[9] mckayals (offline)

Szenzációs - Elvetemült - Jólnevelt

Ő egy 26 éves fiú és itt lakik: Veszprém / Tapolca

3846 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 12124 kreditet gyűjtött

2011 May
21:43 Online lehúzás
Új közellenség a kalózmásolatok helyett?
Nagy Balázs András - 2011. május 19. | 15:00 Üzleti játék

A közember számára meglehetősen meglepő kijelentést tett az egyik ismert játékfejlesztő: a kalózmásolatoknál van nagyobb probléma is.


Mike West, a Lionhead (Fable sorozat, Black & White) vezető fejlesztője szerint van egy nagyobb probléma a PC-n ismert kalózkodásnál: a konzolos használt játék kereskedelem. A fiatalabb PC-s játékosok számára talán meglepő, de a konzolos játékokhoz nem jár személyhez és online felhasználói fiókhoz kötött, egyszer használatos aktivációs kulcs. Azaz többségüket bármikor továbbadhatjuk, ha épp meguntuk volna őket.

Amerikában pedig a nagyobb üzletláncok már régóta kereskednek ilyen használt játékokkal. Sőt, meglehetősen gyakori jelenség, hogy egy új játék megvételéhez több régit visz becserélni a felhasználó. Az ilyen példányok természetesen olcsóbbak bontatlan társaiknál; a bolt pedig sokkal jobban jár eladásukkal, mivel nem kell a játékkiadók – így a fejlesztők – felé újra kifizetni azok jussát.Persze problémás a kalózkodás is. A jelenséget nem lehet kivédeni. „de ma a használt eladások hosszabb távon már többe kerülnek nekünk, mint a kalózkodás” – nyilatkozta Mike. Más fejlesztők többször hasonlították a használt játékokat a kalózkodáshoz, azonban eleddig senki nem jelentette ki, hogy rosszabb lenne. Igaz, egyre több kiadó lép ellene, például az EA az „online belépő” (Online Pass) bevezetésével, amely csak az új játékokban található, egyszer használatos kód, az online többjátékos eléréséhez. Aki egy ilyen játékot használtan vesz, nagyjából tíz dollárért vehet hozzá új kódot.
Hát...ez szerintem egyenértékű dolog a warezzal csak a másik oldalról átvitt értelemben.
Persze ha elterjed a kiadók körében.Nem biztos hogy olcsóbban jön ki a delikvens ha használtan vesz játékot,és online hozzáférést is szeretne.
51 komment

Összesen: 51 [1-50]
1 | 2
[35] Npeti
May 21., Saturday 12:54 #51
Válasz CeXzer (#50) üzenetére
Igazad van én nem fogalmaztam egyértelműen. Arra akartam utalni, hogy azért a digitális terjesztésnél is vannak költségek, ami miatt mégse lehet a nyomtatótan több ezer ft-s könyveket 500-1000 ft-ért adni.
De abban igazad van, hogy ezzel az árral jelenleg a kiadók igen búsás hasznot húznak.
De persze az is lehet, hogy csak mi nem láttunk bele az amazonos szerződésekbe, meg az egyéb nemzetközi ilyen olyan kapcsolodó jogokba/díjakba és lehet ezek tényleg ennyire megnyomják egy digitális könyv árát. Persze ha ez így lenne akkor gondolom a kiadók tettek volna már ez ellen valamit, mert így elég nehéz lesz terjeszteni a digitális könyveket.

Részemről ennyi mert ez tényleg nagyon OFF már. De ha a jövőben amazonon keresztül akarnék majd könyvet árulni, akkor beszámolok majd a tapasztalatokról.
[24] CeXzer
May 21., Saturday 11:34 #50
Válasz Npeti (#49) üzenetére
Bár ez itt OFF és tudom én hoztam fel, amiért bocsi is, de mégis:
ezért írtam, hogy az Amazon hangsúlyozza, hogy nem ők állapítják meg az árat, hanem a kiadó, a kiadónak pedig semmi költsége nincs, nem ők adják az infrastruktúrát.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[35] Npeti
May 21., Saturday 9:52 #49
Válasz CeXzer (#47) üzenetére
De az a wifis kindle ha a 3g-s akarod, ami ugye kell a metron veszek könyvet dologhoz akkor az már drágább.

