[63] keviny (offline)

Tökfej

Ő egy 36 éves fiú és itt lakik: Veszprém / Balatonfüred

4081 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 260037 kreditet gyűjtött

2011 January
12:32 Évtized végi Toptíz
Jópár órája roló van már az elmúlt évtizednek, és hát mivel mindenki listázik ilyenkor, én se maradok ki a jóból. Tíz számomra kedvenc cím következik az elmúlt évtizedből:
10. American McGee's Alice - 2000, PC

Alice egy teljesen békés kislány volt, amíg a szülei bent nem rekedtek égő házukban - és lelték ott szörnyű halálukat. A felelőséget magára vállalva Alice skizofrénia áldozata lett, majd gonosz énje, a Vörös Királynő kiterjesztette uralmát Csodaországra. Útunk eme helyszínre vezet, amit azóta gonosz énünk tökéletesen a képére formálta - és itt kezdődik a nagyívű kalandunk is.A játék (az akkoriban topnak számító) Quake 3 motort használja, ami mára már kicsit oldschool-nak számít, de a dizájn mindenért kárpótol. Az ugyanis lélegzetelállító! A helyszínek valami eszméletlenek, nem tudom mit fogyasztottak a alkotók, de biztos sok lement belőle. Valahogy látom magam előtt a készítőket ahogy behasítva fetrengve nézegetik a kilencvenes évek grunge hullámának legborultabb videóklippjeit, impulzusforrás gyanánt. Sajnos azóta sem találkoztam ennyire, vagy csak fele ennyire beteg cuccal, remélem a jövőre érkező folytatás kárpótol majd valamelyest.


09. Assassin's Creed - 2007, Xbox 360

Most őszintén, kinek kell bemutatnom Desmond Miles-t, Altairt, Eziot? Az Assassin's Creed játékok számomra új dimenziót nyitottak a kicsit egysíkú (gengszter vagyok, autót lopok) sandbox játékok világában.Sokan szídják az első részt a monotonitása miatt, a második részt azért mert elvileg nincs benne kihívás... nekem mindkettő nagyon bejött. Lehet, hogy nem tudott sokat az első rész, de amit tudott, azt jól tudta. A második rész meg lehet, hogy nem volt egy Battletoads, de nagyon lebilincselt - és lehet, hogy én vagyok igénytelen hatásvadász, de nekem ennyi elég.


08. Vampire: The Masquerade - Redemption - PC, 2000

Manapság nagy divat vámpír-rajongónak lenni, (köszi tvájlájt) de szerencsére ez nem volt mindig így. Bár nem ismerkedtem meg az univerzummal mélységében, nem olvastam a klánregényeket sem, szerepjátékozni sem szerepjátékoztam a szabályrendszerében - Kristof és Anezka évszázadokon át ívelő romantikus története porszívóként szippantott magába.Egyszerű Diablo-klónra számítottam, de sokkal-sokkal többet kaptam tőle. A történetvezetés példaértékű, a harcrendszer csiszolt, a hangulat pedig megborzongat most is, ha turkizok az emlékképekben. Talán mindent elmond, hogy összesen 6x vittem végig. :)


07. Resident Evil 4 - Gamecube, 2005

Valahogy a régi Resident Evil játékokkal sosem sikerült megbarátkoznom. Az irányítás meg a fix kamera mindig elvette a kedvem attól, hogy jobban belemélyedjek akármelyikbe is. Aztán találkoztam a 4. résszel és eldobtam az agyam tőle.Akkoriban ez a graf messze kiemelkedett minden jól kinéző játék közül. Ahogy Leon elindul a lepukkant kis viskó felé, és elszáll elötte egy holló... á, világomat nem tudtam. És ez az érzés végig megmaradt, vegyülve persze a feszültséggel, amit a játék és az aláfestő zene produkált. Persze sokan elégedetlenkedtek, mert "ez má nem Resident Evil, blabla", de a játék zsenialitását senki nem firtatta.


06. God of War II - PS2, 2007

Sokáig nem rajongtam a PS2-ért, aztán jött Kratos, és egy laza csapással elvágta minden előítéletemet.Mindig is csíptem a görög mitológiát, az Odüsszeiát, a Trójai háborút - így a God of Warnak nem kellett sokat kopogtatni a szívemen, hogy beengedjem. Egy cimbimnél találkoztam először a játékkal, amit aztán nem tudtam lerakni. Ez az a játék, amit olyan tökéletesre csiszoltak, hogy nem tűnik fel ha egész nap nyüstölöd. A titka? Az akció és logikai feladványok közti mérnökien pontos egyensúly.


