RedBoyforCE2010.02.28. 20:21

Test Drive Unlimited - - - kedvenc játékaim 1. rész

Úgy gondoltam, hogy megosztom veletek, a kedvenc, vagy legalábbis eddig játszott játékaimról a véleményemet. Heti rendszerességgel (ahogy időm engedi) igyekszem írásokat közölni kedvenc X360-as és PSP-s játékaimról. Elsőnek itt az örök kedvencem: Test Drive Unlimited Erről a játékról elöljáróban annyit, hogy annyira imádom, hogy elsőként kaptam meg a PC bétakulcsot, megjelenéskor megvettem PC-re, majd mikor meglett az X360 eltökéltem hogy arra is beszerzem. Ja, és PSP-n is rengeteget toltam. ENNYIRE JÓ! Részletek beljebb...

A masszív többjátékos akció többé már nem csak a lovagok és mágusok világában létezik. A Test Drive Unlimited az első olyan autós játék, amely pontosan az MMO (massive multiplayer online; masszív többjátékos akció) stratégiára épít. Azonban ne várjuk tőle azt, hogy autókra szerelt gépágyúval kelljen egymás ellen harcolnunk. Itt minden a sebességről és a vezetői képességekről szól, és amennyire egyedi a koncepció, olyannyira brillírozik benne a Test Drive Unlimited.

Történet:

A versenyzős játékokat nem elsősorban a történetük miatt szeretjük, de a Need for Speed Most Wanted óta bizonyított, hogy egy autósjátéktól nem áll távol az érdekes történetvezetés sem. A helyzet a Test Drive Unlimitednél egy kicsit felemás érzetet kelt. Egy vagány sofőrt alakítunk, aki egy minimális alaptőkével megérkezik Oahu szigetére, hogy felküzdje magát a leghíresebb versenyzők közé. Az egyedüli motivációd kimerül annyiban, hogy villákat vásárolsz, és azok garázsait teletömöd a világ legjobb luxusautóival. Számomra ez bőven elég ahhoz, hogy órákra magukra zárjam az ajtót és játsszak.

Design:

A játszóteret Oahu ámulatba ejtő szigete szolgáltatja. Egy hatalmas térképen megtalálhatod az 1600km hosszú aszfaltcsíkkal teleszőtt szigetet, amelyet kis ikonok tarkítanak, melyek megmutatják az aktuális verseny és küldetéslehetőségeket, a szigeten található autószalonokat és más üzleteket, valamint az éppen játszó játékosokat. Amikor először megérkezel a szigetre, egy új lakás és egy új autó vásárlásával kell kiürítened a bankszámládat. Ahhoz hogy újabb lakásokat vehess, és új autókkal tölthesd fel frissen szerzett garázsodat, a szigeten elhelyezett küldetéseket kell teljesítened. És ez az a pont, ahol a Test Drive Unlimited túlmutat minden eddigi autós játékon. Habár mindössze néhány típusú verseny van, az ezek variációi és szabad elérése adja meg a Test Drive Unlimited igazi ízét. A versenyeket és a különböző küldetéseket azonnal elérheted, abban az esetben, ha már jártál a sziget azon területén ahol a verseny kezdőpontja van. Nincsenek azok a korlátok, amelyek más autós játékokat jellemeznek. Ilyen például a csak adott szint elérése után, vagy adott mennyiségű verseny után elérhető területek, vagy a klasszikus "csőben" autózás. Ezeket a Test Drive Unlimitedben nem fogod megtalálni. Ha kedved tartja akár már a játék elején elindulhatsz és frissen vásárolt alsó kategóriás autóddal is felfedezheted az egész szigetet. Nincsenek korlátok, így akár szabadon elindulhatsz a hosszú egyenes aszfaltcsíkok mentén, bejárva a hegyi szerpentineket, közben ellátogathatsz a meseszép homokos tengerpartokra vagy felfedezhetsz különleges vízeséseket.