Amúgy pont ez az, hogy azt hiszi mindenki itt csak feltölti a szerverre a fájlt a cég és onnantól 100% haszonal dolgoznak. Fent kell tartani az amazonnak is azt a szerver parkot az pedig nem kicsi és nem olcsó. Ehez egy rakat embert kell fizetnie, fizetni a szoftver és hardver támogatásért stb... Könyvet még nem adtam ki semmilyen formában de gyanitom, hogy azért annyival nem olcsóbb online árulni dolgokat, mint ahogy a többség gondolja. Persze tagadhatatlan, hogy olcsóbb, de ez még böven alakulni fog a jövőben.
[25] Ikaruga
May 21., Saturday 8:32 #48
Válasz aya (#8) üzenetére
Ja ja tönkre is mennek attól tartok.
A világon az ész van elosztva a legigazságosabban, mindenki úgy gondolja hogy neki elég sok van...
[24] CeXzer
May 21., Saturday 0:24 #47
Válasz Npeti (#45) üzenetére
Vagy azért, mert nem kell díjat fizetni az MSnek és a Sonynak. Ezek az árkülönbségek mindig megvoltak. A kindle egyébként 26k, postaköltséggel 30. Azért az csak olcsóbb, hogy valamiből csinálok egy másolatot, mint hogy kinyomtatom, beköttetem, odaszállítom, raktározom, eladom. Az amazon egyébként is reklámozza, hogy nem ők állapítják meg az árakat, ők olcsóbban adnák, pedig az infrastruktúrát is ők biztosítják, így gyakorlatilag a kiadónak a szerződés aláírására szánt tintán kívül sok költsége nem nagyon lehetett, egy-egy extra példánnyal pedig semmi, az alap ebook előállításával max.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[55] axl
May 20., Friday 23:41 #46
Válasz Wolverine (#42) üzenetére
"...még képesek azt mondani hogy ez rosszabb."

Ha nem ezen az egy kifejezésen lovagolnátok, akkor rájönnétek, hogy úgy értették, NEKIK rosszabb BEVÉTEL szempontjából. Nem azt, hogy máglyán égetnének meg mindenkit, aki használt játékot vett/vesz. Ettől még nem kell automatikusan sajnálni is őket ezért, de most kollektíven olyan dolog miatt sértődtök meg, amit nem is mondott senki.
Minden játék szerepjáték
[35] Npeti
May 20., Friday 23:11 #45
Válasz CeXzer (#44) üzenetére
Pc-n elégé más a helyzet valóban. Mostanában megjelenő nagyobb nevű játékok (DNF, Dirt3) mind jóval olcsóbbak, mint konzolon. Ez valószínűleg annak is a hatása, hogy anno nagyon ment a warez és valamit lépnie kellett a kiadóknak.

Az ekönyvek helyzetével nem vagyok tisztában de az még egy elégé új piac, kell még pár év mire ott kialakul minden. Szvsz amég nem lesz 10-20k-s ebook olvasó addig maradnak ezek az árak, mert aki megteheti, hogy csak olvasásra vegyen több tízezerért egy ilyen gépet az kifogja fizetni a kicsit drágább árat. Az más kérdés, ha valakinek megéri, hogy a metron ülve amazonról egyből betudjon szerezni egy könyvet, akkor az drágább lesz, mint a papír alapú.
Bár ott kicsit sántít a hasonlatod, ahol a DD vs dobozos játékoknál is nekem. Hogy miért drágább az, amit nem lehet kézel fogni. Elsőre logikus lenne valóban, de ezen a vonalon is vannak költségek még ha nem is láttszik annyira egyértelműen, mint egy kézelfogható könyv/játék esetében.
[24] CeXzer
May 20., Friday 22:51 #44
Válasz Npeti (#41) üzenetére
Gondolom az is teljesen rendben van, hogy per pillanat az e-könyveket drágábban adják, mint a fizikailag is létező példányokat, hiszen az veszi meg úgyis, akinek így is jó, igaz? Én valahogy mégis azt gondolom, hogy pl azon a területen is így kell generálni a warezt, aztán meg majd lehet siránkozni, hogy jaj, úgy jártunk, mint a zeneipar, pedig csak maguk tehetnek róla, ha azzal kezdik az új kor hajnalát, hogy arcba köpik a vásárlót, aki úgy érzi, hogy ha vele szemben sem tisztességesek, ő miért legyen az? Ez szerintem nagyon is szomorú dolog, mert a két oldal nem együttműködve igyekszik jobbá tenni a helyzetet, hanem aki el akar adni ellenségnek kiáltja ki azt, akinek el akar adni. Fura szitu és szerintem jóra nem vezethet. Az az érdekes még ebben, hogy úgy látszik a konzolos közösség jóval megalkuvóbb. PC-n működik ez a dolog, amit mondasz, az veszi meg, aki akarja, pl így bukott meg a Spore 5 aktiválós védelme is.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[24] CeXzer
May 20., Friday 22:39 #43
Válasz Npeti (#12) üzenetére
Szerintem össze kellene fognia az ingatlanpiacnak és mostantól licenszelni a lakásokat teljes áron. A szerződés szerint így pont ugyanannyit fizetsz majd nekem, mintha megvennéd, csak éppen nem adhatod tovább és halálod esetén visszaszáll rám. Szerintem ez tökjó lenne. Ja, és persze vissza is vehetném akármikor (lelövöm a szervert/egyoldalúan bontom a szerződést). Ez így korrekt lenne teljesen, nem? Persze lehet mondani, hogy az veszi meg, aki belemegy, de nincs más lehetőség és ettől még nem értek egyet vele és nem is fogok, más lehetőség pedig azért nincs, mert van olyan, akit nem zavar, sőt egyetért, mivel sokan szeretik maguk alatt vágni a fát valamilyen oknál fogva.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[34] Wolverine
May 20., Friday 22:23 #42
Inkább ez mint a letöltés. Több ezer ember letölti ezeket a játékokat. Ha ezeknek az embereknek a fele megvenné, és tovább passzolná a másik felének, hatalmas nyereség lenne. De neeem, szerintük jobb hogy egy huncut vasat nem látnak belőle és még képesek azt mondani hogy ez rosszabb.
Die in peace
[35] Npeti
May 20., Friday 21:39 #41
Válasz HUN Coyote (#38) üzenetére
Ezzel az a baj, hogy a warezosokat úgy veszed, mint potenciális vásárlók. Nagy részük nem játszana a játékal, ha nem tudná letölteni. Ezzel szemben viszont, aki hajlandó költeni eredeti játékra nagyobb hajlandóságal venné meg az eredetit ha nem lenne más. Így nézve valóban lehet nagyobb károkat okoz a használt játék kereskedelem, mint a warez.

