[37] carville (offline)

Segt?ksz - Vidm - Hisztis

egy 30 ves fi s itt lakik: Veszprm / Balatonalmdi

5085 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 103324 kreditet gyjttt

2010 September
15:20 C&C4: Tiberian Twilight Single Teszt
Ahogy a World of Warcraft arna kzdelmeibl sem lehet felpteni a PvE tartalmat, ugyangy kptelensg egy e-sportra termett jtkmenetet egy lvezhet egyszemlyes kampny lmnyre felhasznlni. De ez az Electronic Arts csapatt egyltaln nem zavarta. s ezzel eljutunk a vgelthatatlan, mgis teljesen megrdemelt kritikkhoz, mert ez a jtk az igazi C&C sorozat armageddonja. Nzzk, mire lehet rtkelni ezt a jtkot, hogy ha aszerint tekintnk r, mint amilyen nevet adtak neki: A Tiberian Twilightra, a f C&C szl befejezsre, a sorozat legteljesebb rtk tagjra.

Alig flra jtk alatt rjhetnk, hogyan kezdtk el annak idejn a jtk fejlesztst: Egy-egy listra kemny munkval sszegyjtttk mindazt a dolgot, ahogy a rajongk elkpzeltk a sorozat zrepizdjt. Ebbe olyan dolgok tartoznak bele mint pldul a majdnem teljesen tibrium lepte Fld apokaliptikus ltvnya, Kane eredetnek tisztzsa s vgleges legyzse egy epikus hadjrat vgkifejletben, vagy pp gyzelemre segtse s az ltalunk ismert Fld s emberisg vgleges eltntetse a rossz fik kampnyban kampnyban. A hatalmas hadseregek sszecsapsa Frank Klepacki tkletesen a jtkhoz megkomponlt zenjre, vagy a szuper fegyverek hasznlata, s mg sorolhatnm. Majd egy rossz vicctl, vagy taln egy srtdsbl ered rajongk elleni bosszbl vezrelve, mindennek az ellenttt valstottk meg. Ezrt Mi, rajongk, gy rezzk magunkat a jtk kzben mint a South Parkos fik az Indiana Jones 4 nzse kzben, srva knyrgve a fejlesztknek hogy ne tegyk ezt a bartunkkal, de k csak rhgve, mg mlyebben megerszakoljk a kperny tloldaln velnk zokog Joe Kucant. Hogy hogyan?

Mr a fmenben megcsapja a flnket a C&C jtkoktl teljesen tvol ll trombita dallam, mint httrzene, s ugyanez a komolyzens bets jellem igaz a jtk egsz soundtrackjre. Mg a Tiberium Wars sorn jellegtelenl prbltk msolni az eredeti zenei vilgot, most meghatrozott jelleggel zsfoltak be C&C-tl teljesen idegen dallamokat. Ezrt nem is a zeneszerzt szeretnm csrolni, viszont azt kell mondjam, mg a Tokyo Hotel is jobban visszahozn a C&C flinget, mint Ez.

Majd amikor elindtjuk az egyjtkos mdot, a kampny sorn szinte nem fogunk tibriummal tallkozni. Hiba emlegetnek nha nagyon slyosan fertztt s ezrt lakatlan terleteket: Az egsz nem tbb kopr pusztasgnl s pr elhanyagolt pletnl, alig nha tallkozunk power-upnak megfelel tibrium kristllyal ‘oszt cskolom, amivel sajnos teljesen rhejess tettk az egsz tibrium problmt.

Ezentl rnk erltetik ugyanazt a Crawlerrel trtn jtkmenetet, ami tbbjtkosmdban nagyon jl tud mkdni, itt viszont, ahogy utaltam r, lvezhetetlen.A plyk tervezsbl addan ugyanis kizrlag a tmad Crawlert fogjuk hasznlni, amennyiben egyedl jtszunk. De ez azrt egyjtkos md, hogy egyedl jtszunk. Nhny GDI misszi sorn taln felmerlhet, hogy a kldets kzepn tvltsunk vdekezre, de igazsg szerint csak felesleges macera, mert megfelel tmad egysgek nlkl szinte ugyan ott vagyunk. Emiatt mindig ugyanazt a marknyi egysget fogjuk ltni s hasznlni, ugyanabban a felptsben.

