Jademan2007.08.01. 22:30

Harry Potter 5 játék változat nagyteszt

Roxfort világa már mind könyvekben, filmekben na és az utóbbiakból készült játékváltozatokból is milliókat hozott a készítőknek. Most a film az 5.-ik könyvet, a Főnix Rendjét dolgozza fel, és a játék változat pedig hű a filmhez, annak az eseményeit követi, na de hogyan? Erre világosítok fel mindenkit soron következő cikkemben.

A könyvhöz nem volt szerencsém, de a filmhez viszont igen és emiatt kerestem a kapcsolatokat, és találtam sokat a filmhez és amint egy Harry Potter rajongó ismerősömtől tudom, a könyvből is vettek át sokat ezért vegyes egy kicsit néhány jelenet.

A játékváltozatban, amolyan GTA-san bejárhatjuk egész Roxfort-ott, egészen a 7.-ik emelettől a csónak házig, óriási a világ és nincs semmi töltés a területek között. Nagyon sok rejtett zugot meglehet találni amikkel újabb helyekre juthatunk el ahol valamilyen extra dolog lapulhat (ezekről az extrákról később). Vannak ajtók amik megkönnyíthetik a közlekedést nagyobb távolságok között, de ehhez tudni kell a jelszavukat amikkel beengednek minket ezek a festmény ajtók. Megéri megkeresni őket, hiszen rengeteg időt megspórolhat a játékos hogyha rájön akár egynek is a jelszavára.

Minden területen vannak gyűjthető extrák. Amik tökéletesek arra, hogy az amúgy piszok rövid főtörténeti küldetéseket meg hosszabítsák. Van olyan hogy egy területet meg kell tisztítanunk a kosztól egy seprű segítségével és így előbukkannak a különböző varázsló házak logói és azokra a helyekre le kell rakni a házaknak a padjait hogy a diákok a megfelelő helyükön üljenek. Van olyan mellék küldetés amikor is varázspontokat kell szerezni amikkel nem csak hogy a varázs szintünket növelhetjük (ennek a varázslásoknál semmi értelme, csak minden szint után kapunk egy videót). Ezeket a pontokat általában valamelyik másik mellékküldetés részbeni vagy akár teljes megalkotásával is megszerezhetjük. 3 mellék feladat van amit ki kell még emelni az már említetteken és a további sok-sok apróság mellet, ez a varázs sakk és a köpkő. Előbbiben nem kell mást tenni mint sakkozni az egyre nehezedő ellenfelek ellen és ha mind a 3 játékos társat legyőztük akkor mi lettünk Roxfort bajnokai a varázsló sakkban. A köppkő változatosabb: 3 fajta köppkő létezik és mindegyikből 3 meccset kell nyerni a bajnoki szinthez: Az első a hagyományos, amikor is egy kör alakban elhelyezett üveggolyó halmazból kell minnél többet kilöknünk a mi golyónk segítségével. A főköpkőben egy üveg golyóhóz, a főköpkőhöz kell minél közelebb lennie a mi golyónknak. Illetve van egy harmadik ami leginkább az előzőhöz hasonlít, csak azzal a különbséggel hogy itt egy lyukhoz kell közelebb lenni és akár bele is lehet esni a golyónak a lyukba. A 3.-ik minijáték pedig a Robbantós Snapszli ami egy memória kártya játék. Minden teljesített extra után lesz egy újabb tárgy a titkos Mirtillel közös titkos szobánkban. Ha egy bizonyos mennyiségű pont lesz meg akkor egy videó a játék készítéséről vagy a filmből jelenetek, ha pedig egy mellék küldetés sorozatot teljesítesz 100%-osra akkor egy kupa.

Az irányítás Pc-n megszokható, nem mondanám se nem rossznak se nem jónak, konzolosoknak viszont jobb lehet a gamepad miatt sokkal, Wii-n pedig maga a királyság. Utóbbiaknak azért jobb mert Pc-n maga a pokol játszani szinte a köppkő játékokat az egérrel és a varázslatokat is furán lehet megcsinálni. A konzolos játékosok mindenképpen jobban járnak az irányítással. A kamera nézet viszont a konzolosoknak is okozhat majd problémákat. A kamera követi a karaktert, de ha elfordul akkor lassan fordul utána és emiatt sok mindent nem lehet látni a térből és sok esetben ilyenkor az irányítás is megváltozik ilyenkor, úgyhogy ez maga a pokol ilyenkor.