Amúgy, amit a leginkább nem értek ezzel a dologal kapcsolatban. Kiállnak és azt mondják ezek az okosok, hogy nekik a pénz kell és ennyi. Jobb lenne ha mindenféle szép marketing szövegeket nyomatnának? Még mindig azt mondom, hogy jobb e a Kotick féle nyíltan profit maximalizálós dolog, mintha a pofánkba hazudnának, hogy nekik a játékos meg a szórakozásuk az első.
Persze lehet mondani, hogy azok az öltönyösök fent honnan is tudhatnák mit jelent, egy papírdobozos rez. Igen nem tudják, hogy az egyszeri gyűjtőnek ez mit jelent. De nekik az a munkájuk, hogy profitot termeljenek. Régen vége már annak a kornak mikor lázadó programozók írták a játékokat buliból.
[9] mckayals
May 20., Friday 21:38 #40
Válasz HUN Coyote (#38) üzenetére
Nem a számszerűség a lényeg itt,hanem a szándék.Persze ez is csak annak számít akit érint az online játék.Aki eredeti játékot akar és van rá pénze az úgyis megveszi újonan,akinek nincs de megvenné kivár egy akciót esetleg használtat vesz.Sőt szerintem warez és warez között is van különbség.
Miyamoto a teremtő,
[27] Rudymester
May 20., Friday 21:24 #39
A Bulletstorm online működik pár napig kód nélkül, szóval kipróbálható, hogy az ember fizessen érte vagy sem (ha használtan vette).
http://www.facebook.com/retrofaktor
[21] HUN Coyote
May 20., Friday 21:02 #38
Válasz axl (#36) üzenetére
Jó akkor így: Hány hány használt Bioshock 2 cserélt gazdát illetve hányan töltötték le a warezos ISO fájlját?
NOWAREZ - Együtt a tiszta játékért! - Web: http://www.nowarez.hu/
[55] axl
May 20., Friday 20:09 #37
Válasz mckayals (#33) üzenetére
Ez amúgy jó ötlet.

"...nem sok ember teheti meg ma Magyarországon(sajnos...)hogy megvegye a legújabb játékokat."

Ez is igaz. A baj ott kezdődik, hogy a legtöbben képtelenek a kompromisszumokra és úgy gondolják, hogy márpedig nekik minden alanyi jogon jár. Én sem engedhetem meg, hogy mindent megvegyek, amit szeretnék, ezért általában nem premierkor veszem meg őket.
Minden játék szerepjáték
[55] axl
May 20., Friday 20:06 #36
Válasz HUN Coyote (#35) üzenetére
"A használt játék kb. hány ember kezén megy át? Illetve egy warezos ISO file-t hányan töltenek le? Gondolom nagyságrendi különbség van...."

Ha csak egy darab, fizikailag létező adathordozóra vetíted le, akkor igen, de nem csak egy példány cserél gazdát, hanem rengeteg.
Minden játék szerepjáték
[21] HUN Coyote
May 20., Friday 19:04 #35
Gondolom sokan tudjátok, hogy én már régóta a warez ellen vagyok, harcolok.