Ezutn pedig, legyrtunk 3-4 Engineert, akiknek legfbb feladat a jrmvek azonnali javtsa, a maradk limitnkbl tankot gyrtunk, majd onnantl semmi kihvssal nem rendelkezik a jtk. A gp tl buta ahhoz, hogy az Engineernkre tmadjon, ezrt mindenfle taktikai rzk nlkl kldjk be a tankjainkat a srbe, jl sztszednek mindenkit, aztn robogunk tovbb. Nulla kihvst s agykapacitst ignyel az egsz. Ha mgis elvesztennk valakit, semmi gond: A Crawler ott helyben gyorsan legyrtja a ptlst, s nincs semmifle pnzbeli vagy egyb szankci rte, ezrt semmi se sztnz arra, hogy prbljuk azt a kevs vesztesget is elkerlni, ami nha megtrtnik. Hadernk sszeomlsra az az egyetlen s ritka mdja van, amikor 1 Engineer vagy utna sorra a tbbi is meg hal. Ekkor kicsit arrbb megynk, 2 percet (nem tbbet) rsznunk arra hogy a 0-rl jra gyrtsunk mindent, s megint neki megynk az ellensgnek.

Ezrt aztn igen unfair mdon llandan tbbszrs tlervel kell szembe kerlnnk, ez azonban mg gy sem problma. Ahol az ellensg levadszsa a cl, mindig lehetsgnk van egyesvel kilni a Crawlereket, ezek a legunalmasabb kldetsek. Amikor valami egyb clt kitztek, akkor gy is jn helyette j, ezrt csak az idnknt pazaroljuk vele, elg az utunkat ll ellensget legyzni, az Engineerek miatt pedig tbbszrs tlert is kitudunk llni anlkl, hogy ne tudjuk uralni a szitucit. Ha valakinek mgis nehezre esne egy kldets (ami elg nehezen tud megtrtnni), akkor addig kell jra s jra ismtelni a korbbi misszikat, amg nem fejldtnk fel annyira, hogy pusztn technolgiai flnybl lesprjk az ellensget. Mert mshogy amgy se tudnnk megcsinlni: Valdi taktikzsra egyszeren nem adnak lehetsget, ha egyedl jtszunk, s ettl olyan bdletesen unalmas az egsz jtk. Ugyan a Co-op valamicskt fel tud javtani az lmnyen, de az ellensget az sem okostja meg, s ettl inkbb csak halottnak a csk.

A ltatlanban is nagyon utlt, folytonos internet kapcsolatot ignyl DRM vdelemmel nekem nem volt gondom, egszen addig amg nem kellett killnom. n enlkl is kvzi internetre lncolom PC-s jtkaimat, kizrlag azrt, hogy az Xfire folyamatosan nyomon tudja kvetni a jtkkal tlttt idt. A problma ott kezddik, hogy egyjtkos mdozatban agresszv kismalac mintjra egy ember ltal szlelhetetlen adatforgalom kss esetn is, csak gy unalomzknt kirja, hogy megsznt a kapcsolat. Akkor, amikor az Xfire mg vgan neten van. Erre gondolom azrt volt szksg, mert brit tudsok rjttek, hogy a legtbb kalzmsolat ebben az ezred msodperces holt idben szokott elkszlni, engem viszont ez nem vgasztal, mr bocs. Az egyetlen szerencsm, hogy most jtszok a jtkkal, nem megjelenskor: Akkoriban nem ksztett automatikusa mentst a jtk az effle szakadsok esetn, jtszani meg hiba lehet tovbb, mert sem menteni, sem jra kapcsoldni nem enged. Ezrt ki kell lpnem a fmenig, betlteni az utols mentst, jtszani 5 msodpercet, megismtelni a mveletet, s imdkozni hogy vgre mkdjn. Ha viszont egy vletlen “szakads” okn kellene egsz misszikat jra kezdeni, mint a hskorban, na akkor nyomdafestket nem trt volna az, amit akkor mondok.

