[25] Karez (offline)

Higgadt - Poéngyilkos

Ő egy 30 éves fiú és itt lakik: Pest / Dunakeszi

4963 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 56525 kreditet gyűjtött

2011 February
10:45 Szuperhősök és Szamurájok I.
Ki van a maszk mögött?

Az újév eljövetelével elég sok dologba belehasítottam a fejszémet, hogy majd szép lassan belevágjak, és jól kitárgyaljam ezeket.
Köztük van eme kis sorozat is. Ami nemrég fogalmazódott bennem, miután rájöttem, hogy pár amerikai képregény és Japán manga után van egy-két dolog, ami még nem tiszta. De van róla egy saját elképzelésem, és ezt hol máshol, mint itt érdemes lenne kitárgyalni. Vágjunk is bele!

Ki van a maszk mögött?
Szerintem nem kell senkinek sem bemutatnom az amerikai szuperhős képregényeket. Mind olyan figurákkal rendelkezik, akik különleges képességükkel kitűnve mentik meg a világot. Ki úgy, ki amolyan formában. Kis érdekesség hogy szuperhősök között is van két tábor. Az egyik, akik folyton a rivalda fényben élnek és nem rejtik véka alá, hogy ők bizony itten megmenteni jöttek. A másik csapat a maszk mögé búvó emberek, akik köszönik, szépen jól vannak, de a magánéletben inkább nem szeretnék bevonni eme munkásságukat, mert legtöbbször vagy féltenek valakit, vagy épp saját maguk anonimitása végett. Stan Lee a képregény gurunak köszönhetjük az első maszkos szuperhősöket. Bár azelőtt is léteztek olyanok, mint Amerika kapitány, akik maskarába öltöztek, és Superman is kettős életet élt. Mégis Stan miután kiugrott a fejéből pókember énje szinte hatalmas revolúciót hozott a képregény iparban. Mert ki is pókember?
Peter Parker név szerint, egy egyetemista/középiskolás fiatalember, aki éli a felnőtté válás korszakát, annak minden előnyével és bajával is. Ez hamar felborul teljesen, miután egy radioaktív pók megcsípi egy előadáson, ennek hatására pedig különleges képességekkel szer téve először még kihasználva pénzt keres (főleg pankrátor mérkőzéseken) majd egy szerette halála után felesküszik, hogy nem saját hasznára, hanem az emberek védelmére helyezi adottságát. De vajon mért hord maszkot? Miért bújik el az emberek tekintette elől? Ezt fent már említettem, hisz egy felől az anonimitás miatt, a másik a szerettei védelme miatt is.
Ez a morális rész persze mindenkinek érthető és elfogadja. Ám de, ennek van egy másik véglete is. A képregény mágusa - Stan Lee interjúban mesél róla, hogy eme kérdések mellett a miatt is döntött a maszkos részen, mert észrevette, hogy az emberek szeretnek mások, lenni. Emiatt is vannak szimbólumok, sztárok, és kitalált lények, akikkel lehet szimpatizálni, de nem, tudunk a helyükbe lépni. Ám ha eltakarjuk az arcukat és testüket különféle ruhákkal, az ember hajlamos saját magát beleképzelni! Te kedves olvasó pl. nem gondoltál arra, hogy egyszer vasember ruhájában, rozsomák hacukájában, vagy pókfejnél maradva az ő képességével és ruhájával verd szét a rossz fiúkat? Persze sokan mondják, hogy áh, kizárt, mások most belegondolva megvakarják a fejüket hogy végül is mért ne?

Pofon egyszerű a képlet. Mivel mi csak átlagos emberek vagyunk, akik maximum megfelelő edzéssel tovább fejlődhetünk testünket, attól még sajna nem tudunk minden egyes embert megmenteni. Ám ha szuperhősök lennénk, már más lenne a helyzet. És itt jön elő a pókember körforgás, hogy döntenünk kell melyik véglettel élünk. Megbújva a maszk mögött segítünk másoknak. Vagy felvállalva képességünket veszélybe sodorjuk szeretteinket? Ez a kérdés persze főleg azokra a hősökre kell érteni, akik emberek voltak, csak átváltoztak idővel, és vannak a vele született vagy más bolygóról érkezett lények is. Utóbbinak annyi előnyük van, hogy baráti hátterük megmarad a szuperhősök között (oké, picit tágítok. Tudom, hogy rengetegnek vannak emberi kapcsolata is), míg, akik emberek voltak valaha nekik már van egy megfelelő baráti és családi hátterük, akikre gondolni kell, vajon mit szólnának, ha hirtelen meglátnák különleges képességüket?
Persze az idősorán rengeteg alternatíva és megoldások is születtek (Tony Stark pl. nem rejti véka alá hogy ő a Vasember), de a kezdetek-kezdetén csak Pókfejnek voltak ilyesféle problémái. Amit későbbi generációk természetesen felhasználták, mert rájöttek ez jobbnak tűnik, mint az egyszerű vasgyúró emberek élete. Utólag a későbbi írók is a régi nagy szuperhősöket is hátteret, családot és egyebet tettek. Superman megint kivétel, már ott is lehetett tudni a családjáról, emberi barátairól. De nagyon sokszor háttérbe húzódtak ezek. Pókfej után meg hirtelen előtérbe kerültek nem is egyszer, és rengeteg moráliskérdést is feltettek nekik.
Picit elkalandozva térjünk vissza az álarc mögé bújó emberekhez. Náluk is többféle létezik. Van, aki bosszúszomjas múltja után akar rendet teremteni (batman), van, aki szeretteit, és életét félti (Fenegyerek, Pókember), valaki karrierje miatt, és van vagy százféle alternatív verziója ezeknek a hősöknek.