A lehetőségek tárháza:

Mint minden rendes autós játéknál a Test Drive Unlimitedben is megtalálhatók a klasszikusnak mondható körversenyek, kiütéses versenyek, és A-B futamok. Minden verseny a sziget utcáin játszódik, amely abból a szempontból pozitív, hogy kedvenc kanyarunkban mutathatjuk meg a többieknek, ki is tudja a legjobban elkoptatni a gumikat. Némely versenynek megvannak a maga követelményei. Vannak ahol csak egy adott kategóriájú autóval lehet menni, de van olyan is hogy pontosan meghatározzák milyen típusú járművel lehet csak nekivágni az adott futamnak.

A hagyományos A pontból B pontba versenyek mellett megtalálhatók a hasonló színezetű szállítós küldetések. Akad olyan, ahol egy luxusautót kell a sziget egyik pontjáról visszavinni a kölcsönzőbe, de akadnak olyanok is ahol modelleket, és stopposokat kell a legrövidebb idő alatt eljuttatni a célállomáshoz. Előbbinél nem elsősorban a gyorsaság számít. Akkor kapod a legnagyobb jutalmat, hogyha egyszer sem karcolod meg a kocsit. És habár külső sérülés nem látszik az autón, és a kezelhetőségében sem történik változás, egy jól látható mérőműszer jelez minden egyes kis koccanást, és vonja le a jutalomból. Az autó szállító küldetések nem időre mennek, tehát annyi idő alatt érsz be a célba amennyi idő alatt szeretnél.

A taxi küldetések esetében viszont időre megy a történet és itt még vigyáznod is kell utasod épségére. A topmodellek nem veszik jó néven, hogy 200 km-el repülsz neki egy másik civil járműnek és letörik a friss műkörmük. A 3-4-edik eset után ki is szállnak az autódból egy szúrós ejnyebejnye kíséretében. Amennyiben épségben megérkeztél velük a célállomáshoz, utasaid kuponokkal hálálják meg sofőri munkásságodat. Ezeket a kuponokat márkás ruházati üzletekben használhatod fel.

Természetesen megtalálhatóak olyan versenyek is, mint a gyorshajtásos versenyek. Ezekben adott idő alatt kell vagy a kitűzött sebességet elérni, vagy pedig a környéken elhelyezett traffipaxokon kell a legnagyobb sebességgel áthajtani. Előbbiekhez elég az ha a kategórián belül legerősebb és leggyorsabb autóval állsz neki a küldetésnek, utóbbinál már nem árt, hogy ha tudod is uralni a gépet.

Ami azonban a játék igazi varázsát adja, az egymás ellen folytatott versengés. Képzeljük el a következő szituációt: haladsz a tengerparton verőfényes napsütésben, és szemben veled egy másik játékos jön. Bekanyarodik melléd, és rád villant, hogy húzódjatok félre. Miután megálltatok, letekeritek az ablakot, beszélgettek egy jót, és gondoltok egyet, és megegyezés szerinti tétben nekiálltok versenyezni. Az útvonal csak rajtad áll, ilyenkor nincsenek előre megalkotott pályák. A másik lehetőség ilyenkor, hogy toboroztok magatok mellé még játékosokat és egy maximum 8 fős konvojt alkotva indultok el túrára a sziget körül... Nincs is nagyobb parti élmény annál, mint amikor egy csoport Ducati egymás mellett robog lefelé a sziget egyik kanyargós szerpentinjén.

Mindez, amit leírtam, a játékban tökéletesen így működik. A villantás, és az ablak letekerését kiválóan megoldották a fejlesztők. De lássuk a technikai megvalósításokat.

Technika... avagy minden játéknak így kéne működnie:

Hawaii egy csodálatos hely. Már amikor az első videót és a képeket megpillantottam a játékból, elfogott az érzés, hogy az egész szigetet fel akarom fedezni most azonnal. A naplementék és az ég kidolgozottsága briliáns és szemet gyönyörködtető. Van, amikor verőfényes napsütésben indulsz el otthonodból és útközben olyan sötét felhők gyülekeznek a távolban, mintha azonnal leszakadna az ég. Sajnos időjárás változás, illetve éjszakai vezetés lehetőség nincsen a játékban, viszont napkelte, dél és napnyugta váltakozás van.