05. Shadow of the Colossus - PS2, 2005

Ueda játékairól nem könnyű írni, látni és játszani kell őket. Sokakat nem fog meg, nekik rossz. Illetve ők úgy érzik nem, pedig de. A Colossus egyike a legegyedibb játékoknak. Többektől hallom, hogy fájlalják, hogy a mai játékvilágban csak a régi dolgokat adják ki új grafikával, nem nagyon találkoznak egyedi ötlettel. No, ímhol egy brutálisan egyedi téma!Maga a játék nem untat minket "felesleges" körítéssel: adott a szitu, játsz! Majd amikor elmerülve a gondolataidban, lenyűgözve a táj szépségétől ügetsz lovadon a kitűzött célod felé, lassan adagolja neked a program az elveszettnek hitt szálakat. Baromi lassan. Annyira, hogy a legvégén áll csak össze a kép. Már ha ki tudod gobozni az általad elképzelt sztori és a játék többfélén értelmezhető végkifejlettének különleges elegyét.


04. Super Mario Galaxy - Wii, 2007

Mario amióta a világra pottyant, a platform játékok sztárja, a Nintendo kabalafigurája, a játékvilág talán legnagyobb ikonja. Belegondolni is nehéz: hogy lehet, hogy a Nintendo 25 éve képtelen hibázni vele?Mario, akárhányszor egy nagyobb epizóddal előjön, Kiotó közelébben felrobban néhány bank, és ami a legfontosabb: játékosok százezrei tapadnak hosszú hetekre a tévéképernyőre. Ezek a játékok hihetetlen gondoskodás után kerülnek a szemünk elé - talán ez az amiért ennyire nagyra tartjuk. A fent emlegetett Galaxy pedig a legjobb epizód, minden pályája egy életre szóló kaland - kíváncsi vagyok ezt hogy fogják Miyamotoék überelni!


03. ICO - PS2, 2001

Na, ha a Colossus-ról nehéz volt írni, akkor erre mit mondjak? Az ICO egyike a legmegfoghatatlanabb címeknek, amikkel valaha találkoztam. És talán ez az amit annyira szeretek benne.Földöntúli hangulata, kusza története, bámulatos képivilága azonnal magával ragadott - ismét kisgyermek voltam, kerestem a kiutat a lehetetlennek tűnő útvesztőben, kicsit féltem, de valahol lenyűgözött az egész elhagyatott kastély. A szélmalomra pedig mindig emlékezni fogok, amíg élek.


02. Beyond Good & Evil - Gamecube, 2003

Eklektika. Ez az a szó ami beugrik ha rápillantok a fenti címre. A BG&E eklektikus játék. Ha csak a sztorira koncentrálsz, kapsz egy Zelda szerű kaland-akció-néhol taktikai, ügyességi játékot, de ha kedved tartja elmehetsz versenyezni a hoovercraftoddal, vagy játszhasz a cápával léghokit a kocsmában, de ha kedved tartja, csak bolyongasz ebben a csodálatos univerzumban és fényképezgetheted az élővilágot, mialatt Christophe Heral gyönyörű zenéje örökre a füledbe kúszik.Ez egy életre szóló kaland, egy olyan világban, ahonnan nem jó visszatérni.


01. The Legend of Zelda - Twilight Princess - Gamecube, 2006

Zeldán nőttem fel, konkrétan a Link's Awakening volt az első olyan játékom, ami komoly impulzusokat adott a maga idejében. Hasonlóan, mint Marionál, nehéz belegondolni, hogy Nintendoék miként voltak képesek újra és újra felülmúlni magukat - hogy sikerült a tökéletes játékból még tökéletesebbet faragni.A Twilight Princess a Zelda játékok legkiforrottabb, leggazdagabb darabja. Új utakon jár, de ez mellett erősen hagyományőrző is - a Hyrule világ szerelmeseinek maga a Mennyország. Nehéz szavakba ölteni... ha játszottál vele, tudod miről beszélek. Ha nem, akkor pótold, és tudni fogod.