Ez szerintem sem állja meg a kijelentés a helyét. Csak egy kérdés: A használt játék kb. hány ember kezén megy át? Illetve egy warezos ISO file-t hányan töltenek le? Gondolom nagyságrendi különbség van....

Az Online-Pass kódokkal természetesen a használt játékok után keletkező ezen árrés előbb utóbb balanszolva lesz, de nehogy már a warez is beleférjen ebbe a körbe. Ráadásul egy lapon említeni a kettőt. Nevetséges!
NOWAREZ - Együtt a tiszta játékért! - Web: http://www.nowarez.hu/
[31] Bogyi007
May 20., Friday 18:27 #34
Válasz mckayals (#33) üzenetére
Az 576 esetében lehet hogy van valami ilyesmi is akár.....
Bogyi007 a legtitkosabb titkosügynök! A titkát nem tudhatod meg, aki mégis megtudta már halott! Xbox Gamertag: Hun Bogyi007 PSN ID: Bogyi007
[9] mckayals
May 20., Friday 18:14 #33
Ez szerintem úgy lenne megoldható tisztességesen,ha a gyártó leszerződne konzolboltokkal.Fix visszavásárlási árakkal.Eladni meg új kóddal amit a bolt lekér a kiadótól.Persze ez csak egy kósza gondolat,viszont a kiadó,a gamer és a bolt is profitálna a bizniszből.De teljesen mindegy azért idegesítő az amúgy is horror árak miatt.Mert valljuk be őszintén igazából nem sok ember teheti meg ma Magyarországon(sajnos...)hogy megvegye a legújabb játékokat.
Miyamoto a teremtő,
[4] shenmuedc
May 20., Friday 18:14 #32
Válasz Harold (#29) üzenetére
Éppen ma halottam egy e.u.-s kezdeményezést ennek a dolognak a megváltoztatására, éppen a könyvek digitális változatai miatt. Faszság vagy nem, nem én találtam ki.
[31] armi
May 20., Friday 18:12 #31
Válasz Invi (#10) üzenetére
Szerintem ez nem igaz így egészen. Magáncélú másolat készülhet ezekről (tv, rádió műsor), ha nem szolgál jövedelemszerzést. Ez alól a szoftverek viszont pont kivételek. A '80-as években -pl. B. Tóth László műsorai itthon- nagy divatja volt az úgymond gyűjtőknek szóló rádióműsoroknak, ahol elejétől végéig lejátszották a zenéket, h azokat rögzíteni lehessen. Ha pedig ez manapság valóban jogi problémát vetne fel, akkor nem hiszem, h lenne a szolgáltatóknál DVR-es beltéri egység.

A fenti hírhez szólva: nem mondott nagy újdonságot ezzel, persze, h rengeteg bevételtől elesnek a használt cuccok miatt. Az, h párhuzamba állítja a warezzal, még mindig érthető, hiszen azért baj a W, mert nem kapja meg a pénzét a játék után. De a használt játék forgalmából szintén nem lát semmit, ergo ugyanott vagyunk. Az viszont kicsit durva kijelentés, h ez rosszabb, mint a warez.
Ha jól értem ez a passos dolog az online résznél működik. Ha viszont kitalálnának valamit arra, h mondjuk az offline rész is csak azon a gépen lenne játszható, amin aktiválták, akkor az sok játékos karrier végét jelentené.
Ki minek gondol, az vagyok annak...
May 20., Friday 18:11 #30
Ha nyerek a lottón, odaadom az összes pénzt a Lionhead-nek és megkérem őket, ne nyilatkozzanak többet ilyen szeleburdiságot. Mindenki örül...
Szart! Az összes pénzt online pass-ekre fordítom és akinek kell, csak szóljon
You, and what army?!
[3] Harold
May 20., Friday 18:02 #29
Ekkora faszságot rég hallottam...na jó tegnap, hasonló kaliberűt.

