carville2010.09.13. 23:21

Magyarok a videojátékokban

Hollywood hagyományosan jól bánik a magyar közönséggel ha apróbb utalásokról, cameókról vagy egész szerepekről van szó, még akkor is ha magyaros pesszimizmussal szeretjük azt hinni, hogy filmjeikben csak a Szállító 3 lepukkant balkáni országaként vagy a Vasembert fogva tartó afgán terroristák szövetségeseként használják fel Magyarországot és annak lakosait, úgy hogy minket nem is igazán ismernek, Lugosi Béla örökségét és a színvonalas mégis tizedakkora forgatási költséget meg el is felejtik. A videojátékipar fejlődésében azonban sose játszottunk olyan meghatározó szerepet amiért kivívtuk volna nemzetünk számára akár a játékosok akár a többi fejlesztő különleges megbecsülését, ezért kifejezetten ritka, ám annál szívderítőbb, ha mégis gondoltak ránk, és a Halo: Reach megjelenésének közeledtével nem is találhattam volna jobb alkalmat ezek bemutatására. Teljesség igénye nélkül kerestem elő jó pár olyan játékot, amiben nem csak mi találkozhattunk viszont virtuális nemzetünkkel (ezért a ‘48 nem játszik), hanem a nemzetközi játékosok is.

Bloodrayne (PC, PS2, Xbox, Gamecube)

A modern vegetariánus metroszexuális vámpír divat előtti időkből származó vérszopó történetek során mindig ott a ziccer a magyarság említésére vagy megjelenésére, és egy magyar származú főellenséggel a közepes minőségű és sikerű Bloodrayne első részében is találkozhatunk. Vlad Tepes Draculhoz hasonlóan Báthory Ezsébet is valós személy volt, akire a ténylegesen elkövetett brutális és véres gyilkosságok miatt ragadt a vámpírizmus misztikuma, habár Draculával ellentétben őt ritkábban mutatják be vérszopó élőholtként. A játékban sem ő szerepel, hanem egy sosem létezett leszármazottja, Dr. Bathory Mendele, és a játék egyik főellenségeként keseríti meg életünket. Sajnos magyar vezetéknevén kívül más utalást nem tesz származására.

Command & Conquer + Red Alert (PC, PS1)

Hasonlóan jelentéktelen, de azért figyelmet érdemlő Magyarország megléte a Command & Conquer (avagy Tiberian Dawn) esetén. A GDI kampányban Európában fogunk harcolni, és egy kis információ morzsát is elejtenek a célországról küldetések elején. Egyik alkalommal pedig lehetőségünk lesz a nevén nevezett Magyarországon is harcolni, és ezúton megtudhatunk néhány érdektelen földrajzi adatot is magunkról. A pályán azonban már ne keressünk semmi különlegeset, hasonlóan egyforma a játék többi pályájához, és semmi sem utal arra hogy Magyarországon harcolnánk, ahogy a többi országnál sem, és a történet szempontjából is semleges.

A játékok nagy hasonlósága miatt itt említem csak meg, de ugyanez a lehetőség az egy évvel később megjelent Red Alertben is megadatik nekünk a Szövetségesek oldalán, ám ekkor se tartalmaztak országimázs elemeket, és nyugodtan küzdhettünk volna bárhol a világban különösebb fej felkapás nélkül. Ráadásul most az országok nevét se kötik az orrunkra kezdéskor, így a sok külföldi nem biztos hogy tisztában van a helyszínnel, de azért nekünk talán jól esik felszabadítani magunkat az orosz elnyomás alól.

Civilization IV (PC)

Maradjunk még egy utolsó játék erejéig az apróságokig, mert amikor ezt megláttam, igazán meglepődtem. A Civilization IV-ben rengeteg nemzet közül választhatunk, melyiket kívánjuk a valóságtól teljesen elrugaszkodott történelmi folyam során menedzselni, ám a magyar sajnos eddig egyetlen epizódban sem került szerephez. Játszhatóként semmiképpen, azonban a játék során teljesen véletlenszerűen összefuthatunk barbár városokkal is, a véletlenszerű nevek közül pedig egyszer egy Magyar nevű településsel is találkoztam. Vajon ez egy szándékos Easter Egg, vagy a neveket is betűk véletlenszerű keverésével alkotja meg? Még nem tudtam meg, és azóta se találkoztam sem ebben, sem másik epizódban ezzel a névvel.

