K4DeM2011.03.27. 22:41

A Halo megjelenése az USA film és zene "kultúrájában"

Mai világunk teljesen elképzelhetetlen amerikai filmek és zenék nélkül, amelyek folyton csak jönnek és jönnek megállás nélkül. Természetesen fáziskésés mindig van a kontinensek között, így ami ott már "lejárt lemez", az lehet, hogy hazánkban hatalmas újdonság, azonban vannak olyan esetek is amikor egy adott dolog be sem jön az országba, mert már ott külföldön megbukott. Kinek jó hír, kinek rossz hír, hogy míg a 90-es években előfordult 4-5 év csúszás, addigra ma már ez lecsökkent 1-2 netán 3-om évre, ez leginkább sorozatokra igaz. A mozi filmeknél a mértékegység már hónapokra tehető át, nagyobb többségben.

Azonban ez a cikk nem a mai filmipar helyzetét vizsgálja. Azt mindenki tudja, még aki nem is játszott vele, hogy a Halo nem kis túlzással a világ egyik legsikeresebb videó játék sorozata. Film még nem igazán született a játékok alapján, azonban van már egy média formája még pedig a Halo Legends! No meg ott vannak az igen ötletes élőszereplős előzetesek a játékokról. Továbbá már nem egyszer merült fel "igazi" film készítése a Halo-ról, olyan nevekhez kapcsolódott már a különböző film hírek, mint Peter Jackson (Gyűrűk Ura film trilógia) vagy Steven Spielberg (Rayen közlegény megmentése, Schindler listája, és még sok más remek film). Miután a Halo egyre nagyobb és nagyobb világhírnévre tett szert illetve rajongó tábora is egyre gyarapodott, úgy ivódott be fokozatosan az Egyesült Államok filmiparába és adott különböző poénforrás lehetőséget.

Most pedig jöjjön egy-két példa ennek "bebizonyítására". Leszögezem, hogy nem tudom bemutatni az összeset, de azokat, amivel mi magyarok találkozhatunk a TV-ben illetve az Internet segítségével bárki megtekintheti a következőket, azokat szívesen ismertetem.

**Két pasi meg egy kicsi ( Two and half men) 1. Évad 2. Rész

Vetítési idő: USA - 2003. Szeptember 29.**

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb vígjáték sorozatának számít a "Két pasi meg egy kicsi", természetesen a sorozat hazánkban is nagy sikernek örvendez, tény, hiszen tényleg egy jó és vicces sorozat. Most elég komoly válságba került a sorozat a főszereplő Charlie Sheen miatt... Az első évad második részében már rögtön felbukkan a Halo Combat Evolved nem poén forrásként, nem is játszanak vele, még csak meg sem említik, de a háttérben viszonylag elég feltűnően sokáig látható egy Master Chief "kartontábla".

A rész végén Charlie vesz Jakenek egy X-Box-ot (Első generációsat, hisz ez még csak 2003-om!) az alap gép mellé természetesen játékokat is vesz, azt azonban nem lehet látni, hogy milyen játékokat vesz ki a játéktároló állványról. Szóval ez volt az első komolyabb megjelenése a Halo-nak a film és sorozat iparban.

Master Chief, Jake és Charlie

**Én és a hercegem (The prince & me)

Vetítési idő kezdete a mozikban: USA - 2004. Április 2**

Egy tipikus romantikus film kimondottan lányoknak, de amikor édesanyám mondta, hogy ebben a filmben az egyik szereplő a Halo-val játszik, elsőre nem hittem el, utána megnéztem a TV-ben ezt a filmet és tényleg, méghozzá a Halo Combat Evolved PC verziójával! Ami számomra külön öröm. A lényeg csak annyi, hogy a herceg az Egyesült Államokba megy ki és ott kezd el egyetemen tanulni, képtelen kollégiumban élni, mint az ott tanuló fiatalok zöme, ugyanis nem akarja felfedni magát, hogy ő valójában herceg. A játékot pedig akkor láthatja meg a néző, amikor a kamera bemutatja a szobatársát, aki nagyban a számítógépe előtt ül és szemből mutatja meg a monitort, ahol nem látszik más, mint a klasszikus Halo.