Ha mr maga a jtk egy mer unalom, az egyetlen dolog amiben valami jt vrhatunk, az a trtnet. Sose fenyegette az Oscar dj, de az ltala nyjtott atmoszfra mindig is magval tudta ragadni egy j sci-fire htoz kznsget. Ez mg annak idejn a Tiberium Warsnak is sikerlt, azta viszont meredeken esett a sznvonal, s remnyeinkkel ellenttben, a vgjtk is sokkal inkbb tragikomdia, mintsem egy szeretni val B-s sci-fi.

Mikor j kampnyt indtunk, kizrlag a GDI oldaln kezdhetnk. Az els 3 kldets ugyanis egy ktelez oktatmd, ami tulajdonkppen nem rossz tlet az j mechanika miatt, de kis fantzival megoldhattk volna, hogy ugyanezt NOD oldalon is megtehessk. Na mindegy.

Az lszerepls videkat, mikor mg mit sem sejtnk, azt gondoljuk hogy a rajongknak val megfelels okn hagytk meg, amikor viszont szembeslnk a szereplkkel rjvnk, hogy ez is a bosszantsunk egyik eszkze. A Tiberium Wars s Red Alert 3 kiregedett mozis/felfutott tvs sznszei utn ezttal a legaljbl kapartak, de ez taln mg nem lenne olyan borzaszt. a gond a nkkel van.

Ha legalbb azt megengednnk szmunkra, hogy aszexulis rdektelensggel viszonyulhassunk a TT ni egyedeire, ahogy a szmunkra unszimpatikus nkkel egszsgesen tesszk, nem lenne negatvumnak nevezhet. Sok esetben ez sikerlt is, de az egyiknk a felesgnk... Szval, akkor legalbb valami bels rtket fel kne fedeznnk benne, amirt eltudjuk hinni, hogy mi leakarjuk lni az letnket ezzel a nvel, meg olyan cselekedetet lefolytatni, hogy vgl legyen kpzeletbeli gyermekeink anyja. De olyan tulajdonsga nincs. A tutorial plykat sszekt tvezetkben messze a legidegestbb karakter, mert rzelgsen nyomuls s skhlye is egyben, mi viszont knytelenek vagyunk valahogy elviselni, vagy elnyomjuk a videt, s megfosztjuk magunkat a C&C-k sava-borstl, br taln ezttal ez nem is akkora gond...