Codename: Panzers Phase One (PC)

A magyar fejlesztés hőskorában hiába szálltunk le egy idő múlva a jövő űrjéből a múlt földjére, senki sem igazán akart Magyarországhoz köthető elemeket belecsempészni játékaikba, hanem el nem ítélhető módon próbáltak a legnagyobb piacoknak megfelelni, és a magyar játékosoknak inkább csak az ékes magyar nyelvűséggel megfelelni. Pedig a II. világháborúban nem is lett volna olyan kirívó mint az űr sötét mélyében, és ezt kihasználva a Stormregion mégis csak megoldotta: A szovjet kampány során keletről nyugatra törő vörös hadsereg esetén, magyar fejlesztőként megkerülhetetlen volt a budapesti ütközet játszhatóvá tétele, majd szinte számomra kedves ajándékként egy Balaton közeli missziónk is lesz.

Romanii in Spatiu (PC)

Persze attól hogy mi magyarok nem akartuk az űrbe képzelni magunkat, nem feltétlenül jelenti hogy mások nem teszik meg helyettünk. Szomszédaink Romániában egy korábbi játékuk folytatásában (melynek záró jelenete az volt, hogy Ceausescu vezette román hadsereg beveszi Washingtont) már nem elégedtek meg a Földdel, hanem űrbe vezették nemzetüket. Az űrközi Román Birodalom azonban nem lehet nyugodt, mert a békét gaz magyar lázadók háborgatják, és a román hadsereg űrhajósaként a magyar felkelők és a velük szövetkező idegenek leverése lesz a célunk.

Annak idején lett is belőle egy kisebb botrány ebből Magyarországon, amivel a fejlesztők el is érték a céljukat, a minőség kompenzálására való hírverést. Pedig ha jobban belegondolunk, egész hízelgő azt mondani hogy a nagy nemzetek helyett egyedül mi voltunk képesek elég erősekké válni hogy szembeszálljunk egy világbirodalommal, nem de bár? Csak sajnos arra már nem adtak lehetőséget, hogy győzelemre is segítsük a felkelést.

Egyébként a játék most már ingyenesen is elérhető, és bárki szabadon végigjátszhatja.

Halo: Reach (Xbox 360)

A lista legifjabb tagja az épp mai napon megjelenő Halo: Reach, így apró nemzetünket ezúttal kicsit komolyabb körítésben is viszont láthatjuk egy messzi-messzi galaxisban. Emellett ez jelenkorunk egyik legmeghatározóbb franchise-ának legteljesebb, és a sajtó szerinti legjobb darabja, amitől joggal várhatunk 5 milliónál magasabb eladást is, fél-magyarországnyi emberhez eljuttatva azt a néhány magyar szót. Még ha ők nem is tudják, honnan van pontosan. És bár megtehetném hogy egy nap késést bevállalva végigjátsszam a játékot leírjam mindet, de épp a játék frissessége miatt nagy kár lenne megfosztani ettől azokat, akik most fognak vele játszani.

Hitman: Codename 47 és Contracts (PC, illetve PC, PS2, Xbox)

A dánok előző generációs siker sorozatához kezdetektől fogva a Budapesti Szimfonikus Zenekar adta elő a nagyszerű zenei aláfestést, amit már rögtön az első epizódban meg is háláltak a fejlesztők: Az egyik misszió során a képzeletbeli Gallárd fürdőben kellett agyafúrt módszerekkel likvidálnunk egyik áldozatunkat kliensünk legnagyobb örömére, ami egyértelműen a magyar Gellért fürdő játékbeli megfelelője volt.

Sajnos a második részben, amit egyben a sorozat legékesebb tagjának is tartok egyben, nem térhettünk vissza Magyarországba egy másik helyszínen, viszont a harmadik epizódban, annak felépítése okán is újra kedveskedtek nekünk. Ebben a 47-es ügynök visszaemlékezései alapján kerülünk egy-egy misszióra, ami lehetőséget adott a kevesek által ismert első rész legjobb pályáit felújítva, módosítva újra berakni a harmadik részben a nagyközönség számára is. Így gyilkolhatunk egy jót a magyar Gallárd szállóban, ahol ezúttal a civilek is ékes magyarsággal beszélgetnek mindennapi ügyeikről, vagy küldenek el minket a francba. Kedvencem közülük mindenképp a magyar rendőrség mentalitásának és szókincsének tökéletes leképezése a “menjé már innen vagy szétrugom a segged!” mondattal.