Kimondottan érdekesen hülyék ezek már, hússzorosan akarják lehúzni az embert lóvéval, mintha olyan szarul állnának anyagilag. Egy használt könyv ahányszor gazdát cserél, az iró, kiadó mindig kap pénzt belőle? Ja hoppá, pedig mintha az is szellemi termék lenne.
[33] backstab
May 20., Friday 17:04 #28
Válasz shenmuedc (#27) üzenetére
Igen, sokakat megtéveszt az adathordozó kézzel fogható jellege. Akármilyen bizarrul hangozzék is, jogi értelemben a lemez/cartridge/memóriakártya semmiben sem különbözik attól, mintha a Steam-ről vagy a Store-ból tölteném le a cuccot. Hiába van a polcomon több tucat eredeti szoftver, a törvényes tulajdonosa nem én vagyok, hanem a kiadójuk.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[4] shenmuedc
May 20., Friday 16:36 #27
Válasz renz (#21) üzenetére
Csakhogy míg autónál megveszed magát az autót, szoftvernél nem veszed meg a játékot, csak a használati jogát. A szoftver,zene,film mindig is más kategória volt, felesleges általános fogyasztási cikkekhez hasonlítgatni.
[42] stk
May 20., Friday 16:27 #26
te jó ég...
"játszani jó" ősi kínai közmondás. A horst fuchs féle V gyalut balkezesek is használhatják! Mobile suit ガンダム 3DS: 1934-0821-8173 Psn: stk_stikk "Mark IV Style Motherfucker" "Truly outrageous"
[55] axl
May 20., Friday 16:02 #25
Válasz backstab (#24) üzenetére
Szerintem csak annyit nyilatkoztak, hogy anyagi szempontból rosszabb nekik, mint a kalózkodás, nem azt, hogy a használt játékot vásárlók rosszabb emberek.
Minden játék szerepjáték
[33] backstab
May 20., Friday 15:55 #24
Előkerestem az Ultima IV-et, kevés eredeti C64 játékaim közül az egyiket. És bizony benne van a gépkönyvben a kölcsönzésre és továbbadásra vonatkozó passzus is. 1985-ben adták ki, tehát nem egy mai találmány.

Ahogy többeket, engem is csak az zavar, hogy rosszabbnak tartanak minket a bűnözőknél. Mit tudnak ezek az öltönyös seggfejek arról az érzésről, mikor az ember bemegy egy kis eldugott telefonos boltba adatkábelt venni, és dobogó szívvel lép ki onnan, táskájában egy Dog's Life-al, egy The Bouncer-rel, és egy papírtokos Rez-zel (megfogadva, hogy másnap visszatér a Dark Cloud-ért meg a Rogue Galaxy-ért)?
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
[46] csavar
May 20., Friday 12:07 #23
Miért akarnak állandóan korlátozni valakit valamiben
Ne hazudj, mert összezavarod a csillagokat és kiszámíthatatlan lesz a jövőd! PSN ID: vjcsavar
[10] deadeb
May 20., Friday 11:59 #22
Nekem is volt egy ilyen témájú blogom, egypáran innen is kommenteltek oda, megosztom a linket, ettől nem lesz senki bölcsebb, de elolvashatja vagy még 20 ember véleményét: KATT!
A hosszú élet titka, hogy megpróbálsz minél öregebben meghalni. Chuck Norris exists because Clint Eastwood said it was okay.
[57] renz
May 20., Friday 11:47 #21
Ez olyan, mint ha nem adhatnád el az autódat használtan, hiszen akkor a következő vevő már semmit nem fizet az autógyártónak. Eszeveszett baromság az egész, kapzsi emberek elmebeteg agyszüleménye. A hab a tortán, a használtjáték=warez. Azért a 8000-ért megvett játékot csak ne tegyük már egy kategóriába 200 forintos verbára kiírt játékkal. Nonszensz!
liquid 2017. ápr 11., kedd 11:13 #23 -> Rehynn (#20) Jó, akkor még egyszer: kerülj el minket kérlek, és ne kommentelj a továbbiakban itt. (...) biztos vagyok benne, hogy találsz alternatívát.
[31] Bogyi007
May 20., Friday 11:40 #20
Válasz JohnSmith (#18) üzenetére
Épp idevágó példa: háromszámjegyes boltban eredeti bontatlan Fable II minden dlc-vel együtt 2990 ft. Nem tudom mennyi lehet használtban de olcsóbb nem nagyon.
Bogyi007 a legtitkosabb titkosügynök! A titkát nem tudhatod meg, aki mégis megtudta már halott! Xbox Gamertag: Hun Bogyi007 PSN ID: Bogyi007
[31] Bogyi007
May 20., Friday 11:29 #19
Ugye azt tudod hogy éppen az Ea az aki fél - egy év elteltével kb felezi a játékainak az árát?