**Agymenők (The big bang theory) 1. Évad 7. Rész

Vetítési idő: USA - 2007. November 5.**

Érdekességnek számít, hogy ennek a sorozatnak ugyan az-az alkotója, mint a "Két pasi meg egy kicsinek", Chuck Lorre. 2007-et írunk és először itt történik meg igazán, hogy poén forrása a Halo 3. Az első évad 7 része az végig a Halo 3-ról szól. A szituáció annyi, hogy van 4 gyík (Nálunk inkább a "kocka" jelző az álltalános.) akik nagyon jó barátok és hiper okosak, mindegyik egyetemre jár, azonban a tudás mit sem ér, hogyha képtelenek a női nem képviselőivel beszélgetni és kapcsolatot kiépíteni. A rész arról szól, hogy a fiúk szeretnének tartani egy Halo 3-om estet, azonban az egyikük összejön egy lánnyal. Ekkor fogalmazódik meg bennük a kérdés, hogy Melyik a jobb a szex vagy a Halo? Őrült kérdése nem de bár? Azonban itt koránt sem ér véget a dolog erre rá is kontráznak, mert a kérdés nem az, hogy a szex vagy a Halo jobb, hanem hogy a szex vagy a Halo 3 a jobb! A kérdésre nem kapunk egyértelmű választ a szereplőktől, Leonárd inkább a szex mellett érvel, Sheldon azonban a Halo 3 mellett áll ki. Végül a rész végére összejön a 4 fős party, azonban a szomszéd lány Penny szándékosan átmegy 3-om barátnőjével és közli a fiúkkal akik éppen a Halo 3-mal játsszanak nagyban, hogy esetleg "szeretkezhetnének". Azonban ezt a 4 gyík meg sem hallja és játszanak tovább, csak később Leonárd szólal meg, hogy "Mintha hallottam volna valamit?" Ezen a részen kívül a sorozatban még durván 7-szer van szó a Halo-ról. Mellesleg ebben a részben van egy baki, mert amikor a végén játszanak az egyik azt kiabálja, hogy "Szükségem van egy elsősegély csomagra!" Pedig számunkra köztudott, hogy a Halo 3-ban nincsen elsősegély csomag!

Balról a második Sheldon, ugyan ebből az írányból haladva utolsó pedig Leonard.

**Jeff Dunham különleges Karácsonya (Jeff Dunham's very special Christmas special)

Vetítési idő: USA - 2008**

Ki nem ismerné ma már Jeff Dunham hasbeszélő stand up komikust? Leginkább az Interneten lett híres, de már előtte is hatalmas rajongó tábora volt az USA-ban. Az Interneten leginkább "Achmed a halott terroristát" szeretik a legjobban, ámbár a teljes műsor is fent van az Interneten, sőt Magyarországon néha-néha a Comedy Central is leadja. A poén igen egyszerű a Halo-val kapcsolatban, van egy gitáros segédje Jeff Danhemnek akit igen erősen oltogat Achmed a halott terrorista személyében, a kis bábú azzal dicsekszik, hogy milyen jól tud "Guitar Hero-ni" és hogy ott simán legyőzné, mire a gitáros fickó egy igen hangzatos szólót játszik le az elektromos gitárján, erre csak Achmed annyit reagál "Talán inkább a Halo-ban."

**Ufók a padláson (Aliens in the attic)

Vetítési idő kezdete a mozikban: USA - 2009. Július 31.**

A filmet nem láttam még, de nem hiszem, hogy meg fogom nézni, azonban a film előzetesében egy számunkra érdekes mondat hangzik el, "Lekapcsolták a gravitációt, olyan ez, mint a Halo-ban!"

**Megint 17 (17 again)

Vetítési idő kezdete a mozikban: USA - 2009. Április 19.**

Ebben a filmben jelenik meg a Halo 3, mint kedvenc poénforrásom. Az egyik jelenetben láthatjuk, hogy Ned 4 vagy 5 monitor előtt játszik és ebből a középsőn a Halo 3-om fut. Illetve a filmben, egy párbeszédben is megjelenik a Halo 3. Ned sikeres randevún van túl egy középiskola igazgatónőjével, éppen amikor együtt autóznak, hogy együtt létüket Ned házában folytassák, amikor is az igazgatónő megkérdezi az autóban:

*"- Honnan van meg neked a legújabb Halo?

  • Nem vagyok rá büszke... megfenyegettem egy gyermek alapítványt."*Az mondjuk elég szép eredmény, nem tudnék elképzelni egy igazi gyermek alapítványt sem, de a lényeg, hogy neki sikerült. Azonban 2009-ben melyik Halo rajongónak ne lett volna meg a Halo 3?

A miliárdos kocka, Ned!

Van még egy két film és sorozat, amiben előfordul a Halo, de csak ennyit tudtam részletesen bemutatni illetve van még egy. Az volt a szerencsém, hogy Ki4idem emlékeztetett erre, mikor beszámoltam neki arról, hogy miről akarok cikket írni. A következő egy zene klip lesz, ami magáért beszél, nem is kell róla írnom semmit! Madcon - Beggin

Hogy lehet elaludni Halo 3 alatt. úgy ráadásul, hogy egymás ellen játszanak? Teljesen érthetetlen...

Mennyire érdekes, ebből a cikkből lehet látni igazán, hogy mennyire fokozatosan olvad bele a filmiparba mind a játék ipar, mind pedig ezzel együtt a Halo, kíváncsi vagyok, hogy az elkövetkezendő években lesz-e olyan film amiben Halo Reach-t vagy netán már a következő Halo játékokat fogjuk látni, amiket majd a 343 Industries fog csinálni, majd kiderül idővel!

A Cikket Deoxys írta a Halo Community egyik szerkesztője.

Az eredeti cikk itt található meg: http://halo.try.hu/index.php?site=articles&action=show&articlesID=170

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

7 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==