Irományom sajna véget ért. Belekezdtem a keleti oldalon ismerhető maszkos hősöket. Ám rá kellett jönnöm, hogy az a pár manga széria, ahol hasonló kérdések felmerülnek, nagyon kevés létezik belőle. Japán ezt inkább azzal kompenzálta, hogy az ilyen hősök inkább egy magasabb lélekszintre váltanak, ám felvállalják arcukat, személyiségüket. Csak épp más ruhában, és nagyobb kardok/képességek/spéci ruhákban jelennek meg. De ezt nem zárja ki, hogy nincsenek maszkok vagy egy idol mögé búvó hősök/antihősök sem. (Darker Than Black, Code Geass, Death Note) Számuk és megértésük mégis más, és két oldalról közelíti meg eme dolgokat. Az említett három mű pl. antihősökről szólnak, és sokszor nekünk nézőknek kell eldönteni, hogy mellettük, tesszük le a voksunkat, esetleg utáljuk és kíváncsian várjuk, hogy bukik el. Vagy harmadik nevetőként nézzük az eseményeket, hogy alakulnak. (utóbbira legjobb példa a Death Note sorozat, ahol a néző akár Ryuk halálistenhez hasonlóan csak figyeli az eseményeket, ahol a két szereplő egymás nyakát próbálja elkapni) Japán kor tásainkat emiatt is tartom különlegesnek. Hisz ők kihasználják az alkalmat és nem eldönthető fekete-fehér karaktereket, hanem sokszor inkább szürke lelkületű szereplőket hoznak létre. Persze ezt, mint minden mást nyugat is szépen felhasználta. Ami nem gond sőt! Ezzel csak színesítik a sztorik palettáját, és érdekesebbé is teszik az egészet.

Azt hiszem ezzel zárom most soraimat. Legközelebb nekifutok az antihősök monológra. Főleg keleti irányba lesz található ez. De ugyanúgy nyugati társai között is van rengeteg hasonló izgalmas karakter is.
5 komment

[25] Karez
Feb 07., Monday 18:12 #5
Válasz Vladi (#4) üzenetére
Ó je! Imáim akkor meghallgatásra kerültek.

Nem nagyon terveztem hogy egy kötetnél többet vennék. De az Y the last man, a The Walking Dead után asszem a Marvel Polgárháború is befog csusszani.
Thx Vladi!
Esetleg valami vélemény amit fent írtam? (érdekelne a véleményed, ha már a képregény világában dolgozol és szereted is őket)
The bird hermes is my name, eating my wings to make me tame.
[11] Vladi
Feb 07., Monday 15:56 #4
Ne keverjük a szezont a fazonnal. Amiről ti beszéltek az a Polgárháború mellékszála, ez fog megjelenni az új Csodálatos Pókember sorozatban az újságosoknál.
A Polgárháború fő története pedig két kötetben fog megjelenni a Kingpin kiadó gondozásában idén.
www.fumax.hu https://www.youtube.com/channel/UCDYJEhZkW6cfstiLBNEGTEw
[34] Wolverine
Feb 07., Monday 13:30 #3
Válasz Karez (#2) üzenetére
Kétlem hogy külön is megjelenne. Én össze teszem a kezem hogy így is kiadják. De jó volt mert lehetett a borítókra szavazni.
Die in peace
[25] Karez
Feb 07., Monday 13:07 #2
Válasz Wolverine (#1) üzenetére
Régen szemeztem vele.
De jó tudni hogy emiatt is tör ki a harc. Azt hittem valami más triviális dolog miatt fog.
Ha jól tudom az idén megjelent új pókember szériában kezdődik el? Később, külön kiadásban esetleg várható majd? :/
The bird hermes is my name, eating my wings to make me tame.
[34] Wolverine
Feb 07., Monday 13:01 #1
Jó kis tartalmas írás.
Ha már álarc, a Civil War pontosan eme témát feszegeti. Be akarják vezetni a szuperhősök regisztrációját, ám nem minden hős ért ezzel egyet. Ebből pedig kikerekedik a szuperhősök polgárháborúja. Ha érdekel egyébkén nálunk is ki fogják adni.
Die in peace
Karez
The bird hermes is my name, eating my wings to make me tame.
Ezeken a platformokon játszom
Playstation3
Playstation Portable
PC
Playstation Vita
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Kaland, FPS, Retro
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék mindenhol, DVD, Zene (hallgatom), TV, Mozi , Anime, Csajozás / Pasizás, Barátok, Billiárd, Email, Letöltés, Chat, Fórum, NASA weboldal feltörése, Úszás, Hóember építés, Bicikli, Ping-pong
Barátok, ismerősök
Fatman
(offline)
axl
(offline)
Balee
(offline)
siklara
(offline)
csipa8
(offline)
Controller
(offline)
Istike55
(offline)
Wastelander
(offline)