Szval, miutn lejtszottuk a tutorialt, megadatik a lehetsg a kt frakci kzti vlasztsra, gy a legelvakultabb GDI fanatikus is rveti magt a NOD kampnyra, csak hogy egy letre megszabaduljon az asszonytl. Ekkor azonban vratlan fordulatot vesznek az esemnyek: Meg kell mentennk a felesgnket. Ktelessgnk, klnben bukjuk a kldetst. gy az egybknt is teljesen rtelmetlen s kvethetetlen, igazi fordulattl mentes, logikt nem tartalmaz trtnetet tovbb rontja az asszony idegest csipogsa s anyskodsa, ami egy borzalmasan happy end lmny vgkifejletben cscsosodik ki. Egy NOD kampnyban. Felejtstek el a Fld totlis megsemmislst: Kane bcsi egy meg nem rtett j fi, aki gy tiszttja meg a vilgot a tibriumtl, aztn eltnik, “felemelkedik”. A tbb vtizedes krdseinkre, mint pldul Kane honnan jtt, mirt, s egyltaln most mi trtnt vele, azok pedig ugyangy megvlaszolatlanul maradnak, teljesen megfeledkezve a befejez epizdok ktelessgvel, az elvarratlan szlak befzsrl. St, mg j krdseket is felfog vetni. De legalbb mi magunk meghalunk, megszabadulva az asszonytl. Br, tulajdonkppen ez is happy end rsze.A GDI kampny trtnete is hasonl baromsg, st, pontosan ugyanez a baromsg, mert ezttal se bajldtak 2 trtnettel, s hiba tnik nha egy-egy kldets sorn, hogy most jaj de keresztbe tettnk a msik flnek: ugyanaz lesz a vgkifejlet, ugyanazt fogjuk ltni a vge videban, csak egy kicsit mshogy eladva. s amikor mr beletrdtnk hogy mindegy mit tesznk, az asszony a htunk mgtt marad, ezrt lelkileg megtrve elkezdjk a GDI kampnyt: Az els kldets alatt egy ideig mg terrorizl, aztn eltallja egy rakta, megvltst hozva rnk. Erre viszont mr nem tudtam, hogy azt mondjam ksznm, vagy amiatt mert a Nod alatt direkt megszivattak vele, elkldjem ket a fenbe.

Ezrt, miutn vgig szenvedtk a sztorit, mindkt oldalrl, a jtk egyszemlyes oldalval ezek a vgs teendink: Lezuhanyozunk, j alaposan mlyen siklva, lemosva rlunk azt a szgyent, amit sajnos mr mindig magunkon fogunk ltni, hiba mosakodunk akr heteikig is. Majd befeksznk az gyba, magzatpzba kuporodunk, s a prnnkba srva azt krdezgetjk magunktl: Mirt? Mirt kellett ennek trtnnie?

4 komment

Sep 06., Monday 23:36 #4
Micsoda linkels megoldsok vannak itt krem.
"This is our time to medicate..."
[7] Doberman
Sep 06., Monday 21:23 #3
Biztos vannak pozitv rtkei is, csak te mint fan, ezt nem vagy hajland szrevenni.
Stupid people everywhere, but I ain't got time to care!
[37] carville
Sep 02., Thursday 18:17 #2
Vlasz Necroman Mk2 (#1) zenetre
Azrt Frank zenihez sehol nincs.
A TS tesztedbe rakott trailerben tallhat zene is sokkal jobban hozza a C&C letrzst, mint ebben brmelyik dal.
Nincs rvid jtk, csak knny Achievement! A Pepsi ljkol, a Coca-Cola a kvetm, s a Burger King a bartom. Emlkeztek azokra a rgi szp idkre, amikor csupn vsrlk voltunk?
Sep 02., Thursday 18:11 #1
A fmen zenje nekem tetszik.
"l gondolkod lny vagyok, aki az informci tengerbl szletett!"
carville
Nincs rvid jtk, csak knny Achievement! A Pepsi ljkol, a Coca-Cola a kvetm, s a Burger King a bartom. Emlkeztek azokra a rgi szp idkre, amikor csupn vsrlk voltunk?
Ezeken a platformokon jtszom
Xbox
Xbox 360
GameCube
Wii
Playstation Portable
PC
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci, Akci/Kaland, Kaland, FPS, Online RPG, Szerepjtk, Stratgia
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Jtk interneten, DVD, Magazinok, jsgok, Zene (hallgatom), Knyvek, rs, Anime, Billird, Letlts, Ping-pong, Grnyedt ls
Bartok, ismersk
elvis
(offline)
Ghz
(offline)
playmore
(offline)
GXbox
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
Rolne
(offline)
stimpy.
(offline)
Adam777
(offline)
Sagem
(offline)
Fatman
(offline)
Matos
(offline)
Griev
(offline)
bosznai5
(offline)
sepsta75
(offline)
annie007
(offline)
Invi
(offline)
deku82
(offline)
XBOX Live