[16] JeonAran (offline)

Humoros - Barátságos

Ő egy 48 éves fiú és itt lakik: Fejér / Dunaújváros

4745 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 28574 kreditet gyűjtött

2009 december
08:08 Avatar: nem az amit vártam
Mi köze egy autentikus indiános filmnek egy fantasy alapú sci-fi animációhoz?
Előkészületek:
Már a filmre való bejutás sem volt egyszerű. Egész nap hiába hívtam az IMAX jegyrendelős vonalát, pedig szerettem volna biztosra menni, ha már egyszer vidékről utazom fel Pestre egy filmért. Du. 4-kor indultunk 6-ra értünk a pénztárhoz (már mint a pénztár előtt kígyózó sorhoz) és 7-kor kezdődött a film. Kb. százan álltak előttünk a pénztárnál.20 perc reménykedő sorban állás után szembesültünk a rideg ténnyel: elkelt minden jegy. Úgy gondoltam akkor is megnézem, ha a lépcsőn kell ülni. Csoda történt, pár perc múlva feloldották a jegyfoglalásokat és így magamhoz is ragadtam kettőt egész jó helyre.

A filmről:
Vigyázat! Spoiler gyanús.
A film közben és után kialakult gondolataimról és érzéseimről írnék.
A film nem érintett meg. Teljes mértékben elmaradt a várt és ismert katarzis élmény. Egyszerűen nem szippantott be a film által megelevenedett és életre keltett Pandora, nem tudtam szabadulni a tudattól , hogy moziban ülök.
Az első üldözéses akció jelenet durván rázkódó kamerája és a darabos mozgás, nagyon zavart. Már elszoktam ettől, a Samsung tv-m remekül kiegyenlíti ezt a darabos mozgást és olyan folyamatos és egyenletes lesz a mozgás, mint amikor egy melankolikus lágy vajat ken a friss kenyérre. Utána már hozzá szokott a szemem.
Hát a 3D sem jött be mindig, sokszor éreztem feleslegesnek és erőltetettnek. Nem életszerű volt, a valóságban nem így látunk. És persze nem ez volt az első 3D-s film amit láttam (még az IMAX szülőhazájában Kanadában is megnéztem egy filmet 3D-ben). Persze voltak gyönyörű pillanatok: a légmedúzák és a szakadékok mélységérzete, a repkedő nyilak és lövedékek, meg a repkedő pernye, a dzsungel káprázatos kidolgozottsága és élénk színvilága.
Ne értsétek félre! Nem akarom én szapulni a filmet csak többet vagy inkább mást vártam.
Szerintem ez a film egy technikai csoda, de végig az volt az érzésem hogy egy felturbózott animációs filmet nézek.
Ami nagyon tetszett az a létrehozott környezet részletessége, változatossága és egységessége, és a benne élők szimbiózisa. A Navik életvitelük, szokásaik, vallásuk, élet szeretetük is megfogott. Az Pandora világában volt egy csomó olyan rész mintha egy szárazföldön megelevenedett mélytengeri világ lenne.

Amit furcsálltam, hogy a Navik 100 méterről kiszúrták, hogy idegen van közöttük és baromi ellenségesen nyilakkal vonultak fel ellene, a következő pillanatban meg már simán szabadon mozoghatott közöttük. Ez egy kicsit így sekélyes átmenet volt.

A film után három gondolatom volt:
1. Miért is nézném újra?( mert a páromnak meg ígértem, hogy vele is megnézem)
2. A Farkasokkal táncoló sokkal jobban megérintett
3. A District 9 sokkal nagyobb hatással volt rám (bár 1000× kevesebb trükk és 100× kevesebb pénz van benne)
16 komment