Ezúton ragadnám meg az alkalmat, hogy (bár tudom, már a könyökötökön jön ki, de) boldog újévet kívánjak minden Gamer365 júzernek! A szerkesztőségnek köszönöm a friss híreket, a kedvcsináló ismertetőket, valamint azt, hogy az oldalatok betöltötte számomra az 576 Kbyte halála után keletkezett űrt.
17 komment

Jan 29., Saturday 8:09 #17
Válasz mckayals (#16) üzenetére
A Metal Gear Solid trilógiát most pótoltam januárban, és valami iszonyú jó volt - tehát nyugodtan képzeld oda a negyedik hely környékére a Twin Snakes-t és a MGS3-at. A Shenmue-k már megvannak, csak időm nincs nekiállni, a Silent Hill cinkesebb, mert abból egy darab sincs "raktáron"

Cajos: szerintem a Spirit Tracks...
let the sun never blind your eyes
[9] mckayals
Jan 23., Sunday 14:18 #16
Korrekt lista szerintem.Azért a MGS1vs.SilentHill1 idefért volna részemről.Ps2 -re az ICO és a Shadow a két játék ami labdába rúg.Az irányítás miatt az ICO-t előrébb helyezem.
Zelda TP és a WW még függő,nem akarok nekiállni amíg nincs rá idő.De így is benne van a top10-ben.Ja és a Shemnue.
Anno nem volt hozzá szerencsém de majd most már ha odaférek a DC-hez
Miyamoto a teremtő,
[13] cajos
Jan 05., Wednesday 17:39 #15
Jó kis poszt, tetszett. Eccer az Assasin's Creedet ki fogom próbálni.

A GoW szériával voltam úgy, hogy nem érdekelnek a hack-n-slash játékok. Oszt kölcsönkaptam a 3-ast és úgy maradtam. Azóta végigtoltam az első két részt és a legújabb PSP-st is.
Igen, ügyesen bánik a görög mitológiával.

Zeldát már több, mint egy éve végigjátszottam, de lehet, majd megint előveszem egy körre. Jut eszembe, DS-re melyik a legjobb Zelda?
Kinek nem inge, ne vegye gatyára... PSN / Steam: elcajos
[54] rehynn4
Jan 02., Sunday 21:49 #14
Én azt mondom, hogy a WW jobb a TP-nél
Persze részletkérdés, a listád természetesen nagyszerű.
"az érzelmi viharokba kavaró románc opciók eddig félrekacsintó kamerapozíciói" -Walther von der Vogelweide
[39] getro2
Jan 02., Sunday 17:06 #13
Jó a lista, és az írás is. A BG&E-nek különösen örültem, egyik kedvenc játékom.
[18] Plasma
Jan 01., Saturday 21:44 #12
Hálát adok a jóistennek, hogy az első két helyet elfoglaló GC cím nekem idén végre sorra kerül majd
[17] bm
Jan 01., Saturday 19:38 #11
BUÉK! Én is. 5 játékkal játszottam a listádról. Az első (talán) nekem is ez lenne. Az (egyik) első Wii játék, és talán a legutolsó GC játék. Nem sorolható sem az előző, sem a mostani generációhoz sem, és mégis mindkettőhöz! Melyik játék tud még ilyet? Ott a helye legelől.
Jan 01., Saturday 18:34 #10
Válasz nesman (#9) üzenetére
A Shenmue-kat nemrég sikerült begyűjtenem, és még nem tudtam nekiállni, így látatlanba pedig nem tudok nyilatkozni róluk.

Számomra mindkét Ueda játék egy csoda, abban egyetértünk, hogy az ICO "erősebb".

Lokkó:
let the sun never blind your eyes
[34] nesman
Jan 01., Saturday 18:05 #9
BUÉK! Megint. Ha nem a könyöködön jön ki.