A kijelentésen meg én is nevetek. Aki használt játékot vesz az tudja (és a kiadó is) hogy legalább 1x az a játék meg lett vásárolva míg warez esetén még annyi sem és megvan annak is az esélye hogy aki eladja használt játékát az venni fog újat helyette.
Bogyi007 a legtitkosabb titkosügynök! A titkát nem tudhatod meg, aki mégis megtudta már halott! Xbox Gamertag: Hun Bogyi007 PSN ID: Bogyi007
[8] JohnSmith
May 20., Friday 11:23 #18
Válasz Npeti (#12) üzenetére
"Lehet sokan az eladott játék árát egy másik játékra költik ,de nem biztos, hogy ugyananak a kiadónak a játékára, így hiába jutt vissza a pénz a játékiparba nem feltétlenül ahoz fog eljutni aki kiadta az eladott játékot. "

Ha az a pénz is nélkülözhetetlen nekik, ami a használtpiacról összeszednek egy játékkal, nagyon egyszerű a megoldás: le kell menni folyamatason a használtpiac árszintjére, és akkor övék az a pénz. Ha mindenkor megkapom annyiért a bontatlan Fable3-at, mint a használtpiacon, akkor nem a használtpiacon fogom megvenni.
May 20., Friday 10:59 #17
Válasz METHOS (#16) üzenetére
Ámen
You, and what army?!
[14] METHOS
May 20., Friday 10:55 #16
Nem kell emiatt lelki válságba esni! Azt gondoljátok ezek a gonosz kiadók le akarnak húzni titeket, és nem is a játékosok boldoggá tételének érdekében dolgoznak? Igazatok van! Naná, hogy le akarnak húzni! Minden kereskedő le akar húzni, hiszen abból él meg, és szedheti meg magát. Ilyen a világ, emberek!

Örüljünk, hogy lehet venni online ezeket a passokat, mivel ha tényleg gátat akarnának vetni a használt játék kereskedelmének, akkor nem is lehetne venni külön online passt. Lenne egy az eredeti fóliás játék dobozában, aztán csók.

A többi lényeges érvet, és infót már előttem elmondták.

Rosszabb e mint a warez? Warez- e a másodkézből szerzett szoftver? Jó kérdés! Üzleti értelemben talán warez, viszont mivel a szoftver maga eredeti így mégsem tekinthető teljesen annak, főleg nem rosszabbnak mint a warez. Nem minden lóf*** furulya.
Skeggǫld, Skálmǫld, Skildir ro Klofnir!
May 20., Friday 10:41 #15
Válasz Npeti (#12) üzenetére
Így igaz, "Nem kötelező játszani!" - kedvenc érvem.

És valóban, Axl írja a jóságot: "olyan játékokat gyártanának, amit a felhasználóknak nem érdemes-, nem akarják eladni, mert hosszútávú szórakozást nyújtanak." - és itt van a blöki elásva.
let the sun never blind your eyes
May 20., Friday 10:21 #14
Az a szomorú, hogy itt van a polcomon az SSF4, a Mortal, A Battlefield-ek, stb... és mindegyik játékot annyira szeretem - ám ha ránézek a dobozra, tudom, hogy ezek mint a pióca élősködnek rajtam. Olyan ez, mintha hozzámennél egy sárkány nőszemélyhez, és a szépségével annyira megbabonázna, hogy aztán egész nyomorúságos életedben téged szekál majd. Kell ez? Persze ezzel nem arra buzdítok, hogy ne is játszunk többet, csak azt mondom, talán érdemes lenne elgondolkodni rajta, melyik kiadónak adjuk a pénzünket, melyik érdemli meg, mert láthatóan a Lion és társai úgy el vannak szállva maguktól mint az állat.
You, and what army?!
May 20., Friday 10:14 #13
Válasz CeXzer (#5) üzenetére
A bútoros hasonlat szerintem illik ide
Engem az a kijelentés húzott fel fél egykor, hogy a használt játék kereskedelem rosszabb a wareznál -utólag is elnézést a szóhasználatért- pofám leszakad. Ha használtan veszünk játékot, legalább továbbra is forog a pénz a videójáték-iparban, lehet, hogy nem annyi, és nem a kiadónak megy az összeg, dehát igazán sajnálom, nincs annyim, kedves Lionhead.
Npeti: Az a baj, hogy valamiért a 21.század játékfejlesztésének jellemzője lett, hogy nem csak egyszerűen jól akarnak járni (amit csinálnak amúgy is), hanem a föld összes pénzét akarják, az az istenük. Mi, játékosok csak akkor leszünk jók nekik, ha automatikusan mikor van pénzünk, azt el is utaljuk hozzájuk azonnal.
You, and what army?!
[35] Npeti
May 20., Friday 9:36 #12
Válasz CeXzer (#5) üzenetére
Ezzel az a baj, hogy játékra senki se kényszerít így arra se, hogy elfogad a szerződést. Ha nem tetszik nem kell játszani. De törvényileg szabályozni azt, hogy mit lehet írni egy szerződésbe. Elég necces lenne szvsz.

Lehet sokan az eladott játék árát egy másik játékra költik ,de nem biztos, hogy ugyananak a kiadónak a játékára, így hiába jutt vissza a pénz a játékiparba nem feltétlenül ahoz fog eljutni aki kiadta az eladott játékot. Persze erre mondjuk megoldás lehetne ha az ea olcsóbban adná a játékait ha egy másik általuk kiadott játékot becserélsz rá. Így ők azt budget kategóriában eladhatják újra és a régi játék helyet megint az ő játékukat vették meg ergo a pénz is hozzájuk került.