[3] UEVCS
dec 22., kedd 19:00 #16
Sok tekintedben igazad van! Télleg sok filmet lenyúltak. Azonban szerintem nem számít és ennek az okát leírtam KATT!
(kis önreklám)
(főleg érdekes lehet h a 3D-ben nekem se akijövő dolgok tetszettek, hanem nah de olvssunk ebbe is bele)
and now...for something completely different.
[26] shearer
dec 22., kedd 18:14 #15
Mint mondtam: többszáz millió dolláros Pocahontas, lenyűgöző látványvilággal. Ennek szánták, ez is lett. Kár benne többet keresni. Bár nekem még hátra van, hogy megnézzem IMAX-ben is, de az nyilván nem fog a film belső értékein változtatni, legfeljebb mégjobban leesik az állam a vizuálorgiától.
Kimentek a tankok, bejöttek a bankok.
[24] maccc
dec 22., kedd 13:59 #14
Válasz backstab (#1) üzenetére
Neked az tud örömet okozni, hogy végre olvashattál egy olyan véleményt ami negatív hangvételű egy olyan filmről ami átlagban mindenkinek bejött, úgy, hogy közbe még nem is láttad? ...Olyan véleményt se olvastam nagyon, hogy a legeslegjobb film, vagy, hogy "fetrengett volna bárki is a gönyörűségtől"
LiveID: svenike92 PSN ID: Svenike92
[9] Attila6
dec 22., kedd 13:10 #13
Amúgy az igazi döbbenet az volt, hogy a Gyűrűk Ura 3 100 misiből készült, és 11 Oscart zsebelt be, az Eragon úgyszintén ennyiből készült, és egy kalap szar lett. Engem ez dühít. Elkúrtak egy jó könyvet és lenyúlták a pénzt, pedig nagy potenciál volt benne.
[9] Attila6
dec 22., kedd 13:07 #12
Engem meg a Táncosokkal farkaló érintett meg
Viccel félre: ettől félek én is. Hogy annyira a technikára gyúrnak, hogy az a sztori és az összhatás élményére megy.
[41] Gulandro
dec 22., kedd 12:12 #11
Örülök ennek a bejegyzésnek, a végén tényleg megúszom, hogy írjak róla. A filmmel kapcsolatban az volt az érzésem, hogy mindent amit el akar mondani tudok. A szememet és az agyamat nem tudta becsapni, az érzelmeimtől pedig messze volt a néger-indián-nagymacska lényekkel és világukkal. Érdekesség, hogy utána néztem meg a Fern Gully című rajzfilmet, amiből állítólag sokat merít még és még az is tudott értékes gondolatokat adni nekem. Pedig az is lassan két évtizedes vagy mi...
Ahogy nap úszik el életünk horizontja felett, Ahogyan a fény tűnik el a messzeségben. Hajósok, tengerek vándorai születnek és halnak meg Otthonuktól távol, idegen vizeken, Uram add, hogy vándor lehessek egyszer.
[59] Alwares
dec 22., kedd 11:42 #10
Válasz JeonAran (#5) üzenetére
A District 9 ha jól tudom hihetetlen de 15 millióba került csak, de a marketinget rápakoljuk az bőven megvan 50-80 milla is, de akkor is töredéke egy mostani egyszerű filmnek is.
.titanic {float: none;}
[21] csomi
dec 22., kedd 11:36 #9
Ha mar zenerol van szo akkor csavar linkjet kolcsonveve es itt ismetelten ajanlva:
KATT!
Tolts le parat es hallgasd meg, fantasztikus Zelda hangulat lesz azonnal!
[16] JeonAran
dec 22., kedd 11:07 #8
Rájöttem mi a hiányérzetem oka a filmmel kapcsolatban. A zene nem hagyott bennem semmilyen nyomot, pedig egy jó filmzenének nagy szerepe van abban, hogy érzelmeket keltsen. A trailert a Sziget c. film zenéjével nyomták, ami így nagyon hatásossá tette azt.
Nekem nagyon fontos egy filmben a zene, pld.: Gyűrűk ura, Star Wars, Matrix, A falu...
Vagy pld. egy játéknál is milyen nagy hatással lehet az egyedi atmoszférára, a hangulatra: Metroid Prime, Zelda, Bioshock, Prince of Persia...