Jó lista, nekem a pc-s cuccok kimaradtak, és számomra másképpen lenne a besorolás. De ez ugye nem az én listám. Azt meg, hogy nincsen Shenmue akkora, de akkora törés.
Egy valamit mondanék, megint de talán most egy kicsit érthetőbben. Természetesen a kolosszus....... Imádtam az Ico-t, vártam nagyon a SotC-st. Élveztem minden percét, minden ellenfelet. Azt a sokat. Másodszorra gyorsabb voltam, és hiányérzetem volt. Harmadik próbálkozásra pedig abbahagytam, nem gyűjtögettem, nem küzdöttem, egyszerűen kiveszett bennem valami. Elővettem megint az Ico-t és megértettem, hogy azért múlt el a hatás ilyen gyorsan a SotC-ból számomra, mert az az atmoszféra ami itt körülvett, és végig, sokadik végigjátszáskor is megmaradt az ott nem volt meg. Nekem legalábbis. Nagyon jó játék a SotC-s, és nem művészi alkotás ahogyan egy Countach is "csak" egy autó marad, de az Ico annyival jobb, hogy számomra csak egy maradhatott. Az pedig az Ico! Ez az idő előrehaladtával egyre nagyobb szakadékot generált a két alkotás között, és bár nem szeretek listákat alkotni, de számomra az Ico lenen az első, és a SotC-s nem férne be a tízbe. Természetesen ez csak az én szubjektív véleményem, és soha nem adnám el a gyűjteményből a Kolosszust!
Szeretem a sajtot.
[33] LokkoLori
Jan 01., Saturday 16:53 #8
ezzel simán elmehetsz hivatásos Mérvadónak keviny mester!
első konzolom a Wii ...
[21] SolidMetal
Jan 01., Saturday 16:36 #7
Nagyon jó kis lista!
Random Kierkegaard idézet #667
Jan 01., Saturday 15:57 #6
Köszi srácok, lányok! Reméljük, a következő évtized is legalább ilyen gazdag lesz jó játékokban, mint a nemrég elmúlt.
let the sun never blind your eyes
Jan 01., Saturday 15:31 #5
Nagyon jó kis lista.
Az AC első részével még öcsém játszott: technikailag tényleg perfekt cucc, de a monotonitás sajnos erősen rányomja a bélyegét.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
Jan 01., Saturday 15:24 #4
Ezzel a listával most nagyon megleptél, ugyanis az egy dolog, hogy több olyan játék is van rajta, amit szintén az évtizedes top tízbe tennék, de arra nem számítottam, hogy Christof Romualdot is itt találom. Fantasztikus játék, bár én csak 4x vittem végig.

Neked is boldog új évet!
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[25] GibiPeti
Jan 01., Saturday 15:07 #3
a vampire mqasquerade-t én is de imádtam....
LIVE: GibiPeti PSN: Gibi-Peti STEAM: gibipeti
[10] atka
Jan 01., Saturday 14:22 #2
Bár az én listám egész máshogy néz ki , nagyon jól leírtad pár mondatban a lényeget ami megfogott ezekben a játékokban. Nem volt túlragozva , vagy több bekezdésen keresztül túl áradozva és ettől lett olyan őszinte .
Hányni tudnék a sok CGI szartól. Az én szereplőim igaziak . Ha ilyen videó játékos szarokat akarnék ,hazamennék és bedugnám a farkam a Nintendóba. Ez a CGI bullshit a mozi halála. Quentin Tarantino
[18] Drado
Jan 01., Saturday 14:21 #1
Elmúlt az évtized? Ja már több, mint egy éve.
Rám nagyon kell vigyázni, mert belőlem csak egy van. A többiekre nem, mert ők sokan vannak.
keviny
let the sun never blind your eyes
Ezeken a platformokon játszom
Xbox
Xbox 360
Playstation2
GameCube
Wii
Playstation Portable
Nintendo DS
PC
Playstation4
Nintendo Wii U
Nintendo 3DS
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, Kaland, Verekedős, Puzzle, Verseny, Retro, Szerepjáték, Taktikai
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék mindenhol, Kisállatok bosszantása, Játék zsebkonzolon, Zene (játszom), DVD, Magazinok, újságok, Fotózás, Zene (hallgatom), Könyvek, Írás, Mozi , Grafika, rajzolás, Nyilvános megszégyenülés, Email, Letöltés, Fórum, Internetes magazinok, Úszás, Vitorlázás, Esőben sétálás, Sí, Hóember építés, Bicikli, Ping-pong
Barátok, ismerősök
Roxas
(offline)
zaz
(offline)
kakuto
(offline)
aya
(offline)
supermario4ever
(offline)
Kensei
(offline)
Blase
(offline)
megatron
(offline)
bm
(offline)
rob
(offline)
sQr
(offline)
leslie21
(offline)
Yip Man
(offline)
BöjtösG
(offline)
atka
(offline)
csavar
(offline)
LokkoLori
(offline)
Lien
(offline)
stick
(offline)
CHASE
(offline)
sum-blink
(offline)
stk
(offline)
getro2
(offline)
river
(offline)
Invi
(offline)
Petreszku
(offline)
Chi
(offline)
rehynn4
(offline)
mastercief
(offline)
Burzum
(offline)
Driver
(offline)
deku82
(offline)
Adeusz
(offline)
djsiegfried
(offline)
xetron
(offline)
Ikaruga
(offline)
fr4231
(offline)
siklara
(offline)
nintendo fan
(offline)
Fox McCloud
(offline)
dpb
(offline)
reptile
(offline)
REJTJ
(offline)
Kumite
(offline)
Shifty Fox
(offline)
madball
(offline)
x Tidus Famous x
(offline)
Johnny1987
(offline)
insert-coin
(offline)
ancient
(offline)
Fórumozó
(offline)
reptai
(offline)
XBOX Live