[11] Brandon (offline)

Humoros - Egoista - Jólnevelt

Ő egy 30 éves fiú és itt lakik: Baranya / Pécs

4111 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 16563 kreditet gyűjtött

2010 December
22:12 Fallout Karácsony

A Fallout univerzumával még 1999 tájékán ismerkedtem meg, egy ingyenes PC G*ru melléklet által, amelyhez a teljes játék a Fallout 2 volt... Akkor nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, de változnak az idők.
Fallout 2. 8 éves voltam (a szemfülesek észrevehetik, hogy nem stimmel a 21 az adatlapomon). Akkoriban még gyerekcipőben járó angoltudásommal nem igazán értettem, hogy most itt mit is kell csinálni és miért olyan jó ez a játék... Nem platformer, nem aranyos, nem kresbendi... Eltelt 9 év. 2008-at írunk. Fallout 3. Hmmm. Honnan ismerős ez nekem? "Jaaa ez volt az a játék aminek az előző részét poháralátétnek használtam kiskoromban..." Aztán egyre több infót találtam róla. Új játékmechanizmus, Bethesda készíti, FPRPG? Oblivion? Na, ez már jól hangzik. Hogy mennyire voltam járatos poszt-apokaliptikus témában? Semennyire. Mindenesetre úgy adódott, hogy "tizenegynéhányezer" forinttal a zsebemben karácsonyi ajándékot mentem venni magamnak, és megláttam az Fallout 3-mat. Hazavittem. Pár nap múlva beraktam a fa alá. A következménye az lett, hogy a két ünnep közti idő jelentős részét Washington DC-ben és környékén töltöttem, mindent bebarangolva.

Hihetetlenül hangulatos egy távcsöves puskával a kezedben egy kanyon fölötti sziklaszirtre lopakodni az éjszaka közepén, majd rajtaütni az ott portyázó raidereken, akik kétségbeesetten keresik az sziklák közt rejtőző támadójukat. Nem feltétlenül kell így csinálni. A kanyon mindkét oldalára lepakolsz 5-10 darab aknát, szándékosan felfeded magad és a téged üldöző ellenfelek jelentős darabszám növekedésen esnek át... Vagy fogsz egy rakétavetőt. Lényegtelen. A végeredmény ugyanaz: A cafatokra szakadt áldozatok maradványairól lekapod a ruhákat, elveszed a fegyvereket, megjavítod, használod, viseled, vagy kereskedsz vele. Lehetsz lényegében egyszemélyes drogkartell, mocskos sorozatgyilkos, ha ahhoz van kedved, de lehetsz jófiú, aki úgy táncol ugyan, ahogy a munkaadója fütyül, de a presztízs fontos ugyebár. Felfedezhetsz érdekesebbnél érdekesebb helyszíneket, kifoszthatsz városokat, megmentheted az emberiséget, vagy megkeserítheted az életüket. Te döntöd el.

Tehát számtalan a játékkal eltöltött óra után úgy döntöttem, hogy egy ilyen fantasztikus játéknak és az általa teremtett világnak meg kell ismernem az őseit, így elrohantam a legközelebbi videójátékboltba és megvettem a Fallout Trilogy-t (1, 2, Tactics). Kissé furcsállottam, hogy ismét pénzt adok valami olyanért, ami kiskoromban szemétben végezte, de mint említettem: változnak az idők. Eme gyűjtemény olyan élménnyel ajándékozott meg, amely számomra felejthetetlen marad. Főleg a Fallout 1-2.( A Tactics inkább az általam szintén kedvelt Commandos sorozathoz hasonlítható, de annyira nem profi...) Lényegében minden megvan bennük, ami jelenlegi képviselőjükben, csak nyilván az adott korszak színvonalán... Ez ne zavarjon senkit! Fantasztikus, ellenben pokoli nehéz. Elég egy rossz választás egy dialógusban és ellened fordul egy városnyi katona. Persze ez kiküszöbölhető, de akad más nehézség is. Két banditát kéne legyűrnöd, de sehogy sem sikerül. Mi a megoldás? Jobb felszerelés kell. Illetve: kéne. Sajnos pénzed nincs rá, lopni nemigen tudsz. Szerzel egy egyszerű munkát. Patkányokat kell ölni. Nagy nehézségek árán szerzel egy ócska légpuskát. Ötödik elhalálozás után legyőzöd a "patkánykirályt", a szerzett zsákmányt eladod, veszel egy pisztolyt. Ezzel sem mész még semmire a fő küldetésben. Pénz kell. Beállsz rabszolgahajcsárnak. Végre jön a pénz, jön az XP, van jobb fegyvered, legyűröd a következő akadályt, de felmerül egy újabb. Nem igen akarnak szóba elegyedni egy rabszolgahajcsárral. Miről feledkeztél meg? A karmáról.
A karma minden Fallout fontos része. Mély morális dilemmák elé állít. Nem egyértelmű a jó és rossz út. Át kell gondolnod, hogy mit lépsz. Van pro és kontra. Bizonyos lehetőségek megnyílnak, mások bezárulnak előtted. Ami valakiknek jó cselekedet, az másoknak maga a pokol. Ez az, ami jelentősen növeli a szavatosságot, hiszen kíváncsi vagy, hogy mi történik, ha az adott lépést máshogyan teszed meg. Rengeteg szereplő és helyszín van, akik/amelyek sorsát te döntheted el. Teljes szabadságot kapunk. Ettől olyan jó a Fallout. A szabadságtól. A szabadságtól és a hangulattól ami árad belőle.
Egy alternatív világ, amelyhez az emberiség története során egyszer már egész közel került (pont ez adta az alapötletet ugye), de nem így folytatódott, ellenben még mindig bekövetkezhet. Bármikor. Talán pont ez a feszültségérzet az ami megfogott. A rajongásom odáig fajult, hogy minden témába vágó remekművel megismerkedtem. Könyvek (Az út) , filmek (Mad Max, Éli könyve, Az út filmváltozata), játékok (Borderlands). Ezen kívül a Fallout első két része a komolyabb rpg-k világába is beavatott, amelyek nagyobb odafigyelést igényelnek: Megszereztem a Final Fantasy VII - XIII részét és az elsajátított taktikákkal könnyedén sikerült/sikerül kijátszanom őket. Ezt három éve még nem tudtam elképzelni.