Gamer PC + Switch
[21] csomi
dec 22., kedd 10:51 #7
Válasz JeonAran (#5) üzenetére
Igen de a marketing az nem Cameron dolga. Szigoruan veve most a filmrol es annak eloallitasi koltsegerol van szo. Nem erdekel most minket a sok plakat meg video meg minden szar media ahol terjesztettek a filmet.
[21] csomi
dec 22., kedd 10:50 #6
Azon azert erdemes elgondolkodni, hogy az elet nagy dolgai tulajdonkeppen mind nagy 'klisek' csak nem mindegy hogyan mutatja be valaki. Semmi baj, nincs azzal ha teljesen hetkoznapi es emberi dolgokat mutat be valaki es nem mindenfele agyament logika szerint epiti fel a filmjet. Es ha teszi ezt ugy, hogy soha nem latott elemek vannak benne akkor filtortenelmet ir. Olyan film meg ugy sincs ami mindenkinek tetszik.
Engem pl District 9 idegesitett, hogy vegig az a dokumentarista beallitas volt(na jo nem vegig de a film nagy reszeben) es olyan valoszinutlen volt az egesz sztori, hogy nem ertem mit istenitettek benne. De a film mondanivaloja ott is egy nagy 'klise' tortenetesen, hogy jo nagy fereg egy faj vagyunk mi emberek. Legyen szo rasszizmusrol vagy barmilyen Onnos erdek ervenyesiteserol.
[16] JeonAran
dec 22., kedd 10:44 #5
Válasz csomi (#3) üzenetére
Én az Avatar esetében 500 millióról tudok, marketinggel együtt persze. A District meg 10 alatt. ???
Gamer PC + Switch
[24] CeXzer
dec 22., kedd 10:35 #4
Igen, kb az első 10 perc után akárki meg tudja mondani, pontosan mi fog történni, szerintem ennek ellenére mégis jó film, mégpedig azért, mert 1 percre nem unatkoztam. Igaz klisé gyűjtemény, de azokat a kliséket úgy játsza ki, hogy ne tudj elaludni rajta, és ezt igazán lehet értékelni.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[21] csomi
dec 22., kedd 10:35 #3
Hat ez nem eppen + kritika, de nembaj ilyen is kell. Mivel en meg nem lattam erdemben nem is tudok vele vitatkozni. Az elvarasaim nagyon nagyok. Az olvasott kritikak alapjan tobbe-kevesbe en valoszinuleg meg is kapom amit akarok.
District 9 ~ 40 millio dollar Avatar ~ 300 millio dollar. Tehat azert nem volt az meg 10x dragabb sem!
[18] Drado
dec 22., kedd 9:52 #2
A világ leglátványosabb filmje, de a pozitívum itt ki is merült benne számomra.
Annyira ki tudtam számítani a történetet, hogy fél óra eltelte után tudtam mi lesz a végén, rég találkoztam ilyen filmmel ezen a téren.
Rám nagyon kell vigyázni, mert belőlem csak egy van. A többiekre nem, mert ők sokan vannak.
[32] backstab
dec 22., kedd 9:22 #1
Nem vagyok cinikus ember, de örülök, hogy végre van valaki, aki nem fetreng a földön a gyönyörűségtől, hogy "ez minden idők legkirályabb filmje". Én a 12 órás műszakok mellett valahogy nem értem rá moziba menni, úgyhogy Karácsony után nézem meg, a fehérvári moziban, méregdrágán, homályos képpel és 3D nélkül. Remélem, úgy is ütős lesz.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
JeonAran
Gamer PC + Switch
Ezeken a platformokon játszom
PC
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, Kaland, FPS, Online FPS, Online RPG
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék interneten, Társasjáték, DVD, Zene (hallgatom), Könyvek, Mozi , Fórum, Internetes magazinok
Barátok, ismerősök
csomi
(offline)
FatZombie
(offline)
Joe Kidd
(offline)
XBOX Live