De a lényeget axl mondta ki. Olyan soha nem lesz, hogy mindenkinek jó legyen.
[8] JohnSmith
May 20., Friday 8:53 #11
Nem hiszem el, hogy nincs egy közgazdász a közelükben, hogy elmagyarázzon alapvető dolgokat.

Jelenleg simán berendelek úgy játékot, hogy nem nézem meg a demóját sem, csak olvasok pár előzetest, mert tudom, ha nem tetszik, kis veszteséggel továbbadhatom. Ha ez nem tehetem majd, előrendelés sem lesz.

Aztán, az emberek döntő többsége az eladott játék árából befolyó pénzen újra játékot vesz, azaz a használt piaci forgalom is megy vissza a játékiparba.
[61] Invi
May 20., Friday 8:08 #10
Amugy ha mar itt tartunk az osszes dvd felvevo, digitalis felvevo es video warez, mert hivatalosan a filmeket, sorozatokat nem vehetned fel a tvbol, mert az illegalis masolas, ugyanis nem vagy jogtulajdonos. Ha vmit ujra latni akarsz, akkor dvd vagy jatszasd le ujra a tv tarsasaggal, aki igy ujbol fizet erte. Tobb 10evig warezolt a vilag 90%-a.
[31] Bogyi007
May 20., Friday 7:32 #9
Szerintem hazai vizeken is alaptalan már a sírás a témában mivel az egyik legismertebb (háromszámjegyes) bolthálózat is hivatalos formában árusít használt játékot....
Bogyi007 a legtitkosabb titkosügynök! A titkát nem tudhatod meg, aki mégis megtudta már halott! Xbox Gamertag: Hun Bogyi007 PSN ID: Bogyi007
[28] aya
May 20., Friday 6:00 #8
Válasz Ikaruga (#7) üzenetére
Papirtokost?
Mert én is azt vettem, úr isten ketten is megröviditettük őket.
PS4, XONE Switch , mega pc :)
[25] Ikaruga
May 20., Friday 5:53 #7
Régen nem fostak amiért rengetegen használt játékokat adtak-vettek.Pedig ez megvolt mindig.Ráadásul akkoriban még online kód sem volt hozzá meg kutyafasza sem.
Vettem múltkor HASZNÁLT Mortal Kombat 3-t ps-re.Jól alávágtam vele a Midway-nek gondolom.
A világon az ész van elosztva a legigazságosabban, mindenki úgy gondolja hogy neki elég sok van...
[24] CeXzer
May 20., Friday 5:44 #6
Válasz CeXzer (#5) üzenetére
Egyébként ja, szerintem a bútorokra is rá kellene írni, hogy This product is NOT sold, but licensed, aztán jól megtiltani a továbbadását.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[24] CeXzer
May 20., Friday 5:39 #5
Szerintem a legnagyobb bűnözők a használt bútor kereskedők. Azért mégis milyen már, hogy a gyártó egy fillért nem kap a bútorokért, mikor újra eladják őket? Na, a használt autó kereskedelemről ne is beszéljünk, azok is mekkora pofátlanok, még hirdetik is magukat, nem is bujkálnak, ahelyett, hogy sötét sikátorokban kötnének üzletet, pofátlanul nyilvánosan teszik. Hova fajul a világ?

Szal komolyan, a kiadókkal kezd elszaladni a ló és olyan kiváltságokat szeretnének, ami másoknak sincs és nem is volt soha. Csak az ilyen vissza szokott ütni és ebből az lesz, hogy a warez morális igazolást nyer, mert a vásárló úgy érzi, hogy le akarják húzni. A licenszelésnek is addig van értelme, amíg könnyű másolni a szoftvert, ha nem lenne warez az egésznek semmi értelme nem lenne, csak ennyi, hogy olyan jogokban is megakadályozzanak, amik egyébként megilletnének és bármilyen más terméknél meg is illetnek, gyakorlatilag aki a licenszben megtiltja, hogy továbbadd, az visszaél vele és én meg ezt tiltanám jogszabályban, ahogy az online passokat és minden egyéb megoldást is, amivel megfosztanak ettől a jogtól, hogy eladj valamit, amit megvettél. Most komolyan, mi a különbség szerinted a fenti példákhoz képest? Vagy a használt könyv kereskedelemhez?
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[55] axl
May 20., Friday 1:10 #4
Válasz axl (#3) üzenetére
Bocsi a wall of text-ért, még egy személyes megjegyzés:

Szerintem a jó megoldás "egyszerűen" az volna, ha olyan játékokat gyártanának, amit a felhasználóknak nem érdemes-, nem akarják eladni, mert hosszútávú szórakozást nyújtanak. Nem különböző kényszerítőeszközök bevezetése. Persze a kettő közül utóbbi sokkal egyszerűbben megvalósítható...