A hangulat varázslatos (szó szerint itt :-D )! A karakterekkel lehet beszélgetni akik a vizsgákról vagy a mi általunk korábban tett dolgokról kérdeznek vagy olvasnak be, ha belépsz a nagyterembe akkor köd a tető és akár a gyertyák is előkerülhetnek, egy varázslattal pedig az ételeket is elő lehet hozni az asztalra. A lépcsőházban mozognak a lépcsők, beszélnek és mozognak a képek. Mondjuk utóbbit eltudtam volna képzelni úgyhogy tényleg MINDEGYIK kép mozog és beszél, a játékban sajnos csak néhány, nem az összes. Csodás dolog hogy bejárhatjuk az iskolát és környékét, ha pedig eltévedne az ember akkor van egy hasznos kis segítő társa, mégpedig a tekergők térképe. Ha bejelöl rajta egy helyet az ember akkor lábnyomok lesznek a földön és követni kell a nyomokat és úgy ellehet jutni a kívánt helyre. A térképen a küldetéseket is meglehet nézni, illetve a helyszíneket is be lehet jelölni mint említettem. Igaz, a filmben amelyikben előjött ott nem így volt, ott a térképen mutatta hogy kicsoda merre járkál éppen, de a itt a játékban nagyon-nagyon hasznos és ötletes kis apróság ez, legdicséretesebb ötlet! A hangulathoz még egy dolog nagyban hozzájárul: A játék Playstation 2, Xbox 360 és Pc platformon magyar szinkronnal és felirattal jelent meg! A szinkron igaz hogy néha nagyon a béka popsija alatti tóban legalján van, de örülhetünk hogy van, sokat dob a hangulaton. Aki játszott anno a Fifa 07-tel, körülbelül olyan a szinkron is: Sok dolog ismétlődik, néhány baki van, de nagyon jó ezek mellet. Meg kell említeni hogy a szinkron az a filmben szereplő színészekkel készült, valószínűleg a filmet és játékot szinkronizálni egyszerre gyorsan megfárasztotta őket, ezért lett ilyen kicsit élettelen néha a beszédük, sajnos az extraként megszerezhető filmecskéket így is csak feliratozni sikerült, illetve nem lehet átváltani az angol változatra ha éppen azt szeretné valaki.

A grafika nagyon jó! Minden karaktert meglehet ismerni akikkel a filmben is találkoztak a szereplők, hatalmas távolságokba lehet elnézni, színes nagyon (megjegyzem, sokkal világosabb mint amilyen a filmben volt, nekem fura volt ez a halvány sárgás barna fényvilág) a környezet, sok fajta animáció van, a fizika nagyon jó (ez a köpkőnél megmutatkozik, meg ha lök, húz vagy emel Harry egy tárgyat). Persze nem kell egy Killzone 2-re gondolni, de nagyon korrekt az egész! Pc-n még a gépigény is kicsi, mivel úgy vettem észre hogy a Psp-s változat grafikájára is le lehet húzni, de akár az Xbox 360-as kinézetét is ellehet érni egy beállítás megváltoztatásával. Pc-n ez baj hogy beállítani alig lehet a játékot. Grafikát úgy ahogy alacsony szinten, de hangot semennyire, egér érzékenységet sem lehet konfigurálni, az irányításnál meg csak azt hogy nyilakkal vagy WASD kiosztással menjen a karakter, sajnálatos hogy csak ennyit tellet a portolásba.

A zene mesteri, az egész a filmből van úgyhogy sok ismerős dallam lehet. Minden helynek megvan a maga zenei világa. Példának okáért a Fő téma szól például a nagy teremben ha valami történik ott, de az alagsorban meg eléggé nyomasztó, depresszív muzsika szól. A hangok jók, a szinkron hangokat pedig kielemeztem már.

A történetről nem mondok semmit, egy mozijegy ára és egy jó kis filmben meglehet ismerni az egészet, a játékban úgy is ugyanaz lesz lejátszható, kiegészítve egy-két aprósággal. Sok jelent a filmhez képest máshogy van megoldva, sajnos nagyon sokat ki is vágtak belőle. Render, de inkább Pre-render videókban vannak lemásolva a film jelenetei, ezerszer jobb lett volna ha a film jeleneteit hozzák át ide rendes filmes minőségben és nem vágják le rövidre. A fő esemény száll sajnos rövid, de mint említettem a minijátékokkal kitolták a játékidőt. A küldetések amik hozzá kapcsolódnak néha nehezek, sokat kell mászkálni hozzájuk és kutatni, de sokszor pedig pofon egyszerűek. 2 helyszínen lehet megfordulni a játékban (és félig meddig egy harmadikban is), ezek a filmben is mind megtalálhatóak: Az egyik a Roxfort, a másik pedig a Főnix Rendjének a irodája. Utóbbiról nem meséltem: Jól ki van dolgozva, igaz sokkal kisebb, de hangulatosabb és sokkal jobban fellehet ismerni mindazt ami a filmben is volt látható, igaz itt nem lehet csinálni semmi mellék feladatott. Néhány utalás elhangzik a korábbi, 4.-ik részre is amik eléggé meg mosolyogtatóak.

Sok dolog kimaradt a filmből is, emiatt a játékból is amik nekem hiányoztak (a karakterek megismerése még jobban, Kviddics kupa, pont osztogatás, stb. ), azokkal még jobbá lehetett volna tenni a játékot. Van néhány problémája a játéknak, de én csak ajánlani tudom, ha más nem, demó formájában legalább a kipróbálását.

86%

(ha igény van rá, írhatok hozzá pár tippet, ha nincs, akkor a következő alkalommal a Medal of Honor Allied Assault-ot és kiegészítőjét, ha úgy tetszik akkor Medal of Honor Warchest-et fogom elemezni, 3 in 1 teszt!)

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==