Age of Empires 2 (PC, PS2)

Mivel Magyarország már igen régen meg volt található a világtérképen, és akkoriban sem a malmozás miatt jegyeztek fel minket a történészek, országunk szinte szemet szúr a történelmi stratégiai játékot fejlesztők számára. Nem tudott megkerülni minket a zsáner múlt évtizedbeli legpopulárisabb képviselője sem, habár csak egy tipikus cameo, ám annál erőteljesebb szerep jutott országunk számára: A játék Dzsingisz Kán hadjárata alapvetően is a legnehezebbnek számított az alapjátékban, aki azonban vérrel és verítékkel végig hódította magát a fél világon, annak a kampányzáró küldetés során Magyarországot is meg kellett hódítania. A pálya ráadásul az egyébként is nehéz hadjárathoz képest is különösen nehézre sikerült, úgy hogy egy rossz szavunk se lehet amiatt, hogy rossz fényben tüntettek fel minket, hisz egy ilyen ellenfél leküzdése a legádázabb hadvezér elismerését is kivívja.

Ráadásul nem voltunk messze attól sem hogy a végül csak PC-re megjelent The Conquerors kiegészítőben főszerephez jussunk. A tervezett 5 új nemzet közül az “új Kelet-Európai civilizáció” posztjára Svájc, a Habrsburg Birodalom, a szlávok, a hunok és a magyarok is pályáztak. Svájcot aztán gyorsan elvetették mert túlságosan Közép-Európai és reneszánsz korabeli, Habsburgok meg szimplán unszimpatikusak voltak a fejlesztők számára. A szlávok akkor estek ki, amikor nem tudtak kitalálni egy egységes történetfonallal rendelkező, hódítás központú hadjáratot egyik nemzetükhöz sem, amikor a kiegészítő címe A Hódítók címet viselte. Végül a magyar honfoglalás és államalapítás, valamint Attila a hun között szimplán a nemzetközi ismertség döntött.

Cossacks: Back to War (PC)

Amit az Enseble Studios második nekifutásra nem mert megtenni, azt a GSC megtette harmadikra. Ukrán pajtásaink radioaktív kirándulások szervezése előtt szintén történelmi stratégiákat készített, Cossack című játékuk második kiegészítőjébe pedig Svájc mellett végre Magyarország is helyet kapott. Sajnos azonban a Back to War csak egy minimális újdonsággal felszerelt, kihagyható kiegészítő volt, amit sokkal inkább a Cossacks arany változatának lehetne nevezni. Használatához ugyanis nem volt szükség az alapjátékra és az Art of War kiegészítőre, ám azok minden tulajdonságával rendelkezett a maroknyi újítás mellett, ezért ez volt a legtökéletesebb kiadás, ellenben az eladásai nem közelítették meg a másik két kiadásét.

Hearts of Iron 1, 2, 3 (PC)

Aki viszont a komolyabb ország menedzsmentet részesíti előnyben egy stratégiai játékban, annak sem kell hoppon maradnia. A Paradox szuper-komplex II. világháborús országmenedzsment szériája kizárólag olyan hardcore közönség számára tud élvezetes játékot nyújtani, akik pusztán néhány ciklus végigjátszása után több tehetséget szereznek egy ország irányításához mint az eddig választott kormányaink összesen, és egy ilyen profi programból teljességgel hiányozhatatlan volt Magyarország, mint egy a rengeteg választható ország közül. Bár a valósághoz hasonlóan nem igazán lehetett jó külpolitikát folytatni országunkkal, aki nagyon ügyes volt az mégis sokat változtathatott a világ történelem tényleges alakulásán.

Medieval 2: Total War (PC)

Általam ismert utolsó játéka szintén egy országmenedzselős stratégiai játék, ám ezúttal az egyszerűbb játékmenetű és ezért sokkal népszerűbb változatából. A Total War széria első képviselője óta hatalmas népszerűségnek örvend, amit részben a könnyen kezelhető még se túl egyszerűsített lehetőségeknek, részben pedig a látványos csatáinak köszönhet. A középkorban játszódó Medieval azonban sokak szemében a sorozat leggyengébbre sikerült tagja, és hogy ezt a csorbát helyre hozzák, ez volt az első korszak a sorozatban, amihez újra visszanyúltak. A több, jobb, nagyobb elv pedig nem csak a minőségben hozott sikert, hanem egyben lehetőséget adott számunkra is, hogy a valóságnál kicsit szélesebbre tárjuk országunk középkori határait, ne add isten kolóniát alapítsunk az újvilágban is.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

CHASE
Top 15 FIFA

1 napja

Necroman Mk2
Majd nálatok

3 napja
5

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

4 napja
2

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

9 napja
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

Burzum
Kísértethajó

2024.01.01.
4

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

Burzum
"A legjobb lehetett volna!"

2023.12.24.
32

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==