Kb. a kettő között félúton volt az Alan Wake, aminek az első DLC-je ingyenes volt a játékot újonnan megvásárlók számára (kivéve itthon...) -- ezzel kvázi ugyanúgy kényszerhelyzetbe hoztak, mint az online pass esetében: vagy megveszed újonnan, vagy később fizetsz érte külön (annyiból jobb, hogy itt nem a játék szerves részével játszották ezt el, hanem egy bónusztartalommal), de mivel jóval a játék megjelenése után jött, sokakat arra ösztönzött (volna), hogy addig ne adják el a játékot, így kevesebb példány forgott (volna) a használt-piacon. Elméletileg, mert gyakorlatilag az emberek inkább eladták, amíg még ért valamit (a multiplayer nélküli játékoknak gyorsan esik az ára, mivel a sztori végigjátszása után sokan már szabadulnak is meg tőle, így sok példány kerül be a használt játék kereskedelembe), majd később megvették újra, sokkal olcsóbban. Esetleg a kulcsot megtartották addig, majd úgy szereztek be egy használt példányt.
Akárhogy is, tökéletes megoldás eddig még nem volt, és szerintem egy darabig még nem is lesz. Olyan semmiképp sem, ami mindenkinek jó...
Minden játék szerepjáték
[55] axl
May 20., Friday 0:58 #3
Egyébként kövezzetek meg, de szerintem még az online pass a legértelmesebb megoldás: akik passzolgatják a játékaikat, gondolom nem merülnek el túlzottan az online részében (az más kérdés, hogy így kipróbálni sem tudják, bár úgy rémlik, hogy erőteljes korlátozások mellett használható így is, egy darabig...), de ha mégis úgy döntenek, megvehetik hozzá külön és így sem jártak rosszabbul, mintha újonnan vették volna meg (bár jobban se).
A kiadó részéről meg azért jó, mert egyrészt -- ha nem is a játék teljes árát, de -- így keres valamennyit a használt játékok kereskedelmén is, másrészt nagyjából fel tudja mérni a külön értékesített online pass-ok számából, hogy mennyire jellemző ez a tendencia. Lehet vitatkozni róla, hogy ez mennyire nagy szemétség, de a videojáték mindig is üzlet volt, a kiadók meg profit-orientált cégek, akik ebből élnek. (És gondolom azért pont most jutott eszükbe ezt meglépni, mert mostanra terjedt el konzolon is nagy tömegben az online játék, másrészt meg mostanra növekedtek meg annyira a fejlesztési költségek és az ezzel együtt járó kockázatok, hogy érdemes volt bevezetniük.)

Persze lehet, hogy azért veszem ilyen könnyen, mert nem érint...
Minden játék szerepjáték
[55] axl
May 20., Friday 0:51 #2
Válasz martinant76 (#1) üzenetére
Nekik ugyanolyan, ha használtan veszed, mintha letöltenéd: egyikből sem látnak egy centet sem. (Abból persze igen, ha az előző tulaj újonnan vette.)
Nem akarok szenteskedni, de a licenc-szerződésben (amit soha senki -- beleértve engem is -- nem olvas végig) elvileg benne van, hogy tilos a játék pénzért való kölcsönzése és viszonteladása, hacsak nem rendelkezel a szükséges jogkörrel (amiért valamilyen díjat kell fizetned, gondolom). Ezt pedig automatikusan elfogadod, amikor meg-, majd használatba veszed a játékot (legalábbis konzolon azt hiszem így van, PC-n akkor kell elfogadnod, amikor feltelepíted), az adott termék eladásával tehát megszeged a szerződést. Elvi síkon jobb a warez-nál, a gyakorlatban viszont ugyanúgy jogszabályt sértesz vele.
Minden játék szerepjáték
Összesen: 51 [1-50]
1 | 2
mckayals
Miyamoto a teremtő,
Ezeken a platformokon játszom
GameCube
Nintendo Wii U
Nintendo 3DS
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, Kaland, Gyerekeknek, Szórakoztató, Retro, Taktikai
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék zsebkonzolon, Könyvek, Grafika, rajzolás, Horgászat
Barátok, ismerősök
dombi18
(offline)
ARTURUS
(offline)
Venyige
(offline)
depy
(offline)
mfoxm
(offline)
leon.s.kennedy
(offline)
Guitar14
(offline)
Lacó
(offline)