A városok és falvak kidolgozottsága első osztályú, azonban az őket összekötő útszakaszok egy része unalmas, és nem eléggé változatos. Amerre csak nézel, fákat látsz, és ritkán találkozol igazán egyedi helyekkel. Ez természetesen elfogadható egy olyan játéknál, amely elsősorban többjátékos módra lett kihegyezve. Ha már itt tartunk. A játékban egy pillanatra sem történt még olyan hogy két játékos ne került volna szinkronba egymással. Nem tapasztalhatam idegesítő "lag-ot" amikor más játékosok autói egyszerűen irreális pályákon mozognak. Minden óramű pontossággal és a lehető legfinomabban működik. Más játékoknak fel van adva a lecke... Bár nem vagyok nagy online játékos, de legalább ilyen minőségű többjátékos módot várok innentől minden játéktól.

A környezet szépségéről esett már szó, de mi a helyzet a járművekkel? Ha egyetlen szóban kéne összesűrítenem a véleményemet, azt mondanám: elképesztő. A játékban több mint 90 jármű kapott helyet, melyek között megtalálhatók a klasszikus old timerek mellett napjaink luxus gépei, valamint a kétkerekűek szerelmesei is végre kiélhetik magukat, hiszen motorok is helyet kaptak a játékban. A 90 jármű nem tűnhet soknak a mai játékok 5-600 gépet felvonultató tömegében, de megmondom őszinten számomra pont elég ez a mennyiség, mert például a Forza3-ban is csak maximum 50-60 autót használok általában. A többi nem nagyon érdekel. Visszatérve a játékhoz: mindegyik autó tökéletesen, a legapróbb részletekig ki van dolgozva. Az autókon minden egyes matrica és felirat a helyén van, megszámolhatjuk akár a lámpába épített ledeket is, de még a gumin megjelenő márkajelzés is megtalálható az abroncson. Az árnyékok belső nézetben fenomenálisak, és a műszerfal egyes króm elemeiről a napfény is élethűen verődik vissza. A létező legaprólékosabban vannak kidolgozva a belső terek, a választható bőrkárpittól kezdve a faberakáson át sorolhatnám, és az embernek tényleg olyan érzése van mintha valóban az adott autóban ülne. Az egérrel szabadon mozgathatjuk a vezető fejét, és elnézhetünk akár az anyósülésre is. Persze a mai játékok sok téren szebbek, de egyik sem mondhatja el magáról, hogy mindezt folyamatos online mellett tenné.

Sokan felemlegetik a játék hátrányaként, hogy az autók és motorok egy-egy ütközés alkalmával nem sérülnek. Én úgy gondolom, hogy ezzel nincsen semmi baj, hiszen az ember szabályosan agyvérzést kapna, ha a nehezen összekuporgatott pénzén vásárolt Ferrari Enzo-t darabokra törné az első elnézett kanyarban. Szerintem nem hátrány, hanem inkább pozitívum. Aki látványos töréseket akar látni, annak jó szívvel ajánlom a Burnout Paradise című játékot. (teszt erről is készül majd)

Végszó:

A Test Drive Unlimitedet mindenkinek jó szívvel ajánlom, hiszen pénzükért egy szenzációs játékélményhez juthatnak, amelyet semelyik másik játék nem képes nyújtani. Már classic kiadásban is elérhető, és aki egy kicsit is szereti az autókat, annak garantáltan több óra felhőtlen szórakozást fog nyújtani. "Best product, money can buy!"- szólna a hangzatos marketing duma, de ez nem marketing. Ez egy játékos véleménye. A kihívásokat keresőknek, vagy egyszerűen csak a vezetés szerelmeseinek kötelező vételnek számít a program. Más sallang autós játékokat meg nyugodtan használjátok frizbiként az Oahu-i tengerparton.

90%

Maradok Tisztelettel:

RedBoyforCE

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==