneteket kell ez miatt újranézni, főleg az fejezetek végén ahol álltalában mindig felforrósodnak a dolgok a kisebb finálék kedvéért.

A helyszíneken történő navigáció is változott, a karakterek felett ezúttal sehol sem vehetjük át az irányítást, helyette a képernyő bal alsó sarkában lévő ikonra kattintva választhatjuk ki célunkat, ahol pedig az iránygombokkal nézhetünk körül. A lényegen sokat nem változtat, hisz a végeredmény ugyanaz mint a "mászkálós" megoldásnál, nevezetesen a tárgyakkal és szereplőkkel való interrakció, aminek a lehetőségeit a jobb alsó sarokban lévő beszéd ikonnal bővebben is kiaknázhatunk, és pár apróságot it megtudhatunk a parkal, a szereplőkkel vagy a továbbjutással kapcsolatban.

Mint minden kalandjátékban, időről időre pár puzzle fogja utunkat állni, de az "ős" point&click játékokkal ellentétben itt sem fognak túl nagy gondot okozni senkinek, persze van egy-két kivétel, de semmi komoly matematikai egyenlet vagy ilyesmi nem szükséges a megoldásukhoz(Hint: 4 kocsit is össze lehet kötni).

A játék leggyengébb része egyértelműen a grafika és az animációk. Aki ismeri a Telltale játékokat azt nem éri meglepetés, a Telltale Tools ennyire képes, cserébe könnyen portolhatóak a játékaik minden platformra, köztük ipad2-re, és legalább elfut a gyengébb PCken is. Persze ettől még tény marad hogy a játék kis túlzással akár PS2-n is kijöhetett volna, sok háttér üres, sok az alacsony felbontású textúra, és a legtöbb fa is 2 dimeziós sprite.

A karakterek már valamivel szebbek, főleg a dinoszauruszok. Valószínűleg ez az első JP játék amiben végre tökéletesen eltalálták az első film T. rex modeljét. A Velociraporokkal már volt egy kis problémám, szerintem a fejük túl nagy, vagy széles, de legalább megtartották az első filmben látott designjukat és színüket, ami szerintem a legjobb volt a sorozatban.

Az animációk, mint már említettem, szintén hagynak maguk után kívánni valót. Főszereplőink sokszor fapofát vágnak, ami talán kizökkentheti az a játékost egy-egy drámaibb jelenet teljes értékő átéléséből, sajnos ez is egy Telltale betegség amire számítottam, de néha még így is zavaró volt.

Hangok terén újabb problémák merűlnek fel. A Back to the Future epizódokban is jelenlévő hangszakadások, akadások és párbeszéd ismétlésekről van itt szó, és nem értem erre miért nem tudtak odafigyelni, hisz elég sok kritikát kaptak mostanában ez miatt. Mindenesetre maguk a karakterek hangját adó színészek korrekt munkát végeztek, a dinoszauruszok hangjai pedig egy az egyben a filmből lettek kiollózva.

Zenék terén változó a minőség, míg a filmből áthozott számokat még mindig jó hallgatni, a Telltale saját gyártmányú háttérzenéi hallatán sokszor húztam a számat annyira nem passzolt egy-egy adott jelenethez.

Visszatérve a történetre, ...igazából nem szeretnék semmi komolyat elsütni, hisz az ilyen stílusú játékoknak ez a lényege. Nem egy oscar díjas sztori de van olyan jó mint a film folytatásai, ha nem jobb. A karakterek valóban szerethetővé válnak egy idő után, még Jess is, pedig féltem, hogy egy idegesítő kis féreg lesz, mint a legtöbb gyerek a filmekben, de nagyot tévedtem. Még a hangja is rendben van, sőt!

A QTE-ek amilyen idegesítőek tudnak lenni pár nehezebb, több elhalálozást is eredményező résznél, olyan nagyot tudnak dobni is a feszült hangulaton(néha az első rész konyhás jelenete ugrott be).

Akik ismerik a filmeket azok rengeteg utalást és helyszínt fel fognak ismerni, az elsőhöz pedig szorosan kapcsolódik is, és a novellából is kölcsönvesz pár ötletet, hogy kiegészítsen pár apróságot amiről a filmekben nem esett szó. Ezeket vagy a játékon belül fedezhetjük fel, vagy a főmenüben található Journal-ben, amibe a fejezetek teljesítésével szerezhetünk új oldalakat és információkat a parkal és az állatokkal kapcsolatban.

Végezetül: a szokásos Telltale "betegségek" ellenére, egy végig izgalmas és hangulatos játékot sikerült összehozniuk a fejlesztőknek. Végig meg van benne az a valami, ami miatt nem lehet abbahagyni mert kiváncsi vagy mi fog történni, és bár a játékidő ezúttal a kevesebb fejezetnek köszönhetően rövidebb(kb. 8 óra) mint előző produktumaikban, a maximalista játékosok ismét nekiűlhetnek egyes jeleneteknek, hogy végül mindent aranymedálra teljesítsenek, achievement és trófea reményében.

Rajongóknak talán mondanom sem kell, hogy kötelező a játék. Én személy szerint megkaptam azt amire új filmek hiánya miatt már régóta vártam , egy nagyszerű Jurassic Parkos kalandot!

Mindenki másnak:

6/10

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==