Hagyománnyá vált, hogy minden Karácsony a Fallout jegyében telik. 2008 - Fallout 3, 2009 - Fallout 3 GOTY, 2010 - New Vegas. Fölösleges mondanom, hogy nagyon várom december 24.-ét, amikor a családdal közösen elfogyasztott finom vacsi és pár együtt töltött óra után mindenki nyugovóra térjen, és meglátogathassam Dél-Kaliforniát.
Tehát aki eddig nem próbálta, és nem adta még le Jézuskának a kívánságlistát, az tegyen egy próbát! Nem fogja megbánni.

Ezúton kívánok mindenkinek Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet!!!


-Collialter-
4 komment

[10] Vulpio
Jun 08., Saturday 22:48 #4
Fallout 2 minden idők egyik legjobb játéka, legalábbis nálam... én Fallout 3 néven jobban örültem volna egy, az elődhöz hasonló , de felturbózott izometrikus nézetű játéknak..
Cannibals for Human Rights
[11] Brandon
Dec 20., Monday 15:41 #3
Válasz GibiPeti (#1) üzenetére
Köszönöm szépen
HUN Coyote: íme közkívánatra!
XBOXLive: CollialterHUN PSN (UK): Collialter PSN (HUN): CollialterHUN Wii friend code: 0648-3968-1158 Steam: jaguar19
[21] HUN Coyote
Dec 20., Monday 9:53 #2
Elolvasnám a blogodat ha egy kicsit eltördelnéd. Köszi.
NOWAREZ - Együtt a tiszta játékért! - Web: http://www.nowarez.hu/
[25] GibiPeti
Dec 20., Monday 8:38 #1
grat, nagyon jó kis írás, szerettem....
LIVE: GibiPeti PSN: Gibi-Peti STEAM: gibipeti
Brandon
XBOXLive: CollialterHUN PSN (UK): Collialter PSN (HUN): CollialterHUN Wii friend code: 0648-3968-1158 Steam: jaguar19
Ezeken a platformokon játszom
Playstation2
Playstation3
GameCube
Wii
Playstation Portable
Nintendo DS
PC
Xbox One
Nintendo 3DS
Mobil
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, Kaland, Kártya, Szórakoztató, FPS, Online FPS, Online RPG, Zene, Puzzle, Verseny, Retro, Szerepjáték
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék mindenhol, Játék interneten, Játék zsebkonzolon, Zene (játszom), Magazinok, újságok, Zene (hallgatom), Könyvek, TV, Mozi , Anime, Étterem, Bowling, teke, Bulizás, Barátok, Billiárd, Fórum, Internetes magazinok, Bicikli, Tenisz, Küzdősportok, Fitness
Barátok, ismerősök
kopa
(offline)
TomekKowal
(offline)
Alwares
(offline)
CeXzer
(offline)
ARTURUS
(offline)
Chelsea
(offline)
Nightmare
(offline)
reddevil86
(offline)
tomee0405
(offline)
CoolCat
(offline)
FredPerry
(offline)
KT-ai
(offline)
HungryNerds
(offline)
Rebarbara
(offline)